Newsletter with the latest news. Problem viewing? View it in your browser. Unsubscribe? Click here.

Förändring, ja tack

Sjukfallen i psykisk ohälsa ökar kraftigt, och frånvaron på grund av psykiatriska diagnoser utgör nu 40 procent av samtliga sjukskrivningar. Läs artikeln i DN-debatt här

Många inom näringslivet sjukskriver sig alltså på grund av psykisk ohälsa.

Vi måste våga säga stopp och: 

  • Våga säga nej
  • Våga sätta gränser
  • Våga prata om hur vi mår

Även om chefer behöver en ökad förståelse och kunskap är det viktigt att individen själv får verktyg. Det är tufft att hantera alla krav som ställs inom såväl arbets- och privatliv. Vi saknar direkta svar hur man ska hantera det. Alla är vi olika och behöver själva förstå vad vi behöver för att må bra.

Vi ska inte undvika att må dåligt, målet ska vara att må bra. Visst, ibland mår vi inte bra och under en period är det ok. Det är en del av livet. 

Innebörden får du själv bestämma. Om du befinner dig på en stressig arbetsplats och saknar kontroll i vissa situationer. Ja då befinner du dig på en helt normal arbetsplats. För både stress och bristande kontroll upplevs nog på alla arbetsplatser.

Om det däremot fortsätter. Om du väldigt ofta är stressad, upplever att du saknar kontroll och mår psykiskt dåligt. Då behövs en förändring.

Vems ansvar är det?

Vi tror att det är delat ansvar som gäller. Individen själv har ett ansvar men även omgivningen som kan se signaler och hjälpa individen att uppmärksamma hur den faktiskt mår.

Erik Hamrén som tränar svenska fotbollslandslaget har en övning där landslagspelarna ska springa och krama varandra på signal. Det kanske är så enkelt att vi behöver fler kramar.

Hursomhelst behöver vi diskutera det här mer och hjälpa de individer som fastnar i destruktiva och dåliga mönster. Ensam är inte alltid stark.                                     

www.fotoakuten.se 

Föreställningstips: Vill du bli bättre på att säga nej och säga ifrån?

Tänk på en vanlig situation då du har svårt att stäga nej men egentligen borde göra det. 

Vilka tankar och känslor skulle du vilja uppleva i samband med att du säger nej i den situationen?

Kanske skulle du vilja uppleva dig som stark,  stolt över dig själv eller känslan att det var bra att du sa nej och att du gjorde rätt. 

Föreställ dig nu att du säger nej på ett kort, tydligt och bra sätt. Föreställ dig det några gånger. 

Föreställ dig sedan att du befinner dig i situationen som du tänkte på tidigare. Föreställ dig hur hen ber dig eller frågar dig och att du då på ett tydligt sätt säger nej och även upplever de tankar och känslor du vill uppleva i den situatonen. 

Föreställ dig gärna detta 2-3 gånger om dagen några dagar i veckan. Träna på det tills det känns naturligt och bra, gärna under några veckor. Kombinera det med att anstränga dig med att säga nej i situationer i vardagen då du faktiskt inte vill säga ja och då det vore bäst om du sa nej. 

Som en variant på övningen kan du börja med en situation då det är enklare för dig att säga nej och sedan öva på det innan du föreställer dig den mer utmanande situationen. 

Nyheter

Bli bäst på att misslyckas

Hjärnskrynklarna forsätter att prata idrottspsykologi.

I det senaste avsnittet av podcasten diskuteras hur man kan bli bäst på att misslyckas. 

Lyssna här 

Stötta i motgång

Vi driver bloggen www.idrottspsykologi.info. I bloggen presenteras information om psykologi relaterat till personlig utveckling, träning, hälsa och prestationer inom idrott.

Senaste inlägget: "Stötta i motgång"

Frukostseminarium

Den 4 juni arrangerar vi ett öppet frukostseminarium i våra lokaler i Gamla stan.

Välkommen!

Läs mer här!

BRIO group workshop i Birmingham i juni

Endagsworkshop i mentala föreställningar den 17 juni i Birmingham, England. Läs mer om den här.

Workshop med fokus på tillämpad idrottspsykologi

ENYSSP organiserar en FEPSAC pre-congress workshop (heldag) den 14 juli i Bern nästa år.  Ni kan läsa mer om workshopen och anmäla er till den här. 

Vill du komma gång med din träning?

Följ oss:)

Boka oss direkt

Är du intresserad av en föreläsning, workshop, individuell rådgivning eller individanpassat mentalt träningsprogram för dig, din idrottsförening eller ditt företag?

Maila mikael@imaginethat.se för mer information och offertförslag. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!