Nyhetsbrev nr. 8, november 2010

Redan år 713 f.Kr. lade romarna till månaderna januari och februari i kalendern.
Innan dess var alltså november den nionde månaden, vilket också är ordets betydelse.
Kunde de inte hittat på två sommarmånader istället?

 

1. Kulturarv och demokrati
Med anledning av Sverigedemokraternas uttalanden om kulturarvet och hembygdsrörelsen så har plötsligt kulturarv blivit kontroversiellt. Men Hembygdsrörelsens replik på ”inviterna” är tydlig. Se debattartikeln SD:s hembygd är inte vår hembygd, skriven av Sveriges hembygdsförbunds (SHF) generalsekreterare Jan Nordwall och ordförande Birger Svanström. En annan artikel på temat är SD - vår tids trotskister? som belyser SD:s taktik angående bl a SHF.

SHF:s grundsyn är också tydlig på punkten kulturarv, öppenhet och demokrati: Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Den är öppen för alla, oavsett bakgrund. Den respekterar kulturarvets skiftande former i tid och rum.

 
2. Höstens kurser från Skånes hembygdsförbund
Förenings- och styrelseutveckling i tre steg
Kurstid: Hösten 2010 och hela 2011.
Kursen utvecklar styrelse- och föreningsarbetet och är fördelad över tre tillfällen á tre timmar.

Kursen genomförs när vi har minst 12 deltagare. Max 3 deltagare/förening.
Kostnad : 450kr/person inkl material och fika.

Konsten att skriva sin förenings historia
Måndag 8 nov., kl 13.30-16.30, Arkivcentrum Syd, Lund.
Historikerna Lars Ekdahl och Lars Berggren ger råd och erfarenheter om hur man skriver om den egna, lokala verksamheten.

Samarrangemang med Skånes Arkivförbund.

Höstmöte 2010 – om samtidsdokumentation
Lördagen 13 nov., kl. 10-15, Sallerupskolan, Sockenvägen 8, Eslöv.
Om metoder och möjligheter att dokumentera 1900-talet, samtiden och berättelserna.

Kostnad: 120 kr/person - faktureras. Kaffe, lättare lunch och dryck ingår. Anmälan senast 5 nov!
Samarbete med Folklivsarkivet i Lund.

Vi har också kurser i Hembygdsportalen – bygg en hemsida och Introduktion till föremålsvård som stående erbjudanden.
För mer information och anmälan: http://www.skaneshembygdsforbund.se , klicka på Kalendarium och kurser

 
3. Kurser från andra arrangörer
Två dagar om yllebroderi
Lör- och söndag 13-14 nov. kl 9.30-16.00, Auditoriet på Kulturen i Lund
Tvådagarsseminarium med föreläsare från Sverige, Norge och Danmark
Kostnad: 1000kr, vilket inkluderar alla måltider.
Anmälan till: Skånes hemslöjdsförbund,  info@skane.hemslojden.org eller 046-147820
Mer information, program: http://www.slojdiskane.se/aktuellt/ovrigt/
Arrangörer: Skånes hemslöjdsförbund och Kulturen i Lund.

Kurs i byggnadsvård
Fre- och lördag 19-20 nov., kl 9-16.30/15.00, Grimmatorpet, Broby hembygdspark.
Praktisk och teoretisk kortkurs med fönsterrenovering, snickeri mm.

Medverkande: Karl-Magnus och Ingmar Melin, Knadriks kulturbygg, arkitekt Krister Wall.
Kostnad: 400kr för byggnadsvårdsansvarig i skånsk hembygdsförening. För övriga medlemmar i Sveriges hembygdsförbund eller byggnadsvårdsförening: 1.890kr.
Anmälan senast 15 nov till Pia Sander, Skånes hembygdsförbund, pia.sander@skaneshembygdsforbund.se eller 046-158073.
Mer information, se Inbjudan
Arrangörer: Göinge hembygdsförening, Sveriges hembygdsförbund och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Storytelling för projekt
Lördag 20 november, Regionmuseet i Kristianstad eller lördag 12 februari, Loftet, Lilla Torg i Malmö.
För Leaderprojekt, men också andra föreningsaktiva.
Hur man berättar, förmedlar visionen, retorik mm. Support under en månad efter kursen ingår.

Kursledare: Christina Claesson
Kostnad: 1.250kr. Moms tillkommer.
Anmälan via Kompass, http://www.kompass.lrf.se/Public/1,2/SearchCourse.aspx .
Se följande Inbjudan på Leader Skånes hemsida.
Arrangör: Länsstyrelsen i Skåne län.


4. Arkeologi i Skånes hembygdsförbund

Finns intresse för att fokusera mer på arkeologin i er verksamhet? Det kan innebära mycket, att gå igenom arkeologiska samlingar, fräscha upp utställningar med fornfynd eller varför inte ta reda på mer om vad man hittat och vad som finns av fornlämningar i just er hembygd? Studiebesök, exkursioner både till museer och ut i terrängen, föredrag eller varför inte experimentell arkeologi /forntida teknik? Kanske är arkeologi ett bra sätt att nå också nya grupper och yngre personer?
Hör av er till jan.olofsson@skaneshembygdsforbund.se / 046-158072 så bildar vi ett nätverk av personer i föreningar som har just detta intresse! Något för alla oss som tycker att gammal är äldst. Och roligast.


5. Nyheter från hembygdsförsäkringen
Checklistor 
Det finns en mängd checklistor till föreningarnas hjälp i det skadeförebyggande arbetet. Checklistor för egenkontroll av elanläggningar, för att förebygga vattenskador, för regelbunden översyn av hembygdsgården och för systematiskt brandskyddsarbete. Checklistorna är en förmån för de föreningar som försäkrar sina byggnader och lösegendom genom Hembygdsförsäkringen.

Ny kall och snörik vinter?
För att förebygga frysskador är det viktigt att ha tillräckligt god underhållsvärme i byggnaden, så att den klarar en köldknäpp. Man ska dessutom ha en kontinuerlig tillsyn av byggnaden. Stora snömassor utgör en risk för att taken rasar in om snötrycket blir för stort. Denna skadehändelse gäller inte försäkringen för. Istappar och snöras kan också orsaka skador för förbipasserande människor och fordon. Föreningen som fastighetsägare riskerar då att bli skadeståndsskyldig mot den skadedrabbade.

Så skyddar vi kulturarvet
Det finns fortfarande bidrag att ansöka om för de föreningar som vill förbättra sin säkerhet.

Uppdatera försäkringen
En påminnelse om att den uppdaterade försäkringsteckningen måste göras snarast även om ingen förändring skett i föreningens försäkringsbehov.

Har ni frågor kontakta försäkringskansliet!
Hembygdsförsäkringen, Östra Långgatan 30A, 432 41 Varberg, hembygdsforsakringen@hembygd.se , tel: 0200-22 00 55


6. Kustleder: Samarbete mellan Byträffen och Bromölla kommun

Föreningen Byträffen Edenryd-Krogstorp-Åby medverkar i Leaderprojektet ”Ut i naturen” tillsammans med flera andra föreningar samt Bromölla kommun. Projektet ska stärka turist- och besöksnäring samt friluftsliv i området. Byträffen har tillgängliggjort och underhåller Edenryds kustled med stättor, röjning, spänger mm. Leden är 4,5km lång och löper längs Skånes enda skärgård via ett fint havsbad. Mer information om både föreningen och leden finner du på http://www.edenryd.org.


7. Torna först på Facebook!

Torna härads hembygdsförening blev, såvitt vi vet, första skånska hembygdsföreningen på Facebook. Fler på väg in? In och bli vän med Torna, gå in på http://www.facebook.com , skriv Torna i sökfönstret.


8. Lärarfortbildningar

...eller andra skolkontakter är en prioriterad verksamhet inom Skånes hembygdsförbund. Några lärarfortbildningar har genomförts, bl a.  tillsammans med Falsterbonäsets museiförening (Sagor och sägner på båda sidor om kanalen) och Hemmesdynge hembygdsförening (Nedslag i Hemmesdynge och Östra Torp). Mer är på gång och är ni intresserade i er förening, kontakta jan.olofsson@skaneshembygdsforbund.se / tel: 046-158072.


9. Medlemsbok 2010
Som medlem i Skånes hembygdsförbund får man en medlemsbok. Årets bok heter Malmö i skimmer och skugga och är skriven av Tyke Tykesson och Björn Magnusson-Staaf. De tilldelades årets Lengertzpris i litteratur vid förbundsstämman. Boken är stor och portot är dyrt, så därför delar vi ut den vid kretsmöten. Om ni inte deltagit i ett sådant och inte fått någon bok, ber vi er hämta den i Lund (mån-fre, enl ök, ring 046-158070) eller Kristianstad (fredagar enl ök, ring 044-128650). Om ni bara hör av er på förhand, så fixar vi kaffe när ni kommer. Då kan ni också passa på att botanisera i vårt bibliotek med stort urval inom hembygdslitteratur!
Välkomna!!


10. Internettipset: Naturskolan
För er som vill ha tips och inspiration för att ha aktiviteter med barn (eller vuxna) ute i naturen rekommenderas http://www.naturskolan.lund.se/ . Klicka sedan på Naturskoleblad och vips kommer man in på en sida med massor av Lära genom lek, Naturexperiment, Matematik utomhus och Upptäck gråsuggans värld. Bara det!


Om Nyhetsbrevet
Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Nyhetsbrevet sammanställs av Jan Olofsson. Har Du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Jan på tel 046-158072 eller jan.olofsson@skaneshembygdsforbund.se

 
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker? Allt detta finns på vår hemsida. Välkommen in på: http://www.skaneshembygdsforbund.se

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!