Nyhetsbrev med senaste nytt från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Alexandra Larsson, vann Hela Sverige Bakar 2014 Foto: Agneta Thorsén

Vår, Valborg och vackra maj

Välkommen in i hembakningsköket.

Här är det varmt från ugnen för snart ska vi grädda de härliga bullarna som står och jäser. Receptet fick vi när vi besökte 2014-års vinnare av Hela Sverige Bakar - Alexandra Larsson. För hon kan baka goda bullar hon! Det har vi hört från juryns Birgitta Rasmusson och nu har vi dessutom fått provsmaka dem hemma hos Alexandra. Vad sägs om Bullar med mandel och konjak? Vi fick också receptet på hennes USA-inspirerade Delicous Cookies. Utsökta! Glöm inte att prova själv. Recepten hittar du om du klickar på bullbilden och på kakbilden.  

I artikeln från SM för Bagare kan du läsa om Gabriel, Anders, Sara med flera som bakade 150 bröd på sex timmar. Men så är de Sverigebäst på bakning också.

Och så tipsar vi om populära frön för brödbak, om en bättre förpackning och nytt namn på råsocker och om att fullkornsbröd är bra - på alla sätt!

Gilla oss på Facebook och titta in och följ Hembakningsrådet på Instagram.

Glad och god vår!

önskar Birgit Nilsson Bergström  

Möt Alexandra Larsson, vinnare av Hela Sverige Bakar 2014.

Vi gjorde ett besök hemma hos Alexandra i Bollebygd... läs mera här...

Alexandras härliga recept hittar du när du klickar på bilderna nedan.

Delicious cookies
Bullar med mandel och konjak

Utlottning

Vi har fått tre exemplar av Alexandras Bakboken, från Bonniers förlag.

Vill du ha den fina boken som innehåller massor av läckra bakrecept och personliga bilder (fotograf är Niki Norberg, Alexandras sambo) så maila in namn, adress, telefonnummer till info@hembakningsradet.se. Förklara varför du önskar få boken!

Vi lottar ut de tre böckerna bland de första som anmäler sig.

Rå blir rör i ny förpackning

Muscovadoråsockret från Dansukker har fått ny fin kostym och ändrat namn. Nu heter det Ljust eller Mörkt Muscovadorörsocker, råvaran är ju sockerrör.

Den nya kostymen är en smart påse, lätt att öppna och återförsluta. Förpackningen lanserades i början av mars och kommer att bytas ut successivt.

Samtidigt kom Rörsockersticks i en praktisk förpackning. Snyggt och proffsigt bredvid kaffemaskinen eller på bordet. Rörsockret är Fairtrade- och Rättvisemärkt. Du hittar dem på ICA, Hemköp, Willys, Tempo och Axfood.

SM för Bagare och för Unga Bagare

Årets bagare 2015 blev Gabriel di Grado, från Stockholm.

Årets Unga Bagare blev Amanda Gustavsson, också hon från Stockholm.

Läs här... om den spännande tävlingen i Nordstan Göteborg.

Bröd är smart

Att äta bröd är smart för klimatet och miljön. Är brödet rikt på fullkorn är det också bra för hälsan och något vi bör äta mer av, förklarar Brödinstitutets Catarina Bennetoft, som studerat Livsmedelsverkets nyaste kostråd.

Ät mera fullkornsbröd
70 g fullkorn per dag (män 90 g) bör vi äta och bröd står för den största fullkorns-källan. Så det bästa hälsorådet är helt enkelt - ät mera fullkornsbröd. En skiva knäckebröd ger 12 gram fullkorn, en skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd ger ca 5 gram. När du bakar själv kan du stoppa in mycket fullkornsmjöl och kli och få ett gott och fiberrikt bröd. Speciellt bra om du skållar och bakar med surdeg. Och kom ihåg att röra på dig minst 30 minuter per dag. Det är också smart.

Nytt för baket
Skalade hampafrön är senaste innegrejen i fröhyllan. Riktigt trevliga med sin krispighet och nötiga smak. Passar på yoghurt och i gröt men också som strössel och dekoration till matbrödsbaket. Näringsmässigt liknar hampafrön andra frön, dvs. de är proteinrika, fettrika (en hel del fleromättat) och de innehåller nyttiga fiber.

Nytt är också en glutenfri Fröknäckemix med surdeg, från Risenta. Bara att röra ihop, platta ut och grädda. Mixen innehåller pumpafrön och solroskärnor samt ris-, majs- och bovetemjöl.

Kockrapporten 2015

Arla ger årligen ut en kartläggning av den svenska kock- och restaurangbranschen Kockrapporten. Spännande läsning för alla oss som är intrsserade av mat- och måltider, trender och spaningar framåt. Vad är hett just nu och vad kommer inför nästa år? Läs här...

Vistte du att...?

Man blir snäll av att baka

Italiens enda bageri som helt och hållet ligger inne på ett fängelseområde, stoltserar med strålande resultat. Återfallsprocenten för fångarna i Paduafängelset är nere på mellan en och två procent, medan riksgenomsnittet i landet annars är hela 70 procent. Detta trots att de intagna sitter för ibland mycket grova brott såsom mord.

Läst i tidningen Bröd

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!