Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 2.2015


Årsmötet den 4 mars blev lyckat

Årsmötet hölls i Runda huset som brukligt och besöktes av både gamla och nya medlemmar. Förutom ett föredrag med tips om bra skådarlokaler på Värmdö, valdes arbetsgrupp med olika ansvar i föreningen. Du hittar alla valda här.

Våtmarker värdefulla för fågelfaunan

Restaureringen av Hemmesta sjöäng har utgjort underlag för ett examensarbete vid Stockholms universitet. Arbetet med återställningen av våtmarken påbörjades 2012. Iventeringar av fåglar har skett både före, under och efter restaureringen i syfte att få reda på hur fågelfaunan har påverkats av den ändrade biotopen. Resultatet visar att både totala antalet fåglar och antalet våtmarksfåglar har ökat sedan före restaureringens start. Under 2011 observerades 81 fågelarter vid inventeringarna, varav 25 var våtmarksarter. 2014 observerades 101 fågelarter under inventeringstillfällena, varav 39 var våtmarksarter. Totalt har det skett en ökning med 25 procent för totalt antal arter och en ökning med 56 procent för våtmarksarterna. Läs hela rapporten på vår hemsida.

Hemmesta sjöäng hotas av Förbifart

Den styrande alliansen i Värmdö har åter dragit igång utredning om en Förbifart Hemmesta. Senast stoppades den av opinionen efter valet 2010. Vägen saknar både stöd och finansiering i Trafikverkets länsplan, vilket framgår av en artikel i NVP. VFK har påbörjat arbetet för att stoppa vägbygget, dels har vi fått in en debattartikel i NVP, dels skrivit brev till kommunen. Vår artikel fick svar av alliansen, men vi ser stora brister och kommer att fortsätta ställa frågor. Bland annat hänvisas till översiktsplanen, men i den finns inte några planer på en väg genom Storskogen. Vi hoppas att opinionen ännu en gång blir så stark att projektet läggs ned för gott.

Hemmesta sjöäng med i Värmdö paper

I senaste numret av turistmagasinet kan man läsa om Hemmesta sjöäng som utflyktsmål och hemmalokal för oss i VFK. Artikeln finns på sid 19.

Du har väl sett våra fina klubbdekaler?

På våra träffar och exkursioner kan du nu köpa en dekal för Värmdö fågelklubb för 20 kr. Pengarna kommer att användas till att köpa in fågelmat till vintermatningen vid Hemmesta sjöäng.

Våren är här 

Vårfåglarna återvänder till rast- och häckningslokaler i Värmdö. För att få de senaste rapporterna om vilka arter som noterats här kan du hitta en direktlänk till Svalan (det nationella rapportsystemet) via VFK:s hemsida där du ser "Senaste obsarna" i högerspalten och en klickbar länk. 

Skåda före jobbet på torsdagar 6.30

Vårens torsdagsskådning startar 16 april med start vid fågeltornet 06.30. Vi håller på till 09.00 men det går att gå iväg som det passar. På plats finns någon från arbetsgruppen, tubkikare och hopp om vackert väder. Ytterligare torsdagar är 23 april samt 7 och 21 maj. Ingen anmälan behövs, ta med fika.

Fågelskådningens söndag 10 maj

Den 10 maj är det fågelskådningens dag. Då arrangerar vi i Värmdö fågelklubb en exkursion till en av de bästa fågelsjöarna i länet, Fysingen utanför Sigtuna. Avfärd kl. 06.00, samling vid ÅVC, Värmdö marknad. Samåkning till självkostnadspris i egna bilar. Anmälan till Sören Bevmo, soren.on.net@gmail.com, eller mobil 073-90 69 430, senast lördag morgon den 9 maj. Ange om du har bil och hur många du kan ta med.

Gökotta söndag 31 maj

Möt vårens fåglar och naturen kring Hemmesta sjöäng tillsammans med Tom Arnbom. Mer än 50 arter utlovas. Samling vid fågeltornet kl 06.30. Ingen anmälan behövs, ta med fika.

Nattsångare 12 eller 13 juni

Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Vilket datum det blir beror på vädret. Samling kl 22.00, avslut ca 02.00. Samåkning i egna bilar. Anmälan till Sören Bevmo, se uppgifter ovan, senast torsdag kväll den 11 juni, då får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller. Ange om du har bil och hur många du kan ta med.

Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör: Yvonne Blombäck. Vill du gå med i fågelklubben? Mejla Agneta Tillberg. Medlemskapet är gratis. Läs mer på www.varmdofagelklubb.se. Gilla oss också på Facebook.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!