Nyhetsbrev från TimeFinder. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Månadens boktips:

Prestera på topp: Nå maximal framgång i livet

av Brian Tracy


Böcker jag tipsar om finns för det mesta hos väl-sorterade bokhandlare eller på nätet, t ex: 

www.adlibris.com
www.bokus.com

Månadens citat:

"Det finns en huvudsak, så finns det en jävla massa bisaker. Se till att skilja på vad som är vad."

Anders Carlberg

Nyfiken på vad TimeFinder kan erbjuda i form av föreläsningar och olika typer av utbildningar? TimeFinders utbildningar

Tips:

Vill du få hjälp att jobba smartare? Anmäl dig till någon av TimeFinders öppna utbildningar eller kontakta oss så kommer vi till ditt företag/din verksamhet.Öppen utbildning.

Tidigare nyhetsbrev hittar du här:
TimeFinders nyhetsbrev

Mer tips hittar du här:
Artiklar med TimeFinder

TimeFinders Nyhetsbrev nr 3 2015


Kille på jobbet gör tummen upp av Stockimages
FreeDigitalPhotos.net; Stockimages

Topprestation på jobbet - 5 tips för att jobba smartare och inte hårdare

Har du haft arbetsdagar som varit väldigt härliga, roliga och lätta samtidigt som du fått resultat i form av flera lösta uppgifter, affärer som gått i lås, lyckade möten osv?

Har du upplevt hur saker ibland på något magiskt sätt löst sig på ett bra sätt när du vågat lutat dig tillbaka istället för att kämpa på med blod, svett och tårar?

I det här nyhetsbrevet tänker jag ge dig några tips för att jobba effektivt och kunna prestera på topp.


Vi börjar med klassikern att du inte ska kolla mailen direkt på morgonen utan börja med det viktigaste först.

Det som händer när du kastar dig över mailen (eller facebook, twitter och aftonbladet för den delen) är att din hjärna fullkomligt översköljs av information som du försöker ta in och på något sätt bearbeta och fatta beslut kring.

Efter en stund är hjärnan ganska trött och orkar inte på samma sätt vara alert för att lösa problem och fatta beslut kring viktiga saker.

För att prestera på topp har de allra flesta av oss otroligt mycket att vinna på att åtminstone vänta någon timme med att öppna mailen.  

Istället bör du börja dagen med att planera och prioritera. Hjälp hjärnan med detta genom att t ex använda en kalender, ett dokument i datorn eller en Whiteboard för att lättare visualisera och strukturera upp det du ska göra.

Jag förespråkar alltid att du planerar in så mycket som möjligt i kalendern för då synliggör du för dig själva VAD du har tänkt att göra men också NÄR du har tänkt att göra det.

Är du inte riktigt där än när det gäller kalendern så föreslår jag att du åtminstone skriver ner de 3 viktigaste sakerna du ska göra och prioritera under dagen.

För att öka sannolikheten att du kan jobba fokuserat när du behöver sätter du telefonen på ljudlöst och lägger den helst utom räckhåll. Se till att möjliga distraktioner på datorn helst är avstängda. Kräver inte uppgiften att du använder datorn är det smart att sätta sig någon annanstans än framför skärmen.

Var uppmärksam på vad du fokuserar på. Det handlar om att du ska rikta din uppmärksamhet mot det du vill få gjort. Att vara medveten om vad du fokuserar din uppmärksamhet och dina tankar på kommer kunna ge dig en otrolig utväxling när det gäller effektivitet och prestation.

För i samma ögonblick som du väljer att fokusera på något, oavsett om det är en viss tanke, att skriva ett dokument, lösa ett problem, lästa ett mail osv, så bestämmer du dig för att INTE fokusera på något annat som att t ex kolla sociala medier, slösurfa, svara på andra mail osv.

Lyssna också på hjärnans och kroppens behov av balans mellan aktivitet, återhämtning och sömn för att kunna prestera bra och må bra.

Det finns forskning som visar på att de flesta av oss har arbetscykler på 90-120 min och att du sedan behöver en återhämtningsperiod. Den återhämtningen kan handla om att du tar en längre paus på 20 min, men det kan också räcka med några minuters återhämtning där du t ex sträcker på dig, tar några djupa andetag eller att du faktiskt bara byter uppgift för att aktivera andra delar av hjärnan. 

Att hoppa över dessa pauser några gånger då och då spelar inte så stor roll, men om det händer för ofta avtar din prestations- förmåga och på sikt kan också hälsan påverkas negativt. När prestationsförmågan sjunker behöver du anstränga dig mer och arbeta hårdare för att uppnå samma resultat som du med mindre kraft åstadkommer under optimala omständigheter. Då är du snart inne i den negativa spiralen att du försöker jobba hårdare och mer istället för att faktiskt återhämta dig och få tillbaka förmågan att prestera på topp.

För att sammanfatta:

  • Om möjligt - vänta helst någon timme med att kolla mailen på morgonen.
  • Planera och prioritera vad du faktiskt ska åstadkomma under dagen eller veckan.
  • Se till att ta bort distraktioner så som telefon eller om möjligt sätt dig någon annanstans än framför datorn.
  • Var medveten om VAD du fokuserar din uppmärksamhet och dina tankar på.
  • Tänk på vikten av återhämtning för att kunna prestera på topp. Att pausa med jämna mellanrum är både effektivt och hälsosamt!

Lycka till så hörs vi igen innan det är dags för semester!


TimeFinder hjälper chefer, medarbetare och egenföretagare att frigöra 10-25 % av sin arbetstid för att kunna bli mer produktiva, mindre stressade, få bättre kontroll över sin arbetssituation eller helt enkelt få mer tid över till familj, vänner och fritidsintresse. Läs mer på www.timefinder.se

TimeFinders nyhetsbrev innehåller tips om hur du kan jobba smartare, stressa mindre och få mer tid över. Det tar bara ett par minuter att läsa men kan hjälpa dig att frigöra många!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du på något sätt anmält intresse. Skulle du av någon anledning inte längre vilja ha nyhetsbrevet eller om det skickats till fel adress är det bara att klicka på länken längst ner i detta mail.

Känner du någon som du tror vill ha det här nyhetsbrevet? Skicka gärna vidare så kan dom anmäla sig via länken nedan: Prenumerera på TimeFinders nyhetsbrev

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!