Nyhetsbrev med senaste nytt från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Mandelvåfflor - klicka för receptet! Foto: Agneta Thorsén

Fira våren

Äntligen VÅR och äntligen kommer något festligt att fira!

Den 25 mars är det Våffeldagen då vi firar Jungfru Marie bebådelsedag.

Vårdagjämningen markerar övergången mellan vinter och vår vilket är mera tydligt nu när vi snart också byter från vinter- till sommartid. Den 25 mars kallas Vårfrudagen, Marie bebådelsedag eller Våffeldagen. Kanske kommer våfflan helt enkelt från Vår fru.

Förr stod nog ofta våffeljärnet redo vid järnspisen. Våfflorna gjorde man ofta av enkel smet av mjöl, vatten och smör. På så vis fick man frasiga och läckra våfflor. Vill man göra dem matigare och att mera likna en kaka så tillsätter man några ägg i smeten. Smaksättningen varierar man på tusen sätt med vanilj, choklad, lakrits, sirap, citron, lime, farinsocker mm.

Våffeltips!

Här är förslag på goda våfflor med lite olika karaktär. Jag tipsar gärna om att använda färsk jäst i våffelsmeten – för faktum är att då blir våfflorna väldigt frasiga och de behåller dessutom sin frasighet efter att de kallnat.

Pröva det här receptet på Frasvåfflor

Påskbaka

Snart är det påsk och då vill vi förstås ha en riktigt god kaka till kaffet eller varför inte en härlig vetekrans. Baka ditt bästa vetebröd, tvinna det till en krans, pensla och grädda. Dekorera mästerverket med läckra godisägg i fina färger. Snyggt att lägga mitt på påskbordet.

Här nedan följer många goda vårliga  recept som passar särskilt fint på påskbordet.

Mjuk kokoskaka med limefrosting

Den här kakan är späckad med kokos och den smarriga frostingen som har mycket limesmak, ger en fräsch och vårlig brytning.

Aprikosmuffins
Bolognakrans
Pretzel kokas innan de gräddas
Chokladtårta till påsk
Mörk chokladtryffeltårta
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!