Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!

Vår i Södra Skärgården

Snart är det vårdagjämning. På fredag är det föralldel solförmörkelse, men krokusarna klarar nog en stunds skyming. Fast till helgen lovas ju ett bakslag, som vi får hoppas inte blir långvarigt!


Årsmöte den 28 mars

Den 28 mars samlas vi i Styrsöskolans musiksal kl 14.30.

Program:

• Årsmötesförhandlngar och val av styrelse

• Kaffe och förevisning av naturstigarna

• Stigfinnarna – Anders Wake berättar

• Bilder från 1950 – Sune Karlsson berättar

 

Alla är välkomna!

 

 

Konsul Sandström 1941 - Hembygdsföreningens instiftare


Mårten Oxenstierna på Öbergska

Friherre Oxenstierna bodde i slutet av 1800-talet på Styrsö och Lilla Känsö. Har var välbeställd, men råkade i bryderi pga sin släkt och arbetade en tid som kustroddare. Han var även författare och bildkonstnär.

Hembygdsföreningen har förvärvat en av hans tavlor och i maj har vi en utställning med miniföredrag, där vi visar tavlan och annat om denne intressante person.Läs mer här!

Öbergska 16 & 17 maj kl 13.00-16.00


Skärgårdsdag 16 maj

Göteborgsturistens populäraste utflyktsmål är Södra Skärgården! Många anser det önskvärt att vi visar vad besökaren kan få uppleva och kommunen har i år satsat extra mycket på Skärgården. I den stora kartan som alla turister får gratis har vi fått en egen stor avdelning på olika språk!

Hembygdsföreningen är på tårna denna dag och vi hoppas att alla öbor och företagare också är det. Vi kanske kan locka fler till åretruntboende, vem vet?

 

Programmet kommer att publiceras här!


Månadens föremål

En åttondels riksdaler specie…

Myntet som präglades 1832 hittades nyligen i Öbergskas kryddträdgård. Vi tycker det är lite spännande att tänka på den kroggäst som tappade myntet på den tiden då Öbergska krogen nyligen hade startat.

Satt man i trädgården då också? Fanns det alls någon trädgård, eller var det bara en sommargäst som fumlat lite med betalningen för en kall punsch under en solparasoll för snart 200 år sedan?

Läs mer om myntet och dess monetära värde här!


Medlemsavgiften

Det är nytt år och dags att betala medlemsavgiften. Även för dig som ännu inte är medlem :-) Det kostar bara 100 kronor, vilket ger oss möjlighet att underhålla våra samlingar och

byggnader. Plusgirokonto 4 49 09-0. Ange namn och mejladress för vårt register. Får det inte plats på avin så skicka uppgifterna till registratorn ulla [at] hillberg.com.


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!