E-brev med fakta och uppdateringar runt en principiellt viktig fråga. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tisdag 28 April 2015

Nyhetsbrev 16

Bankgiro 250-8109

Swish 123 223 88 06

Dela och gilla nyhetsbrevet på Facebook! Klicka här!


Expressen idag - ta initiativet Morgan!

Idag sänder vi ett litet kortare Nyhetsbrev där vi vill uppmärksamma Göran Gabrielssons artikel i dagens Expressen. Han påtalar frankt tokigheterna med sjöfyllerilagen och uppmanar Justitieminister Morgan Johansson att påbörja en omarbetning som ger en mer rättssäker lag och en rimlig definition på sjöfylleri.  Det är ca 460.000 båtägare (plus besättning) som påverkas och frågan är av principiellt viktig natur eftersom nykriminaliseringen skett utan att sakliga och hållbara underlag redovisats. Vi är många som vill se vilka politiker och partier som är beredda att ändra en osaklig, missriktad och rättsosäker sjöfyllerilag.

För att läsa artikeln på nätet klicka HÄR!

Göran Gabrielsson i Expressen

De i artikeln nämnda skrivelserna från bl.a. SBU, Sjörättsinstitutet, Sweboat, Svenska Kryssarklubben , sakkunniga, skärgårdspolitiker, sjöräddningsexperter samt Båtfolket finns på vår webbplats med länken:   

http://www.batfolket.se externa-lankar och material

Politisk status nu

Trots flera politikers enskilda lobby- och motionsarbete mot lagen i sina respektive partier har lagens anhängare i brist på argument satsat på att alla skall ”glömma” denna fråga eller i alla fall ”knyta näven i fickan” och acceptera. Ingen politiker har rationellt kunnat försvara lagen inför sakkunniga, journalister eller för båtorganisationerna. 

De som sätter sig in i lagens tokigheter kommer oftast till samma slutsats som Båtfolket – lagen måste skrivas om.  Men okunskapen är fortfarande stor. Vid höstens val stod det klart att mer än en miljon väljare också är engagerade sjömänniskor. M, C, SD och S uttalade sig då positivt till en formell utvärdering. V, Mp, Fp och Kd var emot.  Båtlivet har på senare år dessvärre blivit föremål för idel restriktioner med liten eller ingen förankring i verkligheten. Tråkigt och det göder förakt för politiken. Något vi inte är betjänta av.

Kräv av ditt parti att man sätter sig i denna fråga och att vi som både medborgare och båtägare måste kunna begära att en sjösäkerhetslag baseras på fakta. Brist på sådant stöd gjorde att både Norge och Finland nyligen - med eftertryck - avstod från att följa Sveriges exempel. Norge behåller 0.8 promille och Finland behåller den ansvarslag som har stora likheter med Sveriges väl fungerande lag  innan 2010.

Utvärdering och omprövning

Det är ju inte så att riksdagen har monopol på att utvärdera resultat av lagstiftning och restriktioner.  All utvärdering hittills i form av statistik, sjörättsinstitutets forskning m.m. visar att lagen är meningslös annat än för KBV som verkar sakna sysselsättning.  All vetenskap talar emot lagen. Mycket höga böter utdöms för ofarliga nivåer och det är tomt på fjärdarna efter 18:00.

Är det så här vi vill ha det? Båtolyckorna har konstant minskat under mer än 30 år och är nere på ytterst låga nivåer. För att komma åt några av de verkliga ”suparna” hade det räckt med de utökade befogenheter och resurser som gavs Polis och KBV i samband med lagens införande. Varför lyssnade inte politikerna på sakkunskapen?

Däremot har ju partierna i Riksdagen lagstiftningsmonopol så det är ytterst viktigt att en formell utvärdering görs korrekt och med sjösäkerhet i fokus. Det var på de premisserna lagen kom till. Livstilsmoralister (nykterhetsorganisationer) skall givetvis inte ha ett avgörande inflytande på en utvärdering lika lite som vissa religiösa organisationer inte skall ha ett avgörande inflytande över t.ex.  Sveriges abortlagstiftning. En utvärdering måste hålla sig till sakfrågan. Speciellt om den sker inom Riksdagens ramar med hänsyn till att ämnet alkohol ännu är så känsligt i detta land.

Här har bransch och båtorganisationer, sjöräddning, rättsinstanser, forskare, kriminologer, sjöexperter och givetvis myndigheter ett stort ansvar att få till de rätta kriterierna. Vi återkommer i det ärendet.

Se till att driva frågan inom dina kretsar!


Stötta oss

Vi är många som blir allt mer bekymrade över lagar som stiftas efter "populistiskt tyckande” och inte efter fakta. Ett samhälle som allt mer styrs av ängsliga eller ensidiga kvällstidningsrubriker. 0.2 promille på sjön är exakt en sådan tyckarlag. Där du har politiska kontakter – kräv en ändring! Lyd inte bara! 

Stötta oss påwww.båtfolket.semed en slant för vår kamp. Vi är en helt ideell gruppering som anser att 0.2 lagen är mycket viktigare än att få ta en öl i båten. Det är en grundläggande demokratisk princip att lagar skall stiftas på sakliga grunder! Det kostar för oss att ställa ut på mässor, annonsera, producera material. Vi existerar enbart med hjälp av privata bidrag.

Swisha eller sätt gärna in en hundring – eller mer – på vårt bankgiro nedan. Notera, allt ev. överskott efter lagändring går oavkortat till Sjöräddningen. Vi har en kompetent revisor. Vi är givetvis även intresserade av att du engagerar dig när du kan.

Nu kan du Swisha ditt stöd till 123 223 88 06

Annars Bankgiro 250-8109. Skriv gärna namn och mailadress så vi vet vem du är! Lägger du med en postadress sänder vi dig vår dekal i form av en farledsskylt med överkryssat 0.2. Var en absolut succé på båtmässan! Passar fint bredvid sjöräddningssällskapets dekal på båten! Du som stöttat oss tidigare - maila oss bara så sänder vi! 


Dela och gilla nyhetsbrevet på Facebook!

Klicka här!


Informera dina båtvänner och klubbkollegor via e-post och sociala media om oss och vårt arbete. Sänd en länk till dina vänner för att få detta nyhetsbrev. Fakta vinner i längden om det är tillräckligt många som besitter den!

På Facebook finns den öppna gruppen "Sjöfyllerilagen" där du finner oss och andra som debatterar. Notera att den inte är modererad av oss.

Vår 49 sidiga vitbok med "kalla fakta" finns att ladda ner på www.båtfolket.se tillsammans med affischer och annat material.

Vill du höra av dig - sänd ett mail till Jim Huzell jimhuzell@gmail.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du uttryckt ditt intresse för Båtfolket och vår kamp mot 0.2 lagen. Din address har vi fått från vår webbsida eller vid ett båtevenemang. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!