Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2015-03-09

 
 

Dags för en lokal Programväljare?

Programväljaren görs för närvarande i cirka 10 olika upplagor med anpassat innehåll för olika områden i landet. På uppdrag av olika kommuner eller regioner tar Tremedia fram kataloger med lokalt anpassad information. Exempel på regionala Programväljare är: Gävle, Örebro, Östra Samverkansområdet, Linköping och Katrineholm.

Korrekt och kostnadseffektivt
Att göra en egen lokal Programväljare är mycket kostnadseffektivt. På Tremedia finns en väl utbyggd bildbank med egna foton tagna på verksamheten ute på olika gymnasieskolor. Vi har en omslagsbild som man kan använda om man vill och hos oss finns även texterna och expertkunnandet för att göra en korrekt och tilltalande katalog med lokal anknytning. De flesta av våra lokala kunder beställer den det färdigtryckta innehållet som finns i vår nationella Programväljare. Detta kombineras sedan med egna "lokala sidor" och ett omslag med lokal information.

De lokala sidorna hjälper vi på Tremedia gärna till att ta fram och de brukar vara mellan 8-32 sidor.

Mer information
Tycker Du detta verkar intressant – Kontakta oss! Vi skickar dig gärna exempel på kataloger som vi producerat samt kan ge dig namn och telefonnummer på referenspersoner. Vi kan även göra kataloger med helt lokalt material.

Tänk på att det är särskilt viktigt att vara ute i god tid om Du är intresserad.
Maila anna@tremedia.se eller ring 070-333 64 68.

 


 

WATCH - En handbok i gruppvägledning

WATCH - omslag-----------------------------------------------------
Nu på svenska  NU ÖVERSATT TILL SVENSKA
------------------------------------------------------

Finns i lager.

Vilka alternativ finns?
Tänka • Välja • Handla

What
Alternatives?
Thinking
Coping
Hoping
= WATCH

I första hand är boken skriven som en hjälp för dem som planerar att implementera och leda en gruppvägledningsprocess med syftet att förebygga avhopp från grund- och gymnasiestudier. Den kan även användas som ett stöd inom andra utbildningsinsatser för ungdomar.

Boken är tänkt som en handbok för gruppledare men även som ett stöd i en lärandeprocess. För vägledaren kan boken dessutom betraktas som en kompetenshöjning av vägledarprofessionen i samband med genomförandet av programmets struktur och innehåll.

Detta är WATCH:
• WATCH är en detaljerad handbok i gruppvägledning.
• WATCH är ett stödprogram för lärande.
• WATCH-programmet övertygar i sin struktur och systematik genom att visa på individens kraft att växa av gemenskap och samhörighet.
• WATCH är ett förebyggande program – en stödinsats för potentiella av­hoppare med målet att få individen att stärka sin identitet inför val av framtid.
• WATCH-programmet inbjuder till, både formmässigt och innehållsmässigt, att användas vid olika stödinsatser för barn, unga och unga vuxna.
• WATCH är ett genomgripande program som stöd för individens lärande, utveckling, och förändring.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

Författarna och WATCH-programmet
Sedan 1998 har Anna Sigurðadóttir, Björg Birgisdóttir och Sigríður Hulda Jónsdóttir arbetat tillsammans med att utveckla stödprogram och förebyggande program för unga. Vid starten utvecklades ett stödprogram till vägledare på Island. Detta testades vid 70 skolor på olika utbildningsnivåer. Arbetet fortsatte sedan i det europeiska SPIDERWEB-projektet, med stöd av Leonardo da Vinci (EU finansierat projekt).

WATCH-programmet var ett av projektets resultat och har testats på Island, i Slovakien och på Irland. Översättningen till svenska har medfinansierats av Europeiska Socialfonden inom ramen för PlugIn-projektet.

----------------------------

Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 154
ISBN: 978-91-981878-2-3
Översättare: Ann-Christine Ringström

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex.  375 kr/ex
Lagervara

Maila din order till order@tremedia.se

Observera!
Säljs endast till skolor och företag EJ till privatpersoner. För privatpersoner hänvisas till bokus.com.

----------------------------

 

Sagt om WATCH-programmet

Shirley Martin, School Completion Coordinator, Collinstown Park School, Irland.

"Som ledare för WATCH-programmet har jag upplevt att det varit en mycket effektiv väg till att få unga potentiella avhoppare engagerade i sin studiesituation. Programmet är ”användarvänligt” och bearbetar områden som är kopplade till ungas studieavbrott, på ett sådant sätt som är anpassat både till deltagarna och till gruppledaren. Programmet är helt fokuserat på deltagarnas behov och de färdigheter som krävs för att hantera sitt liv.

Varje enskilt tillfälle är ett lärande om en färdighet som både utmanar och stärker individen. Vi har fått mycket positiv återkoppling från ungdomarnas lärare och särskilt har lärarna uppmärksammat ungdomarnas förbättrade attityd till sina studier. De har fått en ökad självinsikt och självrespekt samt färdigheter för att interagera med sina kamrater. Deltagarna har själva uttryckt glädje över att de har deltagit i programmet och för att de har lärt sig färdigheter som förhoppningsvis ska hjälpa dem att förbättra sina möjligheter inför framtiden."

-------------------------

Ph. Dr. Anton Sojčák, Vussie Obchodna Akademia, Dolny Kubin, Slovakien

"Jag tyckte mycket om WATCH-programmet, för strukturen och systematiken. Jag arbetar en hel del med gymnasieelever och jag vill understryka att jag använt mig av nästan alla tillfällen och verktyg i programmet. Därför kunde jag se och använda mig av boken som en handbok med konkret arbetsmaterial. Jag är övertygad om att boken och programmet kommer att bli ett utmärkt arbetsmaterial för lärare vid gymnasie- och grundskolor.

Här i Slovakien kommer användningen i huvudsak att gälla för klasslärare, som med hjälp av materialet, kan arbeta mer effektivt med sina elever för att få dem att satsa på sina studier. Jag kan säga, utifrån min personliga erfarenhet att, under programmets gång blev atmosfären i gruppen bättre, de studerande slappnade av, blev nöjda och öppnare och jag är säker på att detta är målet för alla våra lärare. Jag kände mig hedrad för att få vara gruppledare och medverka i programmet."

-------------------------

Gígja Árnadóttir, Guidance Counsellor, Kársnesskóli, Kópavogur, Island

"Genom att ha varit en av de vägledare som genomgått en kurs för att praktiskt kunna genomföra och leda ett WATCH-program, vill jag gratulera dem som kommer att använda sig av detta program som en källa i försöken att hjälpa de studerande att göra mer genomtänkta val inför framtiden. Efter att ha deltagit i kursen medverkade jag som gruppledare för 11-15 åringar genom att använda mig av WATCH-programmet.

Enligt min åsikt är denna metod bra till sin struktur för att få insikter om sig själv och bygga mellanmänskliga relationer. Genom att sätta upp realistiska mål lär sig de studerande hur de ska hantera sitt liv och göra de förändringar som krävs för att gå vidare med sina studier. Jag kan varmt rekommendera att använda WATCH-programmet då jag upplevde framgång med de studerande som deltog i programmet."

-------------------------

Annie Santana, UU-vägledare, UU-Själsö, Danmark

"Jag är mycket begeistrad över förloppet och har äntligen funnit ett verktyg som kan användas i vägledningen, och som gör skillnad. Deltagarna har bland mycket annat fått större självinsikt och har blivit bättre på att göra val."

"WATCH-programmet borde vara obligatoriskt för alla som lämnar skolan”, uttryckte en positiv lärare efter programmet."

"Verktyg för livet” – det är stora ord, men så beskriver en av mina deltagare sitt utbyte av WATCH-programmet."

-------------------------

Klasslärare Själsö

"Hej Charlotte. Du tar bara eleverna i morgon. Dom är lyckliga över att ha dig."

"Vad gör det om de missar två timmar om andra världskriget, när dom får detta!"

-------------------------

Deltagar från åk 9

"Jag har lärt mig att det kan finnas många perspektiv på ett problem och att det är möjligt att lösa det."

"Jag har i alla fall varit glad för att lära mig att sätta upp mål och tänka ut hur jag ska nå dem. Det vill jag fortsätta med!"

 


 

Prognos från SCB - framtida efterfrågan på
vård- och omsorgspersonal

En växande befolkning och allt fler äldre gör att bristen på utbildade inom vård och omsorg kan komma att bli stor. Det gäller särskilt de som har gymnasiekompetens på området. Enligt SCB:s prognos kommer det att saknas så många som 160 000 utbildade år 2035.

Läs mer på SCB:s webbplats


 


 

Affisch Områdesbehörigheter

Affich OmrådesbehörigheterAffischen har formatet 70 x 100 cm och innehåller en överskådlig sammanställning över samtliga områdesbehörigheter som gäller för dem som gått enligt GY2011. Längst ner finns även en ruta med "Motsvarandebedömningar".

Affischen är tryckt på ett papper med hög kvalitet och extra lack. Även om någon skriver med spritpenna så går detta att ta bort med diskmedel.

Affischen innehåller fyra kolumner:
- Områdesbehörighet
- Kurser för särskild behörighet
- Yrkesexamina
- Meritpoäng

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex.     295 kr/ex

Leverans inom en vecka.
Maila din order till order@tremedia.se

Läs mer på www.tremedia.se.



 


 

Svårare att se flickors behov av stöd

Skolor tycks ha svårare att identifiera flickors behov av stöd, och Specialpedagogiska skolmyndigheten får in oproportionellt färre förfrågningar om stöd till flickor än om stöd till pojkar. Den ojämna fördelningen speglas både i de rådgivningsuppdrag som kommer in till SPSM och i Skolinspektionens granskningar.

Läs mer på SPSM:s webbplats


 


 

Europeiska Socialfonden 2014-2020

Europeiska Socialfonden(ESF) har sedan senhösten 2014 lanserat socialfondsprogrammet för perioden 2014-2020. Hos ESF kan man ansöka om att finansiera projekt inom förutbestämda programområden.

Europeiska socialfonden finansierar projekt som genom kompetensutveckling stärker individer i och utanför arbetslivet. Projekten kan exempelvis arbeta med frågor som rör personer från 15 år och uppåt och deras väg till arbetslivet. Det kan också handla om att gå vidare i arbetslivet genom att byta arbete eller arbetsuppgifter, bli stärkt genom ny kunskap eller inom helt nya områden.

De områden som det satsas på 2014-2020 är:
Programområde 1 - Kompetensförsörjning
Programområde 2 - Öka övergångarna till arbete
Programområde 3 - Sysselsättningsinitiativet för unga

Fondprogrammet gäller för 8 regioner i landet och för nationella satsningar.

Här kan du läsa mer om ESF och de regionala utlysningarna
Här finns en pdf-broschyr om ESF 

 



 

Ny webb för bedömning av utländsk utbildning

Nu finns en webbtjänst den som vill få sin utländska utbildning bedömd och jämförd med det svenska utbildningssystemet.

Den som har en utländsk avslutad gymnasieutbilding, eftergymnasial yrkesutbildning och/eller akademisk utbildning kan nu göra en webbansökan för bedömning. Engelsk webbversion kommer inom kort.

Läs mer på utbildningsbedomning.uhr.se


 


 

120 konst- och kulturutbildningar

Nu kan Myndigheten för yrkeshögskolan presentera vilka utbildningar som överförts till den nya utbildningsformen konst- och kulturutbildningar. 

Totalt handlar det om 120 utbildningar som kommer vara fördelade på sex utbildningsområden och 57 utbildningsanordnare. De flesta utbildningar startar under hösten 2015

Här kan ni läsa mer på MYH:s webbplats
Här kommer ni till statistik och beslut om konst- och kulturutbildningar


 


 

Rapport: Tackling early leaving

Denna gemensamma rapport som Eurydice/Cedefop har gjort belyser att allt fler hoppar av utbildningar vid en ung ålder. Det är en stor utmaning i många EU-länder.

För den som vill fördjupa sig om situationen i Europa avseende unga som kliver av sin utbildning så är rapporten i sin helhets intressant, och i synnerhet kapitel 5 som handlar om vägledningens roll i sammanhanget.

Här kommer du direkt till rapporten


 


 

SamtalaTips på KOMPETENSUTVECKLING - Inspiration av Leif Andergren

På Tremedia vill vi tipsa om att författaren till vår nya bok Samtala gärna kommer ut och ger inspirationsföreläsningar. Författaren Leif Andergren betonar vikten av det han kallar "ikraftsättning" och kan erbjuda både halv- och heldagarsprogram.

Leif har ett eget företag och han hälsar alla välkomna att kontakta honom för att se hur en dag just för er skulle kunna se ut.

Läs mer om boken "Samtala".

Läs mer om Leifs erbjudande:
Kompetensutveckling - Leif Andergren

Kontakta Leif på tel. 0709-65 53 67 eller mejla leifheand@gmail.com


 

 

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2015
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!