Nyhetsbrev från TimeFinder. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Månadens boktips:

"Långvarigt stillasittande: En hälsofara i tiden"

Elin Ekblom Bak (red)


Böcker jag tipsar om finns för det mesta hos väl-sorterade bokhandlare eller på nätet, t ex: 

www.adlibris.com
www.bokus.com

Månadens citat:

"Ärligt talat, 95 procent av oss kommer aldrig besöka gymmet regelbundet. Istället kan vi påta i trädgården, ta bensträckare, stå i tunnelbanan, ta en promenad med vännerna eller ha ett gående möte."

James Levine ur artikel "din stol dödar dig"

Nyfiken på vad TimeFinder kan erbjuda i form av föreläsningar och olika typer av utbildningar? TimeFinders utbildningar

Tips:

Vill du få hjälp att jobba smartare? Anmäl dig till någon av TimeFinders öppna utbildningar eller kontakta oss så kommer vi till ditt företag/din verksamhet.Öppen utbildning.

TimeFinder och Maria svarar på frågor i expertpanelen på shortcut!:

Expert på shortcut

Tidigare nyhetsbrev hittar du här:
TimeFinders nyhetsbrev

Mer tips hittar du här:
Artiklar med TimeFinder

TimeFinders Nyhetsbrev nr 2 2015


Kontorsstol

Res dig ur kontors-stolen för att må bättre och blir effektivare!

Det här nyhetsbrevet kommer inte att handla om att du ska dra på dig joggingskorna även om vi vet att motion och träning är bra för oss och att det finns forskning som visar att 30 minuters fysisk träning varje dag förbättrar vår hälsa, ökar vår livslängd och gör oss mer effektiva.

Nej, det här nyhetsbrevet ska istället handla om något som få av oss kanske tänker på, nämligen att lika bra som det är att träna regelbundet, lika dåligt är det att bli sittande i en kontorsstol större delen av dagen.


Hur ser det ut för dig? Åker du bil, buss eller tåg till och från jobbet? Sitter du framför datorn eller i möten större delen av dagen på jobbet? Är du så trött när du kommer hem att du lätt hamnar vid köksbordet eller i soffan större delen av kvällen?

Enligt forskning är 10 timmars stillasittande lika dåligt för kroppen som 30 minuters träning är bra. Hängde du med?

Det finns forskning som visar att de som sitter minst – mindre än fyra timmar om dagen –  får lika bra hälsa som de som svettas på gymmet fem timmar i veckan och sedan slår sig till ro.

Med detta menar jag såklart inte att vi ska låta bli att träna bara vi reser oss ur kontorsstolen då och då, utan att vi ska vara medvetna om hur mycket den vardagliga aktiviteten gör för vårt välmående och därmed även för vår effektivitet.

Det handlar även om att vi kan få hjälp att hålla vår vikt på en hälsosam nivå eftersom vi, enligt forskare vid universitetet i Sydney, enbart genom att resa oss från stolen kan aktivera musklerna på ett sätt som förbättrar ämnesomsättningen rejält.

Att arbeta stående ökar vår energiförbrukning och minskar risken för smärtor i t ex rygg, nacke och axlar.

Enligt Elin Ekblom Bak, expert på folkhälsofrågor och som forskar kring ämnet vid GIH, är det viktigt att bryta upp sittiden genom att resa sig minst en gång var 30–40:e minut.

På tal om vikten så menar Elin Ekblom Bak att den som rör sig på jobbet lätt kan göra av med 700 kalorier extra per dag nästan utan att märka det. Det kan jämföras med de 200–300 kalorier de flesta gör av med under en halvtimmes joggning.

Men hur kopplar vi detta till vår effektivitet då?

Jo, det är allmänt känt att en aktiv återhämtning leder till bättre hälsa, klarare tankar och bättre sömn. Om vi mår bra, tänker klart och sover ordentligt skapar vi helt enkelt väldigt bra förutsättningar för att kunna jobba effektivt och produktivt. 

Att se till att röra på sig under dagen verkar även avstressande och gör så att stress-hormoner som adrenalin och noradrenalin rensas bort.

Slutligen lite tips på vad du kan göra för att resa dig ur stolen lite oftare:

  1. Om du redan har tillgång till ett ståbord eller har möjlighet att skaffa ett, se då till att använda det minst ett antal timmar varje dag. Det kan kännas jobbigt och ovant i början men det handlar bara om att vänja kroppen vid något nytt.

  2. Är du hänvisad till ett vanligt skrivbord kan du kanske resa på dig var 30-40 min för att hämta ett glas vatten så förenar du två bra saker.

  3. När du pratar i telefon och inte behöver sitta framför datorn samtidigt  - res på dig och gå gärna omkring (om det inte stör kollegorna förstås).

  4. För mer informella möten kanske ni kan införa ståmöten eller till och med gåmöten?

Se nu till att resa dig upp ur stolen för ett hälsosammare och effektivare liv!


TimeFinder hjälper chefer, medarbetare och egenföretagare att frigöra 10-25 % av sin arbetstid för att kunna bli mer produktiva, mindre stressade, få bättre kontroll över sin arbetssituation eller helt enkelt få mer tid över till familj, vänner och fritidsintresse. Läs mer på www.timefinder.se

TimeFinders nyhetsbrev innehåller tips om hur du kan jobba smartare, stressa mindre och få mer tid över. Det tar bara ett par minuter att läsa men kan hjälpa dig att frigöra många!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du på något sätt anmält intresse. Skulle du av någon anledning inte längre vilja ha nyhetsbrevet eller om det skickats till fel adress är det bara att klicka på länken längst ner i detta mail.

Känner du någon som du tror vill ha det här nyhetsbrevet? Skicka gärna vidare så kan dom anmäla sig via länken nedan: Prenumerera på TimeFinders nyhetsbrev

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!