E-brev med fakta och uppdateringar runt en principiellt viktig fråga. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Fredag 27 Febr 2015

Nyhetsbrev 14

Bankgiro 250-8109

Swish 123 223 88 06


"Alkohol och båtliv hör inte ihop!"


Har vi hört den förut?

Har du hört den förut? Det är nog den vanligaste floskeln som politiker och nykterhetsorganisationer tar till i brist på argument. Man har varken tänkt till eller bemödat sig att sätta sig in i lagen och dess konsekvenser för för mer 400 000 fritidsskeppare plus besättning. Det är allvarligt. Fler exempel:

  • Måste man supa på sjön?  (Och alltid insinuera stora mängder just sprit – som om det inte går att ta två vin till maten)
  • Du vill alltså att man skall få köra full på sjön? (Ungefär som om man någonsin fått det – det har under lång tid varit förbjudet!)
  • Har ni inget viktigare för er?  (Den här lagen har faktiskt stor principiell betydelse

Denna typ av "klyschor" är bekväma när man vill "dräpa" en seriös diskussion. Motivet är ofta just att slippa konfronteras med fakta.

Lika illa är det att när Kustbevakningen går ut till pressen och talar om att promillelagen ”fungerar” genom att hänvisa till att antalet de tar fast för sjöfylleri minskat. Det är dumt eftersom antalet de haffar inte har något med säkerhet att göra. Sätt höga böter på vad som helst och intensifiera bevakningen och ni ska se att det har effekt. Tillsynsmyndigheten beter sig därtill både oprofessionellt och odemokratiskt då de som tjänstemän måste veta bättre.

För många av oss passar det alldeles utmärkt med ett glas vin på skäret för att i stilla mak och utan att vara berusade eller farliga ta oss hem en ljummen sommarkväll med vår båt. För många av oss så ligger det också ett egenvärde i att våra fjärdar inte blir till kontrollstationer för oviktiga struntsaker. För många av oss är det viktigt att behandlas som ansvarsfulla individer som både kan tänka själva och ta ansvar. 

Det är dags att ställa högre krav både på våra makthavare och våra svenska tjänstemän. I våra grannländer är tonen en annan. Där avvisar tjänstemännen den svenska lagen som irrelevant och kostsam. Det gör även politikerna. När ska vi få se samma sak i Sverige frågar vi oss?

Det är därför vi fortsätter vårt arbete med att få till en översyn av promillelagen. Det är därför det är så viktigt att alla som kan hjälpa till också gör det - båtorganisationer som du - den enskilde båtägaren.

Vallöften?!

I de sista självande dagarna innan valet anslöt sig även Socialdemokraterna till uppfattningen att en utvärdering/översyn av sjöfyllerilagen måste ske. Det var i en utfrågning från tidningen Båtliv.  Anders Ygeman svarade båtliv varande Trafikutskottets ordförande men har ju sedan regeringsskiftet  utnämnts till inrikesminister. Nu återstår att se om vallöftet infrias. Han har principiellt stöd från M, C och SD. Även de kvinnliga kandidaterna till partiledarposten i KD har ju uttryckt att båda vill ”göra upp” med KD’s ”ängsliga” politik. Bådar kanske gott. 0.2 är just en ängslig lag som utan anledning förflyttat ansvaret från oss båtägare till uppfostrande politiker.

Status i riksdagen

Det är en hel rad aktuella motioner som ligger inne som vill utvärdera/ompröva promillelagen. Här nedan en välskriven motion från Finn Bengtsson m.fl. (M). Tyvärr med ett faktafel att våra grannländer har 0.5.‰. Norge har 0.8. Finland har 1.0 och Danmark har endast en gräns för höghastighetsbåtar och då just 0.5 ‰

Klicka här

Vi fann tyvärr ett annat exempel på att motioner skrivs utan att ha koll på grundläggande fakta. Moderaten Thomas Finnborg motionerar (2014/15:1836) om ett obligatorium att ha flytvästar ombord med bland annat följande argument:

”Antalet drunknade i samband med småbåtsolyckor har också ökat, vilket gör ett krav på flytväst på fritidsbåt än mer angeläget”. 

Thomas har som bekant helt fel. Antalet förolyckade med båt inblandat har minskat konstant i mer än 30 år. Däremot har drunkningar utanför båtlivet tyvärr ökat kraftigt under 2014.

Ny hemsida!

Vi har nu lagt ut en ny hemsida. Den är inte färdig men klart bättre än den gamla som var svår att underhålla. Den nya gör sig dessutom väl i mobiltelefoner och läsplattor. Så klicka dit och kolla. Glöm inte tanka ner Vitboken 2015. www.båtfolket.se

Nu till helgen börjar mässan - monter AG 23

För 4:e året ställer vi ut på Båtmässan i Stockholm. Den pågår från lördag den 28:e februari till söndagen den 8:e mars. Vi har monter AG 23 som ligger i mitten av gången som löper efter den långa A-hallen. Tvärs oss finns både mat och toaletter så chansen är stor att du hittar oss utan att leta. Vi informerar här om vår aktivitet, värnar yttrandefriheten även i denna ”heta” fråga och drar vårt strå till att lagar skall stå på saklig grund. Kom förbi, snacka med oss, få lite material, stöd oss med en slant och få vår ikoniska 0.2 dekal!

Annonsering

Vi annonserar i ett antal tidningar. Tack till dig som ger oss bidrag och resurser till det. Temat är att det finns klokt folk i alla partier och att nu vill vi att just de får bestämma. Vill du se en hel annons gå till www.båtfolket.se


Stötta oss

Vi är många som blir allt mer bekymrade över lagar som stiftas efter "populistiskt tyckande” och inte efter fakta. Ett samhälle som allt mer styrs av ängsliga eller ensidiga kvällstidningsrubriker. 0.2 promille på sjön är exakt en sådan tyckarlag. Där du har politiska kontakter – kräv en ändring! Lyd inte bara! 

Stötta oss påwww.båtfolket.semed en slant för vår kamp. 0.2 lagen är mycket viktigare än att få ta en öl i båten. Det är en grundläggande demokratisk princip att lagar skall stiftas på sakliga grunder!

Swisha eller sätt gärna in en hundring – eller mer – på vårt bankgiro nedan. Du som företag kan kanske bidra med mer? Dessutom avdragsgillt för ett båtrelaterat företag. Din marknad har minskat på grund av denna lag.  Notera, allt ev. överskott efter lagändring går oavkortat till Sjöräddningen. Vi har en kompetent revisor. Vi är givetvis även intresserade av att du engagerar dig när du kan.

Nu kan du Swisha ditt stöd till 123 223 88 06

Annars Bankgiro 250-8109. Skriv gärna namn och mailadress så vi vet vem du är! Lägger du med en postadress sänder vi dig vår dekal i form av en farledsskylt med överkryssat 0.2. Var en absolut succé på båtmässan 2014! Passar fint bredvid sjöräddningssällskapets dekal på båten! Du som stöttat oss tidigare - maila oss bara så sänder vi! 


Informera dina båtvänner och klubbkollegor via e-post och sociala media om oss och vårt arbete. Sänd en länk till dina vänner för att få detta nyhetsbrev. Fakta vinner i längden om det är tillräckligt många som besitter den!

På Facebook finns den öppna gruppen "Sjöfyllerilagen" där du finner oss och andra som debatterar. Notera att den inte är modererad av oss.

Vår 49 sidiga vitbok med "kalla fakta" finns att ladda ner på www.båtfolket.se tillsammans med affischer och annat material.

Vill du höra av dig - sänd ett mail till Jim Huzell jimhuzell@gmail.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du uttryckt ditt intresse för Båtfolket och vår kamp mot 0.2 lagen. Din address har vi fått från vår webbsida eller vid ett båtevenemang. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!