Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 Nyhetsbrev februari 2015

 

Stämma, konferenser och släktforskardagar

Diskussionen på Föreningsforum om en ny ordning för stämma, samrådskonferenser och släktforskardagar har tyvärr inte blivit vad förbundsstyrelsen hoppades. Vi kommer inte att ha tillräckligt underlag för att lägga fram förslag om förändringar till årets stämma. Däremot är det viktigt att Nyköpingsstämman utnyttjas för att diskutera de frågor som väckts på Föreningsforum. I Angeläget 2015/1 kommer vi att presentera ett diskussionsunderlag, baserat på det som skrivits på Föreningsforum.

Men vi vill gärna under våren få en bild av ”vart vindarna blåser”. Därför kommer vi inom kort att göra en enkel enkät till föreningarna rörande huvudfrågorna:

1) stämma vår eller höst?
2) samrådskonferens/er nationellt eller regionalt?
3) nationella släktforskardagar bara vissa år och regionala åren däremellan? 

Vi är tacksamma för enkätsvar före den 15 april, eftersom styrelsen sammanträder den 17-18 april. I varje fall ser vi fram mot svar före den 15 maj. Det är viktigt att enkäten kommer till rätt person. Kontrollera därför – och uppdatera vid behov – den e-postadress till ordföranden som återfinns på Rötter. Det är till den adressen enkäten kommer att skickas.

Tills vidare utgår vi från att släktforskardagar ska äga rum enligt nuvarande ordning. Förbundet är berett att fr. o m 2016 ge ett betydligt större stöd till arrangemangen än som hittills varit normalt. Vi hoppas att detta ska stimulera föreningarnas intresse att vara värd för släktforskardagar, och vi ser fram emot intresseanmälningar för de närmaste åren, om möjligt före förbundsstyrelsens aprilsammanträde.


 

Motionera och nominera

Nu är det hög tid att er förening nominerar de ni tycker gjort sig förtjänta av de tre utmärkelserna Victor Örnbergs Hederspris, Hedersdiplom och Årets Eldsjäl. Sista datum för nominering är den 31 mars varje år.

Sveriges Släktforskarförbund delar årligen ut Victor Örnbergs Hederspris med en prissumma på 10 000 kr. Det ska gå till en person eller en organisation som har gjort stora insatser för släktforskningen.

Hedersdiplom utdelas till en eller flera personer som har gjort förtjänstfulla insatser i sin medlemsförening.

Årets Eldsjäl är ett pris som vill belöna initiativ och framåtanda inom släktforskarrörelsen. Det tilldelas en släktforskare som entusiasmerar andra med sitt engagemang för släktforskning.


Nytt pris – Årets släktbok


I enlighet med beslut av förbundsstämman i Karlstad ska ett nytt pris, "Årets släktbok", delas ut för första gången under Släktforskardagarna 2015.

Det nya priset är ett sätt att uppmuntra och stödja goda exempel på presentation av forskningsresultat som gäller enskilda släkter, grupper av släkter eller grupper av familjer, t ex familjeregister för en socken. Ordet "släktbok", ska inte tolkas bokstavligt; även digitala publikationer ska självklart komma ifråga. Inte heller "Årets" i prisets namn ska tolkas bokstavligt, men priset bör första gången avse ett verk som publicerats under 2014 eller första kvartalet 2015.

Pristagaren kommer att belönas med 10 000 kronor.

Föreningarna uppmanas härmed att nominera kandidater till alla utmärkelserna. Nomineringar med motivering och ett exemplar av den berörda publikationen (avser Årets släktbok) bör vara förbundskansliet, info@genealogi.se, tillhanda senast den 31 mars 2015.


Nominera till förbundsstyrelsen


Den 31 mars är också senaste datum för nomineringar till förbundsstyrelsen.

Kontakta valberedningens sammankallande, Anna-Karin Westerlund, tel. 018-54 45 79 eller 070- 715 46 61, eller någon av de övriga ledamöterna. Namn och telefonnummer finns på sidan 2 samt på Rötter under Förbundsinfo.

 


Sveriges Släktforskarförbund
Anderstorpsvägen 16, 171 54 Solna
info@genealogi.se | www.genealogi.se

Klicka här för att avsluta din prenumeration

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!