Det här är ett nyhetsbrev från Föreningen Arbetarskrivare. Nyhetsbrevet kommer första veckan i varje månad, manusstopp en vecka innan, arbetarskrivare@gmail.com
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev för Föreningen Arbetarskrivare 24 februari 2015


Tillsammans

Bara en dryg månad kvar till årets årsmöte. Föreningen har varit offensiv och aktiv 2014. Vi har åstadkommit mycket. Ansvaret för detta vilar, som det oftast är i föreningar, på några ideella krafter. Därför är det viktigt att ständigt fylla på med nya medlemmar.

Till alla som inte varit med oss så länge, eller ni som ännu inte tagit steget att bli aktiva vill vi bara säga: Ni är så välkomna, vi behöver er! I Nyhetsbrevet kan ni läsa om aktuella planer föreningen har, bland annat att starta upp egen podradio, till det behövs aktiva som vill gå kurs och ge av sin kraft till föreningen och dess medlemmar.

Vi letar också efter lokalombud runt om i landet. Som lokalt ombud ställer man upp med ett telefonnummer eller en mejladress dit medlemmar i området kan höra av sig. Man anordnar också nån gång per år en träff eller ett evenemang i föreningens regi eller deltar för föreningen i en redan anordnad aktivitet, tex en bokmässa el.dyl.

Det behöver inte vara så mycket mer, men varje handtag och varje uns energi gör föreningen starkare.

Vi i styrelsen är just nu upptagna med förberedelser för årsmötet. Det blir något att se fram emot, vi brukar ha väldigt trevligt. Kom du med, lär känna oss och kom med i gemenskapen.

Några av oss är också just nu fullt sysselsatta med att göra första numret av vår egen tidning Klass. Den ingår i medlemskapet, glöm därför inte betala medlemsavgiften, helst före 15 mars. Lättast betalar du genom att sätta in 200 kr (100 kr om du aldrig varit med tidigare) på vårt plusgiro: 29 00 50 – 4. På inbetalningskortet skriver du ditt namn, adress och epostadress. 

Vi hörs igen i Nyhetsbrevet i april. Men innan dess 28 mars i tidningen Klass eller på årsmötet, hoppas vi ses där!

Jane Moren


Nya tidningen

Föreningen startar en helt ny papperstidning. Klass. Första numret kommer till årsmöteshelgen 28-29 mars. Den blir på 30 sidor i fyrfärg och trycks i 300 exemplar. Tidningen kommer ingå i medlemskapet. 

Det kommer också gå bra att teckna en prenumeration eller köpa lösnummer för 60 kr styck. Formgivare för Klass är Carola Ankarborg. Här ovan ser du en liten del av omslaget till nr 1 2015. 


Annonsörer sökes!

Vi behöver annonser till tidningen. Vi hoppas få kontakt med några små eller stora företag, organisationer, förlag etc som vill synas i Klass. Vi har som mål fyra annonser till första numret. Preliminära annonspriser:  1/1 helsida kostar 1000 kr, 1/2 halvsida kostar 700 kr, 1/4 kvartssida kostar 400 kr, men priserna kan diskuteras. Mejla arbetarskrivare@gmail.com


Årsmöte 28-29 mars 2015

Årsmöte och medlemsträff i Stockholm, (Hägerstensvägen 119, T-bana Aspudden) helgen den 28-29:e mars. Årsmöteskallelse 2015 (i PDF)

Ett gyllene tillfälle att träffa likasinnade, utbyta erfarenhet, och vara med att påverka föreningens arbete inför år 2015.
Läs mer


Nya böcker av medlemmar

I mars ger En bok för alla tillsammans med ABF Västernorrland, LO-distriktet Mellersta Norrland och Länsbiblioteket Västernorrland ut novellsamlingen Fri höjd och arton andra noveller, som ett resultat av det lyckade läsprojektet Läsbryggan. Inom Läsbryggan har deltagare på LO:s och ABF:s fackliga kurser haft novelläsning som kursmoment. Man har läst och diskuterat noveller av Maria Hamberg som utspelar sig inom arbetslivet. 

Förutom Maria Hamberg medverkar också författarna Micke Evhammar, Aino Trosell, Åke Johansson, Annika Edin, David Ericsson, Fatmir Lleshi, Towe Falk, Emil Boss, Sofi Larsdotter, Göran Lundin, Torgny Karnstedt, Henrik Johansson, Anna-Leena Malm, Erik Löfvendahl, Frida Samsonovits och Gustaf Forssell. Läs mer här


Crister Enander, författare och litteraturkritiker, har kommit ut med en ny bok: I motstånd växer tanken- Från Klara Johanson till Simone de Beauvoir

Crister Enander låter läsaren möta kvinnor, författare och andra som betytt mycket för honom från ungdomsåren till idag. Möten i böcker men även i vardagslivet, som gett insikter som format hans livsval.

”I motstånd växer tanken” är inte kronologiskt upplagd utan Enander rör sig fritt mellan litteraturens kvinnor men även kvinnor han mött i sitt liv. Boken fäster stor uppmärksamhet vid hur skrivande och läsande har format deras självständighet och även gett glöd åt deras kamp.
Mer om boken


Lyrik på gott eller ont  är "rykande färsk arbetarlyrik från lokföraren och kommunalrådet Leif Lindström". Det är hans andra bok och den innehåller 30 dikter om kärlek, barndomsminnen, tågresor, känslor och samhällskritik. Ur förordet: "Jag skriver för att jag tycker det är kul. Jag skriver snabbt och motivet är sedan lång tid färdigt, det upptäcker jag när pennan möter papperet. Skapandet ger mig ett lugn, en tillfredställelse  och ett tillfälle att sätta ord på en upplevd vardag."


Bengt Ingelstam har just kommit ut med sin fjärde barnbok om hockeyentusiasten Pelle Puck. De handlar om killar och tjejer som spelar hockey i Mittnäs IK, en mindre ort i södra Norrland. Pelles mamma är tågmästare, pappa arbetslös.
    I den nya boken (Pelle Puck - tur & retur,  2014) tvingas Pelle p.g.a pappans jobb flytta till Kubiksvall, där han får känna på flera av hockeyns avigsidor, hårdare krav, hetsiga föräldrar, pengar, lärare som inte orkar, mobbning. Men också motsatsen, inte minst genom att han själv fortsätter att vara en reko entusiast. Jens Ahlbom illustrerar serien.


Tipsa oss!

Vi vill inte missa någon medlem som fått ett stipendium eller ett pris  eller kommit ut med en ny bok. Tipsa oss gärna också om nya/intressanta böcker eller annat som kan vara intressant för arbetarskrivare. Synpunkter på nyhetsbrevet är alltid välkommet! Mejla oss på: arbetarskrivare@gmail.com


Open Cut i Gävle

En gång i månaden  är det öppen scen för lässugna på Musikhuset i Gävle. Det är vår medlem och stipendievinnare 2014, Carola Ankarborg, som är arrangör. Hon hälsar alla välkomna! 

Carolas scen drivs inte i samarbete med Föreningen Arbetarskrivare. Föreningen vill däremot gärna uppmuntra och stödja liknande verksamheter.


Öppna scener

Föreningen Arbetarskrivare vill utöka den lokala medlemsverksamheten med öppen scen för text- och poesiläsning.  Vi har tänkt oss att starta med fyra städer: Stockholm, Malmö, Göteborg och Luleå. I lokala samarbeten hoppas vi kunna erbjuda våra medlemmar och andra, två till tre öppna scener per termin. Hör av er omgående så planerar vi för 2015 :)


Diskutera mera - på Facebook

Det pågår ständigt diskussioner och tips på läsvärt på vår Facebookgrupp.

Bland annat har denna artikel om arbetarlitteraturen, "Arbetarlitteraturen är både bred och levande" av Rasmus Landström i ETC diskuterats livligt här och här


Fler intressanta artiklar


Vill du lära dig sända Podradio?

Vi har fått erbjudande från ABF Stockholm om att några medlemmar kan få en gratis kurs i hur man gör Ipodradio. Meningen är att föreningen sedan ska börja sända radio från webbsidan. Kursen kommer att gå vid tre tillfällen i Stockholm. Vi söker nu medlemmar som vill arbeta med det här.Föreningen kan tyvärr inte åta sig betala resor, men kursen är fri.


Lokala ombud

För att få igång mer lokal verksamhet och skapa en gemenskap mellan medlemmar på samma ort har vi ett förslag om att utse lokala ombud på flera orter i landet. Vill du vara mer aktiv, kanske anordna träffar på din ort, så kontakta oss. 


Nya medlemmar!

Vi välkomnar varmt våra nya medlemmar och hoppas ni kommer trivas hos oss i Föreningen!

Jan Englund, Luleå

Jasmine Waara, Bro

Kristin Allwood, Angered

Rasmus Landström, Bagarmossen

Stina Jonsson, Västerås

Barbro Midbjer, Luleå

Jack Hildén, Vällingby


Bli publicerad

Folket i Bild har hört av sig och vill gärna ha noveller från arbetarskrivare till tidningen. Du som har en text liggande, skicka in! Du som inte har en liggande; skriv! Dock inget arvode. Mejla din text till red@fib.se


Textrummet

Textrummet är den nya portalen där medlemmar kan publicera sina texter. Den ersätter den möjlighet Medlemsbrevet gett och som skickats ut med vanlig post i snart 25 år till medlemmarna i föreningen. 

Textrummet är en fortsättning på medlemmars möjlighet att nå ut med sina texter till andra medlemmar. I varje Nyhetsbrev kommer vi länka till Textrummet och berätta om nya texter som finns att läsa här.

Textrummet uppdateras samtidigt med att Nyhetsbrevet kommer ut cirka tio gånger om året. Sista Medlemsbrevet kommer i februari 2015, fram till dess kommer insända texter publiceras i Medlemsbrevet, därefter i Textrummet.

Tusen bitar
Finns det någon mer än jag som minns Sverigepusslet? Vi hade det som barn på 50-talet. Det var roligt, men krävde tålamod och koncentration - också detta en bra övning. Pusslet bestod av en väldig massa bitar. Man började med samerna och renarna i norr. Sen kom timmerflottning och skog, fabriker, Göta Kanal, Stockholm med Kungliga Slottet och stadshuset. Om man var tillräckligt uthållig, bildade de sista bitarna åkrar och gäss i Skåne.

Ett slaskigt vinterlov satt vi kring vårt köksbord och la pussel medan vi mumsade på korvmackor och varm choklad. Genom fönstret kunde vi se småbarn som försökte åka slängkälke, tanter som halkade på vägen till mjölkaffären. Radion spelade Povel Ramel: "Ut ur en gammal puppa/flyger en fjäril, blå som viol..."

Så börjar Rosie Kihlblom-Baudous medlemsberättelse Tusen bitar. Läs hela texten i vårt digitala Textrum


Vi kan bli dubbelt så många

Om alla värvar en medlem blir vi dubbelt så många. Läs mer om hur du blir medlem och värvar medlem på webbsidan. Vi tillsammans utgör föreningens styrka, ju fler vi är, ju starkare blir vi.


Nästa nyhetsbrev ...

Nästa nyhetsbrev kommer i april. Material och tips till arbetarskrivare@gmail.com


www.arbetarskrivare.se
Kontakt: Åke Johansson ordförande: 0703-72 22 92
Nyhetsbrevets redaktör: Jane Morén, arbetarskrivare@gmail.com 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!