Det här är ett nyhetsbrev från Föreningen Arbetarskrivare. Nyhetsbrevet kommer första veckan i varje månad, manusstopp en vecka innan, arbetarskrivare@gmail.com
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Föreningen Arbetarskrivares första officiella nyhetsbrev juni 2014. 

Vi har blivit många fler!

Det är med stor glädje vi välkomnarnya medlemmar
som strömmat till den senaste tiden, bland annat i samband med den landsomfattande författarturnén. Föreningen Arbetarskrivare behövs och nya medlemmar gör oss starkare. Vi hoppas ni kommer trivas! Kontakta oss gärna om det är något ni undrar över. Delta gärna aktivt i vårt arbete, sprid vetskapen om att vi finns.  Vi tillsammans är föreningen!

Releasefest för vår nionde antologi!

Kom och fira med oss 14 juni! Föreningen Arbetarskrivare ger ut sin nionde antologi, Det arbetande folket. Det firar vi med två release, ett på Södermalm och ett i Bro, båda den 14 juni. Uppläsningar av flera författare, musik och sång. 

Carola Ankarborg, Emil Boss, Micke Evhammar, Beata Hansson, Erik Löfvendahl, Jesper Lundby, Jane Morén (endast Södermalm), Agneta Thomasin Svensson och Jenny Wrangborg (endast Södermalm). Releasen besöks också av musik-och dagsversduon Victor Estby & Fred Lane (endast Bro). Konferencier Victor Estby.

Norra Stockholm: Bro Bibliotek kl 11.30- 14.

Centrala Stockholm: Södermannagatan 38, kl 14.30-17.  I samarbete med Demokratipiloterna.

Det arbetande folket

Vi lever i en ny tid, men det gamla klassamhället består. Ekonomin är överordnad allt mänskligt. Höga vinster ska genereras och välfärden urholkas. Det arbetande folket får bära bördorna. De som protesterar hotas med repressalier. Rädslan sprider sig. Men vi vägrar tiga. Vi berättar om hur det är och känns för de många. Makten utmålar oss som det  sovande folket. Vi sover inte, vi arbetar hårt, är upprörda och engagerade. Vi är de nya arbetarskrivarna. Vi bär en stolt tradition vidare och utvecklar den. Möt 35 moderna arbetarförfattare som skriver om klass med klass. Vi har inte makten, men vi äger orden.
Redaktör: Victor Estby. Omslagsillustration: Ellen Ekman. Grafisk form: Martin Kindgren

Medverkande i antologin:Carola Ankarborg, Bengt Berg, Gustaf Berglund, Emil Boss, Birgitta Edberg, Stefan Estby, Micke Evhammar, Towe Falk, Tomas Fransson, Oscar García, Solveig Halvorsen Kåven, Maria Hamberg, Eva Hanson, Beata Hansson, Kalle Holmqvist, Henrik Johansson, Åke Johansson, Torgny Karnstedt, Sofi Larsdotter, Pia Lindestrand, Jesper Lundby, Astrid Lundström, Erik Löfvendahl, Kristina Meiton, Jane Morén, Robert Nyberg, Pelle Olsson, Cecilia Persson, Eric Persson, Andreas Svanberg, Agneta Thomasin Svensson, Anamarija Todorov, Sven Wernström, Jenny Wrangborg och Annamaya Öhlund. 
Utgivningsdatum 14 juni 2014.

Beställ boken genom föreningens webbsida, eller köp den på någon internetbokhandel. Vi har också lager i Stockholm om du vill hämta själv. Det går också att beställa genom att skriva ett brev och skicka till: Föreningen Arbetarskrivare, c/o Monica Pettersson, Trädgårdsgatan 4D, 546 72 Mölltorp. Pris 200 kr för icke medlem, 150 kr för medlem, 10 % rabatt vid köp av fler än 10. Porto tillkommer. Ladda ner säljblad att skriva ut med talong för köp här. 

Facebookevent

Releaset på Södermalm finns som event på Facebook. Vilket betyder, för er som inte är bekanta med Facebook, att releaset annonseras på Facebook, når många fler och det går att se hur många som anmält sig för att komma. Frågor om eventet kan ställas direkt till arrangören och eventuella ändringar kan snabbt annonseras till många.

Priser och utmärkelser till flera av våra medlemmar


Susanna Alakoski
 har tilldelats Fjärilspriset 2014 för sina skildringar av missbruk av alkohol och andra droger och hur det påverkar kvinnors livssvillkor.
Torgny Karnstedt har tilldelats Björn Ranelidspris 2014, för att han är en av ordets och litteraturens främsta apostlar.
Victor Estby har tilldelats Byggnads Kulturstipendium i Litteratur 2014.
Jane Morén har utsetts till Elin Wägners Lilla Björka stipendiat 2014, bland annat för att hon genom olika uttryckssätt visar på livets skörhet på ett sätt som berör.  
Robert Nyberg har tilldelats En bok för allas Läsfrämjandepris 2014, tillsammans med Eli By Nilsson.  
Kristian Lundberg har tilldelats Lars Ahlinpriset 2014, bland annat för att hans författarskap genomsyras av en solidaritet med de utsatta bortom det politiska. Bild på Kristian tagen av fotograf Caroline Andersson
Jenny Wrangborg har vunnit Gustaf Frödings litteraturstipendium 2014

Vi äger orden i hela landet

Författarturnén fortsätter sin resa genom Sverige. Hittills har 14 stopp gjort och minst 8 återstår innan hösten och valet som är slutet och målet för turnén. Vid varje stopp har nya medlemmar rekryterats, i Höganäs så många som 8 stycken. Läs mer om turnén och se turnéplan. Bilden, från vänster: Andreas Svanberg, Harriet Thorén och Erik Pousette.

Andreas Svanberg rapporterar från Helsingborg 15 maj
"Så här hade jag förberett och inledde gårdagens "Vi äger orden" i Helsingborg. "Välkomna! När jag inleder så här fastnar jag i en monolog jag skrivit som utspelas i en bowlinghall. Det är en kick-off för ett gäng lageranställda. Chefen Krister reser sig från sin stol och säger några väl valda ord innan bowlingen: Jaha, då var det dags att ha lite roligt. Jag ser att ni har hittat skorna. Men ni får bärga er lite. Vi ska ha mackor först. Kul att se så många samlade här ikväll. Det är minsann inte ofta det, som alla är samlade. Som alla är på jobb samtidigt, menar jag. Det är alltid nån som är borta. Som är hemma för vård av sjukt barn eller som sitter med tipset och kan inte bestämma sig för 6-0 eller 3-1."
Det passar min humor att det bara var en åhörare. Men vi hade ett fint samtal - ABF: s representant, den enda åhöraren och vi tre som läste och pratade. Vi höll på i en och en halv timme, och det var alltigenom lyckat!






Torgny Karnstedt, Ann-Britt Eklund, Erik Pousette.

Torgny Karnstedt om Höganäs 14 maj. I går drabbade vår turné "Vi äger orden" folket i Höganäs. Vi höll till i en fin cafélokal på biblioteket. Det kom en bra publik och stämningen var god. Björn, bokombud från Findus vittnade om en positiv trend i bygget av ett arbetsplatsbibliotek. Vi värvade 8 nya medlemmar!!! Sålde föreningens böcker, ett par ex av Victors Versting och en skiva. Önskemål om ett nytt besök i höst väcktes. Innan valet. 

Jag älskar mitt yrke men...

LO:s stora utredningsprojekt ”Arbetsmarknaden efter krisen” är klar. Fakta och analyser kompletteras med arbetarnas och de utförsäkrades egna berättelser, insamlade via Föreningen Arbetarskrivare till en liten antologi "Jag älskar mitt yrke, men..." 
Läs referat från Släppmingel i LO-huset 26 maj i Arbetet.

Ladda ner rapporten ”Jag älskar mitt arbete, men …” eller beställ den på LO Distribution.

Vässa din penna - gå en kurs

Vill du gå en skrivkurs? Aktuella kurser annonserar vi om på föreningens webbsida. Det kan vara skrivkurser i samarbete med föreningen eller kurser som hålls av våra egna medlemmar, eller som skulle kunna passa extra bra för Arbetarskrivare. Just nu finns flera sommarkurser, med Victor Estby och Pelle Olsson, vana och uppskattade kursledare. 

Kommunal satsar

Kommunal sänder sedan ett tag tillbaka Kommunalarnas egen webbteve med även lite kultur med på ett hörn. Kommunal satsar också på en ny sajt: ardetharokej.se där medlemmar har möjligheten att anonymt skriva om arbetsvillkor. Det ska bli intressant se vad det kan mynna ut i. 

Hallå där!

Några medlemmar och kommunalare har intervjuats senaste tiden. Kalle Holmqvist, aktuell i både LOs rapport "Jag älskar mitt yrke, men..." och i nya antologin "Det arbetande folket", intervjuas under vinjetten Hallå där i KA.

Jane Morén intervjuas också under samma vinjett, med anledning av att hon tilldelats Elin Wägners Lilla Björka stipendiet. Hallå där Jane Morén

Vad har hänt med läsningen?

Arbetarskrivares vice ordförande, tillika Sveriges Författarförbunds ombud i Skåne, Torgny Karnstedt är en av de medverkande i ett av de bästa radioprogram vi har hört den senaste tiden. Det handlar om den för demokratin så livsviktiga läsningen, läsförmåga, läsförståelse.Från en topplacering internationellt i början av 70-talet har Sveriges barn och ungdomar de senaste 10 åren sjunkit längre och längre ned i läsförmåga. Samtidigt visar andra undersökningar att föräldrar läser mindre hemma och för sina barn. Biblioteken redovisar också färre utlån. Vad har hänt med läsningen? Vilka blir konsekvenserna? Och kan man göra något åt det? Medverkande: Anders Mildner, Martin Widmark, Dilsa Demirbag-Steen, Torgny Karnstedt. Programledare: Mikael Olsson Al Safandi. Producent: Anna Lyrenäs. Lyssna på programmet i OBS-magasinet

Ljudboksbibliotek för åkeribranschen

Vår medlem i Ängelholm, Björn Svantesson, har byggt upp kanske Sveriges mest omfattande ljudboksbibliotek inom åkeribranschen. 

I senaste numret av tidskriften Trailer, nr 6, finns ett fyra sidor fylligt reportage om hans verksamhet. Vi säger grattis till eldsjälen och hoppas att många fler upptäcker möjligheterna med ljudböcker.

Kalendarium

BOKRELEASE 14 juni 11.30-14, Bro Bibliotek och 14.30-17, Demokrati-piloterna, Södermannagatan 38, Sthlm

TURNÉSTOPP
12 juni Huddinge 
- Medverkande: Micke Evhammar, Birgitta Edberg och Victor Estby.
13 juni Wigforssakademin/Viskadalens folkhögskola  - Medverkande: Sara Beischer, Heli Kittilä och Victor Estby.
17 juni Skattungbyn  - Medverkande: Aino Trosell, Britt Wagenius och Victor Estby.
17 juni Orsa - Medverkande: Aino Trosell, Britt Wagenius och Victor Estby.

Vi behöver dig, du behöver oss-värva en medlem!

Ni medlemmar är viktiga och en förutsättning för att Föreningen Arbetarskrivare ska kunna fortsätta att utföra sitt arbete. Är du inte medlem ännu, bli det! Vi behöver dig, du behöver oss! Värva en medlem var, så blir vi dubbelt så många. Om alla värvar en medlem blir vi dubbelt så många! Hämta värvningsformulär och skriv ut:
arbetarskrivare.se/bli-medlem
Som ny medlem betalar du 100 kronor första året. Därefter 200 kronor. Lättast för du över pengarna till vårt plusgiro 29 00 50 – 4. På inbetalningskortet skriver du ditt namn, adress och epostadress. 

Föreningen på Facebook

Föreningen Arbetarskrivare är aktiva på FB och har en egen FB-grupp med många medlemmar:
Föreningen Arbetarskrivares samlingsställe på FB
Gå med du också! 


"Ingen tanke är färdig förrän den blivit satt på ord. Att skriva är att göra många tankar färdiga. Alla i vår förening skriver inte böcker, men alla formulerar tankar. Sedan byter vi tankar med varandra, blir klokare och kan skriva bättre." Sven Wernström, författare.

Trevlig och kreativ sommar! 
Nästa nummer av nyhetsbrevet kommer första veckan i augusti.  
Mejla tips och synpunkter: jane.moren@telia.com



Kontakt: Åke Johansson ordförande: 0703-72 22 92   Nyhetsbrevets redaktör: Jane Morén
www.arbetarskrivare.searbetarskrivare@gmail.com 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.