Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Medlemsbrev

Nr. 1 2015   FEBRUARI


Ordförande har ordet

Kära medlemmar

I er hand, eller troligare på er skärm har ni här ytterligare ett fullspäckat medlemsbrev. Det är en fröjd att läsa om allt som händer i föreningen och allt som är på gång. Vi blir fler och fler drivande krafter i föreningen, en del har mer tid att ge en del mindre. Och precis så ska det vara.

Förhoppningsvis ska vi kunna göra det ännu tydligare för er medlemmar på vilka olika sätt man kan vara en aktiv medlem i vår förening. Alla ni som har idéer om projekt som föreningen skulle kunna driva, snart ligger en enkel och lättfattlig projektmall på hemsidan. För er som vill skriva motioner till årsmötet finns redan en mall på hemsidan. Kontaktpersoner till våra arbets- och projektgrupper finns där också.

Snart är det årsmöte! Jag hoppas att få träffa så många som möjligt av er den 25 april i Stockholm. Årsmötet är en förenings högsta beslutande organ och bland annat väljer vi ny styrelse och jag tackar för mig som ordförande. Förhoppningsvis har vi också motioner från er medlemmar att behandla. Ni kan läsa mer om var och hur årsmötet går till längre ner i detta brev. Senare samma dag delar vi också vårt fina UPP-pris till två, än så länge hemliga, pristagare.

Väl mött då!

Med vänliga hälsningar

Maria Hård af Segerstad-Lindhoff


Innehåll i medlemsbrevet:

Aktuellt inom föreningen:

  • Årsmöte och UPP-prisutdelning 25 april 2015
  • Skicka motioner
  • Valberedningen efterlyser
  • Tvärkontakt - anmälan öppen
  • Internationella Downs syndromdagen den 21 mars
  • UPP-pristagarna avslöjas
  • Utlottningen närmar sig - WDSC i Indien 2015
  • INSAMLING  - WDSC i Indien 2015
  • Team 21 - Lidingöloppet 2015
  • Babyläger 2015
  • Projekt om Alzheimer får stöd från Arvsfonden
  • Artikel om Föräldrastödsprojektet

Nyheter:

  • WDSD-konferens hos FN i New York
  • Rocka sockarna - uppmaning till skolor den 20 mars


Aktuellt inom föreningen:

Kallelse till årsmöte och inbjudan till UPP-prisutdelning

Lördagen den 25 april 2015 håller vi Årsmöte.
Detta är föreningens högsta beslutande organ.
På årsmötet bestämmer medlemmarna
om föreningens arbete och väljer styrelse.

Mötet är i Stockholm.
Kl. 11:00-14:00.
Föreningen bjuder på lunch.

Kl. 16:00 delar vi ut UPP-priset.

Anmäl dig till årsmötet och UPP-prisutdelningen här

Kallelse till årsmötet med
inbjudan till UPP-prisutdelningen

Årsmötets dagordning och
övriga möteshandlingar läggs ut
på hemsidan senast den 10 april.


Skicka ett förslag

Påmminner om att sista datum
för att skicka motioner/förslag till årsmötet
är den 15 mars.
Motioner skickas till styrelsen@svenskadownforneingen.se

Motioner som kommer in 
efter den 15 mars behandlas inte.

Här kan du läsa mera om motioner

Här finns mall för motion

Kolla på hemsidan
om det finns ett medlemsmöte
i ditt nätverk inför årsmötet.


Tipsa valberedningen!

Lediga platser i styrelsen

Svenska Downföreningen är inne i en spännande fas och vid årsmötet, lördagen den 25 april, är det dags att förnya delar av styrelsen. Vi i valberedningen är i full gång med vårt arbete och vill nu gärna få in tips på lämpliga personer. 

Styrelsen har det strategiska ansvaret för föreningens utveckling, men som en växande förening handlar det även om en del operativt arbete. I år söker vi extra efter personer med kunskaper inom kommunikation/opinionsbildning eller med yrkeserfarenhet från den medicinska världen.

Styrelsen träffas 4-5 gånger om året i Stockholm och har däremellan telefonmöten.

Vi vill att ni fått ett godkännande från personen som nomineras och ni kan givetvis nominera er själva om ni är intresserade. Tänk också på att det inte behöver vara en förälder utan att personer med annan anknytning till Downs syndrom kan bidra mycket med sitt perspektiv. 

Vi behöver kontaktuppgifter till personen som nomineras samt gärna några rader om hans/hennes kompetens eller intresseområden.


Maila senast 8 mars till val@svenskadownforeningen.se


Mvh
Heléne Forssbaeck, Anna Lundgren och Diana Amini
Valberedningen


Tvärkontakt 25 -26 april - "På väg mot framtiden"

I samband med Årsmötet arrangerar vi Tvärkontakt - tillfället då alla lokala nätverkens kontaktpersoner, styrelse och eventuella arbetsgrupper kan träffas och utbyta erfarenheter. Arbetet med att stärka de lokala nätverken i föreningen fortsätter och vi hoppas att så många kontaktpersoner som möjligt kommer. Du som är kontaktperson kan anmäla ditt nätverk härsenast den 1 april.

Läs mer om förutsättningarna här.

Du som inte är kontaktperson, men som vill föra fram dina tankar - välkommen på medlemsmöte eller kontakta ditt lokala nätverk. Kolla kalendern om det arrangeras ett medlemsmöte i ditt nätverk.

Är du intresserad av att bli kontaktperson för ett nätverk - mejla medlem@svenskadownforneingen.se


Officiell FN-dag den 21 mars:

Internationella Downs syndromdagen

Naturligtvis firar och uppmärksammar vi denna dag allt vi kan runt om i hela landet. Det gör vi för att sprida kunskap om Downs syndrom och fira samhällets mångfald och alla människors lika värde. Håll utkik på vår hemsida om lokala firanden i nätverken. Precis som föregående år sprider vi kampanjen om att bära olika strumpor, som ett enkelt sätt att uppmärksamma denna dag. Publicera gärna bilder på Instagram, Facebook, Twitter och andra sociala medier med taggen:

#olikastrumporWDSD2015

SPRID också gärna Anna Ökvists fina affisch! 

Affischen som A4 pdf
Affischen som A3 pdf


Årets UPP-pristagare

UPP-pristagarna tillkännages den 21 mars i samband med Nätverk Stockholms firande av Internationella Downs syndrom-dagen, lördagen den 21 mars kl 12-15 på Siggesta Gård.

Programmet, med lunchbuffé och underhållning för både barn och vuxna, kommer att ha två teman. Det ena är Familjen, precis som Downs syndrom-konferensen i FN, och det andra är Indien, eftersom vinnaren av resan till världskonferensen om Downs syndrom också kommer utlottas denna dag. Håll utkik efter programmet som presenteras på hemsidan i början av mars.


Sista chansen - vinn resa till WDSC i Indien

Svenska Downföreningen lottar ut en resa till World Down Syndrome Congress i Indien 2015, till en vuxen person med Downs syndrom (minst 18 år) och hans/hennes ledsagare. Syftet är att personer med Downs syndrom från Sverige skall få träffa personer med Downs syndrom från andra länder, och få inspiration och nya idéer.

Vi tar emot anmälningar till utlottningen fram till den 28 februari - så nu är det bara några dagar kvar!

Vinnaren dras den 21 mars i samband med Nätverk Stockholms firande, se ovan.

Läs mer om detta unika tillfälle och om hur du deltar i utlottningen här.

DU kan bidra

För att stötta Indienresan finns följande alternativ:

GE GÅVA VIA SMS

SMS:a BIDRA 100 DOWNSINDIEN till 72672 för att ge 100 kr till insamlingen.

GE GÅVA VIA KONTOKORT

klicka här

GE GÅVA VIA INSÄTTNING

Sätt in valfri summa på Svenska Downföreningens plusgirokonto 13595-4
Märk insättningen med Indien 2015.

SPRID gärna insamlingssidan via sociala medier!

#DownsIndien2015


Lidingöloppet 2015

Nu börjar det bli dags att ladda och träna inför Lidingöloppet 2015. Självklart finns Svenska Downföreningen med även i år!

Nytt för i år är att vi bland annat kommer att vara med på fredagens tävlingar Ruset, som vänder sig till barn, ungdomar och vuxna som har någon form av funktionsnedsättning, går i särskola eller arbetar i daglig verksamhet/på dagcenter. 

Under lördagen och söndagen kommer vi att ha en tältplats vid målet. Då vill vi få in folk i tältet för att prata om DS. Det kommer pågå tävlingar, förhoppningsvis ansiktsmålning till barnen och kanske en och annan ballong – vi siktar helt enkelt på ett tält fullt av liv och rörelse där alla är välkomna!

Vi som jobbar i projektgruppen Team 21 Lidingöloppet fokuserar just nu framförallt på att hitta sponsorer. Föreningen står för startavgiften för samtliga löpare som har DS, som springer för Team 21. Målet är att få ihop tillräckligt med sponsorpengar så att alla löpare för Svenska Downföreningens Team 21 kan springa gratis i våra fina tröjor. (Så spara ditt kvitto vid anmälan, så har du chans att få tillbaka pengarna längre fram).

Vi har också inlett samtal med eventuell samarbetspartner under helgen vilket vi hoppas kunna informera mer om längre fram.

Se nu till att anmäla hela familjen till denna folkfest!
Läs om anmälan här.

Har du tips om sponsorer eller vill ha kontakt med oss – mejla team21@svenskadownforeningen.se

/Projektgruppen Team21 Lidingöloppet genom Cecilia Lallerman


Babyläger 2015

Årets första babyläger för familjer som har barn med Downs syndrom, födda under 2013 och 2014, kommer att hållas på Tollare folkhögskola i Nacka 14- 17 maj 2015. Syskon och andra anhöriga är självklart också välkomna att delta. Sista anmälningsdag är 1 april.

Anmälan till lägret via denna länk.


Nytt samverkansprojekt

Arvsfonden har beviljat medel för projektet "Downs syndrom och demenssymptom av Alzheimertyp". Läs mer här.


Föräldrastödsprojektet

Läs intervjun med projektledaren för föräldrastödsprojektet, Hanna Andersson. Artikel från tidningen Världen idag.


Nyheter

FN i New York

Här kan du läsa mera om årets tema ‘My Opportunities, My Choices’ – Enjoying Full and Equal Rights and the Role of Families, på WDSD-konferensen på FN:s högkvarter i New York

Rocka sockorna 20 mars

Nathea Anemyr, 10 år, är lillasyster till Noelle som har DS. Läs om hennes initiativ och uppmuntran till skolor och arbetsplatser eller gå med i Facebookeventet. Se hennes hälsning nedan:

Annorlunda är bra! Annorlunda är roligt!

Jag heter Nathea och jag vill utmana alla skolor och alla arbetsplatser (och alla andra som vill)! Hjälp mig visa att det är bra att vara annorlunda! Fredagen 20 mars vill jag att vi ska hjälpas åt att hylla våra olikheter. Jag vill att andra också ska förstå hur roligt det är med annorlunda.

Jag är tio år och min storasyster Noelle har downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster. Jag är stolt över Noelle, hon är rolig. Jag blir ledsen när jag hör fula ord om andra människor. 

Nu gör vi skolan och världen mer färgglad och mer kärleksfull! 
Hjälp mig göra den här skoldagen till en rolig dag full av färger!
Hjälp mig fylla FB och Instagram med fötter i regnbågens alla färger!
Dra på dig olika sockor du också och dela detta till alla du känner! 
Alla är välkomna att vara med!

Hälsningar Nathea Anemyr
genom mamma Erica Rinaldo

#rockasockorna

World Down Syndrome Day som firas 21 mars (eftersom det är en lördag så börjar vi redan på fredagen så skolor och arbetsplatser kan vara med)


Tillsammans blir vi en stark röst i samhället som verkar för att människor med Downs syndrom ska ha samma möjlighet till delaktighet och valfrihet som andra.

KUNSKAP - GEMENSKAP - MÖJLIGHETER

Följ oss på sociala medier:
FacebookInstagramTwitter

www.svenskadownforeningen.se

Linnégatan 75, 114 60 Stockholm  info@svenskadownforeningen.se  08-730 48 25

Widgitsymboler © Widgit Software/Hargdata 2015

Du får detta utskick för att din e-post är registrerad i Svenska Downföreningens medlemsregister. Vill du avsluta din prenumeration  klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!