Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Extern styrelseledamot bidrar med andra perspektiv

Mars 2015


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Karin Steen - Styrelseordförande Gefle Testteknik och ny ordförande Språkkonsulterna

Karin Steen har varit VD, ägare i expansiva tillväxtföretag och har en lång meritlista av förtroendeuppdrag, både som styrelseordförande och -ledamot. Hon har varit med och börsintroducerat bolag och deltagit i alliansregeringens initiativ Styrelsekraft både som adept och mentor. Hennes samlade erfarenhet har försett henne med en bred inblick i de olika rollerna och perspektiven av styrelsearbete.

Uppväxten i en entreprenörfamilj som drev flera större ICA-butiker kunde ha betytt en utstakad framtid för Karin Steen, men hon valde en annan väg. Utbildningen till civilekonom och praktik inom IT ledde tidigt in i programmerings- och IT-branschen. Karin trivdes i IT direkt och anser att yrket passar kvinnor mycket bra trots att det är en extremt mansdominerad bransch. Hon har i sitt arbete fokuserat på affärerna och har inte upplevt ojämlikhet, men idag inser Karin att hon tidigare borde deltagit mer aktivt i nätverk utanför företagens naturliga kontaktytor.

– Utan ett brett nätverk är det svårt att få de rätta styrelseuppdragen.

Karin har nyligen fått uppdraget som styrelseordförande i ett ägarlett konsultföretag, Språkkonsulterna. Kontakten förmedlades genom Women in Progress pool av styrelsekandidater. Som ordförande framhåller Karin hur viktigt det är att ha ägarnas förtroende. Med ledningserfarenhet från både VD- och ägarsidan vet hon hur det är att rapportera från båda håll. 

– Det är skillnad att gå in som extern styrelsemedlem, du bidrar till bolaget ur ett annat perspektiv än ägarna. Styrelseuppdrag tar dig till nya branscher men många kunskaper jag bidrar med är oberoende av bransch, som exempelvis min djupa erfarenhet av strategi, affärsplanering och organisk växt. Jag har varit med och byggt upp flera organisationer både rekryterings- och systemmässigt.

Karin har stor erfarenhet av förändringsarbete och flera av de företag hon arbetat i har varit starkt växande bolag. IT- börsbolaget Know IT, där hon var med som ägare i princip från start, gick från 20 till 650 anställda på 7 år. Utöver försäljning, strategi och ekonomi har hon sysslat mycket med rekrytering, även till VD-poster. Hon menar att det är annorlunda att rekrytera till operativa tjänster än till styrelse. 

– Det finns en större försiktighet runt val av styrelseledamöter. Jag har stött på moment 22-situationer där du ska ha varit styrelseordförande för att ens bli påtänkt att väljas in som ledamot.

Text: Helena Andersson, www.schelena.se

Women In Progress gratulerar till uppdraget som ordförande i Språkkonsulterna och lycka till!


Aktuellt

Ägare, utveckla ditt företag genom styrelsearbete - 18 mars 2015
Funderar du på att tillsätta din första styrelse? Den 18 mars har du som ägare möjligheten att träffa din nästa styrelseledamot i en styrelsematchning. Välkommen onsdagen den 18 mars, klockan 17.30 – 20.00, Hellström Advokatbyrå, Kungsgatan 33 i Stockholm. Anmälan och läs mer.

Valberedningsutbildning - 21 april 2015
Valberedningen föreslår och årsstämman beslutar om styrelse. Det låter enkelt men med en
valberedning som tar sin uppgift på allvar ligger det mycket arbete bakom. Under denna förmiddag får du en genomgång av valberedningens roll och ansvar. Utbildningen ges tisdagen den 21 april klockan 08.30-13.00 i Stockholm. 

Golden Rules of Leadership - NY OMGÅNG
Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner var ett så lyckat projekt så nu kör vi en ny omgång 2015. Nu har du som ägare chansen att matchas med en av Women In Progress styrelsementorer. På sikt får du som ägare en professionell styrelse. Vill du vara med?

Certifieringsutbildningen 2015
Certifieringsutbildningen genomförs den 27 september-1 oktober 2015 i Budva, Montenegro.
Utbildningen i Berlin den 15-17 april är fulltecknad.
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Ny podcast om mångfald och styrelsearbete
Margareta Neld medverkar tillsammans med Louise Torstensson i en podcast om mångfald och styrelsearbete. Lyssna här

Introduktion till styrelsearbete/Learning About Swedish Board Operations
För dig som är nyfiken på styrelsearbete är du välkommen på en halvdagsintroduktion. Ges i Stockholm den 28 april 2015.
Learning about Swedish board operations, the workshop is now held in English as well. Date is 22th of April 2015.

Save the date - Almedalen 30 juni 2015 klockan 11.00-12.00
Varmt välkommen till vårt utforskande etikseminarium med temat ”Vad händer med herr-arkin i den nya ekonomin?”. 

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Grattis 

Monica Ekmark som blivit framröstad som den svenska musikindustrins viktigaste kvinnliga makthavare.

Britta Dalunde som blivit invald i styrelsen för Oniva Online Marketing.


Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!