Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 5 juni 2014

Betänkande om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering

I förra veckan publicerades Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2013/14:AU8 angående bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Utskottet anser att riksdagen bör anta regeringens lagförslag utom i de delar det avser ett undantag för företag med färre än tio arbetstagare inom hälso- och sjukvårdsområdet.

- Det är tråkigt att inte alla partier lever upp till vad de tidigare sagt att bristande tillgänglighet bör klassas som diskriminering. Förslaget i betänkandet gör företagarna nöjda och våra grupper till förlorare. Det är ofattbart att man i en diskrimineringslag tillåter diskriminering. Diskriminering är lika illa även om det är få som diskriminerar, säger Personskadeförbundet RTPs ordförande Pelle Kölhed.

De partier som kommit med rakryggade förslag är Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men de övriga partierna har inte ställt sig bakom.

- Socialdemokraternas förslag om att företag inom hälso- och sjukvårdområdet med färre än tio anställda inte ska omfattas av undantaget visar bara på att de ser oss som patienter och inte som medborgare.

Det här innebär nu att Torsdagsaktionen och Tisdagsaktionen upphör. Men kampen för att klassa bristande tillgänglighet som grund för diskriminering fortsätter. Hur vi går vidare är dock inte klart än.

- Det som är positivt med den nya diskrimineringslagen är inom områden som skola och arbetsliv. Här finns nu mer lagligt stöd att ta till. Inte minst vad gäller hjälpmedel och undervisningsmaterial. Lagförslaget är vagt skrivet och många gånger svårt att tolka. Vi kommer nu att analysera materialet för att identifiera områden där det går att driva frågor och återkommer i höst med en grundlig analys av vad den nya diskrimineringslagen verkligen innebär, säger Pelle Kölhed.

Läs Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2013/14:AU8 angående bristande tillgänglighet som en form av diskriminering här: www.riksdagen.se



”Lagen förhindrar inte diskriminering”

I dag ska riksdagen rösta om regeringens proposition om en utökad diskrimineringslag, där bristande tillgänglighet ska ingå som en av diskrimineringsgrunderna. Men lagen riskerar att bli för lam, menar Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:


Checklista för tillgängliga vallokaler

Tidigare Handisam nu Myndigheten för delaktighet har tagit fram en checklista till kommunerna som ett stöd i deras arbete att göra vallokaler och röstningslokaler tillgängliga inför valet till Europaparlamentet i maj och de nationella allmänna valen i september.

Ett stort ansvar vilar på valnämnderna i kommunerna eftersom de ansvarar för vallokaler och röstningslokaler för dem som ska förtidsrösta.

Länk till checklistan:


Höj taket för lönebidrag

Höjt tak för lönebidrag och enklare regler för lönestöd är två åtgärder som behövs för att fler människor med funktionsnedsättning ska komma i arbete. Alla partier har i riksdagen ställt sig bakom detta, men inget händer, skriver Ingrid Burman, Handikappförbunden i en debattartikel som publicerades i Östgöta-Correnden 11 juni.

Läs artikeln här:


Succé på hearingen om ryggmärgsskadevård i Västra Götalandsregionen (VGR)

Alla var där - personer som lever med ryggmärgsskada, vårdprofession och politiker - mer än 110 personer. Temat för dagen var fokus framåt - hur vill vi som lever med ryggmärgsskada, dvs. experterna, att rehabiliteringen ska fungera och hur jobbar vi alla tillsammans för att få det att bli så.

Läs mer här:


Välkommen till möjlighetsdagen den 26 september

Möjlighetsdagen är ett unikt tillfälle för dig med funktionsnedsättning och personer i din närhet att inspireras och få kunskap om, möjligheter, lösningar och rättigheter som redan idag finns i samhället för att du ska kunna vara fullt delaktig där.

Dagen arrangeras av Stockholms läns distrikt i Personskadeförbundet RTP, DHR, Neuroförbundet, Bosse Stöd & Kunskapscenter samt Rehab Station Stockholm.

Läs inbjudan här:


Lista på smärtenheter

Patienttorget presenterar nu den första kompletta listan på svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar, det gemensamma är att man anger att man har särskild inriktning på långvarig smärta. Inte mindre än 244 enheter beskriver sig som sådana, från Simrishamn till Piteå. Man rankar också enheterna utifrån ett patientperspektiv.

Läs vilka som får högst ranking, och varför här:


Nytt projekt som drivs av Handikappförbunden

En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar heter ett nytt projekt som drivs av Handikappförbunden. Projektets mål är att en patientorganisation tillsammans med personal vid sex vårdcentraler i olika regioner tar fram en modell för god vård i primärvård för personer med kroniska sjukdomar. Optimala framgångsfaktorer och kriterier inom primärvården tydliggörs och på sikt kommer ett utbildningsmaterial för vårdpersonal och patienter att skapas. Projektet är en del av regeringens satsning på kroniska sjukdomar, drivs av Handikappförbunden och finansieras av Socialdepartementet.

Projektgruppen består av en person vardera från Svenska Diabetesförbundet, Astma-Allergiförbundet, Riksförbundet Hjärt-Lung samt Reumatikerförbundet. Alla förbund som är medlemmar i Handikappförbunden ingår i referensgruppen och har en viktig rådgivande funktion med sin lokalkännedom. I styrgruppen finns representation från Handikappförbundens styrelse.



Ny patientlag ska stärka patientens ställning (SoU24)

En ny lag, patientlagen, införs. Syftet är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.

Den nya lagen innebär bland annat följande:

Informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas.Det klargörs att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan patientens samtycke.Patientens möjlighet att få en ny medicinsk bedömning utvidgas.Patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

I övrigt innehåller den nya lagen motsvarigheter till nuvarande bestämmelser om exempelvis vårdgaranti, fast vårdkontakt, fast läkarkontakt, individuell planering samt val av behandlingsalternativ och hjälpmedel. Även bestämmelser om barns inflytande över sin vård införs i lagen.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagen börjar att gälla den 1 januari 2015.


Ansökan om medel från Radiohjälpsfonden/Victoriafonden hösten 2014

Ansökningarna måste vara förbundskansliet tillhanda senast 1 september.

Ansökan gäller främst bidrag till medhjälparkostnader. Medel kan också beviljas till föreläsare. Det gäller i första hand föreläsningar inom vårt verksamhetsområde.

Högst två aktiviteter per ansökningstillfälle - fyra per år. Medel beviljas inte till busshyra, utlandsresor, anpassning eller hjälpmedel. Medel beviljas inte i efterhand, det vill säga till en aktivitet som redan ägt rum när beslut fattas.

För mer information och ansökningsblanketter kontakta Agneta Lundin vid förbundskansliet på telefon 08-629 27 81, eller per e-post: agneta.lundin@rtp.se

Ansökningsblankett finns också på Personskadeförbundet RTPs hemsida.


Raka rör – en miniutbildning för dig som vill bli bättre på att företräda dig själv

13-14 september 2014 på Sigtuna folkhögskola, Sigtuna.

Ett utbildningstillfälle för dig som vill bli rakare i dina kontakter med exempelvis försäkringskassan, läkaren, kommunen eller kanske grannen som tagit din tvättid. Det handlar om vardagsjuridik i olika situationer där man som enskild kan känna sig i underläge eller inte har kunskap om sina rättigheter.

I denna miniutbildning ingår en guidning i lagboken, juristens språk samt vikten att fokusera på rätt saker. Teori varvas med praktiska övningar på ett enkelt och lekfullt sätt. Målet är att träna upp självförtroendet och få redskap för att kunna företräda sig själv på ett personligt, enkelt och korrekt sätt. I all kommunikation är det viktigt att du är fokuserad och vet vad du pratar om.

Oavsett skada, ålder eller om du är anhörig så har du nytta av denna kurs. Det enda som krävs är medlemskap i RTP.

Kursen är kostnadsfri och inkluderar kost och en övernattning, men resan får du själv stå för. Vi startar på lördagen med lunch kl. 12 och avslutar med fika kl. 15 på söndagen.

Kursen leds av Anne-Lie Sandin, förbundsjurist och Gunilla Cullemark, Skrivsprånget.

Anmälan och frågor: Agneta Lundin på förbundskansliet, tel 08-629 27 81, e-post agneta.lundin@rtp.se

Sista anmälningsdag 4 augusti 2014 Begränsat antal platser. Du får besked cirka en månad innan kursstart om du kommit med på utbildningen.


Beställ material till RTP-dagen den 23 september!

Till årets RTP-dag den 23 september kommer Personskadeförbundet RTP att ta fram ett kampanjmaterial där vi vill uppmärksamma att vi går mot mörkare tider och vikten av att då synas i trafiken. Materialet kommer att bestå av foldrar, A3-affischer samt reflexer med vår logga på.

RTP- dagen är ett utmärkt tillfälle för Personskadeförbundet RTPs lokalföreningar att visa upp sin verksamhet. Planera gärna in redan nu vad er förening ska göra på RTP-dagen och beställ material kostnadsfritt från förbundskansliet. Alla lokalföreningar kommer att få en beställningstalong med svarskuvert per post där man kan fylla i sin beställning. Du hittar även beställningstalongen på vår hemsida: www.rtp.se. Det går även bra att maila in beställningen till: info@rtp.se. Skicka in beställningen senast den 25 augusti.

Mer information om RTP-dagen kommer efter sommaren!
Har du frågor är du välkommen att kontakta Agneta Lundin på tel 08-629 27 81.


Vägverkets Rastplatskarta

Nu kan du beställa Vägverkets Rastplatskarta för 2014 gratis från förbundskansliet. Maila till info@rtp.se eller ring 08-629 27 80. Skicka beställningen senast fredagen den 27 juni eftersom kansliet sedan stänger för sommaren.


Sommarstängt på förbundskansliet

Förbundskansliets växel kommer att vara stängd från och med den 30 juni och öppnar igen den 5 augusti.

Förbundsstyrelsen och förbundskansliet önskar er alla en riktigt skön sommar!


I det här numret.

Betänkande om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering

”Lagen förhindrar inte diskriminering”

Checklista för tillgängliga vallokaler

Höj taket för lönebidrag

Succé på hearingen om ryggmärgsskadevård i Västra Götalandsregionen (VGR)

Välkommen till möjlighetsdagen den 26 september

Lista på smärtenheter

Nytt projekt som drivs av Handikappförbunden

Ny patientlag ska stärka patientens ställning (SoU24)

Ansökan om medel från Radiohjälpsfonden/Victoriafonden hösten 2014

Raka rör – en miniutbildning för dig som vill bli bättre på att företräda dig själv

Beställ material till RTP-dagen den 23 september!

Vägverkets Rastplatskarta

Sommarstängt på förbundskansliet



Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...