Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 6 augusti 2014

Gratis prova på medlemskap i tre månader - lanseras på RTP-dagen den 23 september!

Till årets RTP-dag den 23 september kommer Personskadeförbundet RTP att ta fram ett kampanjmaterial där vi vill uppmärksamma att vi går mot mörkare tider och vikten av att då synas i trafiken. Materialet kommer att bestå av foldrar, A3-affischer samt reflexer med vår logga på.I samband med RTP-dagen går vi också ut med ett erbjudande om att prova på medlemskap i Personskadeförbundet RTP i tre månader utan kostnad. Detta kommer vi att puffa för i foldrarna som delas ut på RTP-dagen, samt på hemsidan där det också kommer att finnas möjlighet att anmäla sitt provmedlemskap.

Beställ material kostnadsfritt från förbundskansliet senast den 1 september. Alla lokalföreningar har fått en beställningstalong med svarskuvert per post där man kan fylla i sin beställning. Du hittar även beställningstalongen på vår hemsida: www.rtp.se. Det går även bra att maila in beställningen till: info@rtp.se.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Agneta Lundin på tel 08-629 27 81.



Ansökan om medel från Radiohjälpsfonden/Victoriafonden hösten 2014

Ansökningarna måste vara förbundskansliet tillhanda senast 1 september. Ansökan gäller främst bidrag till medhjälparkostnader. Medel kan också beviljas till föreläsare. Det gäller i första hand föreläsningar inom vårt verksamhetsområde. Högst två aktiviteter per ansökningstillfälle - fyra per år. Medel beviljas inte till busshyra, utlandsresor, anpassning eller hjälpmedel. Medel beviljas inte i efterhand, det vill säga till en aktivitet som redan ägt rum när beslut fattas.

För mer information och ansökningsblanketter kontakta Agneta Lundin vid förbundskansliet,08-629 27 81, agneta.lundin@rtp.se

Ansökningsblankett finns också på Personskadeförbundet RTPs hemsida under lokalförening/verktygslådan/ekonomi i lokalförening och distrikt.



Prova på Paracykel

Våren 2013 startade Projekt Paracykel med medel från Allmänna Arvsfonden. Personskadeförbundet RTP är medsökande tillsammans med Rehab Station Stockholm och RG Aktiv Rehabilitering.Syftet med projektet är att ge fler personer med fysiska funktionsnedsättningar möjlighet att få en fysisk aktiv livsstil och upptäcka glädjen och frihetskänslan med cykling.

Inom projektet har man köpt in ett stort antal paracyklar till prova-på och motionsverksamhet som nu bedrivs runt om i landet. Aktiviteterna bedrivs från två depåer med cyklar för prova-på och motionsaktiviteter. En depå i Frösundavik hos Rehab Station Stockholm och en depå i Lindome hos Mölndals CK.

Sprid gärna detta till medlemmar i er förening eller ordna en gemensam aktivitet! för lokalföreningen. Prova-på dagar kan även arrangeras i närheten av er, kontakta någon av projektledarna för att planera en aktivitet:  Bengt Axén, Tel 070-790 83 29 eller Michael Lindgren, Tel 070-370 85 07

Mer information om projektetr Para-cykel samt aktuella aktiviteter runt om i landet hittar du här:



Nytt om primärvård och kroniska sjukdomar!

Från den 5 maj är projektet ’En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar’ igång inom Handikappförbunden. Projektet stöds av regeringen, i den nationella satsningen på kroniska sjukdomar. Målet är att ta fram kriterier för god primärvård för personer med kroniska sjukdomar och vad som gör att en vårdcentral fungerar optimalt.

En person vardera från Diabetesförbundet, Astma-Allergiförbundet, Riksförbundet Hjärt-Lung samt Reumatikerförbundet är med i projektgruppen. Personskadeförbundet RTP ingår i referensgruppen.



C: Så ska fler personer med funktionsnedsättning få jobb

Centerpartiet vill få fler personer med funktionsnedsättning i arbete, bland annat genom att öppna upp för riskkapital till sociala företag. Ingrid Burman, ordförande i Handikappförbunden, välkomnar förslaget men tycker det är "skamligt" att regeringen inte gjort mer under mandatperioden.

Läs artikel i SvD här:



De flesta partier vill förändra rehabiliteringskedjan

Handikappförbunden har frågat partierna hur de tänker agera framöver i fem frågor som är viktiga för människor med funktionsnedsättning. Den första frågan handlar om rehabilitering.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:



Oenighet om hur fattigdom ska förhindras

Det finns politisk oenighet om hur fattigdomen för personer med funktionsnedsättning ska minska, visar Handikappförbundens valenkät till partierna. Många av dem som har insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) lever i en verklighet där de samlade avgifterna för hyra och stödinsatser överstiger den låga inkomst man har.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:



Välkommen till möjlighetsdagen den 26 september

Möjlighetsdagen är ett unikt tillfälle för dig med funktionsnedsättning och personer i din närhet att inspireras och få kunskap om, möjligheter, lösningar och rättigheter som redan idag finns i samhället för att du ska kunna vara fullt delaktig där.

Dagen arrangeras av Stockholms läns distrikt i Personskadeförbundet RTP, DHR, Neuroförbundet, Bosse Stöd & Kunskapscenter samt Rehab Station Stockholm.

Läs inbjudan här:



Hur ser tillgängligheten ut i vallokalerna?

Myndigheten för delaktighet utreder de brister och hinder som eventuellt finns idag när man förtidsröstar. Har du synpunkter på detta skicka dem till info@rtp.se så vidarebefordrar vi dem till utredaren.



I det här numret.

Gratis prova på medlemskap i tre månader - lanseras på RTP-dagen den 23 september!

Ansökan om medel från Radiohjälpsfonden/Victoriafonden

Prova på Para-cykel

Nytt om primärvård och kroniska sjukdomar!

C: Så ska fler funktionsnedsatta få jobb

De flesta partier vill förändra rehabiliteringskedjan

Oenighet om hur fattigdom ska förhindras

Välkommen till möjlighetsdagen den 26 september

Hur ser tillgängligheten ut i vallokalerna?

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...