Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 7 oktober 2014

Personskadeförbundet RTP förnyar hemsidan 

Nu pågår arbete med att göra om vår hemsida. Den nya hemsidan kommer att lanseras den 1 februari 2015. Vi hoppas kunna presentera en modern och informativ hemsida anpassad till den senaste tekniken. Hemsidan ska vara lätt att läsa oavsett om man använder sig av dator, läsplatta eller mobil.

 


Analys av Riksdagsvalet

Anledningen att funktionshinder inte tas upp i valrörelsen är att partierna bedömer att det saknas intresse hos allmänheten, säger Niklas Altermark, statsvetare vid Lunds universitet.

Läs artikel från Assistanskoll här:

 


Tillgänglighet i naturen i SR P1

Nannie Fredrikson som är ledamot i Personskadeförbundet RTPs förbundsstyrelse medverkade i radioprogrammet Naturmorgon i P1 den 13 september. I programmet tog man bland annat upp tillgänglighet i naturen och funktionsnedsättningar.

Det går att lyssna på inslaget i efterhand. Gå in på: www.sverigesradio.se och sök på “Naturmorgon i P1 den 13 sept”. Om man inte vill höra hela programmet så är inslagen om tillgänglighet dels direkt efter inledningen, sedan 31 minuter in, 46.30 minuter in och 1 tim och 21 minuter in i programmet.

 


Stärk funktionshindrades rätt till försörjning

Möjligheterna att varje månad betala för bostad, kläder, mat och allt annat som en människa behöver för att leva, måste stärkas för en femtedel av Sveriges befolkning. Det handlar om rätten till arbete men också om stabila socialförsäkringar, rehabilitering och utbildning, skriver företrädare för 38 funktionshinderorganisationer.

Läs debattartikel ur Dagens Samhälle här:

 


Den ideella sektorn behöver en stabil ekonomi

Statsbidragen för funktionshinderrörelsen urholkas när kostnaderna ökar och fler aktörer ska dela på samma summa pengar. Det behövs en årlig uppräkning av statsbidragen för att organisationerna ska kunna jobba mer långsiktigt och fokuserat mot diskriminering, för delaktighet och för en ökad mångfald, skriver Ingrid Burman, Handikappförbunden.

Läs debattartikel i GP den 28 augusti här:

 


Muterat poliovirus står emot vaccin

Överraskande höga dödstal vid polioutbrottet i Kongo 2010 fick forskarna att undersöka viruset närmare.

Polio anses i stort sett utrotad, bara ett par hundra insjuknar i hela världen varje år. Men nu har forskare i Bonn och Gabon funnit ett muterat virus som i hög grad står emot poliovaccinet.

Läs artikel på Vårdförbundets hemsida:

 


Valberedningen har börjat sitt arbete

Personskadeförbundet RTPs valberedning har startat sitt arbete inför kongressen 2015, då förbundsstyrelse för de kommande tre åren väljs. Nu är det möjligt för dig att kontakta valberedningen med förslag på personer till förbundsstyrelsen för perioden 2016–2019. Det är sedan valberedningen som ger förslag på förbundsstyrelseledamöter till kongressen.

Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI, som beviljar och kontrollerar vårt 90-konto har följande regler: ”Styrelseledamot får inte ha betalningsanmärkning och/eller förfallna och obetalda skatteskulder”. Därför måste valberedningen ta en kreditupplysning på de personer som nomineras till RTPs förbundsstyrelse vid kongressen 2015.

Har du frågor till valberedningen? Mejla till valberedningen@rtp.se eller ring RTPs växel 08-629 27 80.

Personskadeförbundet RTPs valberedning består av:
Yvonne Björkman, Luleå
Mohammed Jaber, Uddevalla
Ingrid Grönvall, Kävlinge
Leif Sandsjö, Göteborg

 


Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

RTP står för Rehabilitering – Tillgänglighet - Påverkan. Det är också det vi framför allt ska arbeta med och för. Vi är en liten organisation som inte kan driva alltför många frågor samtidigt utan måste koncentrera oss på de frågor som är viktigast för medlemmarna.

På kommande kongress ska verksamhetsinriktningen beslutas för de kommande tre åren, 2016-2018. Det är den som styr vilka frågor vi ska arbeta med.

Vad tycker du som medlem är viktigt att prioritera? Har du en hjärtefråga som du vill ska finnas med. Hör av dig till förbundskansliet på e-post: info@rtp.se eller per brev: Personskadeförbundet RTP, Vintergatan 2, 172 69 Sundbyberg


Personskadeförbundet RTP i samverkansråd

Personskadeförbundet RTP är representerade inom många olika områden. Bland annat sitter vi med i olika typer av samverkansråd. I dessa råd har vi möjlighet att påverka och föra fram vår talan. Det är Personskadeförbundet RTPs ordförande Pelle Kölhed som är förbundets representant i samverkansråden.

Har du en fråga som du tycker är viktig att lyfta i dessa sammanhang så är du välkommen att höra av dig till Pelle Kölhed på:pelle.kolhed@rtp.se

Följande samverkansråd sitter förbundet med i:
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuters brukarråd
Försäkringskassans Centrala Handikappdelegation
Försäkringskassans Assistansråd
Handikappförbundens nätverk för arbetsmarknads- och socialförsäkringsfrågor
Konsumentverkets funktionshinderråd
Regeringens Funktionshindersdelegation
SJ Handikappråd
SKLs Nationella Kvalitetsregistrens referensgrupp
Socialstyrelsens Funktionshindernämnd
Trafikverkets tillgänglighetsråd
Myndigheten för delaktighet Funktionshindersråd
Rikspolisstyrelsen och Domstolsverkets samråd

 


Prova på Paracykel

Våren 2013 startade Projekt Paracykel med medel från Allmänna Arvsfonden. Personskadeförbundet RTP är medsökande tillsammans med Rehab Station Stockholm och RG Aktiv Rehabilitering. Syftet med projektet är att ge fler personer med fysiska funktionsnedsättningar möjlighet att få en fysisk aktiv livsstil och upptäcka glädjen och frihetskänslan med cykling.

Inom projektet har man köpt in ett stort antal paracyklar till prova-på och motionsverksamhet som nu bedrivs runt om i landet. Aktiviteterna bedrivs från två depåer med cyklar för prova-på och motionsaktiviteter. En depå i Frösundavik hos Rehab Station Stockholm och en depå i Lindome hos Mölndals CK.

Prova på aktiviteter och träningar utomhus i Frösundavik och Lindome kommer att hållas varje vecka hela september. Från oktober tränar man inomhus på båda depåerna en gång i veckan. Alla aktiviteter finns i paracykelkalendern på www.paracykel.se

6/10 Information på Spinalis Sahlgrenska Göteborg

8/10 Information Regionmöte Västragötaland i Göteborg

18/10 Synskadeläger – prova på tandem i Eskilstuna

23/10 Prova på Armprotescentrum Göteborg

12/11 Prova på paracykel i Jönköping

15/11 Prova på paracykel i Nässjö

Prova-på dagar kan även arrangeras på andra platser i landet, kontakta någon av projektledarna för att planera en aktivitet: Bengt Axén, Tel 070-790 83 29 eller Michael Lindgren, Tel 070-370 85 07.

 


Sex partier har lovat höja statsbidragen

En stor majoritet av partierna lovade att höja statsbidragen till funktionshindersorganisationerna före valet. Nu ser vi fram emot budget 2015, skriver Handikappförbunden i en debattartikel i Upsala Nya Tidning den 2 oktober.

Läs debattartikeln här: 

 


Varnar för seniorlån

Det har blivit vanligare att sätta guldkant på pensionärslivet genom att ta ett så kallat seniorlån. Men de är generellt sett dyra och förenade med risker, enligt Pensionsmyndigheten som rekommenderar andra lösningar. Eftersom många av Personskadeförbundet RTPs medlemmar är äldre vill vi informera om detta.

Läs artikel från Privata Affärer här:

 


Hänvisa till 1177 - ett av Sveriges viktigaste nummer

1177 är en tjänst som erbjuder råd om vård både via webb och per telefon. Här finns många användbara tjänster och relevant information och sjukvård. Väl värt att tipsa medlemmar i era lokalföreningar om!

På webbplatsen www.1177.se finns fakta om sjukdomar, mediciner och behandlingar. Det går också att beställa tid hos sin mottagning direkt via webbplatsen. Till 1177 Sjukvårdsrådgivningen kan man ringa dygnet runt från valfri plats i Sverige. Telefonsjuksköterskan på 1177 svarar på frågor, bedömer ditt behov av vård, ger råd eller hänvisar dig till andra vårdinstanser. Om du vill kan du ställa egna frågor anonymt via mail till 1177.se och få ett personligt svar från läkare eller sjuksköterskor.

Tjänsten är både regional och nationell. Det går att välja en startsida från sitt eget landsting, med nyheter, information och länkar till de e-tjänster som är aktuella just där. Det finns även en nationell ”ingång”.

 

 

I det här numret.

Personskadeförbundet RTP förnyar hemsidan

Analys av Riksdagsvalet

Tillgänglighet i naturen i SR P1

Stärk funktionshindrades rätt till försörjning

Den ideella sektorn behöver en stabil ekonomi

Muterat poliovirus står emot vaccin

Valberedningen har börjat sitt arbete

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

Personskadeförbundet RTP i samverkansråd

Prova på Paracykel

Sex partier har lovat höja statsbidragen

Varnar för seniorlån

Hänvisa till 1177 - ett av Sveriges viktigaste nummer

 

 

 

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...