Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 8 november 2014

Forskningsanslag 2015

Personskadeförbundet RTP stöder forskning och utveckling (FoU) genom ekonomiskt stöd till forskare och andra aktörer som är verksamma inom förbundets intresseområden:
- polio
- trafikskador som ger personer bestående funktionsnedsättning
- andra olycksfallsskador
- följdtillstånd av ovan nämnda skador

Två av de prioriterade områdena för påverkansarbete i Personskadeförbundet RTPs verksamhetsinriktning 2013 – 2015 är hjälpmedel och artros. Förbundsstyrelsen fattade beslut att RTPs forskningsanslag för 2014 skulle prioritera forskningsansökningar som syftade till utveckling av dessa två områden. Forskningsdelegationen önskar fler ansökningar på detta tema och därför kommer forskningsansökningar inom dessa områden prioriteras även för 2015.

Forskningsansökningar ska vara inne senast 31 januari 2015. Forskningsdelegationen sammanträder feb/mars och därefter förmedlas vilka som erhållit forskningsanslag. Mer information finns på www.rtp.se

 


Sök medel till ungas jämställdhetsprojekt!

Vi vill tipsa om Crossing Boarders fond Make Equal för unga mellan 13-25 år som har idéer inom jämställdhet och inkludering, där man kan vinna ekonomiskt stöd och mentorer för att genomföra sina projekt.

Har du ett projekt du vill genomföra? Sök då till Make Equal senast den 16 nobember. Det gör du på www.makeequal.se

_________________________________________________________

Nya regler om assistans inom tåg-, fartygs- och busstrafiken

EU:s tåg-, fartygs- och busspassagerarförordningar innehåller bland annat regler om åtgärder som ska underlätta resor för den som har en funktionsnedsättning. Nu kompletteras EU-reglerna med svenska bestämmelser om tillsyn och sanktioner. Om resenärer inte får information enligt EU-förordningarna ska de sanktioner som finns i marknadsföringslagen användas. Nya sanktioner införs som gäller regler för biljetter och bokningar samt assistans till resenärer med funktionsnedsättning.

Regeringen får utse de myndigheter som ska övervaka att reglerna följs. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska också utse bussterminaler där det ska finnas assistans för personer med funktionsnedsättning.

De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 januari 2015.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Traumatisk hjärnskada ökar risken för demens

Personer som drabbats av en traumatisk hjärnskada löper ökad risk att drabbas av demens. Det visar en studie i vilken forskarna tittat på om det finns en koppling mellan hjärnskada och demensdiagnos åren efter skadan. Demensrisken visade sig vara ökad med 46 till 72 procent hos dem som drabbats av traumatisk hjärnskada jämfört med dem som drabbats av annat trauma.

Läs artikel från Läkartidningen här:

_________________________________________________________

 

Informationsträff om nya möjligheter till att åka skridskokälke och paddla kajak

En ny verksamhet med kajakpaddling och skridskokälkåkning för personer med funktionsnedsättning har startats upp i Falun.

Tisdagen den 11 november kommer Rekryteringsgruppen Dalarna, Dala Active Skaters och Falu kanotklubb att informera om de nya aktiviteterna. På plats finns också Mats-Erik Bjerkefors från RG Aktiv Rehabilitering, projektledare för denna nationella satsning (se länkade infoblad nedan).

Inbjudan infomöte (.pdf)

Information om projektet(.pdf)

 _________________________________________________________

Rättssäkerheten behöver stärkas

Ett ombud kan fördubbla den enskildes möjlighet att få bifall i Förvaltningsrätten. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkring (ISF).

- Rättssäkerheten är hotad när inte alla har rätt till ett ombud, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

_________________________________________________________

IVO föreslår ändring av kommunernas rapporteringsskyldighet

IVO har överlämnat rapporten ”Hur länge ska man behöva vänta?” till regeringen. Rapporten är en uppföljning av kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut inom socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt av den särskilda avgift som kan utdömas vid oskälig väntan.

I rapporten presenterar IVO resultaten av uppföljningen av lagstiftningen och föreslår några åtgärder som behöver vidtas för att minska väntetiderna.

Läs pressmeddelande samt rapporten från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

__________________________________________________________

Regeringen sviker funktionshinderrörelsen

Regeringsförklaringen innehöll flera förslag som många inom funktionshinderrörelsen uppskattade. Den tillsammans med löften som partierna lämnat före valet bidrog till att förväntningarna på statsbudgeten var höga.

- Nu när budgeten har presenterats ser vi att löftet om att statsbidraget till funktionshinderorganisationerna ska höjas, inte kommer att hållas. Det gör oss besvikna, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

 __________________________________________________________

Ryggmärgsskadad man kan gå – tack vare näsceller

En tidigare förlamad man har fått tillbaka känseln i benen och kunnat börja gå igen. Operationen utfördes av polska läkare som tillsammans med brittiska forskare utvecklat en teknik att föra in celler från näsan i ryggmärgen. Forskarna och läkarna bakom det medicinska genombrottet tror att det kan förändra livet för många rörelsehindrade.

Läs artikel från Dagens Nyheter den 22 oktober:

Se inslag från BBC här:

__________________________________________________________

Vårdanalys rapport om skillnader i vård, behandling och bemötande

Vårdanalys har publicerat rapporten: En mer jämlik vård är möjlig – analys av omotiverade skillnader i vård, behandling och bemötande. I rapporten ger Vårdanalys förslag på olika åtgärdsområden för att öka jämlikheten i vården. Bland annat poängteras behovet av att stärka utsatta grupper, att kartlägga geografiska skillnader i tillgång till specialistkompetens, att stärka förutsättningarna för vårdprofessionerna att bedriva en mer jämlik vård och att utveckla en nationell modell för att mäta och följa upp ojämlik vård.

Läs rapporten här:

___________________________________________________________

ESCIF kör igång projekt om integration

European Spinal Cord Injury Federation, ESCIF, körde igång projektet “What can your organisation do to facilitate the successful (re-)integration of people with spinal cord injury in the community?” genom en Workshop 30 oktober – 2 november på det schweiziska Paraplegicentret I Nottwil I Schweiz.

Projektet kommer att pågå till januari 2016 och arbetet bedrivs i fem arbetsgrupper; Education and paid work, Social and leisure activities, Family roles, Quality of life och Mobility aids and assistive devices. ESCIF står för alla omkostnader I projektet. RTP ingår i två av arbetsgrupperna.

 ___________________________________________________________

Nationella Kvalitetsregister

Kvalitetsregisterorganisationen, se www.kvalitetsregister.se, satsar mer och mer på ökad brukarmedverkan i de nationella Kvalitetsregistren. Personskadeförbundet RTP har en plats i Referensgruppen för patient -och brukarorganisationer och vi har länge debatterar för en ökad brukarmedverkan i kvalitetsregistren.

Under 2014 utlystes projektmedel för att öka denna medverkan. Personskadeförbundet RTP skickade in en ansökan i samarbete med WebRehab, se www.ucr.uu.se/webrehab, vilken beviljades. Vi ämnar genomföra en workshop med berörda brukarorganisationer och de deltagande rehabiliteringsklinikerna i syfte att ta fram en åtgärdsplan för en ökad brukarmedverkan i WebRehab.

 ___________________________________________________________

NRS nationella forskargrupp

Nationella Registret över Smärtrehabilitering, NRS, har etablerat en forskargrupp i syfte att synkronisera forskning om smärta generellt samt särskilt i koppling till registerstudier. De har vänt sig till Personskadeförbundet RTP, Reumatikerförbundet och Fibromyalgiförbundet med förfrågan om deltagande som brukarrepresentanter.

Personskadeförbundet RTP ingår numera i denna grupp och kommer vara med i utformning och genomförande av olika forskningsprojekt i framtiden som syftar till att täcka ett större spektra av smärtforskningen.

 __________________________________________________________

Nytt från Etac

Etac har i sin butik förändrat delar av det sortiment som de erbjuder till Personskadeförbundet RTPs medlemmar. Etac kommer att renodla sortimentet och vill framöver fokusera mer på sitt egenutvecklade hjälpmedelssortiment. Även i fortsättningen kommer de att komplettera sitt grundsortiment med vissa produkter från andra tillverkare. Som producent, distributör och leverantör av egenutvecklade hjälpmedel tänker de fokusera mer på dessa produkter i framtiden, även när det gäller försäljning via Etacbutiken.

Denna förändring påverkar inte det samarbetsavtal som Personskadeförbundet RTP har med Etac idag utan samma rabatter, övriga erbjudanden och villkor gäller som tidigare. Ej heller kommer webbutiken i sig ändra form och färg utan du kommer framöver främst märka det på det utökade och mer fokuserade sortimentet av ergonomiska, väldesignade och smarta hjälpmedel som Etacbutiken erbjuder.

Besök Etacs butik på: http://www.etacbutiken.se/

 _________________________________________________________

Årsavisering 2015

Runt den 20 november kommer årsavisering för 2015 att komma i brevlådan till alla Personskadeförbundet RTPs medlemmar. Bifogat till årsaviseringen finns inbetalningskort för medlemsavgiften för nästa år.

Årsaviseringen kommer alltså i ett separat utskick i år och inte tillsammans med medlemstidningen Liv som den gjort de senaste åren.

 

 

I det här numret.

Forskningsanslag 2015

Sök medel till ungas jämställdhetsprojekt!

Nya regler om assistans inom tåg-, fartygs- och busstrafiken


Traumatisk hjärnskada ökar risken för demens

Informationsträff om nya möjligheter till att åka skridskokälke och paddla kajak

Rättssäkerheten behöver stärkas

IVO föreslår ändring av kommunernas rapporteringsskyldighet

Regeringen sviker funktionshinderrörelsen


Ryggmärgsskadad man kan gå – tack vare näsceller


Vårdanalys rapport om skillnader i vård, behandling och bemötande

ESCIF kör igång projekt om integration

Nationella Kvalitetsregister

NRS nationella forskargrupp

Nytt från Etac

Årsavisering 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...