Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV  nr 9 december 2014

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

RTP står för Rehabilitering – Tillgänglighet - Påverkan. Det är också det vi framför allt ska arbeta med och för. Vi är en liten organisation som inte kan driva alltför många frågor samtidigt utan måste koncentrera oss på de frågor som är viktigast för medlemmarna.

På kommande kongress ska verksamhetsinriktningen beslutas för de kommande tre åren, 2016-2018. Det är den som styr vilka frågor vi ska arbeta med.

Vad tycker du som medlem är viktigt att prioritera? Har du en hjärtefråga som du vill ska finnas med. Hör av dig senast den 6 januari 2015 till förbundskansliet på e-post: info@rtp.se eller per brev: Personskadeförbundet RTP, Vintergatan 2, 172 69 Sundbyberg


 



 

Nominera till förbundsstyrelsen 2016 - 2018!

Valberedningen arbetar nu med att samla in nomineringar till förbundsstyrelsen för kongressperioden 2016-2018. Vem vill du ska representera dig i Personskadeförbundet RTPs förbunds­styrelse kommande period? Skicka in din nominering senast den 18 mars 2015.

Förbundsstyrelsen bör spegla en bred kompetens i fråga om erfarenheter, intressen, kontaktnät och förmåga att företräda medlemmarna. Ledamöterna bör ha erfarenhet av egen funktions­nedsättning från de skadegrupper förbundet företräder. Förbundsstyrelsens ledamöter förutsätts se till hela förbundets bästa men dock bör både tätort och glesbygd vara representerad.

Den person som nomineras måste vara tillfrågad och ha sagt ja. Den nominerade får inte ha betalningsanmärkningar och/eller förfallna och obetalda skatteskulder. Därför måste valberedningen ta en kreditupplysning på de personer som nomineras till Personskadeförbundet RTPs förbundsstyrelse vid kongressen 2015.

Har du frågor till valberedningen? Mejla valberedningen@rtp.se eller ring Personskadeförbundet RTPs växel 08-629 27 80. Blanketter för nominering samt de kriterier som valberedningen eftersträvar finns på hem­sidan. Har du inte möjlighet att skriva ut blanketten går det bra att skicka ett brev till förbundskansliet med namn, adress samt motivering till varför du vill nominera personen till förbunds­styrelsen. Märk kuvertet ”Valberedning”.

Nedan hittar du blanketter för nominering:

Nominering till Personskadeförbundet RTPs förbundsstyrelse

Nominering till två revisorer och två revisorsersättare

________________________________________________________

 

2014 års vinnare av STIL-priset utsedda!

STIL-priset ”Hjärter Ess” delas varje år ut till någon som synliggör frågor om antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde. 2014 går priset till Nora Sandholdt, Anna Oredsson och Erika Nilsson i projektet Mamma pappa lam.

Läs pressmeddelande från STIL med juryns motivering här:

________________________________________________________

 

Myndigheterna urholkar och trotsar LSS-lagen

Personer med funktionsnedsättningar får inte sina rättigheter tillgodosedda när kommuner och Försäkringskassan agerar i strid med lagar, offentligrättsliga principer och FN-konventioner. Det skriver Ingrid Burman, Handikappförbunden, Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR och Thomas Hammarberg,före detta kommissionär för mänskliga rättigheter, i en stor gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten.

Läs artikeln här:

_________________________________________________

 

Agera efter FN:s kritik

I våras riktade FN skarp kritik mot Sverige när det gäller livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Nu behöver regeringen ta fram en handlingsplan, skriver Ingrid Burman i en debattartikel som publiceradespå Internationella funktionshinderdagen den 3 december.

Läs debattartikeln här:

________________________________________________________

 

Kraftig minskning av bilstödet

Anslaget till stöd av anpassning av bilar för personer med funktionsnedsättning minskas med 100 miljoner kronor redan till nästa år. Det är en minskning med nästan 30 procent jämfört med i år.

Anslaget till bilstöd ökades så sent som i budgeten för 2014 med 80 miljoner kronor. Därtill har regeringen skjutit till ytterligare 20 miljoner kronor för att täcka behovet i år. Men till 2015 ska kostnaderna minska. I budgetpropsitionen skriver regeringen att kostnaden för att anpassa bilar för personer med funktionsnedsättning under flera år har ökat betydligt mer än kostnadsutvecklingen i övrigt. Under nästa år kommer regeringen därför att lägga fram förslag som ska bryta utvecklingen.

I budgetpropositionen minskas anslaget från 367 miljoner kronor för 2014 till 267 miljoner kronor för 2015. Försäkringskassan har redan infört krav på minst två offerter från olika bilanpassningsföretag i syfte att öka konkurrensen och pressa kostnaderna. Dessutom jobbar en utredningsgrupp inom regeringskansliet med att ta fram ytterligare förslag till kostnadsdämpande åtgärder.

________________________________________________________

 

Ny bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning

Våldsamt osynligt är en bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning som är framtagen för att förbättra stödet till brottsutsatta personer med funktionsnedsättning och öka kunskapen om den särskilda utsatthet en funktionsnedsättning kan innebära. Boken ger kunskap om olika funktionsnedsättningar och vilket stöd personer med funktionsnedsättning kan behöva om de drabbas av brott. Rättsprocessen beskrivs och de brister och hinder som finns inom rättssystemet. Boken ger också en överblick av forskning på området och redogör för de viktigaste grunderna och lagarna inom funktionshinderpolitiken.

Våldsamt osynligt vänder sig i första hand till brottsofferjourer, funktionshinderorganisationer och andra aktörer som möter brottsutsatta med funktionsnedsättning. Den kan också användas för fortbildning för olika yrkesgrupper som vill fördjupa sig i området.

Vill du veta mer eller beställa boken, kontakta Karin Andersson, projektledare, på telefon 08-550 486 49 eller e-post karin.andersson@boj.se

________________________________________________________

 

Användning av skoter i kollektivtrafik

Personskadeförbundet RTP, DHR och Neuroförbundet vänder sig i ett uttalande till Myndigheten för delaktighet om att se över hur skotrar förskrivs som hjälpmedel och vad det innebär i praktiken då skotrar ofta är för stora för tillgänglighetskraven i kollektivtrafiken.

Personer som använder skoter som hjälpmedel har märkt att det är svårare att använda sig av kollektivtrafiken för att ta sig fram. Vi vänder oss därför till Myndigheten för delaktighet, MFD, med krav på skapande av en samsyn gällande skoter i den kollektiva trafiken. Vi begär även en översyn av förskrivning samt information kring skotrar, för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning får ändamålsenliga hjälpmedel.

Läs hela uttalandet här:

_________________________________________________________

 

Sök bidrag till hjälpmedel!

Du som vill söka bidrag till hjälpmedel eller annat ändamål som till exempel dator eller läsplatta som SVCR, Stiftelsen Svenska kommittén för Rehabilitering kan lämna bidrag till kan göra det före den 1 mars 2015. Bidrag lämnas endast till behövande personer med fysiskt rörelsehinder, syn- eller hörselskada.

Bidrag kan utgå till hjälpmedel som berör det aktuella funktionshindret och inte kan fås av annan och är avsedda att täcka merkostnader till följd av funktionsnedsättningen samt underlätta att leva ett normalt liv.

Bidrag utges inte retroaktivt. Till inköp som görs före ansökan till SVCR kan bidrag inte lämnas. Beslut angående bidrag lämnas skriftligen under juni månad.

Ansökan görs på särskild blankett som kan laddas ner via SVCRs hemsida www.svcr.se eller rekvireras genom att sända frankerat svarskuvert till: Stiftelsen Svenska kommittén för rehabilitering, SVCR, Alsnögatan 7, 4tr, 116 41 Stockholm.

________________________________________________________

 

Ny patientlag ska stärka patientens ställning

Riksdagen antog den 12 juni en ny patientlag. Syftet med den nya lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning och främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Lagen börjar gälla 1 januari 2015.

De viktigaste nyheterna gäller: Patientens rätt att för specialistvård i öppenvård välja vårdgivare i andra landsting. Ett förtydligat krav på landstingen om information till patienterna. Intentionen med Patientlagen är att sjukvårdshuvudmännen tillsammans med patienter ska utveckla vården så att den blir säkrare.

Mer information finns på 1177 via deras hemsida: http://www.1177.se eller per telefon 1177.

_________________________________________________________

 

Öppetider på förbundskanliet under Jul & Nyår

Förbundskansliets växel kommer att vara stängd från måndagen den 22 december och öppnar igen tisdagen den 7 januari!

God Jul & Gott Nytt År

önskar förbundskansliet!

I det här numret.

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

Nominera till förbundsstyrelsen 2016 - 2018

2014 års vinnare av STIL-priset utsedda!

Myndigheterna urholkar och trotsar LSS-lagen

Agera efter FN:s kritik

Kraftig minskning av bilstödet

Ny bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning

Användning av skoter i kollektivtrafik

Sök bidrag till hjälpmedel!

Ny patientlag ska stärka patientens ställning

Öppetider på förbundskanliet under Jul & Nyår

 

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...