Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Under år 2014 har GR fortsatt att utvecklas som mötesplats och samverkansorgan

Här presenteras ett urval av händelser och aktiviteter inom GR under 2014. De flesta har varit publicerade som nyheter på vår webbplats. Nämnas kan exempelvis arbetet med Västsvenska paketet som fortsätter, och GR står som en av parterna fast vid det ingångna avtalet. Ett inriktningsdokument för att främja etableringen av nyanlända flyktingar har antagits. Samarbete för stöd till funktionshindrade i arbetslivet har stärkts. GRs vidareutvecklade gymnasieantagningssystem Indra2 har tagits i bruk.

Läs mer om GR år 2014 i det följande.



GR ALLMÄNT

GR står fast vid avtalet om Västsvenska paketet

5 december beslutade GRs förbundsstyrelse att vidhålla det ingångna avtalet om Västsvenska paketet som tecknades 2009.

Ärendet kom upp efter en förfrågan från Göteborgs Stad till alla parter i Västsvenska paketet om parternas syn på den fortsatta hanteringen av avtalet för paketet. Förfrågan ställdes mot bakgrund av den rådgivande folkomröstning om trängselskatt (en del i Västsvenska paketet) som hölls i Göteborgs kommun i september, då 57 procent röstade nej. Göteborgs ledamöter deltog inte i förbundsstyrelsens beslut. Läs mer

EUs strukturfonder
lanseras
i Göteborgsregionen

EUs fonder och program är viktiga instrument för att arbeta med strategisk utveckling och möta de lokala och regionala behov som finns i Göteborgsregionen. Den 23 oktober samlades drygt 150 deltagare på Lindholmen Science park för att diskutera möjligheter och ta del av EUs nya strukturfondsprogram. Läs mer

En satsning som öppnar för framtiden – filmen om Västsvenska paketet 
Västsvenska paketet är en betydande del i att förverkliga GRs mål och strategier i Hållbar tillväxt. Därför har GR Planering tillsammans med Västsvenska paketet tagit fram en film och informationsmaterial om paketets roll i regionens utveckling. Läs mer



ARBETSMARKNAD

Mellan Rum 2.0

Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheterna i GR-kommunerna har under året genomfört en gemensam förstudie inom ramen för ESF.

Förstudien har handlat om att identifiera och kartlägga hur huvudmännen ska utveckla samarbetet för att de gemensamma målgrupperna ska få bättre möjligheter att nå en anställning. Ambitionen är att med förstudiens resultat gå vidare med en gemensam ansökan till ett genomförandeprojekt.

Utgångspunkter för det kommungemensamma arbetet avseende nyanlända flyktingar

Under 2014 kom cirka 81 000 asylsökande till Sverige. Syrier var den största gruppen, därefter följer eritreaner och statslösa. 2011 tog GR-kommuner emot drygt 900 personer som fick uppehållstillstånd.

2014 pekar på en motsvarande siffra på 3 500 personer. Antalet uppehållstillstånd ökade med sju procent under 2014. Människor som förenas med sina anhöriga är den största gruppen som beviljas uppehållstillstånd, följt av flyktingar.

I oktober 2014 antog GRs förbundsstyrelse, på förslag av styrgruppen för arbetsmarknad, ett inriktningsdokument för det fortsatta kommungemensamma arbetet för att främja etableringen av nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden i Göteborgsregionen. Det beskriver dels att det är angeläget att alla kommuner i GR ökar sina ansträngningar att ta emot flyktingar för att mildra segregationen, dels att de statliga myndigheterna måste få förändrade spelregler på ett antal områden för att underlätta samarbetet med kommunerna. Fram till februari 2015 är inriktningsdokumentet på remiss till medlemskommunerna för yttrande.

Under året beviljades GR medel från länsstyrelsen för att förstärka den kommungemensamma plattformen för etableringen av nyanlända vuxna. Syftet med insatsen är att ytterligare stärka och utveckla den regionala samverkan, och medlen avser perioden 2014-2016.

FoU-plattform för kommunal arbetsmarknadsverksamhet

Arbetsmarknadsenheterna i GR-kommunerna har med stöd av styrgruppen för arbetsmarknad startat en FoU-plattform för kommunal arbetsmarknadsverksamhet.

Syftet med plattformen är att öka kunskapen om arbetsmarknadsverksamheternas arbete och dess resultat. Under 2014 har en rapport utarbetats: Det handlar om jobb – en kartläggning av kommunernas arbetsmarknadsenheter i Göteborgsregionen. Resultaten har publicerats och spridningsaktiviteter har genomförts bland politiker och tjänstemän i GR-kommunerna. Samarbetet med universitet och högskolor har utvecklats, framförallt via forskarnätverket Work and Employment Centre (WE). Ytterligare uppdrag till plattformen har inkommit från medlemskommunerna och under 2015 kommer en fördjupning att ske inom några valda områden.

IT-Piloterna och IT-Lyftet

I januari 2014 avslutades projekt IT-Piloterna.

Under ett och ett halvt år har 80 arbetslösa ungdomar nåtts av projektinsatser i sju av GRs medlemskommuner. Bakgrunden till IT-Piloterna var att det fanns ett behov av att motverka ungdomsarbetslöshet samt utveckla och göra äldreomsorgen till en mer attraktiv arbetsplats för ungdomar. Under våren avslutades även IT-lyftet. Projektet har handlat om att ge personal inom äldreomsorgen en ökad förmåga och kunskap kring IT och ny teknik. 460 personal inom äldreomsorgen i de medverkande kommunerna deltog i satsningar för att höja komptetensen av IT och ny teknik inom äldreomsorgen. Lokala kurser har blandats med regionala konferenser och utbildningar.

Projekten som delfinansierats av ESF har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt för sin innovation.

Validering

Validering Väst har under året genomfört en rad aktiviteter samt vid ett flertal tillfällen informations- och utbildningssatsningar kring validering.

Samarbetet med Arbetsförmedlingen och vuxenutbildningen på valideringsområdet har fördjupats på regional och nationell nivå. Under året har såväl regeringskansliet som näringsdepartementet och finansdepartementet besökt Validering Väst för att få information om och diskutera frågan. Validering Väst deltog även i paneldebatt i Almedalen tillsammans med Skolverket, MYH och Socialstyrelsen. Sju informationsfilmer har producerats i syfte att sprida kunskap om validering inom olika yrkesområden. Filmerna finns här
Läs mer

Fortsatt gemensamt arbete med samhällsorientering för nyanlända

Efter en treårig försöksverksamhet har medlemskommunerna tecknat ett långsiktigt, tillsvidareavtal om samverkan och gemensam drift av samhällsorientering för nyanlända. Samhällsorienteringen drivs av Enheten för samhällsorientering i Göteborgs stad och innebär att nyanlända får möjlighet att delta i en utbildning om svenska samhället på sitt modersmål. Vid 2014- års utgång har cirka 1900 personer deltagit varav 200 från kranskommunerna.

I februari 2014 publicerades en utvärdering av samhällsorienteringen som visar att deltagarna till största delen är mycket nöjda och upplever sig ha nytta av den.

Nyckeltal hälsa/ohälsa

Genom GRs nätverk för personalchefer har rapporten Nyckeltal hälsa/ohälsa tagits fram för tolfte året i rad.

Studien är en sammanställning av nyckeltal över hälsan hos de kommunanställda och syftar till att genom jämförelser och fördjupade studier påverka hälsan samt öka möjligheten att förebygga ohälsa bland de anställda. I rapporten noteras att sjuktalen ökar inom alla åldrar och kön, men är högre och ökar snabbare för kvinnor än för män. Störst är ökningen inom verksamheten vård och omsorg och för yrken med lägre utbildningskrav. Rapporten visar också att andelen långtidssjuka ökar. Läs mer

Länderinformation – en seminarieserie i GR-kommunerna

Seminarieserierna har nått cirka 350 medarbetare i medlemskommunerna.

Syftet har varit att ge mer kunskap till personal kring de länder som de stora flyktinggrupperna kommer ifrån. Teman har varit Syrien Afghanistan, Somalia samt kring trosuppfattningar. Seminarierna har även till största delen förlagts till kranskommunerna.

Yrkesambassadörer i GR

Parallellt med en hög arbetslöshet finns kännedom om att det inom några år kommer att ske en kraftig ökad efterfrågan inom flera av arbetsmarknadens sektorer.

Skälet är bland annat generationsskifte och en minskad andel av befolkningen som kommer att vara i arbetsför ålder. Yrkesambassadörer i GR/marknadsföring av kommunal verksamhet är ett gemensamt arbete för att etablera arenor som ger GR-kommunerna möjlighet att marknadsföra kommunala yrken. Kommunerna har utsett yrkesambassadörer som tillsammans med personalavdelningarna kan genomföra aktiviteter och erbjuda praktikplatser, jobbskuggning och examensarbeten. Ett flertal möten och aktiviteter har genomförts för universitets- och högskolestudenter inom olika yrkesområden.



MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNAD

Samarbete
för fler
hållbara 
resor

Hur kan privata och offentliga arbetsgivare samarbeta för fler hållbara resor? Det var temat för ett kostnadsfritt seminarium 11 december med GR, Mölndals stad, VGR och Trafikverket som värdar. Läs mer

Avtal om gemensam samhällsplanering Göteborg-Borås 

Avtal har tecknats mellan flera västsvenska parter, om en gemensam samhällsplanering, till följd av utbyggnaden av ny järnväg mellan Göteborg-Borås via Landvetter flygplats. Med sina 9,5 miljoner årliga pendlare är Göteborg-Borås Västsveriges och ett av landets största pendlingsstråk. Potentialen för en stark samhällsutveckling och tillväxt är därför stor om den planeras gemensamt. Läs mer

Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen antagen
En trygg och långsiktigt hållbar vattenförsörjning. Det är visionen för dricksvattenförsörjningen i Göteborgsregionen och framgår av den nya vattenförsörjningsplanen som förbundsstyrelsen godkände 9 maj. Läs mer

Hur planerar vi morgondagens resande?
Stationssamhällenas framtida roll är avgörande för städernas och regionernas utveckling. Den 15 maj ägde ett seminarium rum om vägen mot ett resurssnålt resande. Läs mer

Hur bygger vi framtidens cykelregion? 
GR bjöd tillsammans med sina samarbetsparter in till ett internationellt cykelseminarium 13 maj. Läs mer

Götalandsbanan - ett samhällsbyggnadsprojekt som möjliggör hållbar regional utveckling

Stråket Göteborg-Borås, som en del av en utbyggd Götalandsbana, har en stor utvecklingspotential och kan spela en viktig roll för Västsveriges utveckling.

Vad händer nu i stråket Göteborg-Borås? I nationell plan för 2014-2025 anges delsträckan Mölnlycke– Bollebygd som en första deletapp i stråket Göteborg–Borås som en del av en ny stambana mellan Göteborg–Stockholm via Jönköping. För att möjliggöra fortsatt planering och tidigare utbyggnad av kvarstående etapper har ett avtal om medfinansiering tecknats med Trafikverket för planering av sträckorna Almedal–Mölnlycke och Bollebygd–Borås i ett sammanhållet arbete för stråket Göteborg-Borås. GR medfinansierar tillsammans med Borås Stad planering av järnvägen med sammanlagt 40 miljoner kronor.  Läs mer

GRs klimatarbete tar fart

GR står bakom Västra Götalandregionens klimatstrategi med målet att bryta beroendet av fossil energi till 2030.

För att klimatmålet ska nås drivs Smart Energi i Västra Götaland. GR tar del i arbetet genom att stödja kommuner som vill göra så kallade överenskommelser kring konkreta klimatåtgärder.

GR är koordinator för tre överenskommelser, en som handlar om att öka arbetspendlingen med cykel, en som handlar om att öka matavfallsinsamling samt en som syftar till att minska avfallsmängderna.

De kommuner och organisationer som skrivit under respektive överenskommelse har träffats för ett första uppstartsmöte och nästa steg är att arbeta fram en handlingsplan med mål och åtgärder som ska genomföras och följas upp inom de kommande två åren.

Kontaktperson på GR från 1 juli 2014 för att öka arbetspendlingen med cykel är:
Jonas Åker

Kontaktperson för ökad matavfallsinsamlingen och minskade avfallsmängderna är:
Hanna Hellström

Du kommer att framöver kunna följa arbetet här

Utvecklat samarbete i kustzonen

"Kustzonen har en stor attraktionskraft och är så identitetsskapande för hela Göteborgsregionen att såväl utvecklingen av som tillgängligheten till den är av gemensamt intresse" (Ur Strukturbild för Göteborgsregionen).

GR kommunerna har kommit överens om att kvaliteterna i kustzonen ska tas till vara och utvecklas för att stärka Göteborgsregionen som helhet. I och med att anspråken på kusten och havets resurser ökar, ställer det också krav på att en genomtänkt planering finns för områdena för att långsiktigt säkra kustzonens kvaliteter och attraktionskraft.

Under hösten genomfördes en förstudie där syftet var att titta på hur samarbetet mellan kommunerna kring kust- och havsplanering kan fördjupas. Studien är ett samarbete mellan GR, Västra Götalandsregionen, Business Region Göteborg, Länsstyrelsen, GRs kustkommuner (Kungsbacka, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Tjörn) samt Orust och Uddevalla och en rad andra aktörer som verkar i kustområdet. Förstudien blir början på en långsiktig process för mellankommunal och regional kustplanering med syfte att utveckla regionens attraktionskraft och säkra tillgängligheten till kustens miljöer. Läs mer



SOCIALA OMRÅDET

Arbete och sysselsättning vid funktionshinder

Det ESF-finansierade projektet GRAF där 500 anställda i fem GR-kommuner deltog avslutades under året.  

Fokus i projektet har varit kompetens- och verksamhetsutveckling för att stötta personer som står långt från arbetsmarknaden. Personal har fått kompetens för att kunna erbjuda effektiva stödinsatser till personer med funktionshinder eller psykisk ohälsa när det gäller att nå, få och behålla ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Kommunerna har också utarbetat avsiktsförklaringar över hur man tänker förvalta denna kompetensökning. GRAF-projektet har medfört att man uppmärksammat behovet av utvecklad samverkan. Det har skapats nya kontakter mellan medarbetare i kommunerna och flera nya nätverkskonstellationer har bildats. Utvärderingen visar bland annat att GRAF-projektet medfört att både medarbetare och chefer har större tilltro till möjligheterna för personer med funktionshinder eller psykisk ohälsa på den öppna arbetsmarknaden. Läs mer

Öppna jämförelser – stöd i strategisk utveckling

FoU i Väst/GR har under en längre tid aktivt arbetat för att stödja kommunerna i att de öppna jämförelser som tas fram ska kunna bidra till utvecklingsinsatser.

Bland annat har kortrapporter för GR-kommunerna tagits fram kontinuerligt för att underlätta användningen. Göteborgsregionens arbete finns beskrivet i skriften Öppna jämförelser – stöd i strategisk utveckling från Sveriges Kommuner och Landsting som togs fram under året. Läs mer

Hur är det att vara ung i Göteborgsregionen i dag?

FoU i Väst/GR har undersökt livsvillkor, levnadsvanor och attityder hos ungdomar i högstadiets åk 8 och gymnasiets år 2.

I vilken grad präglas ungdomarnas fritid och skolsituation av meningsfullhet, delaktighet och trygghet? Har de en god hälsa och en positiv framtidstro? Analyserna baseras på den så kallade Lupp-undersökningen 2013, ett omfattande enkätmaterial möjliggjort av ett samarbete mellan sex av Göteborgsregionens kommuner. Rapporten visar på både generella mönster och skillnader mellan olika kommuner. I rapporten konstateras att det finns mycket att vinna på regional samverkan kring ungdomsfrågor – inte minst när det gäller gymnasieungdomar som i stor utsträckning rör sig över kommungränser. Läs mer

Samordnade och SamTidiga insatser för barn i utsatta miljöer

GR har med stöd från ESF genomfört projekt SamTidigt med syftet att i de sju deltagarkommunerna utveckla gemensamma metoder och verktyg för skola och socialtjänst för att i samordnade insatser tidigt nå barn i utsatta miljöer.

En central del av utvecklingsarbetet utgjordes av pilotverkstäder där de som arbetar närmast barnen konkret samarbetade, och där gemensamma handlingsplaner för barnet arbetades fram. Det var också i pilotverkstäderna som nya metoder, rutiner och organisering av samverkan mellan skola och socialtjänst kring barn i utsatta miljöer utvecklades. Projektet ledde bland annat fram till en metodhandbok, och en film som beskriver kommunernas arbete. I flera av kommunerna utvecklar man nu sitt SamTidigt-arbete vidare. Läs mer här och här

Mötesplatser

GR Välfärd startade den första Mötesplatsen 2002, sedan dess har det arrangerats 26 Mötesplatser inom IFO, Funktionshinder och Äldreomsorg, i år var det aktuellt med Mötesplats Funktionshinder och Mötesplats IFO. Syftet med Mötesplatserna är alltid desamma – att dela med sig av kunskap och erfarenheter, att inspirera till nytt tänkande och nya perspektiv samt att stärka yrkesrollen.

Att lära sig mer om palliativ vård
Ett studiematerial om palliativ vård och omsorg inom äldreområdet publicerades under året, Att få leva tills man dör. Anställda i GR-kommunerna medverkade till att kvalitetssäkra materialet och ett tiotal studiecirkelledare har utbildats för att kunna föra kunskapen vidare i kommunerna. Läs mer

Bättre mottagande av ensamkommande barn och unga

Det länsstyrelsefinansierade GR-projektet Kommunsamverkan kring ensamkommande barn i Göteborgsregionen somgenomfördes 2013–2014 hade två syften.

Syftena var att öka kvaliteten i mottagandet av ensamkommande barn och unga genom att bland annat sprida och utbilda i Hitta rätt – ett material för ensamkommande ungdomar och att kartlägga behovet av samverkan inom GR och presentera detta för berörda politiker, kommuner och övriga aktörer. GR driver nu ett fortsatt utvecklingsarbete:Hitta rätt - webbutbildning, med fortsatt stöd av länsstyrelsen. där GRs uppgift är att verka för att  webbutbildningen sprids nationellt.

GRs förbundsstyrelse har ställt sig bakom ett förslag om att etablera en kommungemensam plattform för ensamkommande barn och unga. Beslutet innebär också att olika finansieringsmöjligheter ska undersökas vidare. För närvarande efterhörs GR-kommunernas intresse av att delta i en kommungemensam plattform. Kommunernas inkommer med sina svar till GR senast den 17 februari 2015. Läs mer

Spetsutbildning för värdegrundsledare inom äldreomsorgen

Inom kommunerna finns värdegrundsledare med uppgift att leda värdegrundsarbetet inom äldreomsorgen.

Detta arbete har till stor del haft sin utgångspunkt i det material som Socialstyrelsen tagit fram på uppdrag av regeringen. Nätverket för äldreomsorgschefer har gett GR i uppdrag att ta fram en spetsutbildning för värdegrundsledare, vars syfte har varit att ge verktyg, metoder och inspiration för fortsatt arbete. Hittills har ett sjuttiotal personer blivit spetsutbildade och under 2015 kommer ytterligare utbildningsomgångar att erbjudas.



UTBILDNING

Unikt traineeprogram går på bredden i byggsektorn

Ett nytt traineeprogram med namnet Framtidens samhällsbyggare har utvecklats genom ett samarbete mellan GR Framtidens Ledare och företag inom Centrum för management i byggsektorn.

Framtidens Samhällsbyggare bygger på ett helt unikt nytänkande för branschen. Traineeprogrammet är gränsöverskridande i sitt syfte att forma framtidens medarbetare, där vi samarbetar mellan samhällsbyggnadssektorns olika branscher, företag och kommunala verksamheter.

Totalt är 14 företag och offentliga organisationer med i programmet och de 18 deltagarna startade i augusti 2014.

Under programmets 14 månader är traineerna anställda i ett företag/en organisation och gör därutöver breddningsperioder i tre andra företag eller förvaltningar inom sektorn. De får därigenom chansen att skaffa sig insikter och förståelse för de drivkrafter och den affärsmässighet som styr andra aktörer. Lägg därtill att traineerna lär sig hur politiskt styrda organisationer fungerar inom samhällsbyggandet. Parallellt går deltagarna ett utvecklingsprogram som processleds av GR, med fokus på gränsöverskridande projektarbete och personlig utveckling. Allt sammantaget kommer dessa personer, efter avslutat program, kunna bli de förändringsagenter som sektorn så väl behöver. Läs mer

Ny hemsida från GR Skola Arbetsliv lanseras!

Nu öppnas dörrarna till www.grskolaarbetsliv.se!

GR Skola Arbetsliv är en verksamhet vars mål är att stärka den långsiktiga kompetensförsörjningen i Göteborgsregionen. På www.grskolaarbetsliv.se får både utbildning och näringsliv de hetaste nyheterna gällande samverkan mellan skola och arbetsliv.

På webbsidan hittar du också information om hur man kan samverka och vilka olika insatser 
vi erbjuder till skolor, kommuner och företag.

Det är även en samlingssida för de digitala verktyg och plattformar som erbjuds genom 
Göteborgsregionens kommunalförbund som praktikplatsen.se, EiS: Entreprenörskap i skolan, 
SYVonline och REKAS: Regional Kartläggning av Arbetsmarknad och Studerande.

PlugInnovation samlar kunskap för att motverka studieavbrott

PlugInnovation.se är en del av det nationella projektet Plug In som arbetar med att motverka avbrott i gymnasieskolan.

Webbplatsen utvecklas för att bli en nationell digital plattform där all relevant kunskap i frågan samlas och där pågående effektutvärderingar kommer att kunna visa vad som verkar fungera.

– Kunskapen kring den här frågan finns egentligen inte samlad någonstans i Sverige, det såg vi ett behov av att försöka göra. Vi bygger upp den här plattformen med utgångspunkt i de delar vi tycker är viktigast i arbetet med att motverka avbrott från gymnasiet, berättar Lisa Sipari, projektledare för PlugInnovation. Läs mer

Jonsereds IF och Jonsereds skola tilldelas gemensamt Partille kommuns barnkonventionspris

Jonsereds IF och Jonsereds skola får priset för sitt unika samarbete kring barn och ungdomar i Jonsered för att skapa trygghet på internet och därmed motverka att unga utsätts för kränkningar på nätet.

Genom att engagera sig i ett internationellt projekt i samarbete med Pedagogiskt Centrum Developing Global Citizens through Anti Bullying Work med syfte att skapa en god nätkultur har skola och föreningsliv tillsammans gjort Jonsereds ungdomar delaktiga och använt sig av deras kreativitet och engagemang i konstruerandet av dataspel kring temat ”schysst på nätet”.

Som partner i EU-projektet finns en skola och fotbollsklubb i England. Jonsereds IF och Jonsereds skola har på detta sätt visat hur föreningsliv och skola med en gemensam värdegrund kan öka ungas engagemang för alla barns lika värde och att inga barn får bli diskriminerade enligt barnkonventionens artikel 2, principen om icke-diskriminering.

De har också visat att hur man tillsammans kan skapa en helhetssyn och ett stort engagemang för barn i närområdet, såväl på fotbollsplanen, i skolan, på nätet som på övriga arenor i lokalsamhället. Därigenom har de lyckats öka kunskapen kring temat större nätmedvetenhet för såväl barn som vuxna.

Nytt antagningsår och vidareutvecklat antagningssystem - Indra2

Den 1 oktober startade antagningsår 2015 och GRs vidareutvecklade antagningssystem Indra2 togs i bruk.

Alla användare av systemet har fått nya inloggningsuppgifter eftersom Indra och Indranet inte längre är i funktion. Indra2 är uppdelat i två delar, en del som vänder sig direkt till elev och allmänhet samt en del som vänder sig till skolpersonal m fler.

En av nyheterna i Indra2 är den digitala tidsplanen/tidslinjen med tillhörande ärendehanteringssystem vilket innebär att årets viktiga datum är synliga på tidslinjen. Via ärendehanteringssystemet kommer användare att bli aviserade både arbetsuppgifter och meddelanden utifrån den befattning de har. Utbildningsinsatser av befintliga användare fortsätter i höst och planeras vara avslutade i slutet av oktober månad. Alla användargrupper har bjudits in och de allra flesta har också deltagit. Gymnasieantagningen har också tillsatt en ny supportgrupp med fokus på användarstöd och teknisk support i antagningssystemet som alla användare kan vända sig till.

GR Utbildning Läromedel passerar milstolpe!

Mer än 100 000 besökande på GR-SLI under november månad! 

Statistiken visar också att 97 000 filmströmmar startats under samma period. Detta innebär att Läromedels webbtjänst efterfrågas mer än någonsin av regionens lärare och elever. Mer om nyheter och nya filmer

Kontakt: Lars Björn 

Spännande dagar på Universeum 8-9 september

Två välbesökta kvällar från UR-veckan bestod av Teachers´night och Förskolekvällen som besöktes av ca 500 kompetenssugna lärare.

Universeum, UR och GR Läromedel bjöd på allt från miniseminarier med inspiration och tips för undervisningen i NO och matematik, arbete med radio-och tv-program till ”hands-on-science”.

GR Utbildning bidrog med tre seminarier på Teachers’ Night och med en storföreläsning på Förskolekvällen. Däribland om spel för lustfyllt lärande, om relationer och sexualitet och om hur pedagogen kan använda surfplattan som ett pedagogiskt verktyg. 

Teachers´night avslutades med Jim Thuresson som föreläste om attityder och inställningar, mentala bilder, och om att bygga självförtroende, en föreläsning med många skratt och mycken inspiration.

Kompetensnavet för ökad regional tillväxt

Projektet Kompetensnavet är en förstudie i GRs regi som syftar till att undersöka förutsättningarna för en regiongemensam struktur för upphandling av kompetensutvecklingsinsatser åt, i första hand, små och medelstora arbetsgivare.

Initiativet till projektet har tagits som en effekt av de erfarenheter GR har från samtal med arbetsgivare inom ramen för framför allt genomförda ESF-projekt, men också i den regionala yrkesvuxverksamheten.

Efterfrågan på regionalt samordnade och individuellt anpassade kompetensutvecklingsinsatser har varit tydlig inom ramen för bl.a. Västkraft och Avanto. Samtidigt har det framkomit att det finns ett stort kompetensförsörjningsbehov av yrkesmedarbetare på den västsvenska arbetsmarknaden, ett behov som inte alltid tillgodosetts av de elever som läst yrkesprogram på gymnasiet. En s.k. missmatchning har uppstått på arbetsmarknaden som till viss del har kunnat mildras av yrkesvuxsatsningen, GRvux.

Det långsiktiga målet med en Kompetensnavsverksamhet är att etablera en permanent plattform för kompetensutveckling i samverkan med relaterade regionala projekt. En verksamhet som skulle ha positiva synergieffekter på arbetet med yrkesutbildningar för vuxna och som stärker den regionala arbetsmarknaden, konkurrenskraften och tillväxten. Läs mer

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!