Svårt att läsa nyhetsbrevet? Se det via webbläsaren

Senaste nytt från Varbergsortens Elkraft

Varbergsortens Vind

Vindkraft från ovan

1 år i drift

Nu har vindkraftparken i Västra Derome varit i drift i drygt ett år och det har varit ett bra år med goda vindförhållanden och få stilleståndstimmar för vindkraftverken.

När man kör förbi parken kan man ibland se att ett eller flera verk står stilla. Stillaståendet beror oftast på att vindkraftverket antingen är avstängt för service eller för att det inte ska skugga omgivande fastigheter.

Enligt parkens tillstånd får en fastighet i området ej få mer än 8 timmars rörlig skugga per år från verkens vingar. Det kan låta som att detta skulle ge ett stort produktionsbortfall, men bortfallet är ändå relativt litet i det stora hela, mindre är 1 % per år.

2014 - Ett bra vindår

Elproduktionen för parken under 2014 var mycket bra och uppgick till 39,8 miljoner kWh, vilket är 10% högre än de prognoser som gjordes innan verken byggdes.

Samtliga verk gick bra och verk 5 producerade mest med 6 900 000 kWh och verk 2 minst med 6 400 000 kWh. De sex verken står i nummerordning med verk 1 längst österut.

Låga elpriser

Elpriserna har under 2014 varit fortsatt låga vilket naturligtvis påverkar produktionsintäkterna från parken. Tack vare den höga produktionen ser dock ekonomin för vindföreningen bra ut. I samband med föreningens årsmöte i maj/juni kommer bokslut att presenteras.

Vindkraft

Investeraravdrag

Som vi har meddelat tidigare bedömer vi att det kommer finnas möjlighet att göra ett investeraravdrag i 2015 års självdeklaration -  för er investering i Varbergsortens Vind.

Vi kommer inom kort att skicka en kontrolluppgift på investeringen i vindandelar, både till de fysiska personer som har investerat, samt till Skattemyndigheten. Investeraravdraget är ej tillgängligt för juridiska personer (företag). Investeraravdraget får göras med hälften av investeringen och skall göras på 2015 års självdeklaration på bilaga K11.

ExempelPelle Kuling har tecknat 10 vindandelar á 5 000 kr/st, dvs en total investering på 50 000 kr. Investeraravdragets storlek blir 25 000 kronor (hälften av 50 000 kr), vilket ger en skattereduktion på 7 500 kronor (25 000 kr x 30%).

För dig som vill läsa mer om investeraravdraget finns det bra information på Skatteverkets hemsida. Sök på investeraravdrag så hittar du informationen.

Ljudmätningar

Ljudmätningar har pågått under sommar/höst 2014 och har nu slutförts och mätningarna visar att verken klarar av de bullerkrav som ställs i tillståndet.

COPYRIGHT © VARBERGSORTENS ELKRAFT EK. FÖR.    |     SYLLINGEVÄGEN 17     |    TEL:  0340 - 64 64 00

Vill du inte längre ha vårt nyhetsbrev? Avregistrera dig här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!