Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 1.2015

Var med i VFK Artrally lördag 10 januari!

Nu är det dags för det årliga artrallyt. Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdös fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun). Start kl. 07.00 avslut kl. 16.00 vid målgången. Därefter äter vi middag tillsammans.

Anmälan till Mats Nilsson:

mattemobil@telia.com eller 070-888 84 98

Reglerna är enkla:

2 - 4 personer deltar i ett lag – det gäller att alla i laget ser eller hör en fågelart för att den ska räknas. Starten sker på valfri plats.

Målgång på restaurang O’Learys i Gustavsbergs C. Mat till självkostnadspris.

För lag som kommer för sent i mål, dras en art av per 5 minuters försening.

Har två lag lika många arter avgör lotten.

Pris till vinnaren och ett som lottas ut.

Du som inte har möjlighet att delta i rallyt är ändå välkommen att vara med på middagen. Anmäl dig i så fall och ange "bara middag".

Inneträff tisdag 13 januari - Nikos Seretis visar bilder

Fågelbilder från Grekland och Sverige. Runda huset, Gustavsberg, Axel Sjöberg-rummet, 18.45. Ingen förhandsanmälan.

Läs mer om inneträffen och övriga programpunkter under våren på vår fina hemsida.

Fågelmatning vid Hemmesta sjöäng

Värmdö kommun sköter vintermatningen även denna vinter, men från och med nästa vinter tar VFK över ansvaret. Behållaren vid dämmet kommer att vara kvar som förut, men matningen vid skogsbrynet ska flyttas längre in i skogen och behållaren göras mer funktionell. Tom Arnbom är klubbens kontakt med kommunen. 

Nya klubbdekaler börjar säljas nu

På artrallyt den 10 januari är det premiär för att köpa en dekal för Värmdö fågelklubb. 20 kr st kostar de. Pengarna kommer att användas till att köpa in fågelmat till vintermatningen vid Hemmesta sjöäng.

Gilla Värmdö fågelklubb på Facebook
Du har väl inte missat att VFK finns på Facebook? Gå in och "Gilla" så missar du inga nyheter.

Salskrake hane, Lämshaga våren 2013

Ekosystemtjänster värda miljoner

Restaureringen av Hemmesta sjöäng har kostat totalt 4 miljoner kronor. Ökat värde i form av ekosystemtjänster beräknas uppgå till ca 20 miljoner kr per år. De tjänster som räknats på är biologisk mångfald, rekreation, fiskproduktion, värden för fågel, vatten-rening, grundvatten, reglering av vatten-flöden, produktion av biomassa och medialt värde.

Läs mer om rapporten på vår hemsida.


Förbifart Hemmesta aktuell igen

Värmdö fågelklubb ser med stor oro på Värmdö kommuns styrande majoritets beslut att återuppta utredningen för en motorled genom Hemmestaskogen. Oron handlar om att Hemmesta sjöäng ska påverkas negativt. Kontakta gärna de lokala politikerna för att påverka dem att lägga ner planerna. En mindre arbetsgrupp har bildats inom VFK. Gruppen kommer att jobba med att ta fram underlag, skriva debattartiklar och bilda opinion mot vägen. Uppdateringar på inneträffar, hemsida och Facebook.

Yvonne Blombäck ny i arbetsgruppen

Yvonne är biolog med inriktning mot samhällsplanering. Hon har bott i Värmdö sedan 1997 då familjen flyttade hit från Stockholm. Fågelskådningen började under fjällvandringar på 80-talet och pågick då 5-6 år. Därefter låg skådandet på hyllan i många år, men återupptogs för ca 4 år sedan. Hon har följt restaureringsarbetet vid Hemmesta sjöäng med stor nyfikenhet och ser fram emot den fortsatta utvecklingen. Yvonnes ansvar i arbetsgruppen blir att skriva minnesanteckningar och nyhetsbrevet.

Kom ihåg årsmötet onsdag den 4 mars

Mötet blir som vanligt i Axel Sjöbergrummet i Runda huset, start kl 18.45. Under kvällen hålls också ett föredrag om var du kan skåda fågel i Värmdö. Skriv upp i kalendern.


Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör: Yvonne Blombäck. Vill du gå med i fågelklubben? Mejla Agneta Tillberg. Medlemskapet är gratis. Läs mer på www.varmdofagelklubb.se. Gilla oss också på Facebook.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!