Nyhetsbrev nr 1 från Forska!Sverige, december 2014. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta din prenumeration? Klicka här

För att patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård, för att Sverige ska kunna behålla och utveckla kompetens och för att skapa arbetstillfällen, behöver medicinsk forskning bli en högre nationell prioritet

Premiär för Forska!Sveriges nyhetsbrev!
Det har hänt mycket under hösten och vi vill på det här sättet dela med oss av material och information som vi tror kan vara av intresse. Forska!Sveriges uppdrag är att informera om och väcka uppmärksamhet kring betydelsen av medicinsk forskning för hälsa och välstånd. Vi gör detta genom att förse centrala beslutsfattare med faktaunderlag och skapa ett konstruktivt diskussionsklimat för förändringar.
I det här nyhetsbrevet finner ni bland annat länkar till kortfilmer och faktablad om värdet av forskning och innovation för ett antal stora folksjukdomar. Ni får också information om vårt nya initiativ "Agenda för hälsa & välstånd", ett samarbete med 25 organisationer som representerar olika professioner inom Life science-systemet. Brevet går till våra grundare och donatorer, men också till alla de som vi samarbetat med eller som på annat sätt visat intresse för vårt arbete.
Vi önskar er alla en riktigt skön julhelg och ser fram emot att ses igen under 2015!

Anna Nilsson Vindefjärd

Generalsekreterare


Agenda för hälsa och välstånd

I syfte att snabba på de viktiga förändringar som behövs för att uppnå en jämlik vård av hög kvalitet och en konkurrenskraftig life science-sektor, har 25 nyckelaktörer inom medicinsk forskning, företagande, vård och patientorganisationer gått ihop i Forska!Sveriges initiativ "Agenda för hälsa och välstånd”.

''Agenda för hälsa och välstånd" är en unik konstellation där medlemmarna tillsammans arbetar fram åtgärdsförslag som är analyserade ur de olika professionernas och patienternas perspektiv. De går framförallt på djupet med hur åtgärderna bör genomföras. Workshopar har hållits under september och november.

Vårt gemensamma fokus är befolkningens hälsa och Sveriges välstånd. Våra operationella förslag kommer att överlämnas till politiker och departement för att snabba på genomförandet av en nationell life science-strategi. Vi kommer också presentera förslagen på en konferens den 6e maj 2015.


Forska!Sverige-dagen 2014

"Gathering our brains"

2014 års Forska!Sverige-dag gick av stapeln den 15:e oktober 2014 på Uppsala slott. Med temat ”Gathering our brains” samlades beslutfattare från politik, näringsliv, akademi, vård och patientorganisationer för att diskutera och lyssna på bland annat forskningsministern, framstående hjärnforskare och samordnaren för life science-sektorn.

Se film, foton mm...

Forska!Sveriges utmärkelser 2014

Forska!Sverige delar varje år ut utmärkelser till en forskare och en politiker som utmärkt sig i sitt engagemang för att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta.

Forska!Sveriges politikerutmärkelse tilldelades Barbro Westerholm (FP) och Forska!Sveriges forskarutmärkelse tilldelades Catharina Svanborg, professor i mikrobiologi vid Lunds universitet.

Läs mer...


Forska!Sverige i media - hösten 2014

Debattartikel - "Värdet av forskning" i samband med internationella diabetesdagen

Under de senaste 20 åren har antalet typ 1-diabetiker ökat med hela 50 procent och sjukdomen drabbar dessutom allt yngre barn. Detta uppmärksammade Forska!Sverige på den internationella diabetesdagen den 14:e november med en debattartikel tillsammans med Barndiabetesfonden och Diabetesorganisationen i Sverige. Artikeln publicerades i 32 regionala tidningar, bland annat i Skaraborgs Allehanda

Debattartikel - "Dags för blocköverskridande satsning på patientnära forskning"

Det pågår mycket framstående hjärt- och kärlforskning i Sverige som ger hopp för bättre hälsa och välstånd. Genom forskning kan vi rädda liv och spara pengar. Läs debattartikel av Forska!Sverige och Hjärt-Lungfonden som publicerades i 14 regionala tidningar, bland annat i Norrbottenskuriren.

Debattartikel - "Ökade forskninganslag kan hjälpa"

Antalet cancerfall i Sverige ökar. Minst var tredje person kommer någon gång under sin livstid att få en cancerdiagnos. Det innebär att förr eller senare drabbas alla av cancer – personligen eller någon närstående. Läs debattartikel av Forska!Sverige och Cancerfonden som publicerades i 32 regionala tidningar bland annat i Hela Hälsingland.

Intervju - "Vill se snabbt beslut om nationell strategi för Life Science "

Läs artikel med Anna Nilsson Vindefjärd i LIFe-time.

Krönika - "Det omöjliga kan snart bli möjligt"

Läs Anna Nilsson Vindefjärds krönika i Life Science Sweden.

Artiklar kopplade till Forska!Sverige

Forska!Sveriges Kommentarer

Forska!Sveriges Pressmeddelanden


Faktablad om värdet av forskning och innovation

Missa inte våra faktablad och filmer som på ett konkret sätt visar på det stora värdet av medicinsk forskning och innovation inom ett antal olika sjukdomsområden:

- Cancer

- Diabetes

- Reumatisk sjukdom

- Hjärt-kärlsjukdom

- Psykisk ohälsa

- Globala samhällsutmaningar

Faktabladen har rönt stor uppskattning hos politiker och andra aktörer inom life science-området. Vi vill tacka alla de patienter och forskare som bidragit med sina livshistorier och kunskap till bladen. Faktabladsserien stöds av VINNOVA och FORTE.


Grundarkrönikor

Svensk forskning tappar mark - så kan vi vända trenden

Carl-Henrik Heldin
Professor i Molekylär Cellbiologi,
Uppsala universitet

Läs grundarkrönika

Låt forskarna få forska!

Mats Ulfendahl
Professor i experimentell audiologi och otologi,
Karolinska Institutet

Läs grundarkrönika


Forska!Sverige bidrar gärna vid olika event

Under oktober-november talade Anna Nilsson Vindefjärd på:

- Center for Molecular Medicine årsmöte, Karolinska Institutet - "To influence in politics, how and why"

- Seminarium ordnat av Karolinska Institutet Science Park - "Agenda för Hälsa och Välstånd"

-  Karolinska Institutets Advocacy-kurs


På gång

- "Agenda för hälsa och välstånd" konferens den 6:e maj 2015. Boka in datumet redan nu!

- Forska!Sverige kommer finnas på plats under Almedalsveckan 2015 och är öppna för samarbeten. Förra året medverkade vi bland annat som talare på:

  •  "Morgondagens jobb skapas av innovativa företag" - Huvudarrangör Swedish Incubators & Science Parks
  • "Cancerforskning - karriärvägen som försvann" - Huvudarrangör Regionala cencercentrum i samverkan och Cancerfonden
  • "Hur blev det såhär - har life science kluster någon framtid i Sverige" - Huvudarrangör Forum för Health Policy och LIF - de forskande läkemedelsföretagen

Värt att notera

Anders Ekblom förelås bli styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset

Anders Ekblom, en av Forska!Sveriges grundare, har nominerats till ny styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset. Anders sitter redan i styrelsen och har tidigare arbetat som narkosläkare på Karolinska och även varit vd för AstraZeneca AB. Ordförande utses formellt vid landstingsfullmäktiges sammanträde den 16-17 december.

Se artikel i DN

Svenska EU-parlamentariker i DN debatt

Det är hög tid att satsa på forskning, innovation och entreprenörskap, skriver EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström (FP) och Fredrick Federley (C) i DN debatt. EU arbetar nu med att förenkla forskningsutbyte, vilket öppnar för mer forskning, fler jobb och företag i Sverige. Vi i Sverige måste satsa för att EU ska ta täten i forskningsvälden, menar parlamentarikerna.

Läs artikel i DN debatt

Sverige tappar i internationell ranking

I World Economic Forums rapport görs en bedömning och ranking av länders sammantagna konkurrenskraft utifrån faktorer som t.ex. förutsättningar för innovation, användning av ny teknik, forskning och arbetsmarknad.

Sverige får överlag relativt starka betyg och landar på en 10:e plats. Oroande är dock att Sverige fortsätter på en nedåtgående trend och tappar från fjolårets 6:e plats. År 2010 rankades Sverige som nummer två.

Läs mer...

Centrum för kliniska prövningar i Göteborg

Ett statligt prövningscentrum för läkemedelsprövningar och andra kliniska studier ska inrättas i Göteborg. Syftet är att stärka samverkan mellan sjukvårdshuvudmän, industri och akademi. På sikt hoppas man även att centrumet ska göra Sverige mer attraktivt för svensk och internationell läkemedelsindustri.

Läs pressmeddelande från regeringen

Rapport stärker bilden av Life Science som strategiskt område

Fredagen den 6:e november tog närings- och innovationsminister Mikael Damberg emot rapporten ”Ett konkurrenskraftigt ekosystem för Life Science” av samordnaren Susanne Ås Sivborg.

Länk till rapport

Nytt ALF-avtal ska främja samarbete och premiera klinisk forskning

I det nya ALF-avtal som undertecknats enas man om ett fördjupat samarbete mellan stat och landsting för att på så sätt skapa bästa möjliga förutsättningar för utbildning och klinisk forskning.

Läs mer...


Detta är det första nyhetsbrevet från Stiftelsen Forska!Sverige och du får det för att vi tror att du kan vara intresserad av uppdateringar om stiftelsens verksamhet. Nyhetsbreven kommer att sändas ut cirka fyra gånger per år.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Vill du inte längre få nyhetsbrevet, klicka här.

Läs mer om Forska!Sverige


Stiftelsen Forska!Sverige

Mäster Samuelsgatan 60, våning 9, 111 21 Stockholm, Telefon: +46 703 88 35 96

http://www.forskasverige.se/ Twitter: skasverige@for

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!