Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-12-17

 
 

God Jul

Vi på Tremedia vill önska er alla en riktigt
God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi vill också passa på att tacka för all hjälp, respons och uppskattning som vi fått under året som gått.

Öppet i juletid
Tremedias kontor kommer att hålla stängt från den 19 december till den 7 januari.

Har du brådskande ärende så skicka ett mail till info@tremedia.se eller tala in ett meddelande på vår telefonsvarare så hör vi av oss så fort vi kan.

Trevlig helg!

 



Brister i gymnasieskolans arbete kring närvaro och frånvaro

SkolverketSkolverket har kartlagt hur gymnasieskolans huvudmän och rektorer arbetar med att förebygga elevfrånvaro och främja närvaro. Tidigare studier visar att skolfrånvaro påverkar studieresultat och kan leda till avhopp som i sin tur kan påverka möjligheten till arbete och studier.

Resultatet visar att endast fyra av tio av skolhuvudmännen erbjuder skriftliga riktlinjer eller råd om hur skolorna bör hantera elevfrånvaro. Detta trots att skolhuvudmännen är ytterst ansvariga för skolans verksamhet. Dessutom uppger fem av tio hemkommuner att de inte får rapporter om ogiltig frånvaro för elever som går i fristående skolor eller i andra kommuners skolor.

– Både ungdomarna själva och samhället betalar ett högt pris för varje avhopp från gymnasieskolan. Skolornas huvudmän måste ha ett bättre system för att kartlägga frånvaro och på så vis identifiera elever som behöver extra stöd, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

Ladda hem eller beställ rapporten "Frånvaro och närvaro i gymnasieskolan - en nationell kartläggning".

Läs hela artikeln på Skolverkets webbplats.

 


"ESBRI priset - för entreprenörskap" tilldelas Ung Företagsamhet (UF)

Juryns motivering lyder:
ESBRI-priset tilldelas personer eller organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Om fler får prova på att driva företag, gärna tidigt, kan vi på sikt få ett bredare och bättre entreprenörskap. Mottagaren av det femte ”ESBRI priset – För Entreprenörskap” fokuserar på praktisk handling. De låter unga träna sin företagsamhet, genom en systematisk och tillgänglig process – på skoltid.

”ESBRI-priset – För entreprenörskap” går till Ung Företagsamhet (UF). Ung Företagsamhet etablerades i Sverige 1980. Totalt har uppemot 300 000 elever drivit UF-företag. Genom UF får de lära sig företagandets grunder och testa sin kreativitet. De får med sig ovärderliga kunskaper som de kan dra nytta av senare i livet, både som företagare och anställda. Dessutom får de med sig en insikt om att företagande är kul.

Läs hela artikeln på Svenskt Näringslivs webbplats.

 


Ökat antal nya betalande studenter till Sverige

Under det senaste läsåret har antalet nya betalande studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz ökat. Ökningen under läsåret 2013/14 uppgick till cirka 400 personer motsvarande 25 procent. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet och Statistiska centralbyrån.

– Det är positivt att fler studenter återigen väljer Sverige. Internationalisering av högre utbildning är en viktig kvalitetsaspekt och förhoppningsvis kommer trenden att hålla i sig, säger UKÄ:s utredare Anders Viberg.

Läs mer på UK-ämbetets webbplats.

 


ELGPN:s ordlista för vägledningsområdet finns nu på svenska

Malmö högskola har på uppdrag av Skolverket och i samarbete med Euroguidance Sverige tagit fram en svensk version av ELGPN:s ordlista för vägledningsområdet. Ordlistan utgår från engelska begrepp och erbjuder tolkningar snarare än rena översättningar av den aktuella terminologin.

Här finns ELGPN:s svenska ordlista för vägledningsområdet.

Här finns ELGPN:s engelska ordlista för vägledningsområdet.

 


Stödmaterial vid skolövergångar

StödmaterialSkolverket har tagit fram ett stödmaterial – ”Övergångar inom och mellan skolor och skolformer”. Det ger stöd och idéer om hur förskola och skola kan arbeta för att ge barn och elever kontinuitet i sin skolgång oberoende av skolbyten.

- Vår förhoppning är att materialet ska ge ökade kunskaper, inspiration och stöd, förklarar Gudrun Löwendahl Björkman, som är författare till stödmaterialet. Det är inte ett styrande dokument. Verksamheterna väljer om och i vilken utsträckning de vill använda de riktlinjer, handlingsplaner och blanketter som erbjuds.

Här kan ni ladda ner eller beställa stödmaterialet.

Ni kan läsa mer om stödmaterialet på Skolverkets webbplats.

 


Fler elever på gymnasial lärlingsutbildning

Ny statistik från Skolverket visar att fler elever läser gymnasial lärlingsutbildning, en ökning med över 1000 elever jämfört med förra hösten.

– Lärlingsutbildningen har haft en trög start men nu hoppas jag att vi ser ett trendbrott. Det är glädjande att fler elever får och tar chansen att gå lärlingsutbildning, säger Lotta Naglitsch, föreståndare för Skolverkets Lärlingscentrum.

Läs mer Skolverkets webbplats.

 


Julerbjudande - kortleken "Välja Väg"

Välja Väg

Nu erbjuds du att köpa kortleken "Välja väg" till kraftigt reducerat pris.

Nu 285 kr/st
Förr 425 kr/st
(exkl. moms och frakt)

Läs mer om "Välja Väg" här.


Tips på KOMPETENSUTVECKLING -
Inspiration av Leif Andergren

På Tremedia vill vi tipsa om att författaren till vår nya bok Samtala gärna kommer ut och ger inspirationsföreläsningar. Författaren Leif Andergren betonar vikten av det han kallar "ikraftsättning" och kan erbjuda både halv- och heldagarsprogram.

Leif har ett eget företag och han hälsar alla välkomna att kontakta honom för att se hur en dag just för er skulle kunna se ut.

Läs mer om boken "Samtala".

Läs mer om Leifs erbjudande:
pdf Kompetensutveckling - Leif Andergren

Kontakta Leif på tel. 0709-65 53 67 eller mejla leifheand@gmail.com

Kompetensutveckling

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!