Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Männen måste vara med i förändringen

December 2014


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Ewa Johansson, VP Sales Tacton Systems

Ewa Johansson har mångårig internationell erfarenhet av lednings- och strategiarbete. Att hon är verksam i en bransch dominerad av män är inget Ewa fokuserar på, hon är trygg i sin kompetens. Hon har haft flertalet styrelseuppdrag och är sedan några år en del av Women in Progress styrelse där hon bidrar med säljfokus och internationell kompetens. 

Sedan Ewa Johansson utexaminerades som civilekonom har hon arbetat inom teknikföretag och industri, traditionellt mansdominerade branscher. Uppväxten, med en tvillingbror och i en släkt med många ingenjörer, har sannolikt bidragit till Ewas naturliga säkerhet. Hon har aldrig utgått ifrån att hon skulle bli annorlunda behandlad på grund av sitt kön.

– Att jag inte är bäst på teknik är för att jag inte är ingenjör, inte för att jag är kvinna.

En annan framgångsfaktor som heller inte beror på kön, menar Ewa, är att hon arbetar med försäljning – fler kvinnor borde satsa på den affärsdrivande delen av verksamheter. Hon exemplifierar sin uppfattning med att peka på USA där resultat är vad som betyder något, oavsett vem du är. 

– Så länge du levererar har det ingen betydelse om du är man, kvinna, invandrare, gammal eller ung. Det gäller att vara bäst och att använda all kompetens.

Efter flera års arbete i Tyskland där man är enormt rak i sin kommunikation blev den ”svenska” konfrontationsrädslan en ny upplevelse. I de svenska ledningar hon suttit upplever Ewa ofta att hon är den som sätter ord på det ingen annan pratar om.

Hennes år utomlands och arbetet med internationella relationer och motparter har tillfört en öppenhet inför hur människor från andra kulturer tänker. Affärsmässigt har det gett en förståelse för andras agerande. 

– Jag kan känna trygghet i nya ovana situationer – människor överallt är lika i grunden, det är beteendet som skiljer oss åt.

Även om Ewa själv inte upplevt svårigheter med att ofta vara ensam kvinna i ledningar och i sin bransch brinner hon för det Women in Progress gör. Hennes vision är att jämställdhet inte ska behöva vara en fråga och att styrelser formeras baserat på kompetens och inte könstillhörighet.

– För att en förändring ska ske måste män vara med. Ett effektivt sätt att påverka är att göra manliga kollegor och vänner uppmärksamma på vilka förutsättningar de är med och skapar för sina döttrar.

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Styrelseprogram 2015
Certifieringsutbildningen ges 2015 den 
15-17 april 2015 i Berlin, Tyskland
27 september-1 oktober 2015 i Budva, Montenegro
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Vår populära utbildning Från Noll till Börsen ges den 20-22 april 2015 i Stockholm. 

Introduktion till styrelsearbete/Learning About Swedish Board Operations
För dig som är nyfiken på styrelsearbete är du välkommen på en halvdagsintroduktion. Ges i Stockholm den 23 januari 2015
Learning about Swedish board operations, the workshop is now held in English as well. Date is 27th of January 2015

Women In Progress har
Genomfört två mycket lyckade speed meetings för företag som söker styrelseledamöter. I Stockholm den 13 november och den 18 november i Göteborg. 


Haft lyckad avslutningsträff med alla våra 20 deltagare i Golden Rules of Leadership, den 11 november. Läs bloggen om dagen


Varit på Changemakers Meet-Up 25 november för Golden Rules of Leadership. Våra deltagare: Anne-Lie Lind, Kristina Magnusson, Anne-Charlotte Lallerman och Liselotte Tjernlund.

Kvinnor i börsstyrelser
Women In Progress fokuserar på "Kvinnor i börsstyrelser". Detta genom en seminarieserie, där vi bjuder in makthavare, experter och valberedningar för att se vad vi kan göra för att få in fler kvinnor i börsstyrelser. Under december kommer vi att genomföra frukostseminarier i Göteborg den 5 december och i Stockholm den 9 december. Båda seminarierna ä fulltecknade.
Women In Progress erbjuder också den populära utbildningen ”Från noll till börsen” den 20-22 april 2015, som ger dig kunskap om styrelsearbete i börsbolag.

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 

Kontorsrum uthyres
Vill du dela kontorslägenhet, heltid eller deltid, med Women In Progress på Brunnsgatan 21 i Stockholm, kontakta filippa@womeninprogress.se


Grattis

Ankie Hvittfeldt som blivit vald till ordförande för Adwise AB

Viktoria Höglund som blivit vald till ordförande i Peak Invest AB

Maria Carlén som blivit invald i styrelsen på Centrum för Finans på Handelshögskolan i Göteborg


God Jul och Gott Nytt År
önskar Women In Progress,
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!