Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Brevhuvud Nytt om Ladok3. Klicka på bilden för att komma till ladok.se

Glad advent till er alla!


Leveransdags!

Ladok3-projektet har nu utvecklat den första versionen av nya Ladok. Den innehåller funktionalitet för att kunna ta ut Årsredovisning enligt regleringsbrevet samt möjligheten att läsa information i systemet i övrigt. Dessutom ingår den tekniska gränsytan där lärosätena kan börja testa sina behov och möjligheter för integration av andra system.

Leveransen sker på tid till förvaltningen som nu kommer påbörja acceptanstester för kommande produktionssättningar av pilotlärosätena. Leveransen är ett resultat av en investering på 180 000 000 kr som bekostat 170 000 mantimmar vilka har resulterat i 1 200 krav som omsatts till 240 000 rader kod. För oss är detta en stor milstolpe som vi kommer att fira med tårta under nästa vecka :)


Status förvaltning

Inom förvaltningsorganisationen pågår förberedelser för att ta emot den första leveransen av nya Ladok, Årsredovisning.

Acceptanstest påbörjas direkt efter leverans från Ladok3-projektet. Samarbete med piloterna som ska börja använda Årsredovisning under våren 2015 har påbörjats. Stora delar av förvaltningsorganisationen är på plats och rekrytering till fler roller pågår, läs mer nedan. 

Projektet Förnyad förvaltning kommer att finnas kvar under 2015 i mindre omfattning för att stödja förvaltningsorganisationen.


Vi söker nya medarbetare!

Nu är tre nya roller i förvaltningsorganisationen utlysta. Varmt välkommen med din intresseanmälan.

Denna gång gäller det:

  • utbidlningsansvarig
  • produktionssättningskoordinator
  • produktansvarig resultat

Vi påminner också om att förvaltningen fortfarande söker testresurser inom områdena uppföljning och resultat.

Läs mer om utlysta tjänster.


Ny resursansvarig

Det är nu klart att Katarina Gustavsson från Örebro universitet kommer att vara Konsortiets resursansvarige framdeles.

Katarina arbetar som system- och ladokadministratör på studentavdelningen på Örebro universitet och kommer att ha rollen som resursansvarig på Konsortiet på 50 % vid sidan av sin ordinarie tjänst.


Beslut av höststämman

Den 20 november hölls Ladokkonsortiets höststämma. Vid stämman fattades ett antal olika beslut.

Läs mer om olika beslut här.

Ta del av underlagen till stämman här.


Förvaltningen på ladok.se

Nu är en ny innehållsflik under framtagning på den publika delen av ladok.se -Ny förvaltning.

Vi fyller sakta och säkert på med innehåll på den nya fliken och ber om övereseende för att den inte är helt klar ännu. I samband med detta ser man också över sidor som kan arkiveras eller tas bort från andra flikar och sidor på ladok.se


Förlängd öppen frågestund

Den 3 december är det dags för årets sista öppna frågestund. Denna gång förlänger vi med 30 minuter för att hinna med alla punkter. Vi startar således 10.30.

På programmet står bland annat en genomgång av resultathanteringsleveransen samt lokala aktiviteter vid produktionssättning.

Varmt välkommen att delta!


Informationskonvertering

För en del lärosäten uppstår det problem vid konvertering av information som inte alltid finns i befintliga Ladok men som krävs i nya Ladok.

Ladok3-projektet jobbar på att hitta lösningar som gör att lärosätena inte behöver fingera information. Dock krävs särskild hantering för de fyra pilotlärosäten som går in redan i leverans årsredovisning under våren 2015 och möten pågår med dem. 

Mer information kommer inom kort. 


MIT-demo den 28 januari

Den 12 januari blir leverans 6 av MIT-miljön tillgänglig på lärosätena och den 28 januari demonstrerar vi nyheterna i miljön sedan senaste leveransen. 

Demon sker via Adobe Connect och eftersom det är många nyheter har vi avsatt 9-11.30 för demon. Välkommen att delta! 

Mer info kommer i januari.


Studenttjänster och -gränssnitt

Studentgränssnittet levereras i en första version i MIT6 som kommer den 12 januari 2015. I denna första leverans kommer bara några enstaka funktioner men de är paketerade på de tre sätt som  erbjuds för just studentgränssnittet, dvs. nyckelfärdigt gränssnitt, javascriptkomponenter samt REST-tjänster.

Läs mer om studenttjänster och studentgränssnitt.


Studentinformation i nya Ladok

Ladok3-projektet har precis påbörjat tvecklingen av studentinformation, dvs. den information som är kopplad till den individuella studenten snarare än utbildningen eller lärosätet.

Informationen delas av alla lärosäten och här finns flera beroende till NyA som hanteras. Mer information kommer under våren i form av bland annat öppen frågestund mm. 


Workshops & målseminarier

I Ladok3-projektet arbetar vi med två typer av aktiviteter för att samla in och förankra krav från verksamhetens representanter: användarworkshops och målseminarier.

Skillnaden på dessa är:

  • Målseminarier – innan utveckling startar, med syfte att sätta mål och ramar – identifiera VAD i verksamheten som ska stödjas i Ladok – resulterar i lista med övergripande krav.
  • Användarworkshops – under pågående utveckling, med syfte att utforma funktionaliteten på ett användbart sätt – identifiera HUR stödet ska utformas i Ladok – resulterar i prototyp av användargränssnittet.

Nyligen genomfördes ett målseminarium om studier på forskarnivå. Träffen var mycket givande och bland annat konstaterades att studieplan i nya Ladok kan fungera som ett bra komplement till dagens ISP-system, men lämpliga integrationer med dessa samt dagens utbildningsdatabaser är nödvändiga.

Framöver genomförs bland annat användarworkshops för studiedeltagande samt utbildningsinformation. Det har varit stort intresse att delta och tyvärr kunde inte alla nominerade få plats. Workshopparna vänder sig till studievägledare och studieadministratörer respektive kurs- och programadministratörer

Läs mer om kommande och genomförda användarworkshops och målseminarier. 


Dokumentation nu versionshanterad

En del av er har märkt att sidorna för dokumentation har försvunnit och flyttats i omgångar. Först försvann den från vanliga wikin och blev ett eget wikiutrymme. Sedan förändrades även de nya sidorna.

Detta har inneburit att favoritsidor försvunnit, länkar har brutits och det har varit allmänt svårt att förstå. Ladok3-projektet ber om ursäkt för eventuella problem som skapats.

Nu har vi tagit fram en ny ingångssida för alla versioner av dokumentation. I och med att vi har börjat publicera versionshanterad dokumentation som är specifikt knuten till var och en av leveranserna, har vi varit tvungen att göra denna förändring. 

Den nya startsidan tar dig vidare till den version av dokumentation som du vill läsa. I och med att lärosätena kommer finnas i olika versioner av systemet vid samma tidpunkt (i och med att produktionsättningarna sker löpande) så behöver vi har flera aktiva versioner av dokumentationen parallellt. När samtliga lärosäten har gått över helt till nya Ladok så stängs alla versioner av dokumentation utom den kompletta ner. 

I dagsläget finns preliminär dokumentation för årsredovisning och uppföljning och längre fram publiceras även dokumentation för resultathantering samt övrig funktionalitet

Nyhetsbrev #9 2014

Om Ladokbrevet

Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.


Ladok3 wiki

I wikin hittar du alltid den senaste informationen om exempelvis införande, miljöer och utveckling.


Gamla nyhetsbrev

Här hittar du gamla nyhetsbrev.


Dela nyhetsbrev


Tipsa oss!

Har du tips på nyheter eller aktiviteter? Kontakta projektets kommunikatör Sophia Hansson Ridman.


Ladokkonsortiet | Wallingatan 2 vån 7  111 60 Stockholm www.ladok.se

Du får detta brev för att du prenumererar på nyheter om Ladok och Ladok3.

Avsluta din prenumeration genom att klicka på denna länk och följa instruktionerna

.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!