Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kommunens näringslivsarbete syftar bland annat till att stimulera tillväxt för befintliga företag och ge möjligheter till nya företag samt att underlätta och stödja utvecklingen mot ett mer hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i Nybro kommun.

Så här i starten av ett nytt år, så kommer alltid tankarna och frågorna – Vad gjorde vi föregående år och resultatet? Här kommer några exempel på vad som hände under år 2014:

  • Vi har under hela året lagt stor fokus på dialogen mellan företagen och kommunen och jobbat med detta på många olika sätt bla genom personliga möten med över 100 företagsbesök, nya nätverk tex Walk & Talk, nyhetsbrev.

  • Vi har ökat kommunens utvecklingsinsatser i Pukeberg tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län och Linnéuniversitetet.

  • Medverkat till att stora delar av ”Glasriketmiljonen” hamnat hos investeringsvilliga företag i kommunen för att öka tillväxten.

  • Genomfört värdskapsutbildning för alla medarbetare i kommunen för att vi ska bli ännu bättre i vårt bemötande.

  • Invigt den färdigställda kombiterminal som är ett led att stärka Nybro som en logistisk nod.

  • Satsat på utökad pendeltrafik och en ny pendelstation i Örsjö.

  • Verkat för att få nya etableringar till kommunen som tex Kiviks Musteri i Kristvallabrunn.

Nu 2015 arbetar vi med ett antal strategiska frågor som tex utveckling av stadskärnan, nya företag, profilering av kommunen. Nedan kan du läsa om vad som sker framöver och vi hoppas på att möta dig vid något av dessa tillfällen.

Väl mött!

Jan Lagerqvist & Maria Faltin
Kommundirektör   Näringslivschef
Februari 2015


Visste du att......

  • Micke´s Lackering inom kort omvandlar sin enskilda firma till AB. Företaget finns vid Krutgården på Flyebovägen och arbetar främst inom belysning- och tillverkningsindustrin med legolackering och privatpersoner. Micke räknar med att inom snar framtid behöva anställa personal. 
  • Malkars etablerar sig i Nybro! Ryktet säger att gymmet slår upp portarna den 16 maj.

  • Eleonore Bäck, tidigare inkubatorsföretag inom Nybro Kommun har kommit in på Stockholmsbostäder samt HSB med sina odlingsmoduler!

  •  Arbetsmiljöverket inleder nu inspektioner omfattande 2 000 företag inom tillverkning och partihandel. Mindre möbeltillverkare ingår i gruppen som granskas. Läs mer här

  • LUSTRUM flyttar sin verksamhet till Sandbergs Byggprodukters lokaler på Titanvägen, då sandberg byggprodukter har sitt lager hos Börjes logistik och spedition 
  • Margareta Uhler och Carl-Joel Määttä också tidigare inkubatorsföretag inom Nybro Kommun startar upp skoföretaget - Swedish Crystal Clogs. Företaget har hyrt lokal hos BONG och kommer att börja tillverka designade skor för ”kvinnan mitt i livet”.

  • du hittar information när det gäller offentlig upphandling på vår hemsida.

  • vi kör i gång Starta Eget kursen den 4 mars.

  • vi har också ett flertal mindre företag som växer bland annat MeHus som verkar i byggbranschen och som har under 2014 gått från 1 till 3 anställda och ser fram emot att fortsätta att växa. Flyttar också till nya lokaler.

  • företagsstöden 2015 har förändrats, läs mer på Regionsförbundet i Kalmar läns hemsida

  • år 2014 kom det in 87 nyregistrerade företag i vårt företagsregister.

  • Royal Design kommer att anställa under 2015 och bli en av de 12 företag i kommunen som har minst 50 anställda på sitt lager i Orrefors.

  • vi har ett 40-tal UF-företagare på Åkrahällskolan som driver utbildningsföretag.
  • Affärsnätverket BNI är på gång att starta upp i Nybro


Bong- VD Petter Lindahl

Tuff kuvertmarknad

Många är det nog som undrar vad det egentligen är som händer på ”gamla Ljungdahls”. Slutar man tillverka kuvert? Ska fabriken stängas helt? Ja och nej. Under våren 2015 kommer kuvertproduktionen flyttas från Nybro till andra bolag inom koncernen. Kuvertmarknaden är en tuff marknad som de senaste åren haft en årlig nedgång på 5-15% vilket resulterat i stor överkapacitet i västra Europa och en ordentlig prispress på kvarvarande volymer. Enda sättet att överleva är att anpassa de fasta kostnaderna, och det rejält. Kuvertproduktionen i Nybro på ca 250 miljoner kuvert flyttas framför allt till våra anläggningar i Polen och Tyskland som vardera tillverkar över 1 miljard kuvert. En följd av detta är att 66 personer i Nybro kommer att förlora sina jobb, vilket är ytterst beklagligt.

Utveckling i framkant

Att vara en del av en större koncern är både på gott och ont. Vi har lärt oss den hårda vägen att koncernekonomi inte är samma sak som ekonomi för ett eget fristående bolag. Man är en pusselbit i ett större sammanhang och ibland hjälper det inte att bra resultat levereras då det finns flertalet andra faktorer som måste vägas in när koncernens strategi tas fram. Det som vi i Nybro tar med oss in i framtiden är att vi är den enhet inom Bong som är i en klass för sig när det gäller utveckling av produkter och maskiner. Produktionen av våra presentförpackningar startade i gamla kuvertmaskiner som vi byggde om och senaste åren har vi breddat maskinparken med specialbyggda maskiner. Maskiner där vi i hög grad stått för konstruktionen själva. Det är denna utveckling som gör att vi har en framtid i Nybro.

Bong Retail Solutions

22 personer kommer vi vara kvar på anläggningen i Nybro och vi har dessutom åtta personer anställda som är placerade runt om i Europa som ska se till så att vår kundstock växer. Det vi nu gör är att vi flyttar bort den del av verksamheten som har minskat varje år, och som resulterat i personalanpassningar i stort sett varje år. Kvar blir förpackningarna. Kvar blir möjligheterna. Och kvar blir tillväxten. Affärsplanen innehåller tillväxt på 20-30% per år, maskininvesteringar och förhoppningsvis även nyanställningar. Istället för att arbeta med svenska kuvertkunder kommer vi nu att arbeta med Europas stora modeföretag som t ex H&M, Sephora, C&A och Levis. Spännande!


Bild LithoPacs enhetschef Carl-Oscar Carlsson

30 januari arrangerade Nybro Vikings och NFG frukostmöte och vi var ett 25 tal personer som träffade och lyssnade till Carl- Oscar Carlsson som är platschef vid Smurfit kappa. Budskapet vi fick var att den verksamhet / fabrik som blir kvar satsar framåt. I korta ordalag så fick vi veta:

  • Smurfit Kappa har fabriker på 4 orter i Sverige och huvudkontoret ligger i Eslöv.
  • Smurfit kappa går bra! Det är just i goda tider som företaget vill se över sin verksamhet genom att rationalisera och investera. Att rationalisera kostar pengar innan det ger resultat, så därför gör man det nu när företaget i sin helhet går bra. En satsning för framtiden
  • Omställningen att gå från 210 till 100 personer är tuff, många är självklart oroliga men det är ändå viktigt att hålla stämning och jobba för framtiden och den verksamhet som blir kvar.
  • Wellpappfabriken stängs ner i dec 2015 och fabriken på Madesjövägen är till försäljning.
  • Fabriken på Titanvägen går bra och jobbar mot en bra kundmix med stora globala företag som kunder. Lokala kunder är bl.a Gustaf Kährs och Målerås Glasbruk.
  • Fabriken på Titanvägen har investerat i sin verksamhet kontinuerligt bla så byggdes fastigheten ut under 2014 och den framtida strategin inkluderar fortsatta investeringar


Lintex investerar

Produktionsanläggningen i Nybro

VD Paul Magnusson

Lintex grundades i Sverige 1983 av Carl af Ekenstam. Företaget har i dag en ledande position på den skandinaviska marknaden för visuell kommunikation och kreativa skärmar för kontor, utbildningslokaler och offentlig miljö. Företaget är familjeägt och baserat i Nybro. Produktion och utveckling sker på produktionsanläggningen som är på 10 000 m2.  Lintex har drygt 100 anställda drygt 40 stycken är sysselsatta i Nybro och ett företag som även har sin marknad ute i Europa.

Före jul så fattades beslutet att Lintex tilldelats Glasrikesmiljonen. Lintex Nordic Group AB i Nybro är det företag som kvalificerat sig i den fjärde uttagningen. Företaget får en miljon kronor till investering av en tillbyggnad för att utveckla sin verksamhet som bla leder till nyanställningar.

Det kan också påpekas att Glasrikesmiljonen röner ett fortsatt stort intresse hos företagen och det finns fortfarande flera Glasrikesmiljoner att ansöka om. Nästa beslutsmöte planeras bli i slutet av mars 2015.


Söker du verksamhetslokal?

På kommunens hemsida har vi lagt upp ett register på privata fastighetsägare som har lokaler för uthyrning.

Vi hjälper gärna till att förmedla kontakten mellan företag och fastighetsäge, hör då av er till oss på Näringsliv- och arbetsmarknadsenheten. Vi kan göra sökningar på önskemål  osv.

Är Du som är fastighetsägare  Nybro Kommun inte med på hemsidan och önskar det, så kontakta oss.


Starkt varumärke har etablerat sig i Nybro!

Bild: Platschef Thomas Edsand

Bild: Kiviks Musteri i Kristvallabrunn

Kiviks Musteri AB som har etablerat sig i vår kommun - ett familjeföretag i fjärde generationen som utvecklar, producerar och säljer produkter baserade på frukter och bär. Vi på kommunen är mycket glada för denna etablering som bidrar med tillväxt och arbetstillfällen och dessutom får vi ännu ett starkt varumärke som marknadsför kommunen.

Platschefen Thomas Edsand berättar att företaget kommer att producera juicer, drycker och andra produkter baserade på frukter & bär både för egna varumärken och kontraktsproduktion för kunders varumärken.

Det första steget i företagets investeringsplan för att möjliggöra denna produktion startar i januari 2015. Samtidigt pågår rekrytering av personal för att kunna producera de ökade volymerna.

Efter övertagandet av verksamheten 9 juli 2014 har mängden kundprojekt ökat markant, vilket bör ge oss en bra tillväxt kommande åren som därmed på sikt kan ge behov av produktion i skift, säger Thomas Edsand.


Örsjö Belysning vågar investera i framtiden!

Örsjö Belysning är ett av företagen i Nybro som satsar framåt och tror på framtiden. Företaget har bland annat erhållit företagsstödet "Glasrikesmiljonen". Företaget har under hösten 2014 flyttat verksamheten till nya fräscha lokaler i Nybro. Företaget finns redan i dag på den internationella marknaden men har som mål att stärka och etablera sig i flera länder. I dag har företaget ett 25-tal anställda. VD Roland Hjalmarsson  berättar att följande saker är på gång under våren 2015:

  • Mässa i Stockholm – hela branschen kommer att vara där och vi har ett jättefint monterkoncept och med 4 nya produktserier.

  • HOBO-lampan, utvecklad tillsammans med Gustaf Nordenskiöld och Glassfactory Boda. Det blir en fantastisk produkt att visa och historien bakom med lokala producenter i Glasriket är något som alla önskar höra efter alla negativa artiklar.

  • Start av en borrnings-line till våra Starskenor. Det kommer att öka hastigheten i produktionen och pressa våra leveranstider.

  • Mässa i Milano (april). Europas viktigaste mässa för möbler och belysning. Krävande och spännande dagar där våra ökade exportambitioner skall testas och vi får samtidigt koll på vilka trender som kommer.

  • Mässa i London (maj). Denna mässa finns i den designtätaste delen av London och vi ställer ut tillsammans med våra Agenter, Relay.


Kalmar/Öland Airport

- Ny vision ska tas fram

Flyget i världen förväntas möta stora förändringar de närmaste decennierna. Under våren 2015 genomför Kalmar Öland Airport en bred process för att ta fram ett långsiktigt styrmedel för flygets utveckling i Kalmarregionen. 

Läs mer här


Ny fördjupad översiktsplan för Nybro stad

Den fördjupade översiktsplanen över Nybro stad (FÖP Nybro) har nu vunnit laga kraft. FÖP Nybro sätter den strategiska agendan för stadens utveckling och ska fungera som en vägledning vid olika planerings- och utvecklingsprojekt. Vi på kommunen kommer nu att arbeta vidare med att förverkliga planen steg för steg.

Här hittar du översiksplanen


Åsiktskort - vi vill veta vad ni tycker!

Sedan 1 år tillbaka, så lämnar vi ut åsiktskort när vi gjort företagsbesök. Vi vill veta, hur ni företag uppfattar oss i myndighetsutövning och servicefrågor. I snitt får vi betyget 3,7 av 4 möjliga och vi får många kommentarer som peppar och leder oss framåt. Så skicka in kortet, vi vill veta vad ni tycker!


Kommun bjuder in ...

  • Nybro kommun bjuder in er som är verksamma inom industri- och logistiksektorn till en "after work" den 11 feb med lite matnyttigt. Det blir inspiration och information om såväl stort som smått.

  • Nästa gång bjuder vi in den 16 mars till Kiviks Musterimed fokus på företag som driver eller kommer att verka inom restaurang, café, gårdsbutik osv.

  • Fram till sommaren, så fortsätter vi med vår populära ”Walk and Talk”. Filosofin med Walk and Talk är att man tänker mer kreativt när man är ute och går än om man har möte inomhus. Det går i korthet ut på att man träffas, promenerar och nätverkar under ordnade former. Det är en chans att knyta nya kontakter, träffa andra entreprenörer, politiker och tjänstemän.

Läs mer här om program och anmälan till de olika tillfällena!


Utveckling av stadskärnan

Arbetet med att ta fram en ny handelsstrategi och ett nytt stadsmiljöprogram har kommit i gång. Vi är jätteglada över att det är så många som är intresserade och bidrar med sina tankar och idéer. Detta blir ett samverkansprojekt mellan medborgare, näringsliv, politiker, tjänstemän och fastighetsägare, som nu tillsammans kan hjälpas åt med att utveckla stadskärnan i Nybro och göra den mer attraktiv. Första steget i processen är den nulägesanalys som har genomförts av HUI (Handelns utredningsinstitut) och som kommer att presenterades den 2 februari för alla som var intresserade och nu drar det strategiska arbetet igång. Ni kan även följa arbetet på kommunens hemsida. Här finns i dag presentationen som HUI gjorde men även hela utredningen kommer att läggas ut och även de resultat som kommer fram under arbetetsgång. Vi är tacksamma för feedback.


Företagarna bjuder in till frukostträff

Program:

  • Bruce Uhler - Environmental Amb. and Sustainability Manager på Kährs holding AB föreläser om “CSR & ESG*, Why They Are Vital For Today’s Business” 
  • Företagarna delar ut priset till ÅRETS FÖRETAGARE i Nybro 2014

Plats: Kährs
Tid: 10 mars kl 07.30

Föreläsningen kommer att ske på engelska och har följande tema och innehåll. Under 30 minuter kommer Bruce Uhler kort att diskutera CSR/ESG*, hur de förhåller sig till företags hållbarhet och varför företagens intressenter och mänskligheten drar nytta av dem.

 *ESG = environment, social, governance is an investment community based version of CSR


Statistik från Arbetsförmedlingen

Andel registrerad arbetskraft som är öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. 
Källa: Arbetsförmedlingen

                    2014-11      2013-11

16-64 år
Nybro             
 8,8 %           8,2 %
Riket               7,9 %           8,5 %

18-24 år
Nybro              17,1 %         18,7 %
Riket               
14,7 %         17,2  %

Ungdomsservice- AME

Ungdomsservice finns för ungdomar/unga vuxna 16-30 år. Coaching, praktik, jobbsök och stöd med att planera framtiden är exempel på aktiviteter. Vi har många samarbetspartners och kontakter med olika aktörer både internt och externt. Vi hjälper till att hitta rätt kontakt för rätt information och stöd.

  • Vi har i genomsnitt 25 unga vuxna inskrivna
  • År 2014 har närmare 100 unga vuxna fått hjälp.

Nybro kommun ger bidrag till NFG

Kommunens näringslivsarbete ska ske i dialog och samarbete med det lokala näringslivet samt kommunala och regionala aktörer, vilka driver aktiviteter som främjar och stimulerar företagande. Därför togs beslutet att stödja NFG med 325 000 kr för år 2015.

NFG:s verksamhet 2015:

  • Sju frukostmöten i samarbete med Nybro Vikings.

  • Åtta kvällsmöten med Nybro Handels medlemmar samt nätverksträffar.

  • Aktiva med att föra näringslivets talan genom t ex lobbying, skrivelser och yttranden till kommunen.

  • Teknikprao för Madesjöskolan och Paradiskolan

  • Verka för att fler ungdomar tar del av Ung Företagsamhets koncept.

  • Hjälpa till att hitta coacher till UF-företagen i kommunen.

  • Tillsammans med skolan, utveckla och använda portalen Samverkan.nu

  • Identifiera ett antal personer som kan verka som mentorer åt nystartade företag.

  • Arrangera: Barnens lördag, Julskyltning och Julmarknad.

  • Leda och driva ”utvecklingsgrupp Nybro”, som verkar för att utveckla centrum.

  • Genomföra kortare utbildningar i tex Excel, engelska. 

  • Delaktig i regionala nätverket Winnet i Kalmar län.

  • Bli delaktiga i transport- och logistikprojektet, som har startats upp av lokala företagare i kommunen och där även kommunen har varit delaktig i diskussionerna.


NFG inbjuder/erbjuder... 

  • Tillsammans med Nybro Vikings: Frukostmöte in till frukostmöten sista fredagen varje månad. Nu i februari kommer Håkan Dahlgren berätta om kraftvärmeverket.

    Anmälan görs till carolina@nfg.se. För mer information se www.nfg.se

  • Tillsammans med Nybro kommun: Utbildning i offentlig upphandling. Utbildningen genomförs i två steg och utbildare är Jonas Algotsson Inköpssamordnare Nybro kommun

    Steg 1 den 2 mars kl. 17.30 - 20.00
    Steg 2 den 11 mars kl. 17.30 - 20.00.
    Anmälan görs till: carolina@nfg.se


Kommunen på Facebook

NyStart Nybro - facebooksida som passar dig som vill starta upp ett företag eller som redan är igång med ditt företag – läs om olika tips och aktiviteter på https://www.facebook.com/nystartnybro

Forum för näringslivsfrågor i Nybro kommun - facebooksida för att diskutera frågor som rör näringslivet i Nybro kommun med omgivande region. Här finns möjlighet att ta upp upp både stora och små frågor samt att komma i kontakt med andra företagare, politiker samt tjänstemän på kommunen. Forum för näringslivsfrågor

Nybro kommun - kommunens officiella facebooksida. Här finner du aktuell information om vad som händer: Nybro kommun.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.