Nyhetsbrev nr 9 från Sveriges unga akademi, novmeber 2014. 
Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Tipsa en vän? Tipsa.


Anna Sjöström Douagi
Anna Sjöström Douagi Foto: Markus Marcetic

I slutet på 1800-talet fanns det 10 professorer vid Stockholms Högskola, numera Stockholms universitet; en professor per ämne. Enligt källor träffades några av professorerna varannan söndag och åt lunch tillsammans, och stämde av vad som hände inom varandras ämnesområden. På detta sätt utbyttes tankar, nya idéer och antagligen uppstod även oväntade samtal och funderingar. Vilken lyx!
      Idag ser verkligheten för våra forskare väldigt annorlunda ut. Möjligheterna att interagera med forskare från andra discipliner är otroligt begränsade, och ännu mindre tid finns för att fundera, tänka och komma på de där nya finurliga idéerna. Och det är ju i de där stunderna det händer så mycket! Jag blir mer och mer övertygad om att Sveriges unga akademi fyller en viktig funktion som saknas i en annars otroligt pressad och specialiserad tillvaro idag. Det är lika kul varje gång vi har ett akademimöte; det diskuteras vetenskap, ledarskap och organisation till höger och vänster – ofta kryddat med svåra frågeställningar som till exempel vilka ingredienser en Napoleonbakelse verkligen har?! Ledamöterna angriper varandras frågeställningar från olika vinklar, vilket ofta leder till nya idéer för det egna forskningsprojektet. Men de upptäcker också att det finns många gemensamma nämnare även om man forskar på så brett skilda områden som språkvetenskap och spinntronik. Flera av diskussionerna på akademimötena har lett till gemensamma ansökningar om projektbidrag, otroligt spännande.
      Så akademimötena är verkligen kärnan i vår verksamhet. Men vi försöker ju göra lite även utöver detta. Ledamöterna är fantastiska inspirationskällor för våra ungdomar och under vår sommarforskarskola för gymnasieungdomar, Forskarmöten, har vi märkt att det är viktigt för unga att träffa unga forskare. Utvärderingarna har verkligen belyst detta med kommentarer som att deltagarna inte visste att man kunde ha en familj och vara forskare eller någon annan som var förvånad över att en forskare kunde vara rolig! Och roligt är något vi har i akademin. Just nu lanserar vi vår podcast Akademipodden – där kan ni lyssna på samtal mellan ledamöter om olika ämnen. Vår ambition är att publicera nya avsnitt löpande. Där har ni tips om vad ni kan göra i jul; samla familjen runt granen och sätt på ”radion” tillsammans och lyssna på några avsnitt ur Akademipodden, det är i de oväntade stunderna det händer! En riktigt god jul till er alla och vi ser fram emot många spännande möten under 2015, både med akademin och med er alla!

Anna Sjöström Douagi, vd


På gång

UTLYSNING: Sveriges unga akademi söker nya ledamöter!

Nu är det möjligt att ansöka om att bli ledamot i Sveriges unga akademi! Utlysningen är öppen för framstående, självständiga forskare inom alla discipliner. Meriteringskraven för inval är vetenskaplig excellens samt ett varmt engagemang för forskning. Som ledamot får du tillgång till ett tvärvetenskapligt nätverk med några av landets främsta unga forskare. 

13 januari är sista ansökningsdag.

Läs mer...

AKADEMIN PÅ UNT DEBATT:
EN POLITIK FÖR FRI FORSKNING SOM LOCKAR TALANGERNA

Sveriges unga akademi presenterade fem förslag för en framgångsrik forskningspolitik den 10 november på UNT Debatt riktad till Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson. Förslagen behandlade bland annat projektanslag, uppmaning att värna grundforskning och vikten av mobilitet inom och in i den akademiska världen.  

Läs mer...

Gruppbild akademimöte Göteborg 2014Christian Broberger

Akademipodden: Sveriges unga akademis podcast!

Akademipodden är Sveriges unga akademis podcast. Där kan du höra akademins ledamöter kommentera och diskutera saker ur forskarperspektiv. Det kan handla om hjärnan; skolan och olika sätt att mäta kunskap på eller om hur vi lockar fler tjejer till naturvetenskap och teknik. Det kan också vara ett ”efterprat” till aktiviteter vi arrangerat, som seminariet Forskningens dynamik. Fler inspelade poddar är på gång för publicering så håll utkik!

Läs mer...


Minister Helene Hellmark Knutsson

Agendakonferensen Forskning för framtiden

Den 12 november arrangerade vi en konferens om framtidens forskningspolitiska agenda tillsammans med Naturvetarna och Vetenskap & Allmänhet. Vår nya minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, och ledande representanter från olika delar av forskarvärlden medverkade. Ordförande Martin Högbom bidrog med perspektiv på forskningens behov, och tidigare ministrarna Carl Tham och Lars Leijonborg delade med sig av erfarenheter under sessionen Forskningspolitik i backspegeln och bortom horisonten. Konferensen filmades och finns nu att se i SVT Play.  

Läs mer...


Vice ordf. Camilla Svensson i seminarium om samverkan i Riksdagen

Samverkan mellan högskola och det omgivande samhället har stor betydelse och sker på många sätt, till exempel genom utbildning, forskning och kommersialisering. Flera processer är nu igång för att stärka strukturerna för kunskapsöverföring och dialog mellan akademin och samhället i stort. Därför arrangerade Rifo – Sällskapet riksdagsledamöter och forskare tillsammans med Vetenskap & Allmänhet, VA, dialogseminariet ”Stärk samverkan mellan forskning och samhälle!” i Riksdagen, Stockholm den 19 november.

Läs mer...


Christer Nordlund och Mia Liinason

Forskningens dynamik

Den 15 oktober arrangerade vi det tvärvetenskapliga seminariet Forskningens dynamik som handlade om hur forskningsområden och discipliner utvecklas över tid. Nya ämnen uppstår ur gamla, genom specialisering, i mötet mellan flera ämnen, eller med utgångspunkt i nya samhällsfenomen, tekniska möjligheter, upptäckter och behov. Representanter för en rad forskningsområden där mycket händer, och har hänt, delade med sig av sina erfarenheter. UR filmade Forskningens dynamik, nu kan du se det i UR Play. Seminariet finns också sammanfattat i en broschyr (pdf).  

Läs mer...


Gruppbild akademimöte

Akademimöte i Berlin

Den 24–26 november flyttade akademin tillfälligt till Berlin. Under besöket träffade vi bland annat representanter för vår tyska systerakademi Die Junge Akademie, och för The Global Young Academy. Martin Wolf, Managing Director, och Nobelpristagaren i kemi 2007, Gerhard Ertl, tog emot oss vid Fritz-Haber Institute of the Max Planck Gesellschaft (bild t.v.).

Läs mer...


Beatrice Crona

Sveriges unga akademi på Världsvetenskapsdagen

Den 14 november uppmärksammade Vetenskapsrådet och Svenska Unescorådet Världsvetenskapsdagen 2014. Under dagen presenterades antologin ”Hela vetenskapen! Nya forskargemenskaper i globaliseringens tid.” Beatrice Crona representerade Sveriges unga akademi och är författare till kapitlet ”Vad är Sveriges kapacitet att bli en stark tvärvetenskaplig forskarnation för hållbar utveckling?” i antologin.

Läs mer...


Torsten Wiesel, Christer Nordlund och Helene Andersson Svahn

Den 16 oktober firade vi vår mentor, Nobelpristagaren Torsten Wiesel med ballonger och samtal om forskning! I samband med hans födelsedag den 3 juni i år lanserade vi också The Torsten Wiesel Midnight Sun Award – For Distinguished Achievement in Promoting Science. Torsten Wiesel-priset ska bli ett återkommande pris som delas ut till person(-er) eller organisation som gjort extraordinära insatser för att förklara eller sätta ljus på vetenskapen. 

Läs mer...


Detta är det nionde nyhetsbrevet från Sveriges unga akademi och du får det eftersom du valt att bli prenumerant eller för att vi tror att du kan vara intresserad av uppdateringar om akademins verksamhet. Nyhetsbreven kommer att sändas ut cirka fyra gånger per år och i breven kommer du att få information om Sveriges unga akademi och aktuella händelser som berör vår verksamhet.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Du kan lätt avsluta din prenumeration genom att klicka här

Läs mer om Sveriges unga akademi...

Sveigesungaakademi_logo

c/o Kungl. Vetenskapsakademien - Box 50005- SE- 104 05 Stockholm - + 46 (0) 8 673 95 00 

http://sverigesungaakademi.seinfo@sverigesungaakademi.se

 Twitter: @Ungaakademin Facebook: Sveriges unga akademi

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!