Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-11-17

 
 

Ny rapport från Skolinspektionen visar på brister i den lokala styrningen av skolan

Rapport från SkolinspektionenAlla i skolan måste ta sitt ansvar för att det ska fungera bra, från elever till lärare, rektorer och huvudmän. Det kan Skolinspektionen konstatera efter fem års tillsyn med bland annat 1000 kommuntillsyner, 13 000 inkomna anmälningar och 25 000 intervjuer.

– Vi har sett att den lokala ledningen av skolan, från politiker och fristående huvudmän till klassrummet, över rektor och lärare, är avgörande för den undervisning eleverna får. Vår kartläggning pekar på omfattande brister i den styrningen. Många huvudmän tar inte sitt ansvar för skolan. Det finns glapp i styrkedjan som får allvarliga konsekvenser i undervisningen och för eleverna, säger Ann-Marie Begler.

Läs hela artikeln på Skolinspektionens webbplats.

Ladda ner rapporten i pdf -format:
pdf Från huvudmannen till klassrummet – tät styrkedja viktig för förbättrade kunskapsresultat

 


Prognosdagen 2014

11 december arrangerar SCB, i samarbete med Arbets­förmed­lingen, Prognosdagen 2014 i Stockholm. Dagen vänder sig till dig som är vägledare, lärare, utbild­nings­planerare, utredare, forskare eller allmänt intresserad av utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor.

Prognosdagen tar sikte på framtida utmaningar gällande arbete, utbildning och arbetslöshet.

Programmet för dagen ser i korthet ut så här:
- Framtida möjligheter till jobb i olika delar av landet
- Hur utvecklas arbetsmarknaden i olika branscher?
- Tillgång och efterfrågan på utbildade, fram till år 2035
- Varför växer vissa regioner och andra inte?
- Hur når vi unga som varken arbetar eller studerar?
- Hur går det med integrationen?
- Arbetsmarknadsåtgärderna – har de någon effekt?

Mer om program och anmälan finns på SCB:s webbplats.

 


Riksväljaren för omgående leverans

RiksväljarenNu finns Riksväljaren i lager för omgående leverans. Du kan fortfarande beställa Riksväljaren.

Mejla din order till order@tremedia.se så levererar vi direkt.

Riksväljaren innehåller information om:
- Riksrekryterande utbildningar
- Fristående gymnasieskolor
- International Baccalaureate
- Spetsutbildningarna
- Estetiska spetsutbildningar
- Idrottsgymnasier - RIG + NIU

Pris (exkl. moms)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex
5– ex. 450 kr/ex
Maila din order till order@tremedia.se

Läs mer om Riksväljaren.

Register med sidhänvisning i kommunkodsordning

Tremedia har nu sammanställt ett utförligt register som hör till katalogen Riksväljaren. Skolorna och utbildningarna är sorterade i kommunkodsordning och du kan med hjälp av sökfunktionen i Word göra en mängd olika sökningar som kompletteras med sidhänvisning till skolans/utbildningens sidummer i Riksväljaren.

Registret innehåller följande:
● Riksrekryterande utbildningar
● Spetsutbildningar
● Estetiska spetsutbildningar
● International Baccalaureate
● Fristående gymnasieskolor

Vårt förslag är att du sparar filen i din egen dator.
Du kan då söka på namn på län, kommun, skolor, utbildningar och utbildningskod.

Register över riksrekryterande utbildningar och fristående gymnasieskolor
pdf Riksväljaren_register_2015-16.pdf
pdf Riksväljaren_register_2015-16_word

Idrottsregister
När det gäller idrottsutbildningar (RIG + NIU) så hittar du en sammanställning över dessa i en separat fil med enbart idrottsutbildningar.
pdf Idrottsgymnasier_RIG_NIU_2015-16_pdf (1.61 MB)

Du finner även dessa register under Pdf-arkiv/Dokument för nedladdning/Register Riksväljaren på www.tremedia.se.

 


Viktigt med bra informationsöverlämning vid skolbyte för elev med behov av särskilt stöd

Skolverket har sammanställt statistik som visar att fler än var tionde elev i grundskolan hösten 2013 har någon form av särskilt stöd eftersom de riskerar att inte klara av skolan. Andelen ökar i de högre årskurserna, men minskar mellan årskurs 6 och 7. Minskningen beror troligen på att dokumentationen inte alltid följer med vid skolbyten. Detta gör att den nya skolan då måste upptäcka stödbehovet på nytt. Därför är det oerhört viktigt att skolorna har en bra kunskapsöverföring om stödbehov när elever byter skola.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

 


Polisutbildningen åter öppen för folkhögkoledeltagare

Efter flera påpekanden från Folkbildningsrådet och flera folkhögskolor ändrar nu Rikspolisstyrelsen reglerna så att deltagare från folkhögskolans allmänna kurs kan söka polisutbildningen. Förändringen kommer gälla för de som ska börja sin polisutbildning i januari 2016.

- Det är mycket bra att det blir en ändring men jag beklagar att det dröjer med genomförandet, säger Britten Månsson-Wallin, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

Läs mer på Folkbildningsrådets webbplats.

 


Stor efterfrågan på boken "Samtala" av Leif Andergren

Leif AndergrenPå Tremedia är vi väldigt glada att boken "Samtala" av Leif Andergren fått ett så positivt mottagande. Projektet att ta fram en bok som denna kom på initiativ av författaren Leif Andergren. Med facit i handen ser vi att denna form av bok på svenska varit efterfrågad och saknad.

På Vägledarkonferensen i Stockholm fanns Leif med oss på Tremedia vid vårt bokbord. Vi och Leif fick möjlighet att prata med många av er och höra om er vardag och hur ni använder vårt material. Vi förstod på många att boken varit uppskattad och det var många som passade på att införskaffa den på plats.

Om du inte redan har tittat närmare på bokens innehåll kan du läsa två provkapitel nedan.

Presentation av boken
Samtala är en bok för alla som ser det individuella samtalet som ett arbetsredskap och för dem som samtalar mycket i sin profession. Undertexten Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld leder tankarna till personlig utveckling och det är precis vad den handlar om.

Teorier och modeller
Boken går på ett pedagogiskt och strukturerat sätt igenom teorier och metoder inom vägledningsområdet – både historiskt och idag. Författaren försöker, med sin egen erfarenhet i bagaget, att knyta ihop detta på ett sätt som beskriver vägledningens utveckling och ger sin personliga syn på hur man kan arbeta med samtalet som arbetsredskap.

”Träningspass” och ”Idé”
Varje teori/metod presenteras med en eventuell modell och grundlig genomgång. Under rubrikerna ”Träningspass” och ”Idé” försöker författaren sedan konkretisera teorierna och metoderna och hjälpa läsaren att applicera kunskapen i sin egen yrkesutövning. På detta sätt vill författaren förmedla kunskaper som kan vara värdefulla för alla professionella samtalsledare.

EtappmodellenEtappmodellen
En stor del av boken ägnas åt författarens egen vägledningsmodell – Etappmodellen. Här ses samtalet som en pyramid som innehåller 10 olika etapper; Välkomnande, Varmprat, Ramar, Syfte, Nuvarande situation, Se mer än vanligt, Önskad situation, Aktiviteter, Utvärdering och Avslutning.

Författaren presenterar dessa etapper utifrån tre olika ”vägledningstyper”. Dessa är ”Processvägledaren”, ”Konstruktivisten” och ”Coachen”. Presentationen innehåller dialoger och genom att använda dessa ”vägledningstyper” vill boken belysa olika delar av samtalet och hjälpa läsaren ”att nå längre” i sin profession.

"Samtala" är en personlig bok
Boken är intellektuellt rörlig och inte strikt akademiskt skriven. Författarens alla reflektioner och idéer ger den en spänst som man inte så ofta finner i facklitteraturen. Mycket handlar om att få samtalspartnern att se mer än vanligt för att därför kunna förstå och nå längre in i den ovissa framtiden, gränsande till kaos.

Samtala adderar värde till såväl professionsutbildningar, kompetensutveckling som till dem som vill utveckla sin egen samtalskonst.

Författaren
Leif Andergren är fil.mag och har studie- och yrkesvägledarexamen och gymnasie­lärar­examen i samhällskunskap och historia. Leif har bred arbetslivserfarenhet inom vägledning och ledarskap och är sedan tio år tillbaka verksam vid Malmö högskola. Leif har arbetat med interkulturella frågor både i Sverige och utomlands.

Idén till boken föddes under en utlandstjänstgöring i Fiji. Boken handlar om den mogna insikten i att alla människor har förmåga att hantera sin situation; ibland med stöd av en vägledare eller en vis person som lärt känna sig själv.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

----------------------------------------------------

Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 256
ISBN: 978-91-981878-0-9
Pris (exkl. moms och frakt) 1 ex. 475 kr/ex
Leverans inom en vecka.
Maila din order till order@tremedia.se
Observera! Säljs endast till skolor och företag EJ till privatpersoner. För privatpersoner hänvisas till bokus.com.

 


Årlig regionalrapport från MYH

Myndigheten för yrkeshögskolan har analyserat arbetsmarknadens behov och sammanställt underlag från bland annat regionala aktörer och skapat en länsvis översikt över behovet av yrkeshögskoleutbildningar i Sverige. Rapporten är av intresse för alla som arbetar med kompetensförsörjning.

– Den beskriver dels behovet av yrkeshögskoleutbildningar inom olika områden, men den innehåller även ett avsnitt som handlar om den regionala utvecklingen i varje län. Sammantaget får man en bild av hur utvecklingen i regionen ser ut när man läser rapporten, säger Tommy Olsson, omvärldsanalytiker.

pdf Rapporten i sin helhet som pdf-fil

Läs mer om rapporten på MYH:s webbplats

Läs mer om Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan, län för län

 


Ny interaktiv utbildning för APL-handledare

Skolverket presenterar en ny kostnadsfri handledarutbildning som är avsedd att höja kvalitén i det arbetsplatsförlagda lärandet. Utbildningen är webbaserad och kan genomföras i valfri studietakt.

– Det är inte bara för arbetsgivaren att öppna dörren och släppa in eleven på företaget. För att det ska fungera bra krävs det att man har en strukturerad plan för hur man ska integrera eleven på arbetsplatsen. Därför uppmanar vi nu alla handledare, yrkeslärare och andra som arbetar med arbetsplatsförlagt lärande att genomföra utbildningen, säger Cecilia Wigerstad, undervisningsråd på Skolverket.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

 


Skola-arbetsliv i undervisningen

Hösten 2014 pågår en pilotutbildning på sju orter som handlar om hur vägledningen ska utvecklas och hur lärare och studie- och yrkesvägledare ska kunna hitta former för samarbete och dra nytta av varandras kompetenser. Skolverket genomför utbildningen tillsammans med arbetsförmedlingen och landets regioner och län. I utbildningen ingår handledning till deltagarna och de ansvariga för handledningen är Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Karlstads universitet, Malmö högskola, Mälardalens högskola samt Umeå universitet.

Skolverket går nu ut med en förfrågan om det finns några som är intresserade av att få utbildningen till sin region med start hösten 2015? Anmälan görs på adressen syv@skolverket.se.

Svenskt Näringsliv har skrivit en artikel kring den pågående pilotutbildningen som ni kan läsa här.

Gå in och läs mer Skolverkets webbplats.

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!