Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nya möjligheter för Nybro kommun!

På mindre än sex månader har kommunen ställts inför en ny utmaning och därmed också nya möjligheter. Jag tänker på det ökande antal flyktingar som med beviljade uppehållstillstånd väljer Nybro som bostadsort. Samtidigt väljer Migrationsverket att snabbt utöka antal asylflyktingar i Nybro - ett faktum som vi inte kan påverka - men jag konstaterar att Nybro är med och tar ett stort ansvar för det åtagande staten tagit på sig.

Vi har nu möjligheten att välja strategi. Vi kan sitta stilla i båten och passivt flyta in i framtiden eller att aktivt ta tag i årorna och styra mot de möjligheter som de nya kommunmedlemmarnas kunskaper, kompetenser och kulturer innebär.

I min roll som kommundirektör är jag glad för att en enig politik redan gjort vägvalet - vi ska genom bred samverkan med alla som vill vara med se till att Nybro blir ett föredöme i Integrationsarbetet!

Det innebär också att vi av "egen vinning" är ute efter att de nya kompetenserna och engagemanget ska ge oss i Nybro kommun ett tillskott av arbetskraft t ex i de välfärdssektorer där vi har svårt att rekrytera - samtidigt öppnas förhoppningsvis möjligheterna till nya inslag i det privata näringslivet i kommunen.

Det innebär att för mig och många av mina chefer och medarbetare har frågan om ett framgångsrikt integrationsarbete blivit en av våra viktigaste arbetsuppgifter. Vi upplever också att många framförallt ideella krafter redan är på banan och i vissa avseenden tagit täten - det är inspirerande och lovar gott för framtiden!

Jan Lagerqvist

kommundirektör


Bong och Smurfit Kappa

Det tråkiga beskedet om att Smurfit Kappa varslar 110 personer om uppsägning kom väldigt oväntat för oss. Tillsammans med varslet på Bong är detta ett hårt slag mot kommunen i stort och givetvis också för alla de individer som berörs.

Inledningsvis kommer vi först att göra en analys och skaffa oss en helhetsbild innan åtgärder kan sättas in tillsammans med de som är berörda och de som har ansvar i frågan. 

Läs kommunens pressmeddelande här


"Hos oss", en ny bistro i Pukeberg !

Lisas & Ninas café & Bistro AB driver den nyöppnade bistron i Pukeberg som invigdes den 7 november och som nu har öppnat portarna. Vi möts av en hemtrevlig miljö, utsökta bakverk och värmande soppor. Det kommer även att bjudas på temakvällar. Läs mer här


Fördjupade översiktsplanen för Nybro stad vinner laga kraft

Den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad (FÖP Nybro) som antogs av kommunfullmäktige i maj 2013, men överklagades, har nu vunnit laga kraft. FÖP Nybro sätter den strategiska agendan för staden utveckling och planen ska fungera som en vägledning för olika former av planerings- och utvecklingsprojekt. Nybro kommun kommer nu att arbeta vidare med att förverkliga intentionerna i planen. FÖP Nybro kommer att finnas på kommunens hemsida och även som en tryckt version.

Samråd och utställning översiktsplaner

Nybro kommun har från 10 november 2014 till 18 januari 2015 fyra tematiska tillägg och fördjupningar av översiktsplanen ute på samråd och utställning. Planerna som berörs är Landsbygdsutveckling i strandnära läge, Fördjupad översiktsplan för S:t Sigfrid, Vindbruksplan och Gång- och cykelplan. Läs mer om planerna och förfarandet på kommunens hemsida www.nybro.se/utställning


Åsiktskort - vi vill veta vad ni tycker!

Sedan 1 år tillbaka, så lämnar vi ut åsiktskort när vi gjort företagsbesök. Vi vill veta, hur ni företag uppfattar oss i myndighetsutövning och servicefrågor. Ni ger oss betyget 3,7 av 4 möjliga och vi får många kommentarer som peppar och leder oss framåt. Så skicka in kortet, vi vill veta vad ni tycker!


Rydéns uppmaning

Hej på er alla därute!!

 Som ni kanske vet pågår Movember just nu. Det är en rörelse som satsar pengar i forskning kring mäns hälsa. Fokus är inte minst på prostatacancer och testikelcancer. Tyvärr allt för vanligt. Vi på Rydéns har bestämt oss för att stödja detta. Vi har bildat "Rydéns Kistspikare med Vänner" och skänkt en slant och påbörjat vårt mustaschodlande. Man kan lugnt säga att det förenar nytta med glädje! Tänk er själva här om några veckor med alla mustaschprydda män. Det blir något utöver det vanliga eller..... Samtidigt känner vi att vi är med och stödjer något som är viktigt. Allt detta pågår under november månad. Och bara under november månad. Vår bedömning är att man kan stå ut med en mustasch under denna korta period. Det är ju för en god sak mina vänner. Vill man inte odla går det ju bra att "bara" donera.

 Vi hoppas att ni tycker det är angeläget att uppmärksamma och stödja detta. Man kan donera ett litet bidrag till vårt team (det innebär givetvis att pengarna går till olika forskningsprojekt) och också gärna bli medlem i vårt team. Vi har själva donerat 500 kr per mustaschprydd medarbetare, kvinna såväl som man.

 Nu hoppas vi på många donationer och nya medlemmar till vårt team, Rydéns Kistspikare med Vänner!!

Följ länken:

Vänliga hälsningar

Morgan Löfgren


Företagshuset NyStart

Vi har bytt namn på lokalen Inkubatorn och kallar det nu Företagshuset Nystart för att det ska bli tydligare vilken verksamhet som bedrivs i huset.

Vi har drivit verksamheten lite mer än två år och 9 företag har lämnat huset och jobbar vidare med sina verksamheter. Vi önskar dem lycka till!

Företagshuset är en språngbräda till tillväxt. Vi har verktygen som kan öka tempot till marknaden. Bland annat regelbundna träffar både i form av gruppträffar men även möjlighet till enskilda möten med affärsutvecklare, som ger stöd i att forma strategier och mål när det gäller t.ex. val av kunder, paketering och finansiering.

Om Företagshuset Nystart verkar intressant för dig kollar vi tillsammans på kriterierna. Företagshuset kan vara ditt nästa steg där du får support och strategistöd som sporrar och utvecklar ditt företag. Vi talar om kunskap, kontakter, kapital och kontor.

Kriterier:

  • verksamheten bidrar till hållbar tillväxt
  • verksamheten kan bli lönsam på sikt, samt ge ökat förädlingsvärde
  • verksamheten kan ge varaktig sysselsättning
  • verksamheten täpper till en lucka i marknaden

Namn: Susanne Persson
Ål
der: 51 år
Familj: Min dotter Frida och min sambo Mathias
Uppväxt: Uppvuxen i Orrefors och i Nybro
Kör: Antingen Ford Fokus eller KIA Ceed
Favoriträtt och vad dricker du till det: Grillat kött och ett glas rött Shiraz
Karriär: bl.a. studerat på Växjö Universitet i 4 år, Utbildningsföretag, Produktutvecklare, Högskolan i Kalmar, egen företagare
Nuvarande jobb/titel Näringslivsutvecklare, företagslots och jobbar mycket mot företag som är upp till 3 år gamla, vilket bl.a. innebär att jag är ansvarig för Företagshuset NyStart
Bästa egenskaper: Engagerande, positiv, strukturerad och ser möjligheter i det mesta. Är duktig på att ”se helheter” - initiera och genomföra olika saker.
Fritidsintresse: Tränar boxning, olika pass på Friskis, simning, resor, antik- och design. Samlar på vintage märkeshandväskor.
Gör en ledig dag: Tränar, umgås med familj och vänner och/eller arbetar med sambons näthandelsföretag Kalmarsundsauktioner
Ville bli som liten: Detektiv - lösa olika kriminalfall
Bästa med Nybro: Massor med trevliga människor och nära till naturen.
Favoritprogram radio/tv: Deckare och antik- och designprogram
Önskesemestermål: Karibien

Bild: Susanne Persson

Revidering av handelsstrategi

Vi har startat upp arbetet med att revidera handelsstrategin och vill presentera hur vi har tänkt oss processen, samt vad som har genomförts för att utveckla handeln och vår fina stadskärna. Detta gör vi den 19 november, inbjudan hittar du här.

Först genomför vi en nulägesanalys – en handelsutredning för hela kommunen, som görs av en oberoende aktör. Nybros stadskärna är konkurrensutsatt och måste ständigt utvecklas och förädlas för att upplevas som ett attraktivt alternativ. Den reviderade handelsstrategin och dito stadsmiljöprogrammet ligger sedan till grund för utarbetandet av en handlingsplan för att utveckla stadskärnan och handeln i Nybro kommun.


Statistik från Arbetsförmedlingen

Andel registrerad arbetskraft som är öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd.
Källa: Arbetsförmedlingen


                    2014-09      2013-09

16-64 år
Nybro             
 8,1 %           8,0 %

Riket               7,8 %           8,5 %

18-24 år
Nybro              16,3 %         18,7 %
Riket                
15,2 %        17,6  %

Ungdomsservice

Ungdomsservice finns för ungdomar/unga vuxna 16-30 år. Coaching, praktik, jobbsök och stöd med att planera framtiden är exempel på aktiviteter. Vi har många samarbetspartners och kontakter med olika aktörer både internt och externt. Vi hjälper till att hitta rätt kontakt för rätt information och stöd.

Ungdomsservice fortsätter sitt goda samarbete med Del-Ta där vi stöttar dem i olika uppdrag. Samarbetet med Frysdisken har intensifierats då vi är på Frysdisken en eftermiddag/vecka. Syftet är att möta upp unga vuxna för att erbjuda vårt stöd, allt från samhällsfrågor till framtidsplanering.

På gång – Speedmeeting mellan unga vuxna och företag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Läs mer Ungas Jobb.

Nulägesfakta - Ungdomsservice

  • Antal i praktik:
    Egenverksamhet 31
    Kommunal verksamhet 1
    Privat företag
  • 25 % utlandsfödda
  • 50 % av våra deltagare kommer från AF
  • Vi har i genomsnitt 25 unga vuxna inskrivna

 Källa: Näringslivs- och arbetsmarknadsenheten


Promotionresan 2014 Kalmar /Berlin

- Sista chansen att anmäla sig

Under vecka 48 (24-28/11) samlar Kalmarsund Promotion beslutsfattare inom det privata näringslivet och offentlig sektor i Berlin. Syftet med resan är att skapa nya affärskontakter och samverkansmöjligheter i Berlin och Tyskland samt att presentera den nya flyglinjen och möjligheterna kring denna. Läs mer här


Företagsamma personer i Nybro kommun

Rösta på årets företagsamma

Att finna en vinnare av Svenskt Näringslivs utmärkelse Årets mest företagsamma 2014 pågår under hösten och nominering har skett genom att allmänheten lämnat förslag. Nominering har skett i de flesta län. Därefter har en regional jury tagit vid och utsett fem finalister och alla är människor som skapar jobb, utvecklar sina verksamheter, ser möjligheter och är förebilder. Du kan läsa om de olika finalisterna här .

En av dessa är Mikael Lindgren, bördig från och verksam i Nybro, läs om Mikael här och rösta!

Juryns motivering

Färggrossen, till företagets hemsida

Juryns motivering: Mikael Lindgren visar med sitt engagemang i vilken riktning han vill att verksamheten ska gå. Det gör honom till en förebild, inte bara för sina medarbetare, utan också för många andra på orten. När han under året har expanderat, köpt upp och köpt in sig i branschföretag samt förvärvat nya lokaler har han visat att han inte är rädd för en större kostym. Det i sin tur inspirerar andra företagare på mindre orter att våga satsa på sin affärsidé.

Fakta om Färggrossen (Källa Allabolag år 2013);
6 anställda, 26 milj kr i omsättning.
En av Sveriges största smågrossister.

Satsar på en större butik

Godsmagasinet - får ny verksamhet med blomsterbutik - Bellis Godsmagasin, som öppnar den 20 november. Detta innebär att Tomtebo Blomimport AB som äger butikerna Anemonen och Bellis gör en storsatsning på Nybro. Tomas Axelsson som är en av ägarna säger att de tror på Nybro och gör därför denna investering på ca 2 miljoner kr.

En blomstrande historia

År 1947 startades Tomtebo Handelsträdgård i Vissefjärda av Tomas föräldrar. Tomas som växte upp med de blomstrande växthusen valde först en annan bana inom ekonomi och marknadsföring. Efter en tid i bland annat Stockholm och Västerås flyttade Tomas 1977 tillbaka till Vissefjärda med familj.

1984 står Tomas arbetslös, så nu tänker Tomas tillbaka på handelsträdgården och så startas Tomtebo Blomimport i en liten Toyotabuss och bollen har satts i rullning. Tomtebo bygger successivt ut sina lokaler i Vissefjärda och 1998 flyttar rörelsen till Kalmar i inköpt fastighet.  Under åren har Tomtebo fortsatt att växa. Det lilla företaget med Toyotabussen 1984 har nu utvecklats till en marknadsledande blomstergrossist i sydöstra Sverige med flera dotterbolag som driver blomsterbutiker.

Tomtebo Blomimport AB drivs idag av Tomas och Kerstin Axelsson samt de nya delägarna Mattias Axelsson och Mattias Ericsson.

Fakta: Bellis blomsterhandel med butiker i Nybro och Oskarshamn, ca 10 anställda, omsättning 15 milj kr. Tomtebo Blomimport AB, ca 10 anställda, omsättning 27 milj kr.

Årets formbärare

Stort grattis till Målerås Glasbruk som har utsetts till årets Formbärare i Småland 2014 av föreningen Svensk Form! 

Motiveringen lyder:

Svensk Form Småland vill i Formslaget 2014 hylla Målerås glasbruk för företagets framtidstro och medvetna satsning på design. Företaget har valt att öka antalet fast anställda formgivare för att på så sätt bredda sina uttryck och därmed också sina målgrupper. Målerås får genom denna utmärkelse representera de småländska glashyttor som väljer att utvidga och satsa på svensktillverkat glas i en tid som annars har präglats av berättelserna om en bransch i kris under nedläggningarnas skugga.

Här kan du läsa mera om Svensk Form.

Svenskt Hantverk sedan 1890
Mats Jonasson är detaljernas mästare (se bild). I över 30 år har han satt sin unika prägel på glasbruket. Idag delar han sitt konstnärskap med flera formgivare, bl.a. Ludvig Löfgren, Roberg Ljusbez, Lina Lundberg och Morgan Persson.

Glasbruket i Målerås grundades 1890 och då tillverkades munblåsta fönsterglas - i dag är det högkvalitativ kristall.

1981 signerades ett historiskt kontrakt. En grupp på 15 hantverkare, inkl. Mats Jonasson, köpte bruket från Kosta Glasbruk. Med hjälp från ortsborna, av byns 250 invånare investerade 80 i bruket. Företaget har utvecklats och idag är det Sveriges största privatägda glasbruk.

Fakta (källa Alla bolag 2013):
56 anställda, 42,5 milj kr i omsättning.


Swedbank och Sparbanksstiftelsen Kronan hälsar dig

Välkommen till Swedbanks Näringslivsdag den 20 november

  • En inspirationsdag för dig som näringsidkare, opinionsbildare och beslutsfattare.
  • Tid & plats: 20 november kl. 11.30-18.00 i Pukebergs Glasbruk, Nybro 

Anmälan via denna länk eller via mail till carolina@nfg.se och du hittar även mera information om arrangemanget.

Arrangör: Nybro Företagsgrupp, Kalmarsunds promotion och Sparbanksstiftelsen Kronan


Ny byggs det nya avfallseldade kraftvärmeverket

År 2013 beslutade Nybro kommun att godkänna en investering i ett eget avfallseldat kraftvärmeverk för Nybro Energi, som placeras i Transtorp.  Det nya kraftvärmeverket ska stå för ca 70 % av värmebehovet i Nybro stad, dvs. ca 100 GWh. Den nya anläggningen kommer dessutom att dubblera elproduktionen från dagens nivå på 20 GWh till ca 40 GWh. Den totala investeringen är på 480 miljoner kronor. Kraftvärmeverket beräknas vara i drift under våren 2016.

Håkan Dahlgren, VD på kommunbolaget Nybro Energi kommer att berätta om projektet på NFG:s och Nybro Vikings frukostmöte den 28/11. Anmälan till NFG eller Nybro Vikings.

Här på Nybro Energis hemsida kan du läsa mer om projektet.

Bild: Transtorp, bygget av kraftvärmeverket Foto Freeborn AB

Aktuella upphandlingar i Nybro kommun

Det pågår kontinuerligt många upphandlingar, små som stora. Vi har precis avslutat upphandlingen av el som omfattar ca 20 mnkr.

Bland de lite större aktuella upphandlingarna nu, är att vi deltar i en telefoniupphandling tillsammans med våra grannkommuner.

Provtagningstjänster för recipientkontroll i Ljungbyån (Bolanders Bäck) för en period av 4 år ligger ute nu.

Kommande är bland annat: Byggmaterial, diverse konsult- och underhållstjänster och ramavtal för byggservice.

Awesfastigheten
Första vändan gick inte riktigt i mål,  då anbudsvinnaren valde att dra sig ur i och med att det blev en diskussion med fastighetsägaren om förlängning av tillträdestiden.

Så kan det bli när man har en så pass stor investering som 100 mnkr i process.

Men det har dykt upp nya möjligheter som just nu är under arbete.


Kommunen på Facebook

NyStart Nybro - facebooksida som passar dig som vill starta upp ett företag eller som redan är igång med ditt företag – läs om olika tips och aktiviteter på https://www.facebook.com/nystartnybro

Forum för näringslivsfrågor i Nybro kommun - facebooksida för att diskutera frågor som rör näringslivet i Nybro kommun med omgivande region. Här finns möjlighet att ta upp upp både stora och små frågor samt att komma i kontakt med andra företagare, politiker samt tjänstemän på kommunen. Forum för näringslivsfrågor

Nybro kommun - kommunens officiella facebooksida. Här finner du aktuell information om vad som händer: Nybro kommun.


Visste du att......

  • Sam Schünbeck är ny platschef på sågverket i Orrefors.

  • 88 nya företag har hittills startat upp i år.

  • Två företag flyttar in i Företagshuset NyStart - Charlotte Liljeblad inom trädgård och design samt Pragomedia som arbetar med IT- utveckling - välkomna!

  • Offentlig upphandling -en affärsmöjlighet? Nybro Företagsgrupp arrangerar tillsammans med Svenskt Näringsliv ett seminarium kring offentlig upphandling den 17 november. Läs mer här. Anmälan: carolina@nfg.se

  • 20 november kl. 18-20: Smygpremiär av Bellis Godsmagasin.
  • 3 december: en informationskväll med Skatteverket, ett tillfälle för alla företag. Anmälan och information här.

  • 4 december:  Lunchnätverk som vi arrangerar tillsammans med NFG - med syfte att du ska hitta nya säljkanaler. Anmälan och information här.
  • Vi fortsätter med Walk & Talkden 9 december. 

    Ta chansen att knyta kontakter och träffa entreprenörer, kommunledning och tjänstemän under trevliga former. Vi går runt Linnéasjön och bjuder på fikapaus på vägen.

  • Freeborn foto har investerat i en unik värmekamera och Multikopter som kan användas för sökning av energiläckage, läckor i vattenledning, eftersökning av vilt och personer m.m. 

Informera oss gärna om investeringar och andra positiva händelser som vi kan lyfta fram här.  

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!