Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev 14

November 2014

Redaktör:
Anna Momcilovic

Ansvarig utgivare:
Hans Starkhammar

Webbadress:
www.rccsydost.se


Missa inte

 

Nu går det att följa Regionala cancercentrum på Mynewsdesk.

Skriv in din e-postadress och få de senaste nationella nyheterna direkt i mejlen.


På gång

8 januari 2015

Nästa nyhetsbrev med ny resultatredovisning utifrån patientlöftena och topplistor över inrapporteringen till registren. 

 

20 - 21 januari 2015

Kvalitetsregisterkonferens i Jönköping.
Läs mer och anmälan

 

5 maj 2015

Boka redan nu denna dag för den årliga konferensen Utvecklingskraft Cancer som arrangeras i Jönköping.

 

Se vad mer som är på gång för att utveckla cancervården i kalendern »


Förberedelser för standardiserade vårdförlopp inom cancervården

500 miljoner är avsatta för att korta väntetiderna och minska skillnaderna i cancervården i Sverige nästa år.

Satsningen på så kallade standardiserade vårdförlopp ska pågå
2015–2018 och ska ge en mer tillgänglig och jämlik cancervård med ökad kvalitet och nöjdare patienter.

Totalt satsar regeringen två miljarder under fyra år.

RCC Sydöst får fortsatt ansvar att arbeta vidare med PREM, det vill säga kvalitetsmått som beskriver hur patienterna upplever vården.

Läs mer om satsningen, hitta till projektsida och FAQ  »


Cancerpatienter kan delta i behandlingsstudier i hela regionen

En regional klinisk prövningsenhet inom cancervården är på väg att byggas upp i sydöstra sjukvårdsregionen. Syftet är att patienter ska få större möjligheter att delta i behandlingsstudier.

Pågående kliniska studier som rekryterar patienter finns nu presenterade på RCC Sydösts webbplats.

– Nu kan behandlande läkare få en överblick över vilka studier som pågår i hela regionen och möjlighet att anmäla sina patienter till den studie som kan passa, säger Agneta Jansson, forskningssamordnare på RCC.

Till nyheten »


Film om cancerrehabilitering

Hur mår du? Vad är viktigt för dig just nu? Hur fungerar det där hemma? Dessa enkla frågor kan leda till ett bredare samtal och leda till relevant stöd för den eller de som drabbats av cancer.

Nu finns en film om hur du kan möta patienter och närstående,
där de är just nu.

Till nyheten och filmen »


Ny fristående kurs för kontaktsjuksköterskor

I slutet på januari 2015 startar en ny fristående kurs på 7,5 hp som vänder sig till den som är eller ska bli kontaktsjuksköterska inom cancervården.

Kursen anordnas av Hälsouniversitetet i Linköping. Målet är kursdeltagarna får djupare kunskaper för att kunna möta omvårdnads-, rehabiliterings- och informationsbehov hos patienter med cancer och deras närstående i alla faser av sjukdomen.

Läs mer och anmälan »


Nya kallelser ska få fler kvinnor vilja delta i screening

Landstingen börjar nu införa de nya kallelser till mammografi och gynekologiskt cellprovtagning, som SKL utvecklat inom arbetet med cancerstrategin. Kallelserna ska motivera till högt screeningdeltagande och underlätta kvinnors medvetna val om sitt deltagande.

Det finns två ”paket” med malldokument för respektive screeningprogram, som omfattar kallelse, olika svarsbrev, påminnelse, frågor och svar samt information inför första besöket. I paketen ingår även fördjupad information om för- och nackdelar med screening.

Till nyheten (RCC Samverkan) » 


Uppdaterad europeisk kodex mot cancer

World Health Organisation (WHO) och International Agency for Research on Cancer (IARC) har lanserat den fjärde utgåvan av "Europeisk kodex mot cancer".

Kodexen lyfter framförallt vikten av att undvika tobak, alkohol, överdriven vistelse i solen, att bibehålla en hälsosam vikt och att vara fysiskt aktiv. Samt att delta i organiserade program för tarm-, bröst- och cervixscreening.

– Att man både från internationellt och europeiskt håll lyfter fram cancerpreventionsfrågorna ger tyngd och legitimitet till regionala cancercentrums arbete inom cancerprevention, säger Matti Leijon, verksamhetsutvecklare för cancerprevention vid RCC Sydöst.

Till nyheten »  


RCC Sydöst har fått två nya medarbetare

RCC Sydöst har fått två nya medarbetare. Helena Tufvesson Stiller (till vänster) började nyligen som nationell projektledare inom patientrapporterade mått – PROM och PREM. För henne blir den stora, kommande utmaningen att skapa och anpassa enkäter för de standardiserade vårdförlopp som ska sjösättas under nästa år.

Helén Johansson tar över tjänsten som vårdadministratör efter Anita Ripstedt. Helén börjar på halvtid den 17 november och finns på plats på heltid från 15 december. Helén kommer närmast från en koordinatortjänst på Linköpings universitet.

Till nyheten »


"På sjukhuset i Kalmar vill man ju inte dö"

På den regionala konferensen Palliation Sydöst i Jönköping 2012 visades siffror på låg kvalitet avseende den palliativa vården på sjukhus i Kalmar län. Då hördes kommentaren: ”På sjukhuset i Kalmar vill man ju inte dö”.

Läs om förbättringsarbetet på avdelning 18 på Länssjukhuset i Kalmar »


Fler nyheter från RCC Sydöst

Samarbete i fokus på uppföljningsbesök

Samarbetet mellan RCC Sydöst och landstingens organisationer behöver stärkas ytterligare. Det var något som framkom när Socialstyrelsen besökte RCC Sydöst i slutet på september.  

 

Processledardag om gemensamma utmaningar

Kortare ledtider inom cancervården, uppbyggnaden av en regional klinisk prövningsenhet och gemensamma frågor i processarbetet. Det var huvudpunkterna under höstens regionala processledardag.

 

Patientperspektiv inom allt fler utvecklingsområden

Patienters och närståendes perspektiv efterlyses inom allt fler områden inom cancervården. I höst startas patientföreträdarutbildningar i registerkunskap för att få in patientperspektivet även i utvecklingen av kvalitetsregistren.  

 

Registrerade cancerfall i sydöstra sjukvårdsregionen

Nu har Regionalt cancercentrum skickat de årliga data till Socialstyrelsen som ska ingå i det nationella cancerregistret. I leveransen från 31 oktober 2014 rapporterades 10 465 nyregistrerade fall av cancer till och med år 2013. En ökning med 348 inrapporterade fall från året innan. Täckningsgraden är 94 procent.


Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ utvecklingen på webben www.rccsydost.se. Och gör oss gärna
till favorit!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!