Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2010-10-21

Utskott

För min del blev det således Skatteutskottet, där min huvudfokus kommer att ligga, och Kulturutskottet. I skattefrågorna har jag ett särskilt ansvar att följa frågor om skatter i ett EU-perspektiv och frågan om skattelättnader i nystartzoner.

Ny i riksdagen

Tidigare idag gjorde jag mitt första inlägg i Riksdagens kammare, under riksmötets första frågestund med statsråden. Min fråga, om invandringens betydelse för välståndet, kan ses här - liksom Tobias Billströms svar.

Här är en intervju som gjordes med mig som nyvald, om vad jag kommer att prioritera.

Sverige tjänar mest på globalisering

I ett Working Paper från OECD analyseras alla EU-länder utifrån hur globaliserade de är och vilka effekter globaliseringen har. De flesta europeiska länder är vinnare - mest av alla Sverige. Läs mer.

Socialdemokratisk kollaps

Över hela Europa har socialdemokratiska partier krympt i decennier. Detta kan bara förstås om man ser hur samhället förändras. Mer om det i en artikel av Nima Sanandaji och mig här.

Så skapade Solna landets bästa företagsklimat

Svenskt Näringslivs Reformbank publicerade denna sedan tidigare författade text av mig här.

Ekonomipristagare förklarar arbetslinjen

Valrörelsens vanligaste fråga var nog "hur kan lägre a-kassa ge fler jobb?". I Nobelkommitténs motivering till årets ekonomipris står bland annat följande om pristagarnas forskning: "En slutsats är att en mer generös ersättning vid arbetslöshet leder till högre arbetslöshet och längre söktider."

Aldrig fel med en välgrundad politik.

Solen flyger!

Tipsar härmed om min brors populärvetenskapliga insats; en bok med citat av barn om universum. Läs här.

Citatet

"Min erfarenhet är att man kritiseras när man föreslår reformer, man idiotförklaras när man genomför dem - men efteråt ångrar man att man inte gick längre."

Tony Blair i Stockholm den 12 oktober 

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!