Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 

December 2014

Innehåll:

  • 8 december, tidskriftskväll Tidskrifter & digitalisering
  • Voices from the Waters
  • Tack för årets Bok&biblioteksmässa
  • Höstens nedslag
  • Blickar framåt

 

 

 

God jul & Gott nytt 2015!

Ett händelserikt och utmanande 2014 håller på att närma sig sitt slut. För Kulturchocks del betyder det att vi drar oss undan från kontoret för att tända ljusen någon annanstans under julhelgen, för att sedan komma tillbaka i början av januari. Vi önskar er fina helger och en sprakande vackert 2015! 

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

8 december, tidskriftskväll Tidskrifter & digitalisering

Digitaliseringen är en kraft som alla mediala aktörer måste förhålla sig till. Nätverkstan har under flera år jobbat med frågan och under det senaste året har vi med hjälp av journalisten Mikael Löfgren sammanställt en rapport om läget för kulturtidskrifterna. Intervjuer och material har samlats in från både svenska och internationella tidskrifter. Läget är ingalunda tydligt, det finns ett antal olika tekniska lösningar och affärsmodeller som prövas, men ingen sitter på givna svar. Samtidigt utvecklar alla organisationer nu sitt kunnande inom det digitala fältet. När vi nu presenterar vår rapport väljer vi att i ett panelsamtal fokusera på två i våra ögon lyckade satsningar på digitalt material: tidningen Hemslöjd med sina anknutna bloggare och nättidskriften Dixikon som i samarbete med bland andra Glänta, Ord&bild och Umami produktion startat en podcast. Samtalet leds av Carl Forsberg, kulturpolitiker och fd IT-ansvarig på Nätverkstan. Under kvällen kommer vi också att få chansen att lyssna till Susanne Axner från MTM, Mydigheten för tillgängliga medier, som berättar om hur man digitaliserar för ökad tillgänglighet.

Vill du delta i seminariet? Anmälan är gratis men obligatorisk! Anmäl dig till info@kulturchock.nu.

8 dec, 18.30-21.30
Rönnells antikvariat
Stockholm
 

Voices from the Waters, 28-29 nov

Voices from the Waters är en internationell festival som samlar fiskare och forskare, filmare och konstnärer, pedagoger och miljöaktivister, som alla arbetar med det som är livets början och förutsättning: vatten och hav. Festivalen erbjuder möjligheter att stifta närmare bekantskap med havet som biotop och ekosystem, näringskälla och arbetsplats, ljudvärld och språk, bild och rörelse. Under åren har flera av våra tidskrifter haft artiklar som tangerar ämnet och Kulturchock valde att samla gamla och nya nummer, samt andra relevanta skrifter, med fokus på detta. Dessa fanns till försäljning på Sjöfartsmuseet.

Voices from the Waters etablerades i Indien av Bangalore Film Society som ett sätt att aktualisera livsviktiga vattenfrågor genom film, konst och samtal. Nätverkstan tog förra året initiativet till Göteborg och Sverige. I år har festivalen även skapat satelliter i Ale, Kungälv, Lerum och Hamburgsund.

Läs mer om festivalen på Voices from the Waters.

 

Tack för årets Bok&biblioteksmässa

Stort tack till alla över 100 medverkande tidskrifter, alla som stått på scenen och delat med sig av ett så fint och innehållsrikt program, samarbetspartnern Tidskriftcentralen Finland, alla som hjälp till i montern och mött våra kunder och hållit montern i trim och sist men inte minst alla våra besökare som gästat soffan, lyssnat på vårt program och hittat fram till våra tidskrifter!

Vi gick ut från mässan på söndagkvällen med lättade steg, försäljningsrekord och ser redan fram emot nästa års mässa. I skrivande stund känns det långt tills dess, men vi vet att det är mer en känsla än en verklighet. Så innan vi ånyo laddar batterierna för kommande mässa vill vi tacka er alla som på olika sätt deltagit hos oss! 

Har ni har några förslag på förbättring eller vill diskutera tidskrifternas medverkan under Bok&biblioteksmässan med oss får ni gärna höra av er till oss. Enklast gör ni det genom att emaila till info@kulturchock.nu eller helena.persson@natverkstan.net

Höstens nedslag

Helsingfors bokmässa
I år hade vi tyvärr inte möjlighet att finnas på plats i egen hög person på mässan 23-26 oktober, men vårt numera fleråriga samarbete med Tidskriftcentralen gjorde att de svenska kulturtidskrifterna kunde finnas på hyllorna i deras monter. Det material som inte gick åt i Helsingfors åkte med till en mindre bokmässa i Vasa i samband med Vasa LittFest, 8 nov. 

Texten i korsningen mellan makt och kvalitet
Den 11 nov arrangerade Tidskriftsverkstaden i Väst, Centrum för kulturpolitisk forskning och studentkåren vid högskolan i Borås ett seminarium på temat “Texten i korsningen mellan makt och kvalitet”. Under två timmar diskuterades konst, byråkrati, samt kulturpolitikens inriktning och form, något som påverkar kulturtidskrifterna i allra högsta grad. 

Gammelpress eller nymedia
Tidskriftsverkstaden i Väst, Föreningen Sveriges Kulturtidskrifter och Stadsbiblioteket i Göteborg bjöd in till ett samtal om var vi ska föra våra viktiga samtal i framtiden. Samtalet ägde rum kvällen den 26 nov. Efter inledning av FSKs ordförande Siri Reuaterstrand mötte vi den bortrationaliserade kulturchefen från Helsingborgs dagblad, Gunnar Bergdahl samt Ann Ighe, från Ord&Bild. Vi träffade också Martin Karlsson från tidskriften Skriva, Lasse Winkler från Tidskriften Fyrahundrafemtio och personerna bakom podden Kulturens ABC, Cecilia Suhaid Gustafsson och Caisa-Stina Forssberg. Både medverkande och publik gick hem med en eko-reko "kulturbärar"-tygpåse preparerad med infomaterial i sin hand. 

 

Blickar framåt

Textival

Sista helgen i mars, närmare bestämt 28-29 mars, kommer Textival att inta Lagerhuset. Både Frilagret och Göteborgs Litteraturhus fylls av sam­tal, läs­ningar och works­hops där olika tänk­bara aspek­ter av lager i lit­te­ra­tu­ren, tex­ten, kons­ten och i läsa­ren utforskas. Detta är alltså ett datum som ni redan nu bör boka in! 

Jul och nyår kontorstider
Vi kommer att ha stängt mellan jul och nyår, men ni når oss fram till lunch den 23 dec då vi släcker granen på kontoret och pulsar hemåt i tindrande snö. Vi är dock tillbaka igen redan den 2 januari. Ses igen under 2015!

Tidiga men goda julhälsningar,

Kulturchock
 

Ni följer väl oss på Facebook?

Eller på vår hemsida: 
kulturchock.nu

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!