Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 5, oktober 2014

Mitt i all nobelyra som varat de senaste veckorna delades även ett annat spännande pris ut, nämligen årets Utmärkelse! Detta är en premiering som GR:s SAK-råd delar ut till skolor och företag som arbetat särskilt framgångsrikt med samverkan skola-arbetsliv.

Priset delades ut på Gymnasiedagarna på Svenska Mässan och stämningen var på topp! Vi hade all-time-high på antalet som deltog i utmaningen att vinna Utmärkelsen, och dagens avslutades med fyra stolta vinnare. Läs mer om detta nedan!

Dessa aktörer har lyfts i olika sammanhang de senaste dagarna, både i våra mediekanaler men också i SAK-rådets kanaler. Skoj tycker vi, för det är viktigt att synliggöra allt bra som pågår kring denna fråga. De som inte vann försöker vi också lyfta, för det ska ni veta – det var inte enkelt att utse vinnarna. Det är oerhört många skolor och företag som arbetar innovativt och systematiskt med fokus på kvalitet i sina samverkansfrågor!

För övrigt så är vi mitt inne i höstrushen med många olika aktiviteter och projekt som rullar, mer om det i brevet nedan!


Internationellt:

Skolklass till Bryssel

Skolor i Västra Götalandsregionen kommer få möjligheten att åka med sin klass till Bryssel. Europa Direkt Göteborgsregionen kommer att utlysa en tävling där vinnarna får besöka huvudstaden i Belgien. Läs mer på www.goteborg.se/europadirekt

Goda exempel inom samverkan mellan skola och arbetsliv:

Studiebesök hos Göteborgs Hamn

Under hösten har GR Skola Arbetsliv, i samarbete med Göteborgs Hamn, anordnat två studiebesök för grundskoleelever inom GR. Syftet med studiebesöken är att bredda elevernas kännedom om olika yrkesroller och arbetsplatser som finns i vårt närområde, samtidigt som arbetsplatser får ta del av ungas tankar och funderingar kring arbetslivet. 

Sinntorpsskolan i Mölndal besökte Göteborgs Hamn 25 september. Några veckor senare, 15 oktober, var det dags för elever i årskurs åtta från Sjumilaskolan att lära sig mer om hamnens betydelse för regionens invånare och för Sverige. Alla deltagare under studiebesöken fick en guidad åktur på båten M/S Hamnen, besöka trafikcentralen och se en film om vad Göteborgs hamn gör. Eleverna fick också en presentation av Susanne Utbult som är HR-ansvarig på Göteborgs Hamn om anställningsbarhet och vad som är viktigt då eleverna ska söka praktikplatser och sommarjobb. 

Nedan berättar Susanne Utbult och Brigitta Niva från Göteborgs Hamn om hur de tänker kring höstens studiebesök:

Hur kändes det att ta emot elever från grundskolan och visa upp er verksamhet?
"Det var jättekul att visa upp vårt företag! Vi behöver synas som en potentiell arbetsgivare för framtidens medarbetare och då är det är viktigt att visa upp vår verksamhet och vad vi gör. Det märktes att det var spännande för eleverna att få lära sig mer om Göteborgs Hamn. De kanske kände till vårt varumärke, men visste inte helt vad företaget står för."

Varför tycker Göteborgs Hamn att det är viktigt att bjuda in yngre elever som går i grundskolan?
”Det är viktigt att börja tidigt! Vi träffar ofta högskoleelever men de har redan gjort sitt val och nu känns det som att vi kan vara med och påverka yrkesval redan så här tidigt. Sedan har vi ett socialt ansvar, ungdomar behöver komma ut och se arbetsplatser, känna och se hur det kan vara. Vi vet att det finns ett stort glapp mellan skola och näringsliv och det behöver vi jobba med, precis som skolan behöver."

Vilka tankar tar ni med er från era möten med eleverna?
"Det är viktigt att alla får chansen att bekanta sig med företag som finns in närområdet, och att elever få se hur det ser ut på en arbetsplats. För oss är en arbetsplats en vanlig miljö, men det märks att unga uppskattar andra saker som är nya för dem. Det är så härligt att träffa ungdomar, och vi tycker det är jätteroligt att höra deras tankar och funderingar!"

Gymnasiedagarna och Anställningsbaren

Årets arrangemang av Gymnasiedagarna firade i år femtonårsjubileum. Mässan anordnades 7-9 oktober och återigen blev det över 20 000 besökare till mässan, 20 032 för att vara exakt.

I Anställningsbaren fick eleverna och arbetsgivarna på mässan chansen att mötas för att prata om vilka kompetenser som efterfrågas på en framtida arbetsmarknad. Nytt för i år var att ett antal företag och branscher hade sin monter i anslutning till Anställningsbaren. Så här sa Wictoria Kovats, projektledare för Gymnasiedagarna inför mässan:

– Vi är nöjda med att vi även i år kan erbjuda en bredd avseende information med fokus på hela kedjan, från de olika gymnasieprogrammen och dess innehåll till vad de kan leda till för jobb i framtiden.

Läs om Gymnasiedagarna

Kontakt: Wictoria Kovats Projektledare Gymnasiedagarna

Nyheter från GR Skola Arbetsliv:

Välkommen till GR Skola Arbetslivs frukostmöte på Ericsson!

GR Skola Arbetsliv bjuder in till frukostmingel för att inspirera och visa goda exempel gällande samverkan mellan skola och arbetsliv samt för att ge möjlighet att nätverka och träffa spännande människor. Dessa frukostmingel berör den långsiktiga kompetensförsörjningen genom samverkan mellan skola och arbetsliv.


När: 27 november kl. 07.45-09.00

Var: Ericsson AB, Lindholmspiren 11 (Färjeläge precis intill) Parkering: Besöksparkering utanför huset/receptionen

Anmälan: Frukostminglet är avgiftsfritt, anmäl dig här

Anmälan senast: 24 november (begränsat antal platser, först till kvarn gäller)

Det bjuds på smörgås och kaffe/eller the.

Målgrupp: representanter från skola och arbetsliv som är intresserade av frågan

Programmet:

Ni kommer att få en introduktion till Ericsson och vår vision om "Networked Society" - en kort introduktion om Ericssons historia och den teknikrevolution vi står inför.

På plats under frukostminglet finns vinnarna av utmärkelsen 2014. Ni kommer att få lyssna till Aniaragymnasiet, Sinntorpsskolan samt White arkitekter AB om hur de lyckas med samverkan mellan skola och arbetsliv och vilka utvecklingsmöjligheter de ser framför sig. Förhoppningsvis kan deras arbetssätt och idéer inspirera er i ert framtida arbete!

Välkommen!

Projekt som ska stärka samverkan mellan skola och arbetsliv

Den 8 oktober genomfördes Skolverkets utbildningspaket på Gymnasiedagarna, Svenska mässan.  Ett femtiotal lärare och studie- och yrkesvägledare vid skolor i Göteborgsregionen samt Uddevalla kommun påbörjade en utbildning om hur studie- och yrkesvägledningen kan stärkas med fokus på vägledning som hela skolans ansvar.

– Syftet är att stärka elever att göra väl underbyggda studie- och yrkesval, bland annat genom att utveckla undervisningsmaterial som kopplar samman skola och arbetsliv, samt att minska antalet programbyten och avhopp i gymnasiet, säger Mikaela Zelmerlööw, projektledare Skolverket.

Utbildningen ges på uppdrag av Skolverket och är en del av ett pilotprojekt där fem lärosäten ingår, däribland Göteborgs Universitet. Om projektet slår väl ut planeras för ytterligare utbildningsomgångar. 

Deltagarna är verksamma som lärare eller studie- och yrkesvägledare vid skolor i Göteborg, Mölndal, Kungälv, Stenungsund och Uddevalla. Under hösten 2014 och våren 2015 kommer de att träffas vid ett flertal tillfällen. Förutom två utbildningsdagar ska deltagarna gruppvis få regelbunden handledning av Göteborgs universitet ute på skolorna.

– Vi är mycket glada över att just handledning till arbetslag är en viktig del i projektet. Kollegialt lärande över tid är ett effektivt sätt att utvecklas i respektive yrkesroll, menar Monica Sandorf, utvecklingsledare vid Göteborgs Universitet.

Ökar kunskapen om arbetsmarknaden

Projektet, som utvecklar kontakten med det omgivande samhället och ökar elevers kunskaper om arbetsmarknaden, sker i samverkan mellan bland annat Skolverket, GR Skola Arbetsliv (Göteborgsregionens kommunalförbund), Arbetsförmedlingen och Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet. 

Det andra utbildningstillfället kommer delvis att genomföras som ett dialogseminarium tillsammans med GR Skola Arbetsliv, regionens företag och branscher som Ericsson, Visita, Sveriges byggindustrier, Göteborgs hamn, Göteborg energi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SKF och Svensk handel.

Se också materialet för dagen.

Kontakt

Johanna Redelius, GR skola arbetsliv, Samordnare

johanna.redelius@grkom.se
0708-74 22 68

Mikaela Zelmerlööw undervisningsråd, Utvecklingsavdelningen

Mikaela.Zelmerloow@skolverket.se
0733-77 34 49

Utmärkta skolor och företag 2014

Sinntorpsskolan i Mölndal, Aniaragymnasiet i Göteborg, Westerstrand Urfabrik AB i Töreboda och White arkitekter i Göteborg var de som kammade hem årets upplaga av Utmärkelsen – Kvalitet och samverkan i skola-arbetslivskontakter! Se vinnarnas kommentarer nedan:

Sinntorpsskolan
“Naturligtvis känns det roligt att vårt arbete uppskattas och uppmärksammas. Alla i personalen och eleverna blev väldigt glada över priset. Vi är redan igång med förändringsarbetet. Detta är en pågående process och just nu finslipar vi arbetet kring praktiken i grundskolan och hur vi kan arbeta mer systematiskt med våra referensföretag samtidigt som vi försöker bredda samarbetet och då främst branscherna."

(Ulrika Gustafsson, rektor Sinntorpsskolan)

Westerstrand Urfabrik AB
"Vi är väldigt hedrade att få priset. Vi vet ju att det var stor konkurrens också därför är vi väldigt ödmjuka för den här utmärkelsen. Det ger oss också ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det känns extra roligt att vi blev nominerade av en skola i Töreboda. Vi kommer fortsätta på i stort sett samma spår. Vi har haft fler skolklasser som gjort studiebesök hos oss sedan vinsten, och vi tar emot allt från mindre barn till vuxna. Vi har även andra projekt på gång, däribland ett teknikprojekt med en teknikklass i Töreboda."
(Johan Johansson, VD Westerstrand Urfabrik AB)

Aniaragymnasiet
"Det var jätteroligt att vinna. Vi har ju vunnit en gång förut, 2010. Då hade vi ingen direkt aning om hur bra vi arbetade, särskilt inte i förhållande till andra. Nu hade vi utarbetat konceptet och det kändes som en bekräftelse att vi jobbat på ett bra sätt. Det som jag tror är nyckeln till den här vinsten är att hela skolan är engagerad i arbetet. Alla måste vara med på tåget, inte bara yrkeslärarna.

Vi har kommit långt gällande att koppla skola-arbetliv till kurserna. Det vi vill göra ännu bättre är att förbereda APL-arbetet och arbeta med det under hela året. Att vi använder oss erfarenheterna från arbetsplatserna och kan utveckla och samköra detta i vardagen. Använda arbetslivet ännu bättre som en levande lärobok." 
(Christel Berver, rektor Aniaragymnasiet)

White Arkitekter AB
"Det var väldigt roligt. Vi kände inte till priset sedan innan utan vi blev uppmanade att söka. Detta blir ett bevis på att det vi gjort har ett värde. Vi känner givetvis själva att det har ett värde men detta blir  en markering på att andra också tycker det är viktigt. Sedan är det väldigt roligt och bra att visa för sin egen organisation hur detta arbete uppskattas och vi kan även bli en förebilder för andra organisationer. Vi kommer att fortsätta med praktik för grundskolan och utveckla det samarbetet, så konceptet håller sig aktuellt och ger båda parterna mest möjliga utbyte.

Vi ser samarbete väldigt långsiktigt och ser inget slutdatum gällande att ta emot praktikanter. Ett projekt vi ska göra är att samla alla våra praktikanter som vi haft under fem år och bjuda in dem till möte för att diskutera dessa frågor och se hur vi kan vidareutveckla konceptet. För oss vuxna är ju fem år en ganska kort tidsperiod men för dem så händer det väldigt mycket. Därför är det intressant att träffa praktikanterna igen i detta forum och se var i livet de är nu."
(Johanna Engberg, miljöspecialist White Arkitekter AB)

På Gymnasiedagarna på Svenska Mässan genomfördes utmärkelsen 2014. Helene Odenjung, Utbildningsgruppens ordförande, tillkännagav vilka som blev årets vinnare av Utmärkelsen i de fyra kategorierna grundskola, gymnasieskola, mindre företag/arbetslivsplats samt större företag/arbetslivsplats. Motiveringarna som legat till grund för premieringen tar sin utgångspunkt i hur väl verksamheterna dokumenterar och synliggör sin samverkan. Syftet med Utmärkelsen är att uppmärksamma de skolor och arbetsplatser som arbetar för att utveckla en god samverkan mellan skola och arbetsliv.

Bakom Utmärkelsen står SAK-rådet, bestående av representanter från Arbetsförmedlingen, Business Region Göteborg (BRG), Företagarna, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), LO, Svenskt Näringsliv, SACO, TCO och Västsvenska Handelskammaren.

Nytt projekt om entreprenöriellt lärande

GR Skola Arbetsliv och Pedagogiskt Centrum driver under läsåret 2014-2015 projektet Framtidsrustade ungdomar med syftet att stödja utvecklingen av entreprenörskap och entreprenöriellt lärande inom skolväsendet. Detta genom att skolledare, lärare, studie- och yrkesvägledare och övrig personal i alla skolformer ska få möjlighet till kompetensutveckling inom området. 

Projektet stöds med utvecklingsmedel från Skolverket, som strävar efter varierande arbetssätt och en nationell spridning av insatserna. Särskilt prioriterade områden är kollegialt lärande, formativ bedömning av de entreprenöriella förmågorna, utveckling av det pedagogiska ledaskapet, systematiskt kvalitetsarbete i det entreprenöriella lärandet samt samverkan mellan skola och arbetsliv (närsamhället).

Deltagande skolor är Partille gymnasium, Lexbyskolan och Vallhamraskolan i Partille kommun samt Brunnsboskolan i Göteborgs kommun.

Följ projektet via webbplatsen och bloggen:http://framtidsrustadeungdomar.weebly.com/

Eller via Twitter: #framtidsrustadeungdomar

Kontakt: Ingela Lundh och Johanna Redelius

Ryaskolans Framtidsdagar är igång!

Under vecka 43 genomfördes Ryaskolans Framtidsdagar för eleverna i årskurs 9. Syftet är att bredda elevernas kunskaper om arbetsmarknaden, olika yrken och arbetsplatser. Förhoppningen är att eleverna ska känna sig trygga i att göra individuella val som inte påverkas av deras kön eller bakgrund. 

Under Framtidsdagarna hade eleverna lärarledda lektioner om individuella kompetenser och om arbetsmarknaden. Eleverna genomförde dessutom lektionspass tillsammans med studie- och yrkesvägledare samt bekantade sig med olika presentations- och redovisningsformer. 

Tisdagen 21 oktober fick eleverna att träffa olika yrkesambassadörer som kom till skolan. De arbetsplatser som fanns representerade var Bräckegymnasiet, Dunderbjörn, Elicit, Göteborgs Stad, Keolis, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Räddningstjänsten Storgöteborg. Onsdagen 22 oktober genomförde eleverna studiebesök på en arbetsplats tillsammans med en lärare. Under besöken fick eleverna bekanta sig med olika yrkesroller och arbetsmoment som finns på en arbetsplats. Medverkande arbetsplatser var Distriktskansliet Socialdemokraterna, GöteborgsOperan, Renova, Santa Maria, SKF, Svenska Mässan, Stadshuset Göteborg och Torslanda Entreprenad. 

Under Framtidsdagarna har eleverna i årskurs 9 fått i uppgift att posta sina tankar
och upplevelser på skolans facebooksida.

Kontakt: Linéa Svensson

Framtidsveckor - ett annat sätt att arbeta med praktik

Vill ni ge era elever de bästa förutsättningarna för att göra framtida studie- och yrkesval? Kanske har personalen på er skola funderat på att skapa en studieprofil med inriktning mot arbetslivet?   

Ta chansen att utveckla ert arbete kring samverkan mellan skola och arbetsliv. Tillsammans med GR Skola Arbetsliv kan ni genomföra en framtidsvecka utifrån era önskemål och intressen. Att som skola samverka med arbetslivet kan ge eleverna inblick och hjälpa dem att se olika valmöjligheter för deras framtid. En framtidsvecka kan innehålla kartläggningar av framtidsyrken, fördjupad studie- och yrkesvägledning, att träffa yrkesambassadörer och att göra jobbskuggning på en arbetsplats.

Är ni en grundskola som vill ge era elever bästa förutsättningar att göra välgrundade framtidsval? Eller vill ni att ert gymnasieprogram ska inriktas mer mot arbetslivet och göra det enklare för era elever att få in en fot på arbetsmarknaden? Kontakta GR Skola Arbetsliv och få hjälp att förverkliga era idéer och knyta arbetslivet närmare undervisningen!

Vill ni som företag ställa upp som yrkesambassadörer eller på jobbskuggning, anmäl er här.

Kontakt: Johanna Redelius

Träffa framtidsyrken på Kunskap & Framtid på Svenska Mässan den 13 november!

Vill du veta mer om vilka branscher och yrken som står inför stora rekryteringsbehov de närmsta åren? GR Skola Arbetsliv bjuder in till ett seminarium och minisnack på Kunskap & Framtid den 13 november på Svenska Mässan, där fokus ligger på frågan om var jobben finns idag och imorgon.

Tid och plats: Torsdag 13 november, kl. 12.00–14.30, Svenska Mässan,
sal 3, entré 5.

Målgrupp: Alla som är verksamma inom skola, utbildning, arbetsliv och näringsliv.

Pris: Medverkan är kostnadsfri. Först till kvarn – begränsat antal platser.

Sista anmälningsdag: Måndag 10 november via anmälningssidan.

Mer information om mässan finns på:
http://www.kunskapframtid.se

För frågor, kontakta Johanna Redelius, GR Skola Arbetsliv: 
Johanna Redelius

Fritt sök till gymnasieskola och gymnasiesärskola i ytterligare fyra år

Samtliga kommuner inom Göteborgsregionen har nu undertecknat nya samverkansavtal kring gymnasieskoleutbildning och gymnasiesärskoleutbildning. 
Det innebär att ungdomar i gymnasieåldern även fortsättningsvis och under de
kommande fyra åren har möjlighet att söka till ett mycket brett utbud av utbildningar. I avtalet har kommunerna kommit överens om att reglera ett antal faktorer. Några exempel på områden som berörs särskilt är överlämning mellan skolor, informations- och uppföljningsansvar, rätten att fullfölja utbildning samt utbildningar på entreprenad.

Samverkansformen bygger på regionala samråd för att ta fram utbudet så att det är anpassat efter elevens fria val, arbetsmarknadens behov och den regionala demografin. Samråd ska också ske med fristående skolor för en komplett bild av utbudet.

Varje kommun ansvarar för att samråd sker med berörda arbetsmarknadsparter vid start av ny utbildning samt i samband med dimensionering av antalet platser på utbildningen. Vid behov ska också regionala samråd med berörda arbetsmarknadsparter ske, särskilt för att säkerställa att kravet på arbetsplatsförlagt lärande (APL) kan uppfyllas inom den regionala arbetsmarknaden. Användningen av regionala IT-verktyg uppmuntras för att skapa överblick, underlätta anskaffning av APL-platser och för att möta arbetsmarknadens behov.

Kommunerna har ett gemensamt ansvar för att information om utbildningsvägarna är allsidig, saklig, korrekt och i överensstämmelse med marknadsföringslagen. I avtalet anges att vägledningen ska vara neutral och oberoende av olika valalternativ och huvudman.

Interkommunal ersättning regleras också via avtalen t ex vid studieavbrott, utökat program, reducerat program och förlängd undervisning.

Kontaktperson: Margaretha Allen

Projekt för att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledningen i Västra Götaland

Pedagogiskt Centrum driver nu ett tvåårigt projekt med syfte att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledningen i Västra Götaland. Projektet innebär en strategisk satsning för att uppnå en likvärdig och kvalitativ studie- och yrkesvägledning i hela regionen.

Pedagogiskt Centrum driver projektet i nära samarbete med de andra kommunalförbunden Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal.

Genom projektet fortsätter den digitala plattformen SYVonline, tidigare skapad inom ramen för ESF-projektet GR SYVO, att utvecklas och spridas. SYVonline är en resurssida för kvalitet och likvärdighet i studie- och yrkesvägledning där användarna är med och skapar innehållet. Under projekttiden ska utvecklas verktyg som ger ökad kunskap om utbildningar och arbetsmarknaden, samt metoder för effektiv, likvärdig och kvalitativ vägledning. Därutöver ska det på SYVonline finnas möjligheter till erfarenhetsutbyte inom regionen. Målet är att genom regional användning av SYVonline ska projektet bidra till en kvalitativ och likvärdig studie- och yrkesvägledning i Västra Götaland. Besök SYVonline på www.syvonline.se.

Med ambition att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledningen kommer det också anordnas ett flertal sammankomster för studie- och yrkesvägledare runtom i Västra Götaland med fokus på erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling.

Därutöver ska det inom ramen för projektet etableras metoder för uppföljning och analys av uppfattningar och attityder om studie- och yrkesvägledning, studier och yrkesval bland studie- och yrkesvägledare och elever.

Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket.

Vård- och omsorgscollege möter framtidens medarbetare

Under nyligen passerade Gymnasiedagarna medverkade det certifierade samarbetet Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege i ett flertal montrar. I skolmontrarna kunde eleverna få svar på sina frågor om vård- och omsorgsprogrammets innehåll. Nytt för i år var fyra montrar, där representanter från regionens arbetsliv informerade om framtida möjligheter inom vård- och omsorgsområdet. I VO-Collegemontern kunde eleverna klura på en rebus och vinna fina priser i form av biobiljetter. Under temat "Ett klokt val" berättade representanter från arbetslivet om arbetsuppgifter inom vård- och omsorg och om olika karriärvägar.

I VO-Collegemontern kunde eleverna klura på en rebus och vinna fina priser i form av biobiljetter. Under temat "Ett klokt val" berättade representanter från arbetslivet om arbetsuppgifter inom vård- och omsorg och om olika karriärvägar.

I montern bredvid informerade representanter för Sahlgrenska Universitetssjukhuset om arbetsuppgifter inom sjukvården och Göteborgs kommun om kommunal vård- och omsorg. Partille kommuns funktionshinderverksamhet berättade om vad en stödassistent arbetar med. I en annan monter var det möjligt att prata med handledare som till vardags handleder elever i deras lärande på arbetsplats. De medverkande konstaterade att eleverna och deras anhöriga visade intresse av att få veta mera om en bransch i utveckling, som välkomnar många nya medarbetare framöver.  

Kontaktperson Margaretha Allen

Göteborgsregionens Teknikcollege var på plats på Gymnasiedagarna!

Flera spännande aktiviteter och möten skedde på Gymnasiedagarna där Göteborgsregionens Teknikcolleges monter var på plats i Anställningsbaren.

Montern bemannades av både elever och näringslivsrepresentanter som var redo att informera om framtida yrkesmöjligheter inom teknik- och industribranschen. Teknikcollege kampanjdag genomfördes på Scanautomatic mässan (Nordens största industrimässa) där även Möjligheternas värld medverkade. Ett sextiotal Teknikcolleungdomar var goda Teknikcollegeambassadörer genom att visa drygt 1000 besökare vad industriellt arbete kan innebära!

På eftermiddagen på Gymnasiedagarna fanns Möjligheternas Värld på plats där Teknikcollegeungdomar tillsammans med studenter från Chalmers och Högskolan Väst bemannade 500 m2 med aktiviteter/workshops. Automation, IT-säkerhet, Svetssimulator, Produktutveckling, Processteknik, Energiteknik och Produktions- simulering var några av de teknikområden som visades upp.

Alströmergymnasiet certifieringsceremoni

Vi tackar Alströmergymnasiet för deras certifieringsceremoni som hade ett gediget och fullspäckat program med en mängd talare, såsom politiker, rektorer, näringslivsrepresentanter och industrirådets parter som var på plats. Alströmergymnasiet tog emot certifieringsbevis och Teknikcollegeflagga av industrins samverkansparter. Ceremonin innehöll trevliga inslag av redovisningar av teknikeleverna och elever från grundskolan. Programmet innehöll självklart också sång, musik och fika med Teknikcollege-tårta!

För mer information kontakta: 

Processledare Johanna Redelius GR Utbildning

Läs mer här och på Teknikcollege 

Fina resultat för språkstödsutbildningar

Under våren 2013 startade Yrkesutbildningar med språkstöd som ett pilotprojekt sprunget ur projektet GRsfi. Målgruppen är elever som läser sfi i reguljär verksamhet och syftet med språkstödsutbildningarna är att erbjuda ett alternativ till sfi-undervisning som leder till snabbare inträde på arbetsmarknaden.

Läs hela nyheten.

Gott och blandat:

Skolverket: Vad ungdomar gör efter gymnasiet

Läs Tillväxtverkets rapport om förutsättningar för konkurrenskraftiga företag 2014

Läs Teknikcolleges nyhetsbrev

Läs Svenskt Näringslivs nyhetsbrev och se bland annat hur Utmärkelsen uppmärksammas

Vartannat arbete automatiseras inom tjugo år

Adress GR Skola Arbetsliv: Box 5073, Gårdavägen 2, 402 22 Göteborg

Telefon: 031-335 51 00

E-post: grskolaarbetsliv@grkom.sewww.grskolaarbetsliv.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!