Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Brevhuvud Nytt om Ladok3. Klicka på bilden för att komma till ladok.se

Mauritz ny konsortiechef

Ladokkonsortiets styrelse beslutade vid sitt möte den 23 oktober att utse Mauritz Danielsson, SA-chef på LTU, till ny konsortiechef.

Efter november månads slut kommer Mauritz glida över i rollen som konsortiechef. Nuvarande chef, Gunnar Backelin, kommer att finnas kvar under början av 2015.

Läs mer på ladok.se.


Produktionssättningsplanerna

De detaljerade produktionssättningsplanerna för Årsredovisning & Uppföljning samt Resultathantering har fastställts av förvaltningens styrgrupp.

De har skickats ut till lärosätena och finns tillgängliga på Ladok.se.


Ladokkonsortiet söker resursansvarig

Det är nu tid att skicka in intresseanmälan för rollen som resursansvarig för konsortiet. Uppdraget är på 50% av hel tjänst och innebär i korthet att ansvara för att rekrytera resurser till förvaltnings- och utvecklingsarbete samt ha dialog med resursägare. Läs mer och hämta intresseanmälan på  ladok.se.


Förvaltningen söker fler medarbetare

Den nya förvaltningsorganisationen söker nu ett flertal nya medarbetare. Är du en av dem?

Du hittar informatiom om pågående och kommande rekryteringar på denna sida.

Om du är intresserad av ett uppdrag som ännu inte utlysts har du möjlighet att göra en intresseanmälan redan nu. 


Personförändringar förvaltningen

Det söks inte bara efter nya medarbetare till förvaltningsorganisationen för tillfället, utan det sker också en del förändringar bland de befintliga medarbetarna. Läs mer på ladok.se.


Information om e-attestering, e-signering och e-bevarande

Nu finns information om e-attestering, e-signering och e-bevarande ur Ladok3:s synvinkel publicerad på wikin. Här hittar du infon.

Den 13 november genomför vi även en öppen frågestund inom detta område, varmt välkommen att delta då. Frågestunden startar 10.00 och genomförs som vanligt via Adobe Connet.


Lär känna förvaltningsledarna

Nu finns intervjuer med de nya förvaltningeledarna på ladok.se. Ta chansen att lära känna Tor Fridell och Erik Wallenberg Bondesson lite bättre.

Här kan du läsa intervjuerna.


Acceptanstestledare på plats

Uppbyggnaden av den nya förvaltningsorganisationen fortsätter. Vi har nu en acceptanstestledare, Stigbjörn Åman från Luleå Tekniska Universitet. 


Material från Ladok-Inkubator

Presentationerna från Ladok-Inkubatordagarna vid GU i Göteborg 6-7 oktober finns på ladok.se (kräver inloggning):  eller på Swamis webbplats.


Vårens Ladok-Inkubatordagar blir lunch-lunch den 20-21 april 2015 på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Den som har tips eller idéer på innehåll är varmt välkommen att höra av sig till Ulrika Ringeborn.


Status Förnyad förvaltning

Förnyad förvaltning har hittills agerat i förvaltningsorganisationens ställe i arbetet med att ta emot nya Ladok. Från 1/12 2014 tar förvaltningsorganisationen över ansvaret för förvaltning av Ladok, kravställning mot Ladok3-projektet samt stöd till lärosätena i införandet. Projektet finns kvar under första halvan av 2015 som stöd åt förvaltningsorganisationen.

Avtalet för drift och support av Ladok med ITS i Umeå har beslutats i styrelsen 23/10.

Planering pågår för fullt för acceptanstest och mottagande av Årsredovisning. Arbetet med att planera för piloternas produktionssättning av Årsredovisning har påbörjats.


Status Ladok3-projektet

Systemutveckling: En ständig kamp om resurser och prioriteringar av krav och önskemål, i alla fall om resurserna är ändliga!

Inom Ladok3-projektet ställs vi varje dag inför förfrågningar av typen ”Vi på lärosäte X skulle vilja ha funktionalitet för…….”. Ladok3-projektet har fått in många sådana ärenden i vårt ärendehanteringssystem och ofta tvingas vi lägga dem tillfälligt åt sidan. Anledningen till att vi har svårt att hantera ärendena med korta svarstider är att många av dessa önskemål (ibland kallade ”Kravönskemål”) är komplexa och kräver mer eller mindre omfattande analys och bearbetning innan de kan besvaras.

Arbetet med dessa kan ta mycket tid från våra produktägare som då måste prioritera hantering av önskemål framför utveckling av kända Måste-krav. Vi är väl medvetna om att detta kan skapa frågor om hur vi tar hand om önskemål från lärosätena men jag hoppas att det finns en förståelse för komplexiteten i det vi utvecklar. Vi kommer också att adressera frågan om önskemål till de lokala projektledarna i närtid, där kommer vi att be om stöd för hur vi kan hantera detta på ett mer tillfredställande sätt.

Just nu ligger våra fokus på att leverera funktionalitet för årsredovisning till förvaltningsorganisationen vilka sedan kommer att svara för produktionssättning. Samt att säkerställa funktionalitet för Resultathantering.

Resultathanteringsleveransen som produktionssätts under nästa år ger tillgänglighet till Ladok3-funktionalitet upp till två år tidigare än planerat.

Så här jobbar vi med förankring inom sektorn. I projektet har vi sammanlagt 36 personer som representerar 22 lärosäten med ansvar för kravställning av Ladok3. Vi har också en utsedd Expertgrupp med bred och blandad kompetens som referens när det kommer till komplexa frågor. Vidare jobbar vi med förankring genom öppna frågestunder där vi beskriver explicit funktionalitet och koncept i Ladok3. Vi skickar skriftlig information till lokala projektledare via så kallade Blänkare. Vid varje MIT-leverans, vilka sker kvartalsvis (just nu är version 5 tillgänglig för alla lärosäten), genomför vi demonstrationer av utvecklad funktionalitet samt att all känd information finns på projektets wiki. På så sätt jobbar vi med vår transparens och jag hoppas att nödvändig och viktig information når alla intressenter.

Nyhetsbrev #9 2014

Om Ladokbrevet

Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.


Ladok3 wiki

I wikin hittar du alltid den senaste informationen om exempelvis införande, miljöer och utveckling.


Gamla nyhetsbrev

Här hittar du gamla nyhetsbrev.


Dela nyhetsbrev


Tipsa oss!

Har du tips på nyheter eller aktiviteter? Kontakta projektets kommunikatör Sophia Hansson Ridman.


Ladokkonsortiet | Wallingatan 2 vån 7  111 60 Stockholm www.ladok.se

Du får detta brev för att du prenumererar på nyheter om Ladok och Ladok3.

Avsluta din prenumeration genom att klicka på denna länk och följa instruktionerna

.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!