Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen...

...till oktober månads nyhetsbrev för samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommun.


Trafikverket kommer att bygga om på bangården i Åstorp under 2015.

Miljökontoret har undersökt hur fastighetsägarnas egenkontroll i flerbostadshus fungerar.


Ombyggnad av Åstorps bangård

För att öka driftsäkerheten och se till att fler tåg kan passera Åstorp smidigare bygger Trafikverket om på bangården.

Läs mer om vad ombyggnadsprojektet innebär och hur tågtrafiken påverkas under byggtiden på Trafikverkets hemsida >>


Tillsyn av bostad och närmiljö

Under 2014 har miljökontoret genomfört en tillsynskampanj gällande fastighetsägares egenkontroll av flerbostadshus.

Miljökontoret har besökt åtta fastighetsägare och deras flerbostadshus. Innan inspektionsbesöket skickades en checklista ut till fastighetsägaren med frågor om klagomålshantering, avfallshantering, energianvändning och eventuell radonförekomst.

Sju av åtta fastighetsägare fick någon typ av anmärkning eller uppmaning att inkomma med uppgifter till miljökontoret. Uppmaningarna gällde framför allt att utföra radonmätningar eller att förbättra bristfällig avfallshantering. Majoriteten av fastighetsägarna har redovisat uppgifter till miljökontoret. Återrapportering från radonmätningar ska ske senast efter kommande eldningssäsongs slut, dvs i maj 2015. De fastighetsägare som uppmanades att förbättra avfallshanteringen har inkommit med uppgifter om detta och miljökontoret kommer nu att göra ett uppföljande tillsynsbesök.

I projektet kontaktades totalt nio fastighetsägare. En av de nio fastighetsägarna har inte gått att nå trots flera försök. Med anledning av ett stort antal klagomål på inomhusmiljön i aktuell fastighet har ett arbete med att förelägga och eventuellt vitesförelägga aktuell fastighetsägare att inkomma med uppgifter rörande egenkontrollen påbörjats. För mer information kontakta miljöinspektör Caroline Pettersson.


Åtgärder efter utsläpp på Åstorps industriområde

Prover tagna på sediment och vatten i dagvattendiket, dagvattendammen och Kölebäcken visar förhöjda värden efter utsläppet.

Den 30 september upptäckte anställda på träföretaget Södra Timber i Åstorp att impregneringsvätska runnit ut från en tank och utanför invallningen som ska fånga upp spill.

Räddningstjänsten, miljökontoret och NSVA kallades till företaget. Räddningstjänsten säkrade området så att inte mer kemikalier kunde rinna ut till dagvattensystemet och miljökontoret tog prover på dagvatten från industriområdet.

Miljökontoret har lämnat över ärendet till länsstyrelsen som bedriver tillsyn över företaget. Enligt prover på sediment i dagvattendiket och i dagvattendammen samt vattenprover från dagvattendiket, dagvattendammen och Kölebäcken är värdena förhöjda efter utsläppet.

Södra Timber har låtit muddra dagvattendiket där det var höga föroreningar samt installerat en reningsanläggning vid utloppet av dagvattendammen i ett försök att hindra förorenat vatten från att nå Kölebäcken. NSVA har försökt begränsa utsläppet från dagvattendammen till Kölebäcken.

För att minska belastningen på dagvattendammen har Skanska tillfälligt upphört med pumpning från makadammen till Kölebäcken.

NSVA planerar att rensa dagvattendammen i höst. Prover kommer att tas kontinuerligt i dagvattendammen och i Kölebäcken tills nivåerna på föroreningen är ofarliga. Miljökontoret hålls uppdaterat om hur arbetet fortgår. För mer information, kontakta miljösamordnare Anders Aronsson.


Om nyhetsbrevet

Detta är samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommuns nyhetsbrev. Vår förhoppning är att nyhetsbrevet ska visa vad som är aktuellt på enheten just nu.

Samhällsbyggnadsenheten består av tre ben; plan- och byggkontoret, miljökontoret och tekniska kontoret. Nyhetsbrevet tar upp nyheter från alla tre kontorens verksamheter.

Frågor? Kontakta: Johanna Perlau tel. 042-640 60 eller Sofie Johansson
tel. 042-640 62


Samhällsbyggnadsenheten Åstorps kommun 2014-10-17

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!