Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-10-08

 
 

Tårta

Vägledningens dag

Idag den 8 oktober är det Vägledningens dag.

Vi på Tremedia hoppas att ni firar den och sträcker på er lite extra just idag!

 


Studie- och yrkesvägledarutbildningarna
håller hög kvalitet

Universitetskanslerämbetet har gjort utvärderat av landets tre studie- och yrkesvägledarutbildningar och konstaterar att samtliga håller hög kvalitet.

Här kan ni läsa UKÄ:s beslut och yttrande.

 


Riksväljaren nu på tryck

RiksväljarenI skrivande stund befinner sig Riksväljaren på tryck. Årets arbete har varit extra viktigt då uppgifter från Skolverket dröjt. Dessutom har vårt arbete försvårats av att Skolverket lagt ner webbplatsen kursinfo.se.

Men nu är arbetet klart!

Vi har kontaktat alla skolor och utbildningar för material och information och kollat mot Skolverkets uppgifter. Vi vågar säga att informationen i Riksväljaren är den mest kompletta och aktuella samlingen av uppgifter kring dessa utbildningar som finns idag.

Leverans nästa vecka
Alla beställningar kommer att skickas från Borås under nästa vecka. Senast i början av vecka 43 kommer alla att ha fått sina kataloger. Beställer du idag så garanterar vi att din beställning skickas från Borås under nästa vecka.

Maila din order till order@tremedia.se.

Vad innehåller Riksväljaren?
Riksväljaren innehåller information om:
- Riksrekryterande utbildningar
- Fristående gymnasieskolor
- International Baccalaureate
- Spetsutbildningarna
- Estetiska spetsutbildningar
- Idrottsgymnasier - RIG + NIU

Pris (exkl. moms)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex
5– ex. 450 kr/ex
Leverans från Borås vecka 42.

Maila din order till order@tremedia.se

Läs mer om Riksväljaren.

 


Lättare att behålla studiemedel för studerande som jobbar

CSN har gjort en uppföljning av den höjda fribeloppsgränsen och konstaterar att det är betydligt fler studerande som får behålla studiemedlet när de jobbar vid sidan av studierna. Den 1 januari 2011 höjdes fribeloppsgränsen med 30 000 kronor och det är de effekterna som CSN nu har tittat närmare på. Fribeloppet har därefter höjts med 30 000 (1 januari 2014) men de effekterna har CSN ännu inte undersökt.

Förenklat är fribelopp är den gräns som studerande får ha i inkomst utan att det påverkar/reducerar studiemedlen.

Läs mer på CSN:s webbplats.

 


Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan

Skolverket har gjort undersökt vad ungdomar gör ett, tre och fem år efter gymnasiet. Värt att notera är att det handlar om ungdomar som gått i den gamla gymnasieskolan, alltså innan den reformerades 2011.

– Vår rapport visar tydligt hur viktigt det är att ungdomar lyckas i gymnasieskolan för att få jobb eller kunna studera vidare. Skolan kan göra mycket för att motivera elever att fullfölja sina studier. Det handlar om bättre stöd till elever som riskerar att hoppa av och bättre studie- och yrkesvägledning, säger Skolverkets överdirektör Helén Ängmo.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

 


Svårt för skolor att anpassa stöd till obehöriga elever

Skolverket presenterar nya uppgifter om att skolor har svårt att anpassa det stöd som elever på introduktionsprogrammen är i behov av. Mer än hälften av skolorna menar att de får för lite elevinformation vilket försvårar planeringen av den enskilde elevens fortsatta studier. Detta medför bland annat att skolor ha svårt att avgöra vilket av de fem introduktionsprogrammen som passar eleven bäst.

- Det är skolornas uppgift att stötta dessa elever, och i det arbetet har skolans studie- och yrkesvägledning en mycket viktig funktion att fylla, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!