Om brevet ser konstigt ut klicka här. 

 

 

Medlemsbrev

Oktober 2014


Ordförande har ordet

Lidande eller livskvalitet? är rubriken på den utmärkta text som sammanfattar vår ståndpunkt i foster-diagnostikfrågan och publicerades på föreningens hemsida med anledning av att det s k NIPT-testet hamnade i medialt rampljus. NIPT (Non Invasive Prenatal Test) är ett blodprov som tas på den gravida kvinnan, i vars blod man kan hitta och analysera dna från fostret och därmed upptäcka kromosomavvikelser som t ex Trisomi 13, 18 och 21. Då metoden inte innebär någon missfallsrisk kommer den med största sannolikhet att öka förekomsten av fosterdiagnostik.

Detta är inte en nyhet för oss i vår förening. Vi har mycket kompetenta medlemmar som bevakar frågan och som tillsammans med FUB t ex träffat SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) i samband med deras utredning av NIPT. Dock blev vi förvånade när en tidning skrev att en mödravårdsklinik i Göteborg redan nu skulle börja erbjuda alla mammor testet. Det var överraskande just eftersom vi vet att testet fortfarande är under utredning. Jag vill understryka att för oss är frågan, och har varit sedan länge, aktuell och bevakad med eller utan medialt fokus. Dock är det uppenbart att frågorna kring fosterdiagnostik blir allt mer angelägna. Svenska Downföreningen vill skapa medvetenhet och diskussion kring frågan: Hur hanterar man fosterdiagnostik, såväl avseende hur man erbjuder ett fosterdiagnostiskt test, som när man presenterar ett testresultat och olika följder av detta. Är tillvägagångssätten objektiva? Är språkbruket neutralt? Hur erbjuds testerna? Hur beskrivs DS? Hur hanterar man och stödjer en gravid kvinna inför de val hon eventuellt ställs inför? Upplever kvinnan att hon har ett val? Den etiska diskussionen blir också oundviklig. Vi välkomnar den, och Svenska Downföreningen är och ska fortsätta vara en självklar röst i den samhällsdebatten.

Vi kan alla ha lite Downs Syndrom är rubriken på en annan artikel som kan läsas lite längre ner här i medlemsbrevet. Artikeln presenterar forskning kring möjligheten att alla människor kan bära på celler med tre kopior av kromosom 21. Intressant förstås och ytterligare något som pekar på faran av att stoppa människor i olika fack utifrån en diagnos. Sant eller inte, så konstaterar jag att alla vi i vår förening på ett eller annat sätt ”har lite Downs Syndrom”; i familjen, genom våra arbeten eller bland våra vänner. Vår förening finns för att verka för att människor med DS genom livet, ska ha samma möjligheter och rättigheter som andra människor. Det finns många olika sätt att arbeta för detta. I nätverken ordnas picknickar, föräldraträffar, simläger, danskurser, föreläsningar mm. Våra viktiga nätverk finns över hela landet, och jag vill passa på att hälsa våra två senaste; Kalmar och Södermanland varmt välkomna.

Nätverken kan också vara den så viktiga första kontakten med en annan familj som ”har lite Downs Syndrom”. Under våren och sommaren har jag pratat med familjer som antingen väntar barn med DS eller som just fått barn med DS. Deras cirklar har rubbats, glädje har blandats med sorg, oro, chock, och de har - så som jag upplevde det - en förtvivlad längtan efter att få svar. Hur kommer det att bli? För mig? För mitt barn? För storebror? Hur blir det med skola, arbete, familj? Kommer vi någonsin kunna resa bort? Jag tror att många som hamnar i kris idag försöker hitta svar på nätet. Man googlar och googlar, hamnar på chat-sidor, ramlar på en facebook-grupp, wikipedia mm . Fast man egentligen vet att svaren inte finns där. Snarare väcks ännu fler frågor. -Hjälp ska mitt barn ha en jättekonstig cykel? -Hjälp hur länge kommer mitt barn ha blöjor?!. För en förälder med ett nyfött barn tror jag att det allra bästa är att träffa en annan familj som ”har lite Downs Syndrom”. Efter ett tag. För allra först ska man kanske, OM man kan, bara logga ur och ”googla inåt”. Vad känner jag? Vad vill jag om jag skalar bort allt utanför mig själv? Vad känner jag då? Då kan det faktiskt kännas enklare. Det kanske inte är så svårt ändå: Ett barn, att älska och som kommer älska mig.

I förra veckan hamnade som sagt en av våra arbetsgruppsfrågor i rampljuset. Vi behöver flera arbetsgrupper, som sköter den långsiktiga bevakningen av frågor av extra vikt för oss. Här behövs ni, kunniga, engagerade medlemmar som kan bidra till att vi kan vara en stark och seriös röst i samhället, i frågor kring arbete, utbildning, medicin, etik. Sånt som är viktigt för alla människor blir extra viktigt för oss som verkar för en grupp som inte kommer ha det riktigt lika lätt som majoriteten. Vårt engagemang är förstås religiöst och partipolitiskt obundet och utgår ifrån föreningens mål; att verka för att människor med Downs Syndrom ska ha samma möjlighet till delaktighet och valfrihet som andra.

Till sist vill jag slå ett slag för demokratin i vår förening och påminna alla medlemmar om vårt yttersta beslutande organ; årsmötet. Vårt nästa årsmöte inträffar lördagen den 25 april 2015 i Stockholm. Självklart hoppas jag att så många medlemmar som möjligt deltar i årsmötet, debatterar, voterar och tycker till. Väl mött då om inte förr!

Soliga hösthälsningar från
Maria H af S-Lindhoff, ordförande


Innehåll i detta medlemsbrev:

  • Uppskattade teckenläger på Västanvik
  • Vill du resa till World Down Syndrome Congress i Indien 2015?
  • Föreslå pristagare till UPP 2015
  • Mormorsgruppen i Västra Götaland
  • Forskning för bättre hälsa
  • Alla kan vi ha lite Downs syndrom
  • Föreläsning om Downs syndrom och pubertet
  • Inspiration och teater på turné
  • Höstlovsteater med Nätverk Stockholm
  • Kognitionsforskningens betydelse
  • Medlemsbrev innehåll

Uppskattade teckenläger på Västanvik

Varje år arrangerar Svenska Downföreningen läger för sina medlemmar. I sommar hölls två mycket uppskattade teckenläger på Västanviks folkhögskola i Leksand.
Läs mer...


Vill du resa till WDSC i Indien 2015?

Svenska Downföreningen lottar ut en resa till World Down Syndrome Congress i Indien 2015, till en vuxen person med Downs syndrom och hans/hennes ledsagare. Syftet är att personer med Downs syndrom från Sverige skall få träffa personer med Downs syndrom från andra länder, och få inspiration och nya idéer. Nu kan du anmäla dig till lotteriet. Läs mer..


Föreslå pristagare till UPP 2015

Nomineringsperioden, tiden när man kan föreslå pristagare till UPP 2015, pågår från 1 oktober till 30 november 2014. Det ena priset är till en person med Downs syndrom som genom praktisk handling visar initiativförmåga och vilja att utveckla sig själv samt banar väg för andra. Det andra priset tilldelas en person som har stor betydelse för att personer med Downs Syndrom blir accepterade som fullvärdiga samhällsmedborgare och lyfter fram möjligheterna som finns för personer med Downs Syndrom. Läs mer..


Mormorsgruppen i Västra Götaland

Nätverk Västra Götaland har en Mormorsgrupp. Deltagarna i gruppen har en sak gemensamt: de är alla mormor till ett barn med Downs syndrom. Gruppen träffas regelbundet och utbyter erfarenheter kring sina barnbarn, stöttar och utvecklar varandra, är engagerade i olika aktiviteter, lär sig tecken som stöd och bara har roligt. Läs hela vårt reportage om mormorsgruppen här.


Forskning för bättre hälsa

Två forskare vid Högskolan i Kristianstad, Gerth Hedov och Ann-Christin Sollerhed, genomför en studie om fysisk aktivitet för bättre hälsa för barn med Downs syndrom. Om ditt barn är 8-18 år vill forskarna gärna komma i kontakt med dig. Läs mer här (pdf)


Alla kan vi ha lite Downs syndrom

Enligt Maj Hultén, professor i medicinsk genetik, är det troligt att alla människor har några celler med tre kopior av kromosom 21. Ständigt förbättrade analystekniker har visat att vår arvsmassa är mycket mer föränderlig och dynamisk än man ansåg för bara några år sedan. T21 mosaicism delas av de flesta, om inte alla, i den allmänna befolkningen. Läs mer...


Downs syndrom och pubertet

Vad händer ”i kroppen och knoppen” vid puberteten? Vad är viktigt att veta och hur kan man få hjälp och stöd? Onsdagen den 12 november kl 13-16:30 arrangerar Karolinska Universitetssjukhuset i samarbete med Svenska Downföreningen en föreläsning om puberteten och Downs syndrom. Föreläsningen är avgiftsfri. Anmälan senast 24 oktober. Läs mer..


Inspiration och teater på turné

Glada Hudiks turné med egna tolkningen av "Trollkarlen från Oz" rullar vidare, och innan utvalda föreställningar har föreningens lokala nätverk inspirationsträffar där Pär Johansson medverkar. Man kan gå på inspirationsträffen utan teaterbiljett och utan att vara medlem: Göteborg (6/10), Karlstad (20/10), Malmö (24/10), Linköping (3/11) och Stockholm (17/11).


Höstlovsteater med Nätverk Stockholm

Nätverk Stockholm har reserverat biljetter till premiären av Djungelboken på Maximteatern, söndagen den 26 oktober klockan 15.00, och du ser den till det subventionerade priset 50 kronor per biljett.
Du anmäler dig här.


Kognitionsforskningens betydelse

Onsdagen den 15 oktober kl 22-23 ger amerikanska LuMind ett kostnadsfritt webinarium om forskningens betydelse för personer med Downs syndrom: A Decade of Discoveries and a Cognition Research Update, Connecting the DS Community with Researchers och A Community Collaborating to Promote Research. Läs mer..  


Medlemsbrevets innehåll

Om du har förslag på innehåll till föreningens medlems-brev kontakta Johanna Hjortman på kansliet, johanna.hjortman@svenskadownföreningen.se.
Det kan vara förslag på personer som du tycker att vi borde intervjua, artiklar som vi borde skriva eller annan information som du skulle vilja läsa om.


Tillsammans blir vi en stark röst i samhället som verkar för
att
människor med Downs syndrom ska ha samma
möjlighet till delaktighet och valfrihet som andra.

KUNSKAP - GEMENSKAP - MÖJLIGHETER

Följ oss på sociala medier:
Facebook   Instagram   Twitter


www.svenskadownforeningen.se

Kunskap - Gemenskap - Möjligheter

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!