Nyhetsbrevet

Nr 6, september 2010


1. Ny medarbetare på Skånes hembygdsförbund!

Den 15 september börjar Maria Casagrande hos oss som hembygdskonsulent. Maria är etnolog och har tidigare arbetat på Kulturen i Lund med en studie av Sjöbo i förändring, Smålands museum (arbete med hembygdsföreningar i Kronobergs län) samt Nordiska museet. Senast kommer hon från IKEA där hon administrerat en webbaserad databas. Hos oss kommer hon att arbeta med tyngdpunkt på samlingar, utställningar, kurser, IT-användande samt uppdatera förbundets hemsida. Maria kommer att ha sin kontorsplats i Lund. Varmt välkommen Maria!!


2. Ballingstorpsdagen 2010

Den 5 september, kl 11-16, är det dags för den tredje Ballingstorpsdagen och ni är såklart varmt välkomna dit! Vi ska inviga den nya natur- och kulturstigen kl 13.00, premiärvandra längs denna, följa med på en trädvandring kl 14.30, lyssna på 1600-talssånger framförda av Chim con Brio, tälja i trä, lära oss att bygga skiftesverk, åka hästskjuts, prova gamla lekar eller varför inte bara köpa en burk ballingstorpshonung och ta en fika med hembakat kaffebröd? På Ballingstorpsdagen finns något för alla. Arrangemanget ingår i Göingedagarna som anordnas av Östra Göinge kommun, se http://www.ostragoinge.se/Bygga--Bo/GoingeDagarna-2-5-september/


3. Höstens kurser och temadagar från Skånes hembygdsförbund

Förenings- och styrelseutveckling

Hur blir man en bättre styrelse? En bättre valberedning? Hur kan vi utveckla föreningsarbetet? I samarbete med Studiefrämjandet erbjuder Skånes hembygdsförbund hösten 2010 en kurs fördelad över tre kvällar, tre timmar per tillfälle. Det handlar om styrelsens och valberedningens arbete, att arbeta mot tydliga målsättningar, hur man får med fler aktiva, beslutsgång, arbete i kommittéer, kontakten med medlemmarna, formulera ideella uppdrag, kunskapsöverföring inom föreningen etc.

Kursen leds av Lisbet Lindskog som i många år arbetat med föreningsfrågor, bl. a. inom Studiefrämjandet. Från Skånes hembygdsförbund deltar Olavi Olson. Arbetet tar upp både nuläget och framtiden. Mellan kurstillfällena blir det uppgifter att lösa gemensamt.

 
Kurstid: Hösten 2010

Kursen genomförs när vi har minst 10 deltagare. Max 3 deltagare/förening.

Anmälan till: Pia Sander, 046-158073 eller pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Kostnad : 450kr/person inkl material och fika.

 

Konsten att skriva sin förenings historia

Måndag 8 nov, kl 13.30-16.30, Arkivcentrum Syd, Lund. Historikerna Lars Ekdahl och Lars Berggren ger råd och erfarenheter om hur man skriver om den egna, lokala verksamheten.

Samarrangemang med Skånes Arkivförbund.

Anmälan till: Pia Sander, 046-158073 eller pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Se http://skanearkiv.se/pdf/autumnht10webb.pdf för fler kurser och föreläsningar.

 

Höstmöte – skjuts upp

I enlighet med styrelsens framtidsproposition så ska ett höst- och ett vårmöte hållas på något aktuellt tema. Temat för första höstmötet är Att dokumentera samtiden. Det blir föreläsningar och gruppdiskussioner på detta tema: konkret, handfast och anpassat till medlemsföreningarnas verksamhet. Höstmötet skjuts fram till senare på hösten. Vi återkommer med plats, tid och datum.


Vi har också kurser i Hembygdsportalen – bygg en hemsida och Introduktion till föremålsvård som stående erbjudanden.


4. Skånes hembygdsförbunds hemsida

För närvarande sker få uppdateringar på vår hemsida. Det beror på att ingen på kansliet kan arbeta med hemsidan sedan Ingela Frid slutade, men hav tålamod, i och med att Maria Casagrande börjar så kommer vår hemsida att vakna till liv igen.
 

5. Dubbletter av årsböcker

Tack alla ni föreningar som skickar era årsböcker till oss! Framöver behöver ni bara skicka en bok till Lund, på kontoret på Regionmuseet i Kristianstad finns inte längre plats för fler böcker.


6. Rapport från Försäkringskonferensen i Falun


Visste du att 2 av de 8 kr som föreningen betalar i medlemsavgift till Sveriges hembygdsförbund avsätts till Hembygdsförsäkringen? Dessa pengar kan snabbt tjänas in om man nyttjar möjligheten att söka bidrag enligt nedan.

Vid vårens konferens hade Skånes hembygdsförbunds representant, Ingegerd Hagelin, med sig frågan om husbocksförsäkringen som diskuterats vid våra kretsmöten. Husbocksförsäkring ingår inte vilket är ett problem i södra delarna av landet. Halländska hembygdsrådet (förbundet) stöder Skånes hembygdsförbund som vill få med en sådan i försäkringen. Hembygdsförsäkringen har nu med frågan på sin agenda i förhandlingen med Anticimex.

Nya broschyrer finns att beställa; Skadeförebyggande arbete, Hyresavtal- att tänka på inför uthyrning av hembygdsgården, Nyttjanderättsavtal- att tänka på då föreningen hyr sin hembygdsgård, Systematiskt brandskyddsarbete- lagen om skydd mot olyckor, Regelbunden översyn- ur säkerhets- och underhållssynpunkt samt den allmänna foldern om försäkringen och premier då man höjer säkerheten i hembygdsgården.

Glöm inte bort att kampanjen Så skyddar vi kulturarvet har förlängts. Bidrag till skadeföre­byggande åtgärd med 50 % av kostnaden men maximalt 2 000 kr per förening lämnas också under 2010 och 2011, så länge de avsatta pengarna räcker. Skadeförebyggande åtgärd kan vara en så enkel sak som att köpa brandvarnare, filt och brandsläckare. Har man några hus att vårda i sin förening så har man snabbt kommit upp i maxbeloppet!

Restvärdesräddning presenterades på försäkringskonferensen i Falun. I händelse av brand bör alla föreningar ställa sig frågan; vad räddar vi i första hand när det brinner? Detta meddelas till brand­kåren. Se http://www.raa.se/rvr ”Handbok i katastrofberedskap och restvärdesräddning (RVR)”


7. ...mer Hembygdsförsäkring

Ansvarsförsäkringen

En ansvarsförsäkring ingår i grundförsäkringen som omfattar alla föreningar som är medlemmar i Sveriges Hembygdsförbund. Ansvarsförsäkringen gäller för sak- eller personskada som funktionär eller arbetstagare på uppdrag av föreningen orsakat tredje man.

Försäkringsbolaget utreder skadeståndsfrågan, förhandlar med den skadedrabbade och utbetalar skadeståndet. Självrisken är 10 procent av basbeloppet vilket i dagsläget blir 4 200 kr.

Ansvarsförsäkringen gäller för all verksamhet föreningen bedriver men inte för skador orsakade genom åkgräsklippare, bilar, båtar, tåg och flyg. Tilläggsförsäkring såsom trafik- eller båtförsäkring behöver tecknas. Den gäller inte heller för omfattande byggverksamhet. Tilläggsförsäkring för miljöansvar och byggherreförsäkring behöver här tecknas för att inte föreningen skall riskera att bli skadeståndsskyldig. I försäkringsvillkoren (se http://www.hembygd.se/index.asp?lev=8334 ) finns den fullständiga beskrivningen av försäkringsomfattning och undantag.


Uppdatera försäkringen

En påminnelse om att den uppdaterade försäkringsteckningen måste göras även om ingen förändring skett och att den skall vara insänd senast den 30 /9.

Har ni frågor kontakta Hembygdsförsäkringen, Östra Långgatan 30A, 432 41 Varberg, hembygdsforsakringen@hembygd.se , Tel 0200-22 00 55.


8. Slöjdläger i Näsum

Den 10 augusti fick 18 barn från Näsum prova olika hantverk på Godsmagasinet. På programmet stod snickra fågelholk, arbeta i lera, göra luffarslöjd samt lära sig nåltovning. Dessutom grillades korv, man fick prova gamla lekar och höra en och annan sägen berättas. Arrangörer var Näsums hembygds- och fornminnesförening i samarbete med Skånes hembygdsförbund. Detta var det andra slöjdlägret som anordnats inom ramen för Slöjd- och hembygdsprojektet, ett samarbete mellan hembygds- och hemslöjdsförbunden i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Slöjdlägret avlöpte alldeles lysande, se  http://www.kristianstadsbladet.se/bromolla/nasum/article1199309/Saring-ska-en-faringgelholk-spikas.html

Är er förening intresserad av att anordna slöjd- /hantverks- eller fritidsaktiviteter för barn och unga? Ta kontakt med Jan Olofsson på tel 046-158072 eller jan.olofsson@skaneshembygdsforbund.se


9. Hembygdens helg och konferens om hembygdsgårdar


I förra Nyhetsbrevet berättades om Hembygdens helg på Historiska museet i Stockholm 23-24 oktober. I anslutning till detta hålls den 22 oktober en konferens om hembygdsgårdar på Skansen i Stockholm. Arrangemanget genomförs av Sveriges hembygdsförbund i samarbete med Riksantikvarieämbetet och Skansen. Målsättningen är att fokusera på hembygdsgårdarnas roll i dagens samhälle. Anmälan och frågor till Maja Flygt, 08-345511 eller maja.flygt@hembygd.se


10. Naturguidningar 2011

Länsstyrelsen ger årligen ut en Naturguidningsbroschyr där man kan anmäla alla möjliga publika aktiviteter ute i naturen. Den finns i både pappers- och hemsideform, se 2010 års upplaga: http://www.lst.se/skane/naturen_i_skane/Natur_och_vattenvard/Naturguidning_i_Skane_start.htm .

Om man vill vara med i denna broschyr/kalender 2011, så hör av er till Maria Sandell, Länsstyrelsen, 040-252231 eller maria.sandell@lansstyrelsen.se senast den 15 september.

Alla uppgifter om datum, tid, plats och aktivitet ska vara inlämnat till henne senast 15 oktober.


11. Skioptikon sökes

Fjälastorp-Stubbarps byaförening söker en skioptikon för visning av äldre undervisningsbilder som ingår i deras skolsamlingar. En skioptikon är en gammal form av projektor för glasbilder. Råkar du ha en sådan över? Ta kontakt med Ann-Sofie Hansson, 042-335246.


12. Bygdemål

Allan Nilsson från Lyngby har ägnat mycket tid åt att bevara sitt bygdemål både genom böcker, artiklar på bygdemål samt föredrag och kåserier. För de som ”e fårrviddna po ditta”, ta en direkt kontakt med Allan på telefon 040-967330.


13. Lerkurs på Bondrumsgården Albo härad.

En kurs i traditionella lertekniker ges på Bondrumsgården i Albo härad den 11 september kl 09-15.

Arrangör är Albo härads hembygdsförening i samarbete med Knadriks Kulturbygg. Under dagen får deltagarna prova på att älta lera, tillverka lersten, lerklina samt putsa med lerbruk. Inga förkunskaper krävs. Anmälan görs till Albo härads hembygdsförenings ordförande Kenneth Olsson, tel: 0706-297500 alternativt via kvasa@osterlen.tv. Information om kostnad fås av Kenneth och om kursinnehåll av Karl-Magnus Melin, tel: 044-73305 norup125@hotmail.com .


Om Nyhetsbrevet

Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Nyhetsbrevet sammanställs av Jan Olofsson. Har Du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Jan på tel 046-158072 eller jan.olofsson@skaneshembygdsforbund.se

 
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet, hämta evenemangskalendern med föreningarnas kulturarrangemang i hela Skåne eller beställa böcker? Allt detta finns på vår hemsida. Välkommen in på: http://www.skaneshembygdsforbund.se
 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!