Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

NYHETER

Reningsprocess säkerställs med miljövänlig spont

Reningsprocessen i lakvattendammen vid Tekniska verken, Linköping hotades av tillströmning från närliggande vattendrag. AQVIS Miljöspont säkerställer att dammvattnet rengörs.  

Tätkärna Tekniska verken, Linköping
Tätkärna Tekniska verken, Linköping

Lakvattendammarna vid Tekniska verken i Linköping har som främsta uppgift att rena lakvattnet från Gärstad avfallsanläggning. Men periodvis har närliggande vattendrag högre vattenspegel vilket lett till inläckage av dagvatten i dammen. Genomströmningshastigheten i dammen ökade och reningsprocessen försämrades.

AQVIS Miljöspont användes för att skapa en tätkärna och hindra att dammvattnet späddes ut med dagvatten. För att de förorenade partiklarna ska hinna sjunka till botten och inte spridas, krävs en viss tid medan vattnet vandrar genom vad som kan liknas vid en labyrint. Genomströmningshastigheten säkerställdes genom att sätta AQVIS Miljöspont som markspont 260 meter. För att stoppa ytvatten ännu effektivare skapades en landhöjning på nästan en meter över den tidigare marknivån, genom att valla upp schaktmassor på ömse sidor om den uppstickande sponten (se bilder).

Projektet stötte på utmaningar. Tidigare byggda rondells bärighet hade säkerställts med att stor sprängsten hade tippats på en sträcka av 58 meter på 6 till 8 meters djupt i gamla lertäktens botten. Detta bidrog till att dagvatten lättare tog sig igenom till lakvattendammen och behövde ersättas med lerblandad schakt. Uppgrävningen resulterade i att miljösponten fick sättas på ett varierande djup på 5 till 8 meter. Ett arbete som försvårades av ett högt vattenstånd som höll sig i höjd med markytan på schakthålet.

Tomas Svärd, VD på AQVIS Miljö AB, kommenterar:

- Vi är mycket nöjda med hur utmaningarna i projektet hanterades, framför allt genom det goda samarbete som fanns. Utan montageentreprenören Karl Magnus Pettersson, Skogsby Entreprenad, och hans medhjälpare Ove Karlsson hade det inte varit möjligt. Vi har också haft ett gott samarbete med beställaren Tekniska verken i Linköping.

Utmaningen med stigande vattennivåer och en ökad miljömedvetenhet innebär att Svärd tror på fler liknande projekt i framtiden.

- Förfrågningar har ökat vad gäller uppdrag med tätkärnor för att förhindra oönskad vattenrörelse i marken och förebyggande av översvämningar. Vi ser att det finns stor utvecklingspotential vad gäller området. Projektet med Tekniska verken är ett bra exempel då marksponten gör nytta åt två håll. Före spontning läckte dagvatten in i lakvattendammen. Under andra perioder av året har istället lakvattenet läckt in i dagvattnet, beroende på vilken vattenspegel som legat högst.

Läs mer och se video och bilder från projektet här>>

Läs mer om AQVIS Miljöspont som markspont/tätkärna här>>

Lakvattendammen och fabriken, Tekniska verken Linköping
Lakvattendammen och fabriken, Tekniska verken Linköping
Kring den uppstickande miljösponten vallades schaktmassor upp, Tekniska Verken Linköping
Kring den uppstickande miljösponten vallades schaktmassor upp, Tekniska verken Linköping

VTI Transportforum 30 år

VTI Transportforum, 2013, Tomas Svärd, AQVIS Miljö AB
VD Tomas Svärd demonstrerar AQVIS Miljöspont på VTI Transportforum, 2013

Den 9-10 januari hölls  Nordens största årliga konferens för transportsektorn Transportforum i  Linköping. AQVIS Miljöspont var på plats och tog del av 30-årsjubiléet.

Jubiléet erbjöd 536 föreläsare och cirka 1700 deltagare slöt upp i festligheterna. Prisutdelning skedde i bland annat kategorierna Stora trafiksäkerhetspriset, Årets leverantör och Årets entreprenör.

Stora trafiksäkerhetspriset gick till VTI-forskaren Anna Anund för det EU-drivna projektet Safeway2school, ett projekt som har som mål att hålla skolbarn säkra under hela resan till skolan. Årets leverantör blev Ford för framtagningen av SYNC, ett system som hindrar förarna att distraheras vid textmeddelande genom att förvandla text till tal. Slutligen gick priset Årets entreprenör till Närkefrakt, första företaget i världen som i syfte att bidra till trafiksäkerheten har certifierats med ISO-standarden 39001 vilket gäller systematiskt trafiksäkerhetsarbete.

Läs mer om Transportforum här>>


Kom och diskutera hur AQVIS Miljöspont kan göra skillnad för er

Geotekniska föreningen anordnar den 7 mars Grundläggningsdagen på TALK, Stockholmsmässan i Älvsjö. Varmt välkommen att besöka vår monter nummer 8 för att ställa frågor och diskutera.

Läs mer om AQVIS Miljöspont här>>

Läs mer om grundläggningsdagen här>>


Luftföroreningarnas väg till sjön

Luftföroreningars väg till sjön

Vet du hur luftföroreningar sprider sig till dagvattnet? Peder Eneroth på FlexiClean har ställt frågan till flera och ofta fått en fundersam tystnad till svar.

Svaret; Dagvatten fångar upp de luftföroreningarna som når marken, men det går inte genom något reningsverk.

Eneroth menar att det råder missförståelse gällande hur dagvattnet hanteras.  Att människor förutsätter att det som rinner ner i brunnar går vidare till reningsverk. Så är inte fallet. Istället rinner föroreningarna ner i brunnar och diken, som sedan forslas vidare till sjöar och vattendrag.

Nya Vattendirektivet från EU börjar gälla 2015 och innebär stränga kriterier.  Bland annat ska vattenkvalitén förbättras där den inte är god, och utsläpp av skadliga ämnen ska förhindras.

Läs mer om Vattendirektivet här>>

Läs hela artikeln med Eneroth på Rent Dagvatten>>


Det blev inga klappar i år

- vi valde att stötta unga med cancer

Stolta sponsorer till Ung Cancer 2013

Dela nyhetsbrevet

Dela nyhetsbrevet på FacebookDela på LinkedInDela på Twitter

Har du något intressant att berätta och vill synas här?

Då är du varmt välkommen att kontakta camilla@aqvis.com


Vi har flyttat!

AQVIS Miljö har bytt webbadress till

www.aqvis.com

Detsamma gäller mailen.

Glöm inte uppdatera er kontaktinformation


AQVIS Miljöspont

Erbjuder lösningar för

• väggelement vid dagvattenhantering, dammbyggnation

• byggnation av eftergivliga bullerskärmar

• reparation/nybyggnad av kaj och pir

• markspont, kantförstärkning och hantering av infekterade material

Läs mer om projekt på vår webbsida>>

AQVIS Miljö är en del av Rent Dagvatten

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.