Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-09-22

 
 

Material om Vuxenutbildning

VuxenutbildningTillsammans med studie- och yrkesvägledare Liselott Lidström har vi tagit fram ett material bestående av två A4-sidor för Vuxenutbildningen.

Här kan du ladda ner det och använda det fritt i ditt arbete.

Vuxenutbildning_2014

Tack för hjälpen Liselott!

 


Deltagare på folkhögskolor kan inte antas till polisutbildningen

Folkbildningsrådet ser allvarligt på att deltagare från folkhögskolor inte längre kan antas till polisutbildningen. Kritiken mot beslutet har framförts till Rikspolisstyrelsen och information om ärendet har lämnats till Regeringen.

Folkhögskoledeltagare som formellt är behöriga till polisutbildningen kan inte antas på grund av att Rikspolisstyrelsen fattat beslut om att endast gymnasiebetyg ska användas som urvalsgrund.

- Vi anser att studerande på folkhögskola ska ha samma möjlighet att söka polisutbildningen som man har till högskoleutbildningar enligt högskoleförordningen. Folkhögskolans deltagare kan också bidra till en bredare rekrytering till polisyrket, säger Britten Månsson-Wallin, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

Läs mer på folkbildningsrådets webbplats.

 


Riksväljaren i år extra viktig

RiksväljarenArbetet med årets Riksväljare fortsätter med full fart. Ju mer kontakt vi har med skolorna ju mer inser vi att det skett stora förändringar.

Vi lägger ner ett omfattande arbete med att kontaka skolor och kontrollera uppgifter mot såväl Skolverket som verkligheten. I år hoppas vi på att kunna leverera en Riksväljare som kan hjälpa många att hitta rätt i utbudet av utbildningar med riksrekrytering, spetsutbildningar, estetiska spetsutbildningar, International Baccalaureate, Idrottsgymnasier samt Fristående gymnasieskolor (kedjor och enstaka).

Läs mer om Riksväljaren.

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex
5– ex. 450 kr/ex
Maila din beställning till order@tremedia.se.
Riksväljaren har beräknad leverans vecka 42.

 


Statsbidrag för att utveckla lärandet på arbetsplatsen

Under hösten 2014 kommer det finnas olika statliga bidrag som kan sökas för de som vill utveckla lärandet på arbetsplatsen.

- Statsbidrag till utveckling av APL kan sökas av arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, organisationer gemensamma för arbetsgivare och arbetstagare samt intresseorganisationer för näringslivet.

- Statsbidrag för yrkesintroduktionsavtal kan sökas av arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer.

Skolverket har också fastställt vissa krav för att få statsbidrag till den handledarutbildning som hör till gymnasial lärlingsutbildning

Mer information om respektive statsbidrag finns här:
APL

Yrkesintroduktion
Handledarutbildning

 


Granskning visar brister i kommuners ansvar för unga

Skolinspektionen har granskat hur 31 kommuner lever upp till det kommunala informationsansvaret och i drygt hälften av de kommuner som ingått i granskningen finns det ungdomar som riskerar att falla mellan stolarna och därmed inte får det stöd från samhället som de kan ha behov av.

Läs mer om granskningsresultatet på Skolinspektionen webbplats

 


Undersökning av svenska högskolors karriärvägledning av utländska studenter

En internationell undersökning som startar den 1 oktober ska ge svar på hur svenska högskolor tar hand om sina internationella studenters övergång till den svenska arbetsmarknaden.

Det internationella forskningsprojektet leds av den tyska stiftelsen för integration och migration (SVR) och deltagande länder är Tyskland, Nederländerna, Kanada och Sverige. SVR samarbetar med UHR och motsvarande i övriga länder.

Läs mer på UHR:s webbplats.

 


Sökande med utländsk utbildning kan söka till högskola utan förhandsbedömning

UHR förtydligar att en sökande med utländsk utbildning INTE behöver ha en förhandsbedömning från UHR för att anmäla sig till kurser och program på högskolenivå. Bedömningen görs i samband med anmälan.

Handläggningstiden för ett ärende är för närvarande 4 månader, man kan i vissa fall ta mellan 6-9 månader. Orsaken till väntetiden är att antalet ärenden i år har ökat med 30 % jämfört med 2013.

Mer viktig information kring detta finns på UHR:s webbplats.

 


Samtala - Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld

SAMTALA - VÄGLEDNING FÖR FRAMTID OCH KARRIÄR I EN KAOTISK VÄRLDSamtala är en bok för alla som ser det individuella samtalet som ett arbetsredskap och för dem som samtalar mycket i sin profession.

Undertexten Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld leder tankarna till personlig utveckling och det är precis vad den handlar om.

Teorier och modeller
Boken går på ett pedagogiskt och strukturerat sätt igenom teorier och metoder inom vägledningsområdet – både historiskt och idag. Författaren försöker, med sin egen erfarenhet i bagaget, att knyta ihop detta på ett sätt som beskriver vägledningens utveckling och ger sin personliga syn på hur man kan arbeta med samtalet som arbetsredskap.

Träningspass” och ”Idé”
Varje teori/metod presenteras med en eventuell modell och grundlig genomgång. Under rubrikerna ”Träningspass” och ”Idé” försöker författaren sedan konkretisera teorierna och metoderna och hjälpa läsaren att applicera kunskapen i sin egen yrkesutövning. På detta sätt vill författaren förmedla kunskaper som kan vara värdefulla för alla professionella samtalsledare.

Etappmodellen
En stor del av boken ägnas åt författarens egen vägledningsmodell – Etappmodellen. Här ses samtalet som en pyramid som innehåller 10 olika etapper; Välkomnande, Varmprat, Ramar, Syfte, Nuvarande situation, Se mer än vanligt, Önskad situation, Aktiviteter, Utvärdering och Avslutning.

Författaren presenterar dessa etapper utifrån tre olika ”vägledningstyper”. Dessa är ”Processvägledaren”, ”Konstruktivisten” och ”Coachen”. Presentationen innehåller dialoger och genom att använda dessa ”vägledningstyper” vill boken belysa olika delar av samtalet och hjälpa läsaren ”att nå längre” i sin profession.

En personlig bok
Boken är intellektuellt rörlig och inte strikt akademiskt skriven. Författarens alla reflektioner och idéer ger den en spänst som man inte så ofta finner i facklitteraturen. Mycket handlar om att få samtalspartnern att se mer än vanligt för att därför kunna förstå och nå längre in i den ovissa framtiden, gränsande till kaos.

Samtala adderar värde till såväl professionsutbildningar, kompetensutveckling som till dem som vill utveckla sin egen samtalskonst.

Leif AndergrenFörfattaren
Leif Andergren är fil.mag och har studie- och yrkesvägledarexamen och gymnasie­lärar­examen i samhällskunskap och historia. Leif har bred arbetslivserfarenhet inom vägledning och ledarskap och är sedan tio år tillbaka verksam vid Malmö högskola. Leif har arbetat med interkulturella frågor både i Sverige och utomlands.

Idén till boken föddes under en utlandstjänstgöring i Fiji. Boken handlar om den mogna insikten i att alla människor har förmåga att hantera sin situation; ibland med stöd av en vägledare eller en vis person som lärt känna sig själv.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

----------------------------------------------------

Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 256
ISBN: 978-91-981878-0-9

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex. 475 kr/ex

Leverans inom en vecka.
Maila din order till order@tremedia.se

 


Ladda ner Programväljarens elevarbetsfolder

Elevarbetsfoldern är ett arbetsmaterial för dig som är studie- och yrkesvägledare och bör användas tillsammans med Programväljaren. Materialet är tänkt att delas ut till eleverna för att hjälpa dem att orientera sig i Programväljarens och gymnasieskolans innehåll.

Elevarbetsfoldern består av fyra sidor med uppgifter om gymnasieskolan och dess utbildningar. Du får fritt ladda ner, skriva ut och kopiera den i det antal exemplar du önskar för ditt arbete med eleverna. Till foldern hör även ett dokument med vägledande svar.

Elevarbetsfolder (646.48 kB)

Elevarbetsfoldern Programväljaren: Vägledande svar (181.57 kB)

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!