Nyhetsbrev 2 –
Patientens Ställning

Ny patientlag ska stärka patientens ställning

I början på sommaren antog Riksdagen den nya Patientlagen. Lagen börjar gälla den 1 januari 2015. Patientens ställning ska stärkas och patientens integritet, självbestämmande och delaktighet ska främjas. Lagen innebär att den nuvarande informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas.

Läs mer om Patientlagen

Generiska mallar i samtliga vårdprogram om Kontakt-sjuksköterska i cancervård och Min vårdplan 

Under det senaste året har ett omfattande arbete pågått med nationella överenskommelser. Den nationella samverkansgruppen ”Kontaktsjuksköterska/Min vårdplan” är en genomförandegrupp som har varit motorn i detta arbete. Sedan mitten av 2013 och fram till halvåret 2014 finns följande generiska texter beslutade av RCC i samverkan, att ingå i samtliga nationella vårdprogram: 

Min vårdplan (förkortas mvp) är benämningen på det som angavs i den nationella cancerstrategin att ”En individuell skriftlig vårdplan ska tas fram för varje patient med cancer.”

Kontaktsjuksköterska inom RCC Syd


Uppdrag och samordnare


Idag finns inom RCC Syd samordnare för kontaktsjuksköterskor i 19 patientprocesser.

Dessa samordnare är nära samarbetspartners i ”RCC-byggandet” och länken in och ut från RCC till de kontaktsjuksköterskenätverk som finns för processerna.

Samordnarna tar tillsammans med processledare fram det diagnosrelaterade uppdraget, som idag finns för drygt ett 10-tal processer. Verktyget för detta arbete är mallen: ”Kontaktsjuksköterska RCC Syd för patientstöd, patientkoordinering och utveckling av patientprocesserna”

Resultat från kartläggning av kontaktsjuksköterskans uppdrag, utbildning och erfarenheter
Kontaktsjuksköterskans erfarenheter och utbildningsbakgrund och uppdragets patientcentrerade kriterium under 2013-2014 har kartlagts och pågår allt eftersom ”nya” kontaktsjuksköterskor tillkommer. 140 kontaktsjuksköterskor har svarat. Såväl styrkor, utmaningar som förbättringsområden framkommer från kontaktsjuksköterskornas svar. Ta del av några resultat här 

Kontaktsjuksköterskans utbildning, regionala och nationella samarbeten

”En dag om kontaktsjuksköterskan” den 23 januari handlade i år om att ta del av de förbättringsarbeten som togs fram i kontaktsjuksköterskans utbildning samt illustration av Min vårdplan. Utbildningen var ett samverkansprojekt mellan RCC Syd och Väst under 2013 och utbildningen omfattade 30 hp.

Läs reportaget från dagen och utbildningens upplägg. 

Utbildningar hösten 2014

I juni genomfördes en första regional träff med regionens högskolor och universitet om kontaktsjuksköterskans utbildning och kompetensförsörjning och de behov som finns inom vår region. 
Ta del av informationen här


För att säkerställa kontaktsjuksköterskans funktion har RCC i samverkan tagit fram en mall för Kontaktsjuksköterskans utbildning i cancervård omfattande 7.5 hp. Mallen ligger fortsättningsvis som önskvärt underlag om innehåll till de utbildningar för kontaktsjuksköterskor som Högskolor och Universitet planerar och genomför.


Läs mer om de utbildningar som erbjuds hösten 2014:


Allmän onkologi för kontaktsjuksköterskor
Uppdragsutbildning för kontaktsjuksköterskor:
Ett samarbete mellan Landstinget Kronoberg och Linnéuniversitetet.

Utbildning för kontaktsjuksköterskor kräver nationell samsyn. Redan 2013 träffade RCCs nationella samverkansgrupp kssk/mvp universiteten och högskolor i Göteborg.

Läs reportaget från mötet.
Den 1 september 2014 genomförde den nationella gruppen för kontaktsjuksköterskor och Min vårdplan ännu ett möte med representanter från universiteten och högskolorna. Fokus på dagen var erfarenhetsutbyte och fortsatt samverkan. Bildandet av en grupp av representanter från varje RCC-områdes högskolor och universitet och företrädare för den nationella gruppen kommer nu att fokusera på fortsatt utveckling av samarbete och nationell samordning.


Biobank, vanliga frågor från patienten

RCC Syd möter kontaktsjuksköterskornas samordnare regelbundet. I vårens handlingsplan ingick att ta fram Biobanksinformation till kontaktsjuksköterskor om vanliga frågor som patienten ska ställa och svaren på frågorna. I arbetet deltog professor Christer Larsson samt verksamhetsutvecklaren för patientens ställning och kontaktsjuksköterskor som bidrog med synpunkter under vägen.
Informationen finns att hämta här.

Min vårdplan – Var är vi?

I nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:1) och i de patientcentrerade kriterierna som ska utmärka ett regional cancercentrum (Socialdepartementet: 2011) angavs att: En individuell skriftlig vårdplan ska tas fram för varje patient med cancer. En nationell arbetsgrupp bestående av patientföreträdare och företrädare från varje RCC tog fram en generisk modell för utprövning och utvärdering (2012). Modellen benämns ”Min vårdplan” för att den skrivs för och med patienten.
Följande text anger när patienten ska få 
Min vårdplan, 
vad den ska innehålla och en mall för innehållet samt den information patienten ska delges varför han/hon får Min vårdplan.

Inom samtliga RCC pågår arbeten med att testa och finna lösningar

Inom RCC Syd har vi samverkat med patientbesked.se för att ta fram en applikation som kan användas dels för testning och dels som ett redskap som kan underlätta då ”tänket” ska in i processarbetet. 

Testningen pågår inom kolorektalcancerprocessen och på onkologens behandlingsenhet, Hallandsjukhuset i Halmstad. Uppföljningen handlar om att patienter som genomgår utredning och behandling redovisar hur de uppfattat Min vårdplan. Preliminära resultat visar att patienten fullständigt förstår informationen och känner sig trygg i situationen. Tidslinjen som ger en översikt av när i tid undersökningar sker lyfts fram som viktig. Närstående har fullständigt eller delvis tagit del av Min vårdplan.

Samlad information ger patienten trygghet

Kontaktsjuksköterskan Monica Olsson, Blekingesjukhuset, är med i testningen och har dessutom genomgått kontaktsjuksköterskans utbildning (30 hp). Hon har i utbildningens förbättringskurs tagit fram en informationsmapp för cancerpatienter på kirurgkliniken. 

Läs vår intervju med Monica där hur hon beskriver patientens reaktioner på Min vårdplan och av att få en samlad informationsmapp.

Patientinflytande utifrån en patientrepresentants engagemang under ett år

Susanne Dieroff Hay

Susanne har tidigare ingått i REGSAM, en regional samverkansgrupp för patientföreträdare inom RCC Syd sedan 2012. Ta del av hennes berättelse och erfarenhet under ett år.

Sjukvården ”tror" i många fall sig veta hur patienter tycker och tänker. Har man aldrig varit cancerpatient, så kan man inte sätta sig in i dennes situation. Jag vill engagera mig i att få situationen som patient mer dräglig och "patientvänlig" och få sjukvården att se hela människan bakom istället för bara vara en patient. Satsningen med Patientperspektivet är lovvärt och jag tycker vi patientföreträdare måste hänga på den viljan och göra vad vi kan för att få det bra. Det är också viktigt för mig att få in Närståendeperspektivet mycket starkare samt att få en tydligare strategi för hur man tänker och handlar kring personer med spridd cancer.  


Susannes engagemang inom RCC Syd och utanför

Kalender och omvärldsbevakning

21.10 – Temadag Cancer om tidig upptäckt och rehabilitering. Anmäl dig här

22.10 RCC Syd:
 Möte för samordnande kontaktsjuksköterskor. Tema: Utdata och Min vårdplan


5-6.2 2015 Våga fråga! Varför uppmärksamma barn som anhöriga, Elite Park Avenue Hotel, Göteborg. Anmäl dig här

 


Verksamhetsutvecklare Patientens Ställning Christina Carlsson är tjänstledig.

Enhetschef Anna Friberg anna.friberg@skane.se handhar frågor om Patientens ställning från och med september 2014.

Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet.
Uppdraget innebär att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden
(SOU 2009:11). Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera, kommunikatör,
RCC Syd och
Christina Carlsson, verksamhetsutvecklare Patientens Ställning. Övriga bilder: Colorbox.


Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!