Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen...

...till september månads nyhetsbrev för samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommun.


Rent vatten är ingen självklarhet. Åstorps kommun jobbar aktivt med vatten och avlopp på landsbygden.

Nationellt tillsynsprojekt för kontroll av kemikalier i smycken.


Nationellt projekt mot kemikalier i smycken

Under våren och sommaren 2014 har miljökontoret varit med i ett nationellt tillsynsprojekt för kontroll av kemikalier i smycken. Totalt har över 100 miljökontor och miljöförbund runt om i Sverige deltagit i projektet.  

Syftet har varit att säkerställa att det inte finns några otillåtna halter av kemikalier i smycken och bijouterier som säljs i detaljhandeln.

Miljökontoret besökte sex olika verksamheter i kommunen. Vid inspektionsbesöket fick verksamhetsutövaren besvara frågor utifrån en checklista. Miljökontoret köpte även varuprover som skickades vidare till Kemikalieinspektionen (KemI) för innehållsanalys gällande nickel, bly och kadmium.

I Reach-förordningen (EU:s kemikalieförordning) regleras bland annat innehåll av nickel, bly och kadmium. För specificerad information om vilka regler som gäller för respektive tungmetall läs mer här >>

Analysen hos Kemikalieinspektionen visade att fyra av sex varuprover klarade godkända halter eller var importerade till EU innan lagstiftningen trädde i kraft.

Två varuprover klarade inte Kemikalieinspektionens indikerande mätningar och skickades därför vidare på analys hos externt laboratorium. Dessa analysresultat visade i sin tur att delar av smyckena överskrider det gränsvärde av bly eller kadmium som regleras i Reach-förordningen. De två verksamheterna åtalsanmäls därför för miljöbrott med anledning av att de har brutit mot miljöbalken och Reach-förordningen.

Kontakta gärna Caroline Pettersson, miljöinspektör, för mer information om projektet.


Åstorps kommun jobbar aktivt med vatten och avlopp på landsbygden

Otillräcklig rening av avloppsvatten från enskilda avlopp bidrar till övergödning av våra vattendrag, sjöar och kustvatten. Därför är det viktigt att minimera antalet enskilda avlopp. Åstorps kommun kommer löpande att informera om aktuella projekt inom utveckling av VA på landsbygden på Åstorps kommuns hemsida >>


Tekniska kontoret inför felanmälningssystem

Under hösten inför tekniska kontoret ett felanmälningssystem för att underlätta administrationen av ärenden inom gata och park. Felanmälan kommer att kunna göras via medborgarkontoret (liksom idag), i ett formulär på webbplatsen och så småningom även via en app.


Höstjippo i Åstorp - Söderåsstaden

Tack till alla som var med och gjorde höstjippot så lyckat! Fler bilder från dagen finns på Centrum 2.0s facebooksida >>


Om nyhetsbrevet

Detta är samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommuns nyhetsbrev. Vår förhoppning är att nyhetsbrevet ska visa vad som är aktuellt på enheten just nu.

Samhällsbyggnadsenheten består av tre ben; plan- och byggkontoret, miljökontoret och tekniska kontoret. Nyhetsbrevet tar upp nyheter från alla tre kontorens verksamheter.

Frågor? Kontakta: Johanna Perlau tel. 042-640 60 eller Sofie Johansson
tel. 042-640 62


Samhällsbyggnadsenheten Åstorps kommun 2014-09-15

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!