Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr 4, september 2014

Nya medarbetare

Inom den vetenskapliga tankesmedjan Baltic Eye kan vi välkomna tre nya medarbetare; forskaren Annika Svanbäck, vetenskapsjournalisten Henrik Hamrén och projektledaren Livija Ginters. För forskaranställningen inom fisk- och fiskerifrågor pågår urvalet. Läs mer


Godbitar från Almedalen

Östersjöcentrum var inblandade i många olika evenemang under Almedalen. Vi har gjort en sammanställning där du även kan se filmer från Visbyveckan. Titta här!

Följ oss på Twitter

Nu har Östersjöcentrum börjat twittra. Följ oss, och häng med på allt spännande som händer inom den marina forskningsvärlden. @ostersjocentrum

Välkommen till Asködagen vid Stockholms universitet

Vilken forskning och övervakning bedrivs vid Askölaboratoriet? Vilka möjligheter finns det med befintliga och framtida resurser? Hur kan vår fältstation användas som en plattform för samarbeten? Den 20 november samlas forskare som arbetat i Asköområdet för att presentera sina senaste resultat. Tillsammans täcker de ett brett fält, från satelliter i rymnden som samlar havsmiljödata, till studier om de djupaste bottnarnas processer.

Varmt välkommen att delta för att få reda på mer om Östersjön, höra om fältstationens resurser samt nätverka! Den 20 november kl 13-17 i William-Olssonsalen, Geohuset, Stockholms universitet.

Dagen avslutas med en Baltic Bar i Gula villan bakom universitetsbiblioteket!

Läs mer och anmäl dig här!

För en ekosystembaserad fiskeriförvaltning

Projektet DEMO

Alla vill ha en ekosystembaserad fiskeriförvaltning, men problemet är att det fortfarande saknas en bra strategi för hur det ska gå till. Projektet DEMO ska därför ta fram ett sätt att genomföra ekosystembaserade bedömningar och råd för fiskbestånden i Östersjön.

Projektet utförs inom i Östersjöcentrums vetenskapliga tankesmedja Baltic Eye och leds av Maciej T. Tomczak.

Läs mer om projektet

Läs debattartikel i Miljöaktuellt

Fyra workshops på ett år

Fyra workshops med olika teman kommer att genomföras. Deltagarna är forskare med relevant erfarenhet och expertis för de olika ämnena. Varje workshop har som mål att åstadkomma både en vetenskaplig artikel och en populärvetenskaplig sammanfattning eller slutsats.

Vid det första mötet på Askölaboratoriet 25-29 augusti, samlades ett tjugotal fiskforskare från Östersjöländerna.

Läs om evenemanget

Läs mer om mötet och se filmer

Nytt modelleringsverktyg simulerar miljögifter

Föroreningar av organiska miljögifter och andra farliga kemiska ämnen är ett av de stora miljöproblemen i Östersjön. Nu har forskare vid Baltic Nest Institute utvecklat ett nytt modelleringsverktyg som kan förutsäga den framtida fördelningen av organiska miljögifter i Östersjön.

Läs mer

Östersjöns ekosystem + nationella lagar = viktigt!

Den 7 oktober ordnar Stockholms miljörättscentrum och forskningsprogrammet BEAM en konferens om det juridiska ramverket kring ekosystembaserad förvaltning. Konferensen belyser den viktiga kopplingen mellan internationella regelverk och Östersjöns miljö. Den innehåller flera paneldebatter med deltagare från bland annat Havs- och vattenmyndigheten, Miljödepartementet samt svenska och internationella forskare. Konferensen hålls i Juristernas hus vid Stockholms univeritet. Varmt välkommen!

Dagen avslutas med en Baltic Bar i Juristernas hus.

Läs mer och anmäl dig här

För att prenumerera, skicka ett mejl till ostersjocentrum@su.se  Klicka här för att avsluta din prenumeration.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!