Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-09-09

 
 

Privata skolföretag ökar antalet elever i sina grundskolor

Skolverket har kartlagt de privata skolföretagen inom förskolan och skolan. I rapporten konstateras att de tio största skolföretagen har ökat antalet elever i sina grundskolor med 33 procent på två år. Samtidigt tappar de största företagen marknadsandelar i gymnasieskolan. Expansionen av fristående gymnasieskolor har bromsat in samtidigt som expansionen istället sker i grundskolan.

– Gymnasiemarknaden förefaller mättad i många kommuner på grund av krympande elevkullar. Däremot växer elevkullarna i grundskolan och där ser vi nu att de fristående skolorna och i synnerhet de stora företagens skolor lockar jämförelsevis många elever, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

 


Ladda ner Programväljarens elevarbetsfolder

ElevarbetsfolderElevarbetsfoldern är ett arbetsmaterial för dig som är studie- och yrkesvägledare och bör användas tillsammans med Programväljaren. Materialet är tänkt att delas ut till eleverna för att hjälpa dem att orientera sig i Programväljarens och gymnasieskolans innehåll.

Elevarbetsfoldern består av fyra sidor med uppgifter om gymnasieskolan och dess utbildningar. Du får fritt ladda ner, skriva ut och kopiera den i det antal exemplar du önskar för ditt arbete med eleverna. Till foldern hör även ett dokument med vägledande svar.

Elevarbetsfolder (646.48 kB)

Elevarbetsfoldern Programväljaren: Vägledande svar (181.57 kB)

 


Stora förändringar i årets Riksväljare

RiksväljarenPå Tremedia arbetar vi nu för högtryck med att kontakta alla skolor och utbildningar som ska finnas med i Riksväljaren. Vi kan konstatera att det hänt mycket på detta området under året som gått och vi hoppas att Riksväljaren ska hjälpa till att hålla så många som möjligt à jour med utvecklingen.

Vi vill poängtera att Riksväljaren är helt fri från reklam. Skolorna betalar ingenting för att medverka. Detta innebär att alla skolor och utbildningar som ska finnas med i Riksväljaren gör det. Dessutom innebär det att vi på Tremedia går igenom alla texter och "tvättar bort" sådant som är "reklamaktigt". Allt för att få fram en så informativ och korrekt information som möjligt.

Friskolor
Det är stora förändringar när det gäller utbudet av friskolor. Det har kommit till nya samtidigt som gamla har fallit bort. Vi ser även exempel på sammanslagningar och det är (som det brukar) många kontaktuppgifter som har ändrats just här.

Idrottsgymnasier
När det gäller idrottsgymnasierna har vi nu gjort en komplett genomgång och vi ser att det genomgående är mycket förändringar. När det gäller Riksidrott har vissa sporter försvunnit och andra kommit till. Vi ser också en omfördelning av platser.

Utbildningar med riksrekrytering, Spetsutbildningar och IB
Även här ser vi förändringar även om dessa inte har samma omfattning.

Läs mer om Riksväljaren på Tremedias webbplats.

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex
5– ex. 450 kr/ex

Maila din beställning till order@tremedia.se.
Riksväljaren har beräknad leverans vecka 42.

 


Kostnadsfria dokument för nedladdning: PowerPoint

Tremedia ger ut PowerPoint-presentationerna Presentation Programväljaren samt Planera ditt gymnasieval.

För alla som köpt någon av dessa vill vi uppmärksamma att det på Tremedias webbplats finns några dokument som man kan ladda ner kostnadsfritt.

Presentation Programväljaren
Du kan ladda ner en handledning där du får en genomgång med tips och kommentarer. Du får bakgrundsinformation till flera av bilderna i PowerPoint-presentionen samt några funderingar och tankar kring vad som kan vara viktigt att ta upp i samband med de olika bilderna. Det är naturligtvis du som helt själv bestämmer hur du vill lägga upp din visning av bilderna.

Handledning Presentation Programväljaren - pdf (456.8 kB)

Planera ditt gymnasieval
Till denna PowerPoint-presentationen finns en sammanfattning. Sammanfattningen är fri att kopiera och skriva ut och fungerar bra att dela ut i samband med genomgång.

Sammanfattning Planera ditt gymnasieval (600.65 kB)

Vill du beställa PowerPoint-presentationerna?
Läs mer om Presentation Programväljaren
Läs mer om Planera ditt gymnasieval

Pris (exkl. moms)
Presentation Programväljaren: 485 kr
Planera ditt gymnasieval: 455 kr

Maila din beställning till order@tremedia.se
Presentationerna levereras digitalt=ingen fraktkostnad

 


Sommarbetyg påverkar gymnasiebehörighet

Skolverket har ny statistik som visar att andelen obehöriga till gymnasieskolan ökade i år jämfört med förra året (2013). Samtidigt stiger behörigheten om man lägger till de elever som gjort en prövning under sommaren och förbättrat sina betyg.

– Det är bra att vi nu får en bild av att elever lyckas förbättra sina betyg under sommaren. Samtidigt var det en fortsatt stor grupp, över 12 000 elever, som inte lyckades bli behöriga till gymnasieskolan i år. Grundskolan måste bli bättre på att sätta in stöd tidigt för elever som riskerar att halka efter, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Läs mer på Skolverkets webbplats.


 




Samtala - Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld

SAMTALA - VÄGLEDNING FÖR FRAMTID OCH KARRIÄR I EN KAOTISK VÄRLDSamtala är en bok för alla som ser det individuella samtalet som ett arbetsredskap och för dem som samtalar mycket i sin profession.

Undertexten Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld leder tankarna till personlig utveckling och det är precis vad den handlar om.

Teorier och modeller
Boken går på ett pedagogiskt och strukturerat sätt igenom teorier och metoder inom vägledningsområdet – både historiskt och idag. Författaren försöker, med sin egen erfarenhet i bagaget, att knyta ihop detta på ett sätt som beskriver vägledningens utveckling och ger sin personliga syn på hur man kan arbeta med samtalet som arbetsredskap.

”Träningspass” och ”Idé”
Varje teori/metod presenteras med en eventuell modell och grundlig genomgång. Under rubrikerna ”Träningspass” och ”Idé” försöker författaren sedan konkretisera teorierna och metoderna och hjälpa läsaren att applicera kunskapen i sin egen yrkesutövning. På detta sätt vill författaren förmedla kunskaper som kan vara värdefulla för alla professionella samtalsledare.

Etappmodellen
En stor del av boken ägnas åt författarens egen vägledningsmodell – Etappmodellen. Här ses samtalet som en pyramid som innehåller 10 olika etapper; Välkomnande, Varmprat, Ramar, Syfte, Nuvarande situation, Se mer än vanligt, Önskad situation, Aktiviteter, Utvärdering och Avslutning.

Författaren presenterar dessa etapper utifrån tre olika ”vägledningstyper”. Dessa är ”Processvägledaren”, ”Konstruktivisten” och ”Coachen”. Presentationen innehåller dialoger och genom att använda dessa ”vägledningstyper” vill boken belysa olika delar av samtalet och hjälpa läsaren ”att nå längre” i sin profession.

En personlig bok
Boken är intellektuellt rörlig och inte strikt akademiskt skriven. Författarens alla reflektioner och idéer ger den en spänst som man inte så ofta finner i facklitteraturen. Mycket handlar om att få samtalspartnern att se mer än vanligt för att därför kunna förstå och nå längre in i den ovissa framtiden, gränsande till kaos.

Samtala adderar värde till såväl professionsutbildningar, kompetensutveckling som till dem som vill utveckla sin egen samtalskonst.

Leif AndergrenFörfattaren
Leif Andergren är fil.mag och har studie- och yrkesvägledarexamen och gymnasie­lärar­examen i samhällskunskap och historia. Leif har bred arbetslivserfarenhet inom vägledning och ledarskap och är sedan tio år tillbaka verksam vid Malmö högskola. Leif har arbetat med interkulturella frågor både i Sverige och utomlands.

Idén till boken föddes under en utlandstjänstgöring i Fiji. Boken handlar om den mogna insikten i att alla människor har förmåga att hantera sin situation; ibland med stöd av en vägledare eller en vis person som lärt känna sig själv.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

----------------------------------------------------

Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 256
ISBN: 978-91-981878-0-9

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex. 475 kr/ex

Leverans inom en vecka.
Maila din order till order@tremedia.se

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!