Du läser just nu världens bästa nyhetsbrev, Ehandelsnytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ehandel.se
Annons

Hej E-handlare!

Vi är tillbaka igen. Hoppas ni inte saknat oss för mycket. Vi grät dock hela veckan i avsaknad av er läsare. Nog om vårt lidande. Denna vecka har nämligen varit sprängfylld med e-handelsnyheter så vi måste nästan hoppa direkt in i smeten. Mer information om den stundande e-handelskonferensen Emeet kommer i nästa veckas brev.


Annons

E-handelsveckan som gått

Veckan startade med en nyhet ifrån Kina. Tre stora kinesiska aktörer har nämligen gått samman i fajten mot Alibaba. Sedan fick vi bekanta oss med en matsajt som säljer gammal mat. Ett initiativ som skall minska matsvinnet.

På börsnoteringsfronten har vi fått ett löst datum för Alibabas notering och Kinnevik har gått ut med att Zalando skall börsnoteras i år.

Från internationella till nordiska nätjättar. CDON har nämligen börjat experimentera med reklam på sin sajt. Vi ställde även några frågor till CDON om detta påhitt. CDON Group har även expanderat sin egen betaltjänst Qliro till en ny nätbutik.

En stor nyhet i e-handelsvärlden denna vecka var att PostNord börjat med paketautomater. Ni vet de där postbox-automaterna som vi tjatat om länge. Nu säger i alla fall PostNord att det är dags för e-handlarna och nätkunderna att testa konceptet.

PostNord har placerat ut 4 paketautomater i Stockholm


Polisen via Svensk Handel har i veckan gått ut med en varning kring stora nätbedrägerier som just nu pågår.

Vi har även lyft en nyhet som fick många att klia sig i huvudet. E-handeln står nämligen inför en stor förändring i säkerhetsbördan gällande korttransaktioner. Vi undersöker nu frågan och även betalleverantörer verkar vara lite osäkra på vad som faktiskt gäller.


Katrin lämnar nätbutikerna bakom sig


Svensk e-handel har i veckan förlorat en stark kvinna till leverantörsledet. Men misströsta inte för ni kan läsa allt om hennes resa ifrån döda kattungar till plattformsleverantör här.

Missa inte Katrin Lundgrens e-handelsresa med katter


Norsk e-handel har i veckan visat upp en tillväxt på 20 procent. PostNord levererade även en rapport kring nordisk e-handel som visade att vi tillsammans med våra grannar shoppade för 33 miljarder andra kvartalet.

På apoteksmarknaden har vi i veckan fått en ny nätaktör i Apotek Hjärtat som slog upp portarna till sin stora multikanalsatsning.

Danska Bestseller har samlat alla sina varumärken under en gemensam e-handel. Sammanslagningarna fortsatte när Kinnevik meddelade att Rocket Internet kommer samla fem av sina modesajter under samma tak.

I går avslutade vi med m-handeln som även i Storbritannien nu visar siffror runt 50 procent av e-handelstrafiken.

I dag har vi lyft Hembiobutikens satsning på en upplevelsebutik och ny grafisk profil samt e-handel. Amazon fortsätter experimentera med sina leveranser och kollektivtrafiken har fått en e-handelsportal.



Det var några av veckans större nyheter.
Fler godsaker finner ni nedanför.


Annons

Jobb inom E-handel:

Ve Interactive Nordic AB söker: Digital Consultant
Nosto söker: Business Development Intern - Nordics
Sociomantic Labs AB söker: Sales Director – Nordics
zanox söker: Sales Executive, Skandinavien
MakesYouLocal söker: Kundservice og projektstyring

Lägg till ett Jobb


Google vill att nätbutiker exponerar sina fördelar

Sökjätten Google meddelade i förrgår att annonsörer nu kan lägga till några extra attribut i sina sökannonser. Man kommer få möjligheten att exponera sina fördelar gentemot konkurrenter och i blickfånget är förstås e-handeln.

Google introducerar nu ett tillägg i AdWords kallat Callout Extensions. Kort förklarat är det helt enkelt en eller flera extra rader i din sökordannons som kan berätta fördelarna med din butik eller tjänst.

I de bildexempel som Google ger så handlar det om att flagga för att butiken har fri frakt, kundtjänst dygnet runt och att man till exempel prismatchar konkurrenter. Det är uppenbart att detta tillägg riktas mot handlare av olika slag.

De som säljer tjänster som hotell och resor kan förstås också tjäna på att exponera extra funktioner och James Harrower, sökchef på Hilton, har följande kommentar:

– Användandet av callout extensions har gjort att vi kan visa våra kunder vad våra hotell erbjuder utöver själva rummen. Spa, restauranger och mötesrum är bara några av de attraktiva möjligheter som vi har att erbjuda. En månad efter att vi implementerat callout extansions har konverteringen ökat med 9 procent, meddelar James.

Google påpekar även att man kan använda det nya tillägget till att exponera en kampanj som exempelvis "20 procent rabatt" kopplat till vissa kategorier (sitelinks).


Påverkar Ad Rank


Den nya funktionen skall nu rullas ut globalt och den svenska sidan Adwords Tips meddelar att de redan sett vissa svenska konton med funktionen.

Du kan ha upp till 25 tecken per "callout" och upp till fyra av dessa kan visas per annons.

– Ordningen på dina callouts, deras längd, och hur de bra de konverterar spelar in i hur många som kommer visas i din annons, säger Google.

Det nya tillägget påverkar även annonsens rank (Ad Rank) och därmed dess exponering. Google vill helt enkelt att annonsörer skall börja använda callout extensions och de som gör det bra kommer ranka högre.

Sidan Search Engine Land skriver att detta tillägg förmodligen kommer ändra hur många utformar sina sökannonser där man kanske flyttar ner vissa säljande attribut till callout extension. Mer information om det nya tillägget finner ni här hos Google.


Annons

Nosto gav resultat för både liten och stor E-handlare

Finska Nosto och deras rekommendationsmotor verkar ge flera e-handlare en skjuts i försäljningen. Nu rapporterar även Outnorth om ökad konvertering och bättre genomsnittligt ordervärde efter att man implementerat Nosto. Samtidigt berättar en lite mindre e-handlare om ett lyckat test.

Helsingforsbaserade Nosto Solutions som tagit fram en plattformsoberoende rekommendationsmotor, har fått en del uppmärksamhet här på Ehandel.se.

På senare tid har det även börjat dyka upp lite siffror på hur pass bra den egentligen fungerar. I maj berättade vi om hur Babyshop ökat konverteringsgraden, det genomsnittliga ordervärdet och de totala intäkterna. Nu vittnar Outnorth om ett liknande resultat.

– Nosto erbjöd en lösning som passade oss väl, både utifrån ett funktionsperspektiv där vi får en funktionalitet som ökar konvertering men även vad gäller implementation och användarvänlighet där det gick otroligt snabbt att implementera, säger Ola Svensson, Marknadsföringschef på Outnorth.


Konverterade 64 procent bättre


För att höja webbutikens effektivitet och för att väcka intresse hos återkommande besökare lades det upp personliga rekommendationer på hemsidan med bland annat de senast bläddrade produkterna.

På produktsidorna placerades automatiska merförsäljningselement för att hjälpa kunder hitta passande eller relaterade produkter, och på kategorisidorna placerades ett rekommendationselement med de populäraste kampanjprodukterna i kategorin för att inspirera kunder till spontana inköp.

Något som verkar gett resultat. Bland annat visade det sig att kunder som klickade på rekommendationer från Nosto konverterade 64 procent bättre och hade 10 procent bättre genomsnittligt ordervärde. De tillbringade samtidigt mer tid på sajten, 96 procent, och bläddrade bland 157 procent fler produkter.

Med Babyshop och Outnorth har vi nu fått se hur Nostos rekommendationer fungerar för större e-handlare. Men hur funkar de då för de lite mindre. Nyligen gjorde Katrin ”Kodmyran” Lundgren ett test i sin dåvarande butik Gardenhome.se.


Kan vara värt att prova


Testet pågick i tre månader och startade i maj, mitt i brinnande högsäsong för att resultatet skulle bli så relevant som möjligt. Nostos rekommendationer placerades på produktsidan, kategorisidan och på förstasidan i stället för butikens egna som man kört med tidigare.

– Första veckorna var otroligt spännande, försäljningen sköt i höjden rejält, efter några veckor lugnade det dock ner sig och vi fick ungefär 12 procent mer försäljning med Nosto än utan (bättre konvertering). Ordervärdet blev cirka 19 procent högre på nostokunderna än de som körde utan nosto, och på en månad tjänade vi mellan 15-20 000 kronor mer, skriver Katrin Lundgren här på Ehandel.se.

Hon märkte även att butiken sålde mer av de varor som tidigare inte sålt så bra. Katrin tror att det beror på att kunderna lättare hittade andra typer av varor än de brukat köpa tidigare tack vare Nosto. Samtidigt ökade antalet varor som de normalt handlar.

– Detta räcker för att jag ska tycka att det utan tvekan var en åtgärd som är lönsam för min del. Om jag vore en större butik skulle jag säkert se betydligt bättre resultat pengamässigt, men alltså även för en liten butik känns det utan tvekan värt att prova Nosto. Man behöver dock ha ett litet större produktsortiment för att det ska vara någon idé. Exempelvis har man bara 10-50 varor kanske det inte ger så mycket, men har man som jag ett par tusen så är det utan tvekan en bra idé, säger Katrin Lundgren.



Källa: Press, Blogg


Företaget som skyltar med att man är otraditionella

Utan någon större erfarenhet av skylttillverkning, eller dess marknad, grundade två göteborgskillar Skyltmax. Tack vare ett smidigt webbverktyg kan kunder enkelt och smidigt utforma och beställa sina skyltar. Sex år senare finns man i 14 länder och har sammanlagt sålt 800 000 skyltar, nu väntar ytterligare expansion.

2008 upptäckte två 20-åriga göteborgskillar att skyltbranschen var alltför traditionell och dåligt representerad på nätet. Framförallt var det svårt att skräddarsy och ta fram unika skyltar till attraktiva priser. Mycket tack vare dess manuella orderhantering, men det ville man ändra på med Skyltmax.

Utan några större kunskaper om vare sig marknaden eller att göra skyltar, kastade man sig ut i det okända. En av de största utmaningarna har enligt grundarna varit att ha ett så brett skyltsortiment som möjligt, men samtidigt göra det enkelt för kunden att beställa.

– Lösningen ligger i den egenutvecklade Skyltomaten. Genom det smarta webbverktyget kan kunderna själva utforma sina skyltar och få dem hemskickade inom en vecka. Eftersom kunden står för designen minskar personalkostnaden och därmed blir startkostnaden för varje beställning låg. En stor del av Skyltmax marknad består till följd av detta utav privatpersoner som beställer enstaka skyltar med små orderbelopp, säger John Eskilsson, medgrundaren och vd på Skyltmax.


Två nya länder på gång


Det har nu gått sex år sedan starten och sedan dess har Skyltmax expanderat kraftigt och företaget har sammanlagt sålt 800 000 skyltar till över 180 000 kunder. Redan efter sex månader lanserades en sajt i Tyskland och steget att gå in i nya länder har aldrig känts stort.

Näst på tur står Belgien samt Polen och man väljer att köra på precis som tidigare, utan varken marknadsundersökningar eller särskilt stor kunskap om de lokala förhållandena i ryggen.

– Belgien känns som ett naturligt land att gå in i eftersom vi redan har hemsidan översatt till franska och nederländska. Polen är mer en chansning, men vi ser potential eftersom det är ett land med stor befolkning som ökar sin e-handel i snabb takt. Det kan vara så att vi är lite tidiga där men vågar vi inget, kommer vi ingenstans, säger John Eskilsson.

Samtidigt som den geografiska expansionen pågår finns planer på att utveckla produktsortimentet med bland annat dekaler och banderoller. Där har företaget redan märkt av stor efterfrågan från befintliga kunder. Lansering av dessa produkter beräknas ske i slutet av året.



Källa: Press


Vi ses igen nästa vecka!

Julius Gunnilstam Chefredaktör

Tack för att ni ville läsa vårt nyhetsbrev även denna vecka. Ni finner oss också på Twitter, där vi är ganska aktiva. Vi har även en Facebook-sida och ett trevligt bildarkiv på Flickr.

Vill ni diskutera veckans nyhetsbrev gör ni det i vårt Forum.


Mycket E-handelskärlek,
Ehandel.se redaktionen


Fler nyheter, diskussioner och blogginlägg på Ehandel.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du förmodligen är medlem på världens coolaste e-handelssida, Ehandel.se.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!