Du läser just nu världens bästa nyhetsbrev, Ehandelsnytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ehandel.se
Annons

Hej E-handlare!

Denna vecka har chefredaktören hällt isvatten över sig och spelat brännboll, fysisk aktivitet långt utöver det vanliga. Vi antog nämligen ALS Ice Bucket Challenge, utmanade av DIBS och Fyndiq. Vi utmanade även tre kungar. Vinglaskungen svarade snabbt och Tonerkungen, Rikard Westberg, antog utmaningen i förmiddags, vilket ni kan se här.

På tal om Tonerkungen Rikard så har han fått ansvaret att ännu en gång arrangera Emeet, den bästa e-handelskonferensen i Sverige. Till detta tvåhundrade Ehandelsnytt har vi goda nyheter. Emeet kommer nämligen att gå av stapeln den 30 oktober. Rikard gav oss följande kommentar:

– Det är väldigt roligt att vi äntligen kan släppa information om att Emeet kommer att bli av i höst. Denna unconference som nu arrangeras för sjätte gången har varit oerhört uppskattad av både e-handlare och partners och växt i storlek och kvalitet från år till år. Att jag har fått förtroende av Ehandel.se att arrangera Emeet igen känns både spännande och lite nervkittlande, vi måste så klart bli både bättre och tydligare men trycket är enormt från e-handlare som vill få biljetter. Vi får se om platserna ryker lika snabbt som tidigare år, men det tror jag absolut, säger en nyduschad Rikard Westberg, VD på Tonerlagret.

En våt Rikard Westberg

Det är alltså bara att skriva in Emeet i kalendern. Nu ska vi ta och kolla in veckan som gått samt bjuda på massor av kohudar, drönare och textilier.


Annons

E-handelsveckan som gått

Att prova saker via webbkameran är inget nytt men det är inte heller något som slagit speciellt brett. Senast ut är en engelsk nätbutik som tror på glasögonprovning via webbkameran.

Klarna meddelade i helgen att de förmodligen kommer lansera i USA under nästa år. Intersport har lanserat en ny responsiv sajt. Vi har även fått se en ny prenumerationstjänst som suger.

Netflix tillväxt sägs ha stannat upp helt under andra kvartalet.

Amazon lägger vantarna på Twitch för 970 miljoner dollar


Som alltid, vad är en e-handelsvecka utan Amazon. Förutom flera roliga supportärenden i sociala medier så har vi förstås även haft en del nyheter om företaget. Amazon sägs till exempel vara på väg att lansera en egen annonsplattform som skulle konkurrera med AdWords. Amazon gjorde även sitt näst största uppköp någonsin i speltjänsten Twitch. Ett köp som förbryllade många men efter närmare analys kanske det inte är så dumt ändå.

Precis som Amazon satsar nu den amerikanska elektronikjätten Newegg på egna leveranser i USA.

En annan nätjätte har också varit med i nyheterna denna vecka nämligen Zalando. Först fick vi höra om hur de fått miljonstöd i hemlandet Tyskland. Sedan släppte de siffrorna för andra kvartalet vilka såg bra ut.


Fria returer och B2B-handel


Onsdagen var mycket nyhetstät och började förstås med en isande nyhet. Komplett följde upp med att de är först i sin bransch med fria returer. Vi fick även se en ny undersökning som prisar e-handel mellan företag.

Emeet är förstås den bästa e-handelskonferensen men en annan som vi gillar starkt är Nordic eCommerce Summit (NES). I år får vi även ett NES i Malmö där det nu släppts lite spännande information om innehållet.

Det ryktas att Asos kan stå inför ett uppköp. Mobila enheter fortsätter att inta e-handeln även om betallösningarna inte riktigt hunnit med.

Siv Jensen vill höja den tullfria gränsen för import i Norge


Norges finansminister vill nu höja den tullfria gränsen till 400 kronor. En förändring som förstås skulle gagna svenska nätbutiker. Norska e-handlare är inte lika positiva.

I onsdags träffades Skånska E-handelsnätverket för lite brännboll. Det handlade inte så mycket om e-handel men vi har ändå sammanfattat träffen för de som missade den.

Stripe är en betaltjänst som vi hört en del om de senaste dagarna. Nu verkar de även ha en hand i Twitters kommande e-handelssatsning. Sist ut idag delade vi med oss av lite e-handelssiffror ifrån kortföretaget Visa och så bjöd Partykungen in till fest.


Det var ett axplock av veckans nyheter. Det vanliga flödet är igång igen så det är mycket som händer i e-handelsbranschen. Nu får ni läsa vidare och ta del av veckans brevnyheter.


Annons

Jobb inom E-handel:


Google ger Amazon en match om drönarleveranser

Det är inte bara Amazon som vill låta flygande drönare ta hand om leveranser ifrån näthandeln. Nu meddelar Google att även de funderar på att bygga obemannade farkosterna som kan leverera små paket till e-handlande kunder.

I slutet av förra året brättade Jeff Bezos om Amazons planer på att låta drönare ta hand om e-handelsleveranser. Något som har visat sig vara mer än ett PR-trick, och nu ställer sig även Google till skaran som vill snabba upp leveranserna med hjälp av drönarna.

Sökjätten hoppas dock kunna göra det aningen snabbare och på bara två minuter, mot Amazons 30 minuter. Huruvida det är möjligt att packa, lasta och flyga varan inom en så snäv tidsram låter vi vara osagt.


Tester i Australien


Google har jobbat med vad man kallar Project Wing sedan 2011, och man för nu samtal med den amerikanska luftfartsmyndigheten, Federal Aviation Administration, FAA, om möjligheter att få testa de obemannade flygfarkosterna i större utsträckning.

Sökjätten ska i augusti ha genomfört mer än 30 lyckade flygningar i Warwick, en liten stad cirka 15 mil utanför Brisbane i Australien. Prototypen som fått namnet Google X har fyra rotorer och hissar ner paketet från luften med hjälp av en lina. Att man valt det tillvägagångssättet beror på att man inte vill skada mottagaren med rotorerna om drönaren kommer för nära marken.

Google berättar mer om sitt drönarprojekt, som ligger under deras moonshot-program, i följande video. Det ser inte ut att vara lika robusta drönare som Amazon arbetar på och Google erkänner att de är långt ifrån färdiga.



Källor: TC, Yahoo, FastCo


Annons

Magnus fyllde luckan med hattar och mattor

Kohud och hattar, kanske inte det första man tänker på när det är dags att lansera e-handel. Men ser man ett hål i marknaden, är det inte fel att fylla det. Något som Magnus Skoglund gjort och i år hoppas han omsätta 10 miljoner kronor med nätbutikerna Trendcarpet och Hatshop.

2008 jobbade Magnus Skoglund med att sälja Google AdWords mot svenska företag. Då väcktes idén att startade en nischad nätbutik. 2009 slog han upp portarna till Trendcarpet.se och sedan dess har det som han säger, gått åt rätt håll.

Idag driver han ytterligare en nätbutik, Hatshop.se, och 2013 dubblades omsättningen till 7 miljoner kronor. I år siktar bolaget på att nå 10 miljoner kronor i omsättning.

– Jag tyckte själv att jag sålde världens bästa produkt. Tyvärr tyckte inte kunderna det, eller så var jag för dålig säljare, vilket kanske är mer troligt. Jag hade en kund som sålde kohudar av alla produkter, vilket han var ensam om i Sverige då, och hans AdWords-kampanj gick därför väldigt bra men han ville ändå inte förlänga. Då kände jag att jag kan lika gärna byta sida och själv börja med e-handel eftersom konkurrensen var så låg, säger Magnus Skoglund.


Tyskland ett bra land


Sagt och gjort och kort därefter startade alltså Magnus upp Trendcarpet och började sälja just kohudar. Sidan översattes sedan till tyska och franska, bland annat för att kohudsmarknaden är mycket större än i Sverige, och nu säljer sidan kohudar för några miljoner kronor per år.

– På Trendcarpet har vi sen fyllt på efter hand med fler produktkategorier. Till exempel trasmattor och plastmattor som är populära och inte så konkurrensutsatta i framförallt Tyskland som är ett väldigt bra land för e-handel, säger Magnus.

För ungefär ett och ett halvt år sedan lanserades även Hatshop, som inte oväntat säljer hattar, då man såg ytterligare ett hål på marknaden och låg konkurrens i hela Skandinavien.

– Hösten och vintern är högtiden för kohudarna och mattorna med julen som peak så klart. Och för hattarna är det jämstarkt under hela året med dippar i mars och april samt augusti och september, mellanlandet mellan årstiderna, säger Magnus Skoglund.


Ny omnikanallösning när Hemtex öppnar konceptbutik

Sedan Hemtex lanserade sin e-handel 2008 har kedjan satsat allt mer på att integrera de olika kanalerna. Under gårdagen öppnades en ny exklusiv konceptbutik, Hemtex Sovrum, i Stockholm som ytterligare spär på det arbetet.

I går slog Hemtex upp portarna till en ny konceptbutik på Grev Turegatan i Stockholm. Butiken är helt inriktad på sovrummet och här ska kunderna hitta produkter ur hemtextilkedjans ordinarie sortiment av sovrumsprodukter, men även ett handplockat urval av nya varumärken och sovrumsaccessoarer.

– Ambitionen är att skapa en butik som erbjuder något utöver det vanliga med det allra bästa sortimentet för sovrummet. I det nya konceptet kommer vi att erbjuda både trendig och urban heminredning, men också tidlös och klassisk, säger sortimentschefen Niklas Odequist.


Ny omnikanallösning


Samtidigt har man även lanserat sin nya omnikanallösning. I butiken finns cirka 25 procent av kedjans ordinarie sortiment, men kunden har ändå tillgång till hela sortimentet via en 32 tums pekskärm. Skillnaden mot den vanliga e-handelssajten är att alla betalsätt är ersatta med ”Betala i kassan”.

– När ordern läggs hamnar den efter ett par sekunder som ett obetalt kvitto i kassan. Där kan kunden sedan även lägga på eventuella varor hon köpt i butiken och få allt på samma kvitto. E-handelsförsäljning som butiken genererar på detta sätt räknas till deras dagsbudget. Leverans av e- handelsvarorna sker fraktfritt hem eller till butiken, säger Martin Richardsson, Ansvarig digitala medier på Hemtex.



Källa: Press
Foto: Barabild.se


Vi ses igen nästa vecka!

Julius Gunnilstam Chefredaktör

Tack för att ni ville läsa vårt nyhetsbrev även denna vecka. Ni finner oss också på Twitter, där vi är ganska aktiva. Vi har även en Facebook-sida och ett trevligt bildarkiv på Flickr.

Vill ni diskutera veckans nyhetsbrev gör ni det i vårt Forum.


Mycket E-handelskärlek,
Ehandel.se redaktionen


Fler nyheter, diskussioner och blogginlägg på Ehandel.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du förmodligen är medlem på världens coolaste e-handelssida, Ehandel.se.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!