Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV September

Hej Cambridge-vän!

 

Hösten är här

Hösten kan vara starten på väg mot nya mål. En ny hobby, en ny livsstil, en ny kurs eller något annat mål.

För de som lyckas nå sina viktmål finns nu "målstenar" att kvittera ut. Målstenarna saknar helt ekonomiskt värde;)

Värt att veta

Det finns många begrepp inom området för viktminskning och hälsa. Här kommer jag att försöka förklara de vanligaste. I förra månadsbrevet för augusti redde vi ut vad GI betyder, dvs det står för glykemiskt index och är ett mått på hur livsmedel vi äter påverkar blodsockerkurvan. Den kurvan vill vi hålla så flack som möjligt - alltså eftersträvar vi ett lågt GI-värde.

 

BMI

Ett annat indexbegrepp som dyker upp ofta är BMI. Det står för Body Mass Index, och anger relationen mellan vikt och längd.

För en person med en viss längd ökar BMI linjärt med ökande vikt. Olika statistiska gränsvärden reglerar undervikt, normalvikt, övervikt och fetma. Gränsvärdena för BMI ses som ett sätt att mäta hälsosam vikt. Men BMI ska i vissa fall korrigeras, tex för ålder och kön. Kvinnor har normalt något lägre muskelmassa än män och bör räkna med lägre gränsvärden, särskilt vid värden upp mot övervikt. Omvänt gäller också att BMI inte visar att en normalviktig person är otränad.

 

Undervikt för vuxna är enligt världshälsoorganisationen WHO ett BMI under 18,5. Normalvikt för vuxna är inom referensintervallet 18,5 till 24,9. Med övervikt avses ett BMI mellan 25 och 29,9. Sjuklig fetma är BMI över 30. Det finns kritik mot mätsättet, men har trots detta använts sedan det skapades redan på 1800-talet.

 

Räkna ut så här:

vikt

____________= BMI

längd * längd

TIps

Tipsa en vän om nyhetsbrevet.

Känner du någon som skulle ha glädje av nyhetsbrevet - klicka på länken ovan.  I Arkiv kan tidigare nyhetsbrev läsas.

 

Hemsidan är uppdaterad bland annat med en artikel om rörelse - vad händer i kroppen när vi rör på oss.

 

En studie av 20 000 svenska män, genomförd vid Karolinska institutet i Stockholm, har nyligen publicerat en gammal nyhet om man får säga så: Fem enkla tips hur risken för hjärtinfarkt kan minska med 4/5. Bara 1 % av männen visade sig följa tipsen...

Tipsen är: rök inte, måttlig alkoholkonsumtion, daglig rörelse, minskat bukomfång och hälsosam mat. Och bara en enda av hundra lyckas med detta...?

 

 

 

Öppettider

Det är öppet enligt ordinarie tider, dvs måndag-torsdag kl 13.00 - 18.00, förutom nedanstående dagar då saluhallen stänger något tidigare på grund av utbildning.

Onsdag 1 oktober Öppet 13.00 - 16.00

Torsdag 9 oktober Öppet 13.00 - 16.00

 

 

För dig som gillar Smoothies, såna som hänger i kroken på översta bilden och som ersätter till exempel en lunch, kan jag meddela att de efterlängtade godingarna är på väg att levereras inom kort! Skicka ett mail om du vill få ett meddelande. Eller om du har något annat trevligt du vill berätta.

 

Citatet

ALFRED HITCHCOCK: Man behöver bara kasta en blick på er, herr Shaw, för att förstå att det råder hungersnöd här i landet,

GEORG BERNARD SHAW: En enda blick på er, herr Hitchcock, och man förstår vem som orsakat den.

 

När nu höstdagjämninen infallit önskas alla Cambridgevänner möjlighet att kunna njuta av naturens fantastiska färger och friska luft.

 

Qvisle konsult 

Vikt & Livsstil

www.qvisle.com

       

Ing-Marie 0708 - 44 71 24

qvisle@glocalnet.net

 

Livstil & Viktprogram - för ett lättare liv

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!